България на първо място по смъртност на пътя - причини?

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

Коя е главната причина?

Манталитетът на хората
147
47%
Лошите пътища
19
6%
Контролът на пътя и налагането(плюс събирането)на глобите
22
7%
Старите автомобили и лошите технически прегледи
1
0%
Липсата на ефективни присъди за пияните и убийците на пътя
12
4%
Всички тези неща
115
36%

Общо гласове : 316
старши ентусиаст
Аватар
Кара: BigBlockV8
Мечтае да кара: бангия с предно
Детайли за колата: Hemi 370 cu. in.

Re: България на първо място по смъртност на пътя - причини?

Мнение от Nickelback » 19 Сеп 2025, 22:16

Днес точно се набих в най-голямото задръстване по Ботевградско посока изход от София. Та минах съвсем бавно, дори спирайки поради затрудненото движение, точно на метри от "лобното място" на колегата с Мустанга :(

Ами какво да кажа... без думи съм :( Буца ми заседна на гърлото, насълзиха ми се очите, без да съм го познавал лично човека. Две обелени дървета, отрупани с послания и спомени, с любими вещи, с тъга... Сетих се за мнения и дискусии на колетата от тоя форум и ми стана още по-тъжно :(

Та на мен ми подейства жестоко разтърсващо гледката и усещането. Същевременно отрезвяващо. Не че откакто поодъртях и отговарям не само за моя си з@дник в колата, която управлявам, не си давам сметка как трябва, как и не трябва да се шофира и каква отговорност се носи, и "дръпнах жестоко ръчната", но след тая картинка съвсем увехнах :(

Ей хора, пазете се, пазете близките си и околните. Бъдете разумни и адекватни на волана. Познавайте си, и опознавайте колите си, но им имайте и респект, защото често не прощават!

Тава исках да кажа само, дано повече хора вникнат в него! Светъл му път на колегата...

Sent from my 25010PN30G using Tapatalk
Изображение Изображение

"За тЕя пари има Е-шеесе" - форумна пословица.
Лето две и седемнаесто.

Старши спамър
Аватар
Кара: Кон
Мечтае да кара: Сърф
Детайли за колата: Немски кон

Мнение от Top Gun Maverick » 20 Сеп 2025, 14:04

Явно вече са актуализирани участъците на уейза в които се засича средна скорост. Това е след Провадия на Хемус посока Варна, някъде 18-18.5 км. е.
В този район Хемус е идеална, за другите не знам, където я има де. :mhihi:
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.
In God we trust, all others we track.
Да караш с ръчна кутия в САЩ е умение и си нещо като пилот. В Европа ако не можеш да караш ръчка е срам и си нещо като неможач. :mhihi:
I feel the need, the need for speed.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: G20
Мечтае да кара: RS Cosworth
Детайли за колата: B48B20А

Мнение от streetz » 20 Сеп 2025, 14:14

Участъците ги има в уейз, но не показва средната скорост. В приложението на А1 са сложили да я мери, снощи в лудницата това беше положението
Изображение
The free market is perfect. If anything unexpected happens, bananas are suddenly $47 and you have to sell your blood for firewood.

Старши спамър
Аватар
Кара: Кон
Мечтае да кара: Сърф
Детайли за колата: Немски кон

Мнение от Top Gun Maverick » 20 Сеп 2025, 16:02

Е, сега, чак пък да ни я показва, стига ми да знам, че ме наблюдават. :mhihi:
In God we trust, all others we track.
Да караш с ръчна кутия в САЩ е умение и си нещо като пилот. В Европа ако не можеш да караш ръчка е срам и си нещо като неможач. :mhihi:
I feel the need, the need for speed.

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: E83 M57T2
Мечтае да кара: фърчило

Мнение от ID A » 20 Сеп 2025, 20:16

При Уейза показва обаче колко ти остава от участъка. Предполагам ако превиши средната скорост ще светне в червено лентата отстрани. Което ти дава някакво поле за корекция, докато показанията на конкретна скорост не дават никакво предимство.
Много неадекватни имаше днес. Минах през ССТ и видях колоните в началото на Хемус. Аз обаче днес бях до Пловдив. Масово се мъкнеха със 100-110 в лявата лента при свободна дясна.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: X5 G05/X1 F48
Мечтае да кара: 911

Мнение от Jorixa » 21 Сеп 2025, 10:04

А добре тая средна скорост взима ли на предвид участъците с намалена скорост? Смисъл ако примерно имаш участък 30 километра в който има 1 километър тунел с ограничение 80, тва значи ли че средната ти скорост накрая трябва да е 136 км/ч или има някакъв толеранс? Щото аз примерно над 140 не вдигам, ама някви знаци като 110 на мост примерно, не винаги ги спазвам.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E36 328i

Мнение от TheDriver » 21 Сеп 2025, 10:12

140 върху цялата отсечка. Ограниченията не се взимат предвид. И има толеранс около 10км/ч.

кандидат ентусиаст
Аватар
Детайли за колата: Focus,Opel Monza/Senator,MX5 nb

Мнение от немо » 21 Сеп 2025, 12:33

https://petel.bg/m/611314?fbclid=Iwb21l ... y1KEHjL7BA

За стинката специално :winky:
Шофирането е превантивен анализ на това,което може да се случи на пътя....

старши ентусиаст
Аватар
Кара: конете да бягат
Мечтае да кара: mustang gt, много черeн...

Мнение от steeN » 21 Сеп 2025, 12:45

Неможачката пак си рекламира двуцифреното IQ :lol:

Чл. 119. (1) (Доп. - ДВ, бр. 64 от 2025 г., в сила от 07.09.2025 г.) При приближаване към пешеходна пътека водачът на нерелсово пътно превозно средство е длъжен да пропусне сигнализиращите, че ще пресичат платното за движение на пешеходната пътека съгласно чл. 32, ал. 1, стъпилите на пешеходната пътека или преминаващите по нея пешеходци, като намали скоростта или спре.
- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.
- The only easy day was yesterday.

кандидат ентусиаст
Аватар
Детайли за колата: Focus,Opel Monza/Senator,MX5 nb

Мнение от немо » 21 Сеп 2025, 13:48

В линкът, който съм пуснал става въпрос за нещо друго , а именно за задълженията на пешеходците , вменени им от ЗДП и правилника за прилагането му . Никога не съм писал , че водачите на МПС нямат задължения относно осигуряване на безопасно пресичане на пътното платно от пешеходците , когато това става в съответствие с гореспоменатите закони и правилници. Не се прави на глупав, може да си смотан , но не си глупав ;)
Шофирането е превантивен анализ на това,което може да се случи на пътя....

старши ентусиаст
Аватар
Кара: конете да бягат
Мечтае да кара: mustang gt, много черeн...

Мнение от steeN » 21 Сеп 2025, 14:31

В същност не може... защото си неможачка и явно никога няма да разбереш за какво става дума. Което в крайна сметка не е края на света, затова има наказания, глоби и затвор, които по един или друг начин ще те вкарат в правия път.
- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.
- The only easy day was yesterday.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: Сеат Толедо 1.8 20V AGN
Мечтае да кара: Елинор :)

Мнение от Ивайло Димов » 21 Сеп 2025, 15:25

https://www.actualno.com/crime/tejka-ka ... 98083.html

Отново смърт в градски условия.

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: HYMER,ix35,116i,320d,Toyota и ски
Мечтае да кара: BMW 2002 tii

Мнение от mr_petroff » 21 Сеп 2025, 16:42

Ивайло Димов написа:https://www.actualno.com/crime/tejka-katastrofa-v-sofija-kola-se-obyrna-po-tavan-ima-jertvi-news_2498083.html

Отново смърт в градски условия.

С каква скорост е трябвало да е карал мотор, че да обърне автомобил :dunno:

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E36 328i

Мнение от TheDriver » 21 Сеп 2025, 18:26

Така описано, звучи като забранен обратен завой през четирите платна. :|
Може и да се бъркам, но между пресечката на хотел Москва и телевизионната кула няма пресечка отдясно. А дори и да има там ляв завой ще е забранен.
Най-вероятно човекът с колата е бил спрял в дясното платно до парка(събота и неделя го отцепват за паркинг на хората които отиват в парка). След което явно е решил да прави обратен.
Но и тези с мотора явно са карали доста бързо и не са се съобразявали. В днешния ден София беше празна и такова широко място ги е примамило да се засилият, но както казах са приближавали място което дефакто е паркинг с хора и деца на платното. Там уикенда почти винаги има и патрулка.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Lexus GS430 07' , BMW Z4 2.5
Мечтае да кара: BMW M2

Мнение от ildivvy » 21 Сеп 2025, 19:54

steeN написа:Неможачката пак си рекламира двуцифреното IQ :lol:

Чл. 119. (1) (Доп. - ДВ, бр. 64 от 2025 г., в сила от 07.09.2025 г.) При приближаване към пешеходна пътека водачът на нерелсово пътно превозно средство е длъжен да пропусне сигнализиращите, че ще пресичат платното за движение на пешеходната пътека съгласно чл. 32, ал. 1, стъпилите на пешеходната пътека или преминаващите по нея пешеходци, като намали скоростта или спре.

Преди малко един примат с Форд Ка не спази този член и удари един от пресичащите двама велосипедисти! Разбира се, след това започна яко да се кара на супер уплашената жена, която караше колелото... Както си трябва, нищо изненадващо! Или велосипедистите не са пешеходци и съответно не попадат в 'определенията' в закона?
Ex: 96' BMW318ti

Изображение

Европа!!! Събуди се!!! Започни да гледаш собствения си интерес!

Вече съм фен на Марио Драги!

" Някои хора са толкова бедни, че имат само пари! " - Тодор Колев

Мразя скапаните водачи на служебни бели 'баничарки'!!!

ПредишнаСледваща

Назад към Извън Темата