Нещо ми спъва колицата.

5-та серия ('88-'95)

Модератор: Технически модератори

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: самолет ниско, бавно и сигурно
Детайли за колата: E34 520i 24v

Нещо ми спъва колицата.

Мнение от Роджър » 09 Апр 2008, 22:51

Случи се следното: Колицата загуби мощност. Подозренията бяха към турбото. Реших,че е за ремонт, но преди това - да го измеря. Направих си едно т-отклонение на МАП сензора и включих манометър. Показа ми максимално 0.7 бара (на толкова включва ограничителния клапан на турбото) при 4500об/м. Не знам дали, ако го включа към турбото ще покаже повече?. Ако някой знае колко трябва да е, нека помага.
Смених въздушния филтър и показанията на манометъра стигнаха до 0.8 бара, а разходомера се върна с около 3 чертички. Май това е добър начин печките да си проверят чистотата на въздушния филтър?
Сега ми остава да разбера защо на 5- та показанията на разходомера не искат да надхвърлят 10 л/100км, колкото и да настъпвам. Колата тръгва добре и после постепенно нещо й дърпа юздите и замира на 170км/ч.
Ако някой знае нещо, да сподели.
Когато се озовеш на място, където си бил - или си обиколил света, или си се заблудил.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Х5

Мнение от stambo_81dg » 09 Апр 2008, 23:07

ГНП
и аз съм имал подобни проблеми
както си карам само на 4-та и 5-та като стигне 3500 об/мин разходомера пада надолу и колата забива муцуната и нещеше
беше от гнп-то ;)
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Кенеф за великани
Мечтае да кара: Alpina B10 biturbo

Мнение от Zubcho » 09 Апр 2008, 23:09

Хмм честно казано май трябваше повече да надува турбото по мъгляви спомени 1.1 бара. Мойто не съм го пробвал ама не мета масло и предполагам си работи ок. Иначе и аз така с голяма мъка 170-180 стигам и то с нов ваздушен и горивен филтър бях. От тогава не съм пробвал да я натискам колата. Може да е запушен интеркулер, възможно е да имаш спукан маркуч след турбото и от там да се ебава и да изпуска и да не надува. Др седмица ще си направя щателен преглед на турбо пътищата и ще изчистя коолера. После ще погледна скоростния индекс на гумите и ще изляза на магистралата да я натисна колата. Ако има промяна във вървенето ще пиша тук.

Пробвай да изчистиш коолера и виж да нямаш спукан гумен маркуч след турбината. За това се сещам сега.

Махни катализатора, може и той да те спъва ако е запушен.

Успех
Пийте си редовно хапчетата от сушени жаби и карайте внимателно по острите завои, че да не ви се подострят колите.

Аз карам според ЗЗдП, и спазвам ограничението на скоростта, а ти?

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от Роджър » 09 Апр 2008, 23:22

Добър съвет! Ако издиша от някъде се надявам да го храна по разликата в показанията на манометъра, когато е закачен на МАП сензора и непосредствено на турбото. Разликата може да е и от запушен интеркулер и като го почистя трябва да намалее.
Иначе показанията са ниски, но не знам от къде се регулира клапана на турбото (и дали може въорще да се пипа).
Когато се озовеш на място, където си бил - или си обиколил света, или си се заблудил.

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от Роджър » 09 Апр 2008, 23:31

[quote]ГНП
както си карам само на 4-та и 5-та като стигне 3500 об/мин разходомера пада надолу и колата забива муцуната и нещеше
беше от гнп-то
[/quotе]

Моята не спира, просто не иска по-нататък.
На 5 та е 10л/100км, на 4-та е 14 л/100 км; на 3-та е 19 л/100км. Ако ги сметна предавките, сигурно ще получа едно и също количество максимално подавано гориво.

Аватар
Кара: от моабет на моабет

Мнение от dinozab » 10 Апр 2008, 9:08

Провери си маркуча към МАП сензора или се сцепил или се е откачил и затова изведнъж губи мощност 99% е от него ;)

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Х5

Мнение от stambo_81dg » 10 Апр 2008, 10:49

Роджър написа:
ГНП
беше от гнп-то
[/quotе]

Моята не спира, просто не иска по-нататък.
На 5 та е 10л/100км, на 4-та е 14 л/100 км; на 3-та е 19 л/100км. Ако ги сметна предавките, сигурно ще получа едно и също количество максимално подавано гориво.

ами и моита не спираше просто нещеше повече да върви
Изображение

Аватар
Кара: E34

Мнение от ivan. » 10 Апр 2008, 10:53

мап сензора е-вакум марку4а,които отива до него е за смяна или по4истване

Аватар
Кара: от моабет на моабет

Мнение от dinozab » 10 Апр 2008, 12:12

ivan. написа:...вакум марку4а,които отива до него е за смяна или по4истване

За смяна бих казал аз ;)

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от Роджър » 10 Апр 2008, 17:14

Маркучът е нов, но преди седмица чистих МАП сензора със спринцовка с игла и спирт(пъхах спринцовката вътре) и може да съм го отнесъл.
Има ли начин да го проверя дали е още здрав?

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Кенеф за великани
Мечтае да кара: Alpina B10 biturbo

Мнение от Zubcho » 10 Апр 2008, 17:16

След почистването ли почна да прави проблема?
Пийте си редовно хапчетата от сушени жаби и карайте внимателно по острите завои, че да не ви се подострят колите.

Аз карам според ЗЗдП, и спазвам ограничението на скоростта, а ти?

Аватар
Кара: E34

Мнение от ivan. » 10 Апр 2008, 17:20

Роджър написа:Маркучът е нов, но преди седмица чистих МАП сензора със спринцовка с игла и спирт(пъхах спринцовката вътре) и може да съм го отнесъл.
Има ли начин да го проверя дали е още здрав?
отка4и му буксата и виж дали има разлика без него(в твоя слу4аи)ако няма е заминал или не достига вакум до него(вси4ко може да е и от спукан колер и марку4 след турбото).Защо пък игла си ползвал?

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от Роджър » 10 Апр 2008, 17:32

Това стана след почистването със спирт. А медицинската игла със спринцовката ги пъхнах за да вкарам спирта под налягане в сензора.

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от Роджър » 12 Апр 2008, 20:11

Специални поздрави и благодарности на Zubcho, Dinosab, Ivan! Прочетох техните мнения, измерих МАП сензора и нищо - няма никой. Ръгнах по моргите, намерих сензор, смених го и колицата стана като врабче. Такава не съм я виждал. Специабно я водих до Нови хан. Бях тръгнал към 220км/ч, но някакъв Опел ме спря на 190км/ч. Стрелката на километража се катери като катеричка по дърво със шишарки, а аз не мога да изляза от седалката . КЕФ...
Още веднъж поздрави и благодарности на Zubcho, Dinosab, Ivan! Тези хора разбират от печки. :ok:

ентусиаст
Аватар
Кара: Е38, понякога Е61, Е34 и Е65
Мечтае да кара: КА-50

Мнение от predel » 14 Апр 2008, 13:11

Мдаааа - и аз се въртях на тоя... :mhihi: :mhihi: :mhihi: и Дино ме светна - само че на мен ми беше изпаднал маркуча от Мап-а :mhihi: :mhihi: :mhihi: ДИНО Е ........ (нямам думи)
Ако няма повреда в компютъра - бийте провайдера :)

Следваща

Назад към E34