Всичко за електрическите автомобили

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

Имат ли бъдеще електрическите автомобили?

Да
131
27%
Да - бих си взел
221
46%
Не
36
8%
Не - не бих си взел
92
19%

Общо гласове : 480
старши ентусиаст
Аватар
Кара: Tesla Y

Re: Всичко за електрическите автомобили

Мнение от adovet » 27 Мар 2026, 15:21

alx написа:
adovet написа:Не винаги зарядните делят тока - всичо си зависи от зарядната. Повечето зарядни не го делят. За това, че кроки е стигнал на 1% не е никаква драма, общо взето и след 0% имаш едни 20-30км да минеш. Все си мисля, че ако засвършва тока по лесно ще намериш някъде някой контакт от колкото нафта. Също така при електричките ако виждаш, че няма да стигне тока винаги може да намалиш скоростта за да стигнеш. Това рязко ще ти намали разхода. На теслата когато няма да ти стигне тока до някъде си изписва с колко да караш за да стигнеш до крайната дестинация например с 5%

На теслата на нула батерия имаш още 30 мили…

не разчитай много на това, разлино е според състоянието на батерията и как се кара, но винаги имаш някакъв остатък.
ПС: на ауди няма живот след нулата :idea:

master of the force
Аватар

Мнение от alx » 27 Мар 2026, 17:49

adovet написа:
alx написа:
adovet написа:Не винаги зарядните делят тока - всичо си зависи от зарядната. Повечето зарядни не го делят. За това, че кроки е стигнал на 1% не е никаква драма, общо взето и след 0% имаш едни 20-30км да минеш. Все си мисля, че ако засвършва тока по лесно ще намериш някъде някой контакт от колкото нафта. Също така при електричките ако виждаш, че няма да стигне тока винаги може да намалиш скоростта за да стигнеш. Това рязко ще ти намали разхода. На теслата когато няма да ти стигне тока до някъде си изписва с колко да караш за да стигнеш до крайната дестинация например с 5%

На теслата на нула батерия имаш още 30 мили…

не разчитай много на това, разлино е според състоянието на батерията и как се кара, но винаги имаш някакъв остатък.
ПС: на ауди няма живот след нулата :idea:

мне, общо взето е универсално - нивото на батерията се изчислява според начина ти на каране... демек ако си караш със 120 на климатик и покаже 0 заряд - имаш още 30 мили ако продължиш все така... повече ако спреш климатика и караш със 100 зад някой камион примерно, по-малко ако се засилиш със 140 нали...

но "нула" на батерията е 30 мили още пробег при текущите условия (последните 30 минути- примерно- не съм сигурен колко назад гледа)
алекс
трабант 601с
разни други возила

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Tesla Y

Мнение от adovet » 27 Мар 2026, 18:10

имам чувството, че не караш тесла. Единствено на Тесла показанията за остатъка на километрите няма нищо общо с карането до момента
ПС: по твоята логика ако карам с 140км/ч на 0% ще имам за още 30мили с 140 - абсурд

master of the force
Аватар

Мнение от alx » 27 Мар 2026, 18:35

adovet написа:имам чувството, че не караш тесла. Единствено на Тесла показанията за остатъка на километрите няма нищо общо с карането до момента
ПС: по твоята логика ако карам с 140км/ч на 0% ще имам за още 30мили с 140 - абсурд

така беше до... чакай да погледна - до фърмуеър 2025.7... пробега се изчисляваше батерия х някакъв фиксиран коефициент за твоя модел. със 2025.8 и по-нататъка оставащия ти пробег е калкулиран специфично за твоята кола и начина ти на каране до момента от последното зареждане. затова и ако си забелязал се случва да караш а пробега да си седи на едни числа или да пада много по-бавно спрямо изминатите километри. аз съм го виждал моя дори да се качва 1-2-3 км нагоре ако намаля за по-дълго време на магистралата без да има дълго спускане/ рекупериране...
алекс
трабант 601с
разни други возила

Старши Алкохолик
Аватар
Кара: E60 LCI 535d
Мечтае да кара: E24 635CSi
Детайли за колата: Немска петица с многооо екстри. Ама не всичките, де! Такива има само нов внос от Италия :D

Мнение от zAcK » 28 Мар 2026, 14:20

:shock: :mhihi: :mhihi: :mhihi:

Само това не бях виждал! :bowdown: :mhihi:

https://x.com/i/status/2037837643061326329
Хубави години бяха, 'га бяхме млади фенове с M20-ки с големи 'жанти! :mhihi: :mhihi: :mhihi:
Изображение
E34 520i / E39 520i / E39 540i / E60 535d - Love at First Sight is Real :mhihi:

master of the force
Аватар

Мнение от alx » 28 Мар 2026, 15:06

zAcK написа::shock: :mhihi: :mhihi: :mhihi:

Само това не бях виждал! :bowdown: :mhihi:

https://x.com/i/status/2037837643061326329

Някакви бяха го пробвали това срещу най- бавното 911 и казаха/показаха, че няма начин да се случи… потърси - ще го намериш… най- мощния сайбърбийст с най-лекото ремарке и пак не ставаше…
алекс
трабант 601с
разни други возила

старши ентусиаст
Аватар
Кара: BigBlockV8
Мечтае да кара: бангия с предно
Детайли за колата: Hemi 370 cu. in.

Мнение от Nickelback » 30 Мар 2026, 11:06

Southside написа:
Nickelback написа:Приемам идеи и за някакво електрическо неголямо SUV-че - нещо една идея по-височко и да не е голям твърдак - не е за подценяване на фона на Софийския лунен пейзаж :roll:

Kona, Elroq, Volvo C40, Lynk & Co 02, Toyota CH-R+

Благодаря, колега, че ми насочи вниманието и към Skoda :bchug: Не се бях сетил за тях, да проуча и разбера, че имат хич нелоши модели, дето ми пасват доста точно на това дето търся :bchug:
Та от тях повече клоня към Enyaq, понеже май ми пасва в бюджета. А и по-размер (4.65м дължина) повече ми пасва (спрямо Elroq - 4.50м), след като поразмислих, понеже нерядко ще е с двете деца и майка им отзад при тях за из града :dunno:

Как е като окачване, някой возил ли се е?
Едва ли ще е по-голям твърдак от Черокито ми на BC Racing койлове, ама да питам все пак :ok:

Има и Enyaq RS версия, ако нещо все пак ме ухапе кучето :mhihi: :ok: Фейслифта от миналата година също бих обмислил, ако преценя че си заслужава :yes:
Но да - Шкодата си е нормална конвенционална кола, с почти класически вид, и като интериор, и като екстериор. Има "нормални" дръжки на вратите отвън :shock: :ok: :mhihi: - жената много държи поне на това, че с триста зора успявам да я навия изобщо за електричка за града :)

Lynk & Co, също е нелош вариант - леко екстравагантен, но интересен :)
Изобщо, търся надежност в една ежедневна кола (за Шкодата четох, че нямали особени драми). И приличен сервиз, ако нещо се наложи :roll: Не ги знам Еуратек как са - ако някой знае, моля да сподели :ok:

Другото, което гледах е Nissan Ariya - някой с преки впечатления? Четох, че била сравнително здрава колицата също :roll:
Изображение Изображение

"За тЕя пари има Е-шеесе" - форумна пословица.
Лето две и седемнаесто.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Всичко що е BMW , баничарки
Мечтае да кара: M1

Мнение от laviatan » 30 Мар 2026, 11:15

Обикалях скоро на тест-драйв на доста модели. От тези изброените Шкодите бих ти ги препоръчал :yes:
Относно RS - имай в предвид, че при продажба въпреки по-високата първоначална цена ще ти се отблагодаря с по-бърза продажба и остатъчна стойност :yes:
AUTO MOTOR PARTS GROUP LTD
Фирмата е специализирана за марката BMW .
ПОРЪЧКА НА ОЕМ ЧАСТИ ОТ БМВ ГРУП. ГОЛЯМА НАЛИЧНОСТ НА СКЛАД.
КАЧЕСТВО, КОРЕКТНОСТ, БЪРЗИНА - ВСИЧКО ЗА БМВ НА ЕДНО МЯСТО !

Обекти: Магазин и склад - София ул. Антим I 61 / склад ул. Антим I 63
ОБЯВИ В БМВ ФОРУМ : ЛИНК 1 / ЛИНК 2
Проверка история автомобил: http://www.automotorpartsgroup.bg/
Тел.: 0700 70 775
Facebook: https://www.facebook.com/AutoMotorPartsGroupLTD
E-mail: sales@automotorpartsgroup.bg
Понеделник - Петък от 9,30-17,30 часа / Събота от 10,00-14,00 часа

Потребител
Аватар

Мнение от vegasa » 30 Мар 2026, 11:23

На Шкодата окачването е една идея по-меко от на модел Y. Малките цепнатини по пътия не се филтрират особено, но да дълъг път е доста добре. Огромен плюс е малкия радиус на завой. Арията е доста приятна кола, комично на един мой човек бяха брикнали модули при ъпдейт в официалния сервиз. Оказа се ,че не изолиран случай. Имаш ЛС.

Потребител
Аватар

Мнение от vegasa » 30 Мар 2026, 11:29

Nickelback написа:
Southside написа:
Nickelback написа:Приемам идеи и за някакво електрическо неголямо SUV-че - нещо една идея по-височко и да не е голям твърдак - не е за подценяване на фона на Софийския лунен пейзаж :roll:

Kona, Elroq, Volvo C40, Lynk & Co 02, Toyota CH-R+

Благодаря, колега, че ми насочи вниманието и към Skoda :bchug: Не се бях сетил за тях, да проуча и разбера, че имат хич нелоши модели, дето ми пасват доста точно на това дето търся :bchug:
Та от тях повече клоня към Enyaq, понеже май ми пасва в бюджета. А и по-размер (4.65м дължина) повече ми пасва (спрямо Elroq - 4.50м), след като поразмислих, понеже нерядко ще е с двете деца и майка им отзад при тях за из града :dunno:

Едва ли ще е по-голям твърдак от Черокито ми на BC Racing койлове, ама да питам все пак :ok:

Има и Enyaq RS версия, ако нещо все пак ме ухапе кучето :mhihi: :ok: Фейслифта от миналата година също бих обмислил, ако преценя че си заслужава :yes:
Но да - Шкодата си е нормална конвенционална кола, с почти класически вид, и като интериор, и като екстериор. Има "нормални" дръжки на вратите отвън :shock: :ok: :mhihi: - жената много държи поне на това, че с триста зора успявам да я навия изобщо за електричка за града :)

Lynk & Co, също е нелош вариант - леко екстравагантен, но интересен :)
Изобщо, търся надежност в една ежедневна кола (за Шкодата четох, че нямали особени драми). И приличен сервиз, ако нещо се наложи :roll: Не ги знам Еуратек как са - ако някой знае, моля да сподели :ok:

Другото, което гледах е Nissan Ariya - някой с преки впечатления? Четох, че била сравнително здрава колицата също :roll:

Здрасти колега,
писах и в темата, обаче ми одобряват още мненията..Шкодата, Ауди Etron, Купра и VW ИД са на една платформа: MEB. На практика са едни и същи коли с различен дизайн. Аз карам от няколко месеца ID4 и съм доста доволен. Ако се спреш на някоя от гореспоменатите мога да ти дам допълнително инфо, не е проблем и да ти покажа моята.

кандидат ентусиаст
Аватар
Детайли за колата: Focus,Opel Monza/Senator,MX5 nb

Мнение от немо » 30 Мар 2026, 13:54

tesla1.jpg

И това видях :lol:
По завоите по инерция, на правите : газ , пардон : ампери :lol:
Но максималният торк от нулата си личи по ускорението.
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.
Шофирането е превантивен анализ на това,което може да се случи на пътя....

Потребител
Аватар

Мнение от vegasa » 30 Мар 2026, 15:58

Ще се вижда по-често. Перформанс и Плад са си сериозни машини над възможностите на не-форумните карачи :driving:

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от Southside » 30 Мар 2026, 16:26

Nickelback написа:

Най- добре ходи на тест драйв да си прецениш от първо лице. Според мен само фейслифта си струва обмисляне, оправят много бъгове в софтуера и разходът е значително оптимизиран. Мен ме дразни, че термопомпата не е стандартна опция, а се плаща допълнително. Същото се отнася и за адаптивно окачване, но то вече си е "екстра". Еура Тек никога не са се славили с добра репутация, ама каква поддръжка и ремонти да очакваш при нова електричка?

За Lync-чето изгледай ревюто на Дани в тубата. Според него окачването е твърде меко за автомобил с такава мощност. Иначе същите карантии ги слагат и във волво, което е премиум марката на Geely. Недостатък е липсата на 4х4 опция при китайчето.

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: Tesla M3LR, e90 330xd, gsxr 600 k8

Мнение от b_u_b_o » 30 Мар 2026, 16:56

Колко пък да е недостатък липсата на 4х4. Недостатък щеше да е ако беше на предно. Тоя клас кола на задно си е напълно достатъчно според мен.

младши ентусиаст
Аватар
Мечтае да кара: 911

Мнение от TNT » 30 Мар 2026, 17:08

Зависи колко мощна е. При 400+ коня не е лошо да има 4х4 за нашите чисти пътища за ежедневна кола.
Изображение

Предишна

Назад към Извън Темата