България на първо място по смъртност на пътя - причини?

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

Коя е главната причина?

Манталитетът на хората
148
47%
Лошите пътища
19
6%
Контролът на пътя и налагането(плюс събирането)на глобите
22
7%
Старите автомобили и лошите технически прегледи
1
0%
Липсата на ефективни присъди за пияните и убийците на пътя
12
4%
Всички тези неща
115
36%

Общо гласове : 317
Старши спамър
Аватар
Кара: Кон
Мечтае да кара: Волга
Детайли за колата: Лада 2105

Re: България на първо място по смъртност на пътя - причини?

Мнение от Top Gun Maverick » 13 Яну 2026, 13:27

Ей сега возя един и ни разправя как бил 33 години машинист и аз викам малко да го базикна, случвало ли му се е кола да му излиза на ЖП прелезите и той вика, да, няколко пъти. И аз викам, ама нали...разминахте се. И що ли го питах, онзи вика да, разминахме се, ама(и се хили)имам само 6 убити за толкова години. :shock: Викам голям черен хумор, засмях се и аз, ама питам какво значи 6, в коли ли, а не бе вика, всякакви лягащи на релсите, скачащи пред влака... :shock: :help:
Та така де, железният кон не прощава.
In God we trust, all others we track.
Само ПАТРИАРХ Кирил може да ме съди! :mhihi:
I feel the need, the need for speed.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: го спокойно

Мнение от ///eMo » 14 Яну 2026, 12:47

Летящите не са изчезнали, каращите в лява лента не са изчезнали, основната промяна е, че тея дето преди бяха със 140 в лява лента, сега са със 125.

Уикенда пътувах по Тракия и искрено се забавлявах с ботовете - настигам някого, по някое време пускам мигач/присветвам, отместват се, минавам вдясно след изпреварването и ги гледам как веднага като ги изпреваря се връщат в ляво??? Това на новите отсечки, където асфалта е окей и в двете ленти и дясната лента е празна за 1-2км напред.

За румънците и друг път съм го писал - карат бързо, но са колегиални и се съобразяват един с друг. Нещо, което тук липсва от много години. Това за румънците в Румъния.. като минат границата е нещо различно.

младши ентусиаст
Аватар
Мечтае да кара: 911

Мнение от TNT » 14 Яну 2026, 13:56

Румънците даже са ни изпреварили вече 8)

Изображение
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: M340i
Мечтае да кара: Калибра
Детайли за колата: Portimao Blue, Turbo бензин

Мнение от vicho » 14 Яну 2026, 14:17

TNT написа:Румънците даже са ни изпреварили вече 8)

това е, защото са по-колегиални :idea:
You said: "Time will change!" What if it changes you?

Старши скрапер
Аватар
Кара: ше е21/316, сега 318ci и е93/335dct
Мечтае да кара: е21 без ръжди със S54
Детайли за колата: Powered by M43b19

Мнение от Lenco » 14 Яну 2026, 14:49

///eMo написа:Летящите не са изчезнали, каращите в лява лента не са изчезнали, основната промяна е, че тея дето преди бяха със 140 в лява лента, сега са със 125.

Уикенда пътувах по Тракия и искрено се забавлявах с ботовете - настигам някого, по някое време пускам мигач/присветвам, отместват се, минавам вдясно след изпреварването и ги гледам как веднага като ги изпреваря се връщат в ляво??? Това на новите отсечки, където асфалта е окей и в двете ленти и дясната лента е празна за 1-2км напред.

За румънците и друг път съм го писал - карат бързо, но са колегиални и се съобразяват един с друг. Нещо, което тук липсва от много години. Това за румънците в Румъния.. като минат границата е нещо различно.

Бях се притеснил, че само аз съм крив във форума, че нищо конкретно не се е променило, но явно има още един. :yes:
Изображение

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от TNT » 14 Яну 2026, 15:11

Изображение :ok: :ok: :ok:
Изображение

младши ентусиаст
Аватар
Кара: го спокойно

Мнение от ///eMo » 14 Яну 2026, 15:26

TNT написа:Румънците даже са ни изпреварили вече 8)
От 2010 насам се редуваме кой да е на първо място, последните години те ни изпреварват, което е нормално предвид това, че ограниченията се спазват само ако някой присветне за полиция.

Което няма общо с това, което аз казах - някой да даде газ, за да не те пусне и след това да слезе с бухалка в София е далеч по-вероятно отколкото в Букурещ. Може и да не е така, но за около 5-10к км са ми такива наблюденията. Това не ги прави добри шофьори.

На снимката горе не се вижда добре ама рейса ли ги е събрал всички или Лансъра се е пробвал да лети?
Последна промяна ///eMo на 14 Яну 2026, 15:39, променена общо 1 път

Старши спамър
Аватар
Кара: Кон
Мечтае да кара: Волга
Детайли за колата: Лада 2105

Мнение от Top Gun Maverick » 14 Яну 2026, 15:34

На тия качени на влакче на снимката само липсват лепенките от сорта на ти гониш. :mhihi:
Тоя с Хонда ли е това сивото, като гледам има различна врата отзад, може би и броня, та не му е севте с тая кола.

И аз виждам голяма промяна в трафика, особено у такива, които намалят на ток камерите все едно са триноги. И намалят не заради ограничението, а заради самия пост, понеже после дават газ и на следващо ограничение не намалят, тоест ги имат тези за плашила. :mhihi:

С идването на глоби за средна ще се кротнат още хора. Но виждам една такава злоба и завист такъв описан от мен горе, който намаля САМО защото мисли, че има камера. Аз като знам, че няма и примерно си минавам с 20 над него, понеже знам с колко ме лъже километража и дори да има тринога, пак няма да ме снима, ама се изнервят много, гледат лошо, мърморят, аха някои тръгват и газ да дават, ама не им държи да вдигнат с повече от 5-10 отгоре и пак ги минавам. :ok:

Господата наши полицаи тука със спазването на закона от все повече хора се чудят какво неща да търсят, онзи ден глобили 50 лева една жена, че не светели лампичките на задния номер. Заяждат се иначе за пълзене на знак стоп сложен скоро, дори ако имаш идеална видимост от двете посоки, тоест стоп тип хранилка. Сама кола спряла на магазин в село, където от 100 години така си спират в насрещното в джоб и то, пак я рисуват.

Гледайки снимката се чудя Гърция кога ще стане с по-лоши показатели от нас. При всичките им драконовски наказания си карат 5 за 6 като познават пътя явно и навиците на полицията. Сега пак нови мерки някакви приели, да видим. Беше немислимо преди да сме близо до Гърция, но предполагам те не ни изпреварват само защото цялата държава е опасана с магистрали. Като ги напече слънцето и си карат както им падне наистина. :mrgreen:
In God we trust, all others we track.
Само ПАТРИАРХ Кирил може да ме съди! :mhihi:
I feel the need, the need for speed.

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от TNT » 14 Яну 2026, 15:52

Top Gun Maverick написа: но предполагам те не ни изпреварват само защото цялата държава е опасана с магистрали.

:yes: :yes: :yes:

Още малко от Фейсбук :ok:

Изображение
Изображение

master of the force
Аватар

Мнение от alx » 14 Яну 2026, 18:42

TNT написа:Изображение :ok: :ok: :ok:

Жалко за хондата… но това е типично в родината съм забелязал- масовото неспазване на дистанция. Повече от половината от участниците в движението карат по- близо от колкото е безопасно.
алекс
трабант 601с
разни други возила

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от enigma » 14 Яну 2026, 18:52

И ние не им отстъпваме понякога … оня ден при нас 15+ коли са се нанизали, в гъста мъгла https://www.nbcbayarea.com/news/califor ... 454/?amp=1

Един път минавах с мотора по тоя път пак така в мъглата колите ме изпреварваха :banghead:
enigma
የተጨቆኑትን ነጻ አውጡ

старши ентусиаст
Аватар
Кара: през просото
Мечтае да кара: леговището на смог
Детайли за колата: баничарка

Мнение от Jordana » 14 Яну 2026, 19:04

Куриозното с тия влакчета е че виновен е ....последния :mhihi:
Горното мнение е създадено главно с развлекателна цел и може да съдържа недоказани факти и обстоятелства . Никога не повтаряйте описаните екперименти и изказаните мнения у дома - те могат да бъдат опасни за Вас !
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
ГОСТУН 2 години. Родът му Ерми, а годината му докс твирем.
КУРТ управлява 60 години. Родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
БЕЗМЕР 3 години, а родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
Именник на българските ханове ...

ентусиаст
Аватар
Кара: E39, D3 W12, E89, U11, G09, G70

Мнение от Don_Diego » 14 Яну 2026, 22:43

///eMo написа: Уикенда пътувах по Тракия и искрено се забавлявах с ботовете - настигам някого, по някое време пускам мигач/присветвам, отместват се, минавам вдясно след изпреварването и ги гледам как веднага като ги изпреваря се връщат в ляво??? Това на новите отсечки, където асфалта е окей и в двете ленти и дясната лента е празна за 1-2км напред.

Пропусна само да каже, че като те видят зад тях се стряскат, натискат спирачка и чак след това започват бавно-бавно да се престрояват в дясната лента :mhihi:
Изображение

Старши скрапер
Аватар
Кара: ше е21/316, сега 318ci и е93/335dct
Мечтае да кара: е21 без ръжди със S54
Детайли за колата: Powered by M43b19

Мнение от Lenco » 14 Яну 2026, 22:54

Don_Diego написа:.....
Пропусна само да каже, че като те видят зад тях се стряскат, натискат спирачка и чак след това започват бавно-бавно да се престрояват в дясната лента :mhihi:

Някой има ли логично обяснение, много често го наблюдавам и то от движещи се с 110-130 :dunno:
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от STEVAL » 14 Яну 2026, 23:13

Lenco написа:
Don_Diego написа:.....

Някой има ли логично обяснение, много често го наблюдавам и то от движещи се с 110-130 :dunno:

Изключват автопилота :mhihi:

ПредишнаСледваща

Назад към Извън Темата