България на първо място по смъртност на пътя - причини?
Модератор: Общи модератори
- vicho
- старши ентусиаст
-
- Кара: M340i
- Мечтае да кара: Калибра
- Детайли за колата: Portimao Blue, Turbo бензин
Re: България на първо място по смъртност на пътя - причини?
b_u_b_o написа:На теслата също при изпреварване като тръгна да се прибирам се боря малко с волана ако не съм дал десен мигач.
т'ва е скандално...
You said: "Time will change!" What if it changes you?
Е и на бенветата, както и всички модерни коли е така….
- Top Gun Maverick
- Старши спамър
-
- Кара: Кон
- Мечтае да кара: Волга
- Детайли за колата: Лада 2105
Мда, жена ми ми е казвала, че и тя така го усеща като някакъв вид борене да вкара колата където иска, а не е като да няма сила тя. На мен не ми е трудно, ама знам ли. Като цяло ако не ми се спи не я харесвам тая екстра.
In God we trust, all others we track.
Само ПАТРИАРХ Кирил може да ме съди!
I feel the need, the need for speed.
- streetz
- младши ентусиаст
-
- Кара: G20
- Мечтае да кара: RS Cosworth
- Детайли за колата: B48B20А
Системите пречат на такива като румънския преценяч. И при мен дърпа наляво като тръгна да се прибирам в дясната лента след изпреварване, но аз си го знам и натискам малко по-силно волана като усетя съпротивлението. При рисково изпреварване с прибиране в последния момент обаче тия милисекунди забавяне имат значение.
The free market is perfect. If anything unexpected happens, bananas are suddenly $47 and you have to sell your blood for firewood.
- Top Gun Maverick
- Старши спамър
-
Той е гръцки преценяч, просто става дума за Румъния. Ама както съм съм казвал, за мен гърците са невероятни преценячи и там правилник рядко се спазва, което е неразбираемо за мен с такива солени глоби. Като добавиш и, че го пускаш в Румъния, където може да си е съобразил, че всеки кара както му падне, в добавка с дългия път от 3000 километра(не го гледам по навигация, само предполагам Гърция - Лион)което е било свързано с давай бързо, че път ни чака...
Тука няма милисекунди, тука има поне две секунди забавяне по спомен, да не го отварям пак. Тука има нещо, което няма нищо общо с време за реакция защото този човек имаше цялото време на света да се прибере. Да не говорим, че и скоростта му не беше особено голяма защото иначе нямаше да остане бус. То и така не остана много де, но все пак.
Не знам, аз съм много любопитен да разбера 1:1 какво точно се е случило. Този оцелелият сега не знам доколко може да му се вярва. От една страна може да иска да отърве приятеля си въпреки, че е мъртъв, от друга има полза да обвинява колата заради застраховките, които ще се плащат.
Според мен това с асиста е мислено, мислено, мислено преди да бъде пуснато...в ЕС никой не пуска ей така някакви неща преди да са изпитани, поне едно нещо за което да има полза от строгите регулации. Та това със "заключи се волана" дори да го е казал...не е реалното заключване на волана, което всички знаем. Виж вече разсейване в комбинация с асинтанса е възможно. Интересно е телефонът на водача къде и в какво състояние да се види дали е ползван точно тогава.
Ама отказвам да приема, че при изпреварване в район с тирове някой може докато изпреварва да прави нещо различно от това да..изпреварва. Ако стои зад колоната и не изпреварва е ясно, ама тука литваш срещу тир, цялото внимание е насочено натам. За мен неадекватен шофьор е лесното обяснение.
Тука няма милисекунди, тука има поне две секунди забавяне по спомен, да не го отварям пак. Тука има нещо, което няма нищо общо с време за реакция защото този човек имаше цялото време на света да се прибере. Да не говорим, че и скоростта му не беше особено голяма защото иначе нямаше да остане бус. То и така не остана много де, но все пак.
Не знам, аз съм много любопитен да разбера 1:1 какво точно се е случило. Този оцелелият сега не знам доколко може да му се вярва. От една страна може да иска да отърве приятеля си въпреки, че е мъртъв, от друга има полза да обвинява колата заради застраховките, които ще се плащат.
Според мен това с асиста е мислено, мислено, мислено преди да бъде пуснато...в ЕС никой не пуска ей така някакви неща преди да са изпитани, поне едно нещо за което да има полза от строгите регулации. Та това със "заключи се волана" дори да го е казал...не е реалното заключване на волана, което всички знаем. Виж вече разсейване в комбинация с асинтанса е възможно. Интересно е телефонът на водача къде и в какво състояние да се види дали е ползван точно тогава.
Ама отказвам да приема, че при изпреварване в район с тирове някой може докато изпреварва да прави нещо различно от това да..изпреварва. Ако стои зад колоната и не изпреварва е ясно, ама тука литваш срещу тир, цялото внимание е насочено натам. За мен неадекватен шофьор е лесното обяснение.
- drifty
- младши ентусиаст
-
- Кара: E39 528i, Е39 520i Touring
- Мечтае да кара: Е39 М5
- Детайли за колата: Powered by шпер
И място имаше къде да се прибере, и време имаше, насрещният тир беше доста близо, но не чак критично близо. Ама това връщане обратно срещу него. 

- Don_Diego
- ентусиаст
-
- Кара: E39, D3 W12, E89, U11, G09, G70
Едва ли е причинено от lane assist завиването вляво: почти половината кола беше пресякла маркировката и не би следвало изобщо да отчита движение в лента в този момент. Отделно ако се намесва лентата ще е доста по-рязко.
Все повече си мисля, че е от разсейване защото той и спирачки не натисна дори, което навежда на мисълта, че изобщо не е гледал какво се случва на пътя...жалко наистина. Донякъде добре, че е нацелил камион в този случай, а не друг бус с пътници или лека кола със семейство в нея.
Вчера и днес правих "тестове" при мен какво прави lane assist-a: на Х1 и А8 ако пресичаш прекъсната маркировка трепери волана, доста осезаемо, но с минимално усилие се override-ва асистента. Ако прекъсната маркировка е в средата на колата - изобщо не отчита движение в лента. Реагира доста рязко ако тръгнеш да пресичаш непрекъсната маркировка обаче
Все повече си мисля, че е от разсейване защото той и спирачки не натисна дори, което навежда на мисълта, че изобщо не е гледал какво се случва на пътя...жалко наистина. Донякъде добре, че е нацелил камион в този случай, а не друг бус с пътници или лека кола със семейство в нея.
Вчера и днес правих "тестове" при мен какво прави lane assist-a: на Х1 и А8 ако пресичаш прекъсната маркировка трепери волана, доста осезаемо, но с минимално усилие се override-ва асистента. Ако прекъсната маркировка е в средата на колата - изобщо не отчита движение в лента. Реагира доста рязко ако тръгнеш да пресичаш непрекъсната маркировка обаче
- TNT
- младши ентусиаст
-
- Мечтае да кара: 911
Top Gun Maverick написа: дългия път от 3000 километра(не го гледам по навигация, само предполагам Гърция - Лион)
Пътували са до някакво летище, да хванат самолет за Франция
Аз пак казвам - БМВ-та, Аудита, Мерцедеси - тея системи работят по-добре при тях. Аз съм карал ежедневно Мерцедес - Митсубиши - Мерцедес и при бенцовете ако щеш и парктроника е по-хубав, камерата е с по-добра резолюция и т.н.
Възможно е да е имало и наистина някакъв технически проблем, но по-скоро залагам на "телефонче", системата се е намесила и тоя се е панирал, щото си е гледал телефона.
Няма как да се намеси асистънс като е накрачил лентата, чисто разсейване е било.
Моята съм си я кастъмизирал, изключвайки някой неща (най гадното да не те пуска при изпреварване да се прибереш в дясно като има непрекъсната + малка дистанция между колите)
Лошото е на повечето коли след 2023г всичко се включва по дефолт след палене и цъкаш като загубен да ги спираш преди тръгване.
Моята съм си я кастъмизирал, изключвайки някой неща (най гадното да не те пуска при изпреварване да се прибереш в дясно като има непрекъсната + малка дистанция между колите)
Лошото е на повечето коли след 2023г всичко се включва по дефолт след палене и цъкаш като загубен да ги спираш преди тръгване.
- steeN
- старши ентусиаст
-
- Кара: конете да бягат
- Мечтае да кара: mustang gt, много черeн...
Не е ли по-лесно да се ползват мигачи или и това е прекалено гей 
Няма да забравя, бях закарал първото ми БМВ на сервиз и майстора се качи да чуе двигателя след това... и по-едно време ми вика... "ама ти с мигачи ли караш"
Няма да забравя, бях закарал първото ми БМВ на сервиз и майстора се качи да чуе двигателя след това... и по-едно време ми вика... "ама ти с мигачи ли караш"
- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.
- The only easy day was yesterday.
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- b_u_b_o
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: Tesla M3LR, e90 330xd, gsxr 600 k8
Абе честно казано тва с мигач за прибиране, особено ако е единично изпреварването ми леко прекалено. То е ясно, че ще мина в дясно, няма да си седя в насрещното, я. А пък при по-динамични изпреварвания съвсем - той докато мигне аз съм се прибрал 3 пъти...
- steeN
- старши ентусиаст
-
Не се обиждай, но като някой ми говори за динамично каране... автоматично си го превеждам като не мога да карам и компенсирам като преча на останалите на пътя 
- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- Top Gun Maverick
- Старши спамър
-
Пречиш или не, зависи от гледната точка. На някои им пречи дори наличието на други коли по пътя, та местим. При такова прибиране мигачи не пускам, абсурдно ми е. Те докато другите асимилират мигача, аз ще съм направил очевидното - да съм се прибрал. Ако направя не очевидното, тоест да се блъсна в отсрещния, пак няма смисъл от мигача, та да, по-католик от папата няма да съм. Ако карам много плавно и бааааавно и мудно изпреварвам, ако съм на магистрала и заобикалям някой, вероятно ще пусна мигач на прибиране, ама иначе тука не. И не защото гейско, а защото е лишено от всякакъв смисъл. Единственият смисъл е, че ти създава навици са пускаш мигачи всъщност.
Добре, аз като човек гледащ телефони почти го изключвам този вариант АКО шофьора е с всичкия си, не е пиян или дрогиран. Защото ок, зяпаш телефон, но настигаш тир и изпреварваш, което предполага дълго изпреварване, ама и кола да беше. Тоест ти гледаш напред дали идва нещо и си сменил посоката, като знаеш, че ще я сменяш да се връщаш вдясно. Дебелата подробност тук е, че ти виждаш този голям тир отсреща още като почваш изпреварването и колкото и кухи самоуверен да си, той те респектира, на всичко отгоре и червен. Какъв телефон ще зяпаш в този момент?
Според мен инстинктът ти за самосъхранение в този момент е по-силен от всякакво желание да гледаш нещо различно от пътя.
Вариант да е паднал телефона и да се е навел ок, подобно на онзи мангал на околовръстното в Пловдив, който уби семейството, но там нямаше изпреварване. Как ще се навежда за телефон, запалка или нещо си докато изпреварва? А сурдно е. И то изпреварва тир срещу друг тир.
Отделно пък тоя вика волна се заключил...не знам, много ме е яд, че тука нямаме черна кутия.
TNT написа:Top Gun Maverick написа: дългия път от 3000 километра(не го гледам по навигация, само предполагам Гърция - Лион)
Пътували са до някакво летище, да хванат самолет за Франция![]()
Аз пак казвам - БМВ-та, Аудита, Мерцедеси - тея системи работят по-добре при тях. Аз съм карал ежедневно Мерцедес - Митсубиши - Мерцедес и при бенцовете ако щеш и парктроника е по-хубав, камерата е с по-добра резолюция и т.н.
Възможно е да е имало и наистина някакъв технически проблем, но по-скоро залагам на "телефонче", системата се е намесила и тоя се е панирал, щото си е гледал телефона.
Добре, аз като човек гледащ телефони почти го изключвам този вариант АКО шофьора е с всичкия си, не е пиян или дрогиран. Защото ок, зяпаш телефон, но настигаш тир и изпреварваш, което предполага дълго изпреварване, ама и кола да беше. Тоест ти гледаш напред дали идва нещо и си сменил посоката, като знаеш, че ще я сменяш да се връщаш вдясно. Дебелата подробност тук е, че ти виждаш този голям тир отсреща още като почваш изпреварването и колкото и кухи самоуверен да си, той те респектира, на всичко отгоре и червен. Какъв телефон ще зяпаш в този момент?
Вариант да е паднал телефона и да се е навел ок, подобно на онзи мангал на околовръстното в Пловдив, който уби семейството, но там нямаше изпреварване. Как ще се навежда за телефон, запалка или нещо си докато изпреварва? А сурдно е. И то изпреварва тир срещу друг тир.
Отделно пък тоя вика волна се заключил...не знам, много ме е яд, че тука нямаме черна кутия.
- b_u_b_o
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: Tesla M3LR, e90 330xd, gsxr 600 k8
steeN написа:Не се обиждай, но като някой ми говори за динамично каране... автоматично си го превеждам като не мога да карам и компенсирам като преча на останалите на пътя
Не говоря за динамично каране, а за динамично изпреварване. Достатъчно грамотен си да разбереш смисъла, не се прави на интересен
- steeN
- старши ентусиаст
-
Първо трябва да си католик, че да конкурираш папата, нали така? Ако нямаш време да дадеш мигач значи само едно... или ти е прекалено бавна колата и насилваш нещата или изпреварването не е подходящо. Ама да всеки сам си преценя общо взето... вижда се по пътищата.
Ако ръцете ти са на 9-3 няма никакъв проблем да бутнеш лоста, въпрос на навик.
Ако ръцете ти са на 9-3 няма никакъв проблем да бутнеш лоста, въпрос на навик.- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes