Всичко за електрическите автомобили
Модератор: Общи модератори
Re: Всичко за електрическите автомобили
Spunky написа:Nickelback написа:Тесла, след спирането на S и X, не ми вдъхват доверие накъде ще ги завее вятъра автомобилному
Някой да е чувал нещо за фундаментно нов модел, някакъв роудмап, продуктова линия, нещо..?
Няма план за нови коли, цялата компания работи в посока роботи и мащаба е невиждан. Работя с тях по новите линии, където седмичните бройки на някои компоненти са в стотици милиони. На фаза пруф ъф консептИзмисляме нови технологии и процеси, защото това никога не е правено.
Проблема е, че това е хроника на една предизвестена смърт. Върнах се преди месец от Китай… ние сме обречени да ти кажа…
От една страна Илон се бори с ей такива работи:
https://x.com/NarutoNolimits/status/208 ... deo/1?s=46
В това време китайците ми показаха екзоскелет управляван от маймунски мозък. Разбираш ли за какво става въпрос?
алекс
трабант 601с
разни други возила
трабант 601с
разни други возила
- enigma
- кандидат ентусиаст
-
alx написа:В това време китайците ми показаха екзоскелет управляван от маймунски мозък. Разбираш ли за какво става въпрос?
Това го има при нас от 10+ години и първите такива разработки също са били в Америка, в Duke Neuroscience Lab ако не се лъжа…
enigma
ⵙⵍⴻⵍⵍⵉ ⵡⵉⴷ ⵢⴻⵜⵜⵡⴰⴹⴻⵍⵎⴻⵏ
ⵙⵍⴻⵍⵍⵉ ⵡⵉⴷ ⵢⴻⵜⵜⵡⴰⴹⴻⵍⵎⴻⵏ
enigma написа:alx написа:В това време китайците ми показаха екзоскелет управляван от маймунски мозък. Разбираш ли за какво става въпрос?
Това го има при нас от 10+ години и първите такива разработки също са били в Америка, в Duke Neuroscience Lab ако не се лъжа…
Друга ми беше мисълта. Проблема е в рамката- законова, социална… морална ако щеш. Ограниченията в Америка са безброй. За да изстреляш ракета трябва дс правиш изследване дали нвма да се стресират тюлените, да не падне върху кит или акула… А в Китай тези препятствия ги няма. Каквото има там е безкраен резерв от умни хора, яко бачкане за относително малко пари, никакви ограничения на държавно ниво. Не се занимавам с развойна дейност от вчера за да знам накъде са наклонени везните. Въпрос на време. Да не кажа, че вече това време е настанало.
алекс
трабант 601с
разни други возила
трабант 601с
разни други возила
- enigma
- кандидат ентусиаст
-
alx написа:Друга ми беше мисълта. Проблема е в рамката- законова, социална… морална ако щеш. Ограниченията в Америка са безброй.
А защо го виждаш като проблем? На мен пък винаги са ми харесвали тия рамки в Америка, особено грижите за околната среда.
Дай да си разсипем цялата биосфера, за да може Илон да изстрелва ракети денонощно, за да... напълним и космоса с боклуци?
Тая надпревара да се бълват милиони тонове боклуци не я разбирам...Всъщност аз пречки за развойна дейност в Америка никога не съм имал - само проблеми със скалиране на производството - разбираемо. Даже в Китай за развойна дейност бих казал, че е по-трудно, от гледна точка, че трябва с Партията да се координира всичко.
Но жалко наистина ако Тесла са приключили с колите - колкото и да не ги харесвам, за предпочитане са ми пред китайските...
enigma
ⵙⵍⴻⵍⵍⵉ ⵡⵉⴷ ⵢⴻⵜⵜⵡⴰⴹⴻⵍⵎⴻⵏ
ⵙⵍⴻⵍⵍⵉ ⵡⵉⴷ ⵢⴻⵜⵜⵡⴰⴹⴻⵍⵎⴻⵏ
alx написа:Spunky написа:Nickelback написа:Тесла, след спирането на S и X, не ми вдъхват доверие накъде ще ги завее вятъра автомобилному
Някой да е чувал нещо за фундаментно нов модел, някакъв роудмап, продуктова линия, нещо..?
Няма план за нови коли, цялата компания работи в посока роботи и мащаба е невиждан. Работя с тях по новите линии, където седмичните бройки на някои компоненти са в стотици милиони. На фаза пруф ъф консептИзмисляме нови технологии и процеси, защото това никога не е правено.
Проблема е, че това е хроника на една предизвестена смърт. Върнах се преди месец от Китай… ние сме обречени да ти кажа…
В това време китайците ми показаха екзоскелет управляван от маймунски мозък. Разбираш ли за какво става въпрос?
Напред са китайците и скоро ще са пред запада и при ИИ, само да почнат да си принтират следващото поколение чипове. И какво от това? Да затваряме кепенците и да се нагъзиме ли? Както бях казал и за Европа, тези регулаторни рамки и въобще политики са селф инлфиктед и както се появяват, така се и махат, като е нужно, но аз също не мисля, че са нещо задължително лошо. Тези регулации до голяма степен ни пазят и от наплива на китайските продукти. Може да имат най-добрите технологии на най-ниските цени, но ако не могат да се внесат легално - няма значение. Китайците им трябват клиенти, за да си избият разходите, а с все повече автоматизация, проблема със скалирането не е вече нерешим. Не съм му фен на мъск, но не бих залагал срещу него.
- TNT
- младши ентусиаст
-
- Мечтае да кара: 911
Spunky написа: Не съм му фен на мъск, но не бих залагал срещу него.
- adovet
- старши ентусиаст
-
- Кара: Tesla Y
С новия ъпдейт на тесла вече с изкуствения им интелект можеш да управляваш почти всичко в колата
Spunky написа:alx написа:Spunky написа:Nickelback написа:Тесла, след спирането на S и X, не ми вдъхват доверие накъде ще ги завее вятъра автомобилному
Напред са китайците и скоро ще са пред запада и при ИИ, само да почнат да си принтират следващото поколение чипове. И какво от това? Да затваряме кепенците и да се нагъзиме ли? Както бях казал и за Европа, тези регулаторни рамки и въобще политики са селф инлфиктед и както се появяват, така се и махат, като е нужно, но аз също не мисля, че са нещо задължително лошо. Тези регулации до голяма степен ни пазят и от наплива на китайските продукти. Може да имат най-добрите технологии на най-ниските цени, но ако не могат да се внесат легално - няма значение. Китайците им трябват клиенти, за да си избият разходите, а с все повече автоматизация, проблема със скалирането не е вече нерешим. Не съм му фен на мъск, но не бих залагал срещу него.
Абсолютно съм съгласен и със твоята точка и доводи. Просто коментирам лични наблюдения и опит.
алекс
трабант 601с
разни други возила
трабант 601с
разни други возила
- enigma
- кандидат ентусиаст
-
adovet написа:С новия ъпдейт на тесла вече с изкуствения им интелект можеш да управляваш почти всичко в колата
Имат ли диплойнат Грок модел в колата - или се обръща към централата?
enigma
ⵙⵍⴻⵍⵍⵉ ⵡⵉⴷ ⵢⴻⵜⵜⵡⴰⴹⴻⵍⵎⴻⵏ
ⵙⵍⴻⵍⵍⵉ ⵡⵉⴷ ⵢⴻⵜⵜⵡⴰⴹⴻⵍⵎⴻⵏ
- b_u_b_o
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: Tesla M3LR, e90 330xd, gsxr 600 k8
Клауд е разбира се, къде ти да търкаля цял модел за да ти отвори жабката или багажника. ФСД-то достатъчно ѝ пържи компютъра 
enigma написа:adovet написа:С новия ъпдейт на тесла вече с изкуствения им интелект можеш да управляваш почти всичко в колата
Имат ли диплойнат Грок модел в колата - или се обръща към централата?
Интересен въпрос. Сега погледнах дъмп-а. Има някакъв малък едж ллм - предполагам за основните функции - да ти отвори жабката както каза бубо… щото му скрих нета и го накарах да отвори вратата- направи го… но за повечето неща изглежда е онлайн щото като го питах за прогнозата и вика кънекшън ерър. Демек- хибрид със байъс към облака е в момента ….
алекс
трабант 601с
разни други возила
трабант 601с
разни други возила
adovet написа:С новия ъпдейт на тесла вече с изкуствения им интелект можеш да управляваш почти всичко в колата
Аз днеска за сефте реших да го пробвам и разбира се първото нещо, което попитах е каква е прогнозата за времето за утре и Шок, доста детайлно ми разказа точно региона където се намирам. След това му казах да ми промени лимита на зареждане на 10А, любезно ми обясни как да го направя през менюто и накрая си каза че тя не може да го направи. Стана ми интересно това, но уикенда ще имам повече време да се заиграя с асистента. Иначе имате ли профили или го ползвате без ?
- b_u_b_o
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: Tesla M3LR, e90 330xd, gsxr 600 k8
Звучи като да не си с най-новата версия в която вече има достъп до функциите на колата 2026.26.1. Иначе аз не го ползвам защото още го нямам изобщо грок отключен
Тесла имат интересната привичка да си геофенсват колите по това в коя страна са продадени. И понеже моята е бивша румънка, получава софтуер за там. А Румъние е една от страните в Европа в които Грок не е отключен в колите, не съм задълбавал защо - нещо легално е.
Но, уж в последната версия(така наречения летен ъпдейт) се появил и в румънските коли, обаче при мен още не е дошъл тоя ъпдейт - чакам го всеки момент да пристигне по пощенския гълъб 
Но, уж в последната версия(така наречения летен ъпдейт) се появил и в румънските коли, обаче при мен още не е дошъл тоя ъпдейт - чакам го всеки момент да пристигне по пощенския гълъб - enigma
- кандидат ентусиаст
-
Мда... внимавайте, защото е въпрос на време духът да избяга от бутилката
Като гледам братовчедите му какво правят и без да имат достъп до хардуер...
Като гледам братовчедите му какво правят и без да имат достъп до хардуер...enigma
ⵙⵍⴻⵍⵍⵉ ⵡⵉⴷ ⵢⴻⵜⵜⵡⴰⴹⴻⵍⵎⴻⵏ
ⵙⵍⴻⵍⵍⵉ ⵡⵉⴷ ⵢⴻⵜⵜⵡⴰⴹⴻⵍⵎⴻⵏ
- Don_Diego
- ентусиаст
-
- Кара: E39, D3 W12, E89, U11, G09, G70
b_u_b_o написа:още не е дошъл тоя ъпдейт - чакам го всеки момент да пристигне по пощенския гълъб
Треперите ли при ъпдейт? BMW много страдат и по-точно клиентите
с тия remote updates
.Ако е включена опцията да си ги прави сама автоматично - все решава да го прави като е някъде на закрито и по възможност под земята, че да не може да дръпне ъпдейта на 100%. Като го инсталира сещате се какво става..
Дори да го направиш на открито и колата да е под надзор, пак не е сигурно че няма да се окоти нещото. Миналата седмица се ъпдейтна 7цата - никакви грижи (да чукна на дърво). Няколко дни по-късно светна и при ХМ-а същия ъпдейт, нарочно го оставих няколко дни да седи съобщението и нарочно правих рефреш на търсенето на ъпдейт. Та пуснах го, всичко точно за 5 дни когато от нищото светнаха 23 грешки...от студент не бях чел толкова много за да ги изчета всичките
Посещение в сервиза, гаранция изтекла...едно че едвам я прочетоха, че някакъв главен модул се беше брикнал (+ други 3 след него) и за финал...600€ за оправянето на всичко
Спрял съм вече всичко на всички коли и при посещение за масла и филтри ще им правя ъпдейти през кабел