България на първо място по смъртност на пътя - причини?
Модератор: Общи модератори
- Nickelback
- старши ентусиаст
-
- Кара: BigBlockV8
- Мечтае да кара: бангия с предно
- Детайли за колата: Hemi 370 cu. in.
Re: България на първо място по смъртност на пътя - причини?
Днес точно се набих в най-голямото задръстване по Ботевградско посока изход от София. Та минах съвсем бавно, дори спирайки поради затрудненото движение, точно на метри от "лобното място" на колегата с Мустанга 
Ами какво да кажа... без думи съм
Буца ми заседна на гърлото, насълзиха ми се очите, без да съм го познавал лично човека. Две обелени дървета, отрупани с послания и спомени, с любими вещи, с тъга... Сетих се за мнения и дискусии на колетата от тоя форум и ми стана още по-тъжно 
Та на мен ми подейства жестоко разтърсващо гледката и усещането. Същевременно отрезвяващо. Не че откакто поодъртях и отговарям не само за моя си з@дник в колата, която управлявам, не си давам сметка как трябва, как и не трябва да се шофира и каква отговорност се носи, и "дръпнах жестоко ръчната", но след тая картинка съвсем увехнах
Ей хора, пазете се, пазете близките си и околните. Бъдете разумни и адекватни на волана. Познавайте си, и опознавайте колите си, но им имайте и респект, защото често не прощават!
Тава исках да кажа само, дано повече хора вникнат в него! Светъл му път на колегата...
Sent from my 25010PN30G using Tapatalk

Ами какво да кажа... без думи съм

Та на мен ми подейства жестоко разтърсващо гледката и усещането. Същевременно отрезвяващо. Не че откакто поодъртях и отговарям не само за моя си з@дник в колата, която управлявам, не си давам сметка как трябва, как и не трябва да се шофира и каква отговорност се носи, и "дръпнах жестоко ръчната", но след тая картинка съвсем увехнах

Ей хора, пазете се, пазете близките си и околните. Бъдете разумни и адекватни на волана. Познавайте си, и опознавайте колите си, но им имайте и респект, защото често не прощават!
Тава исках да кажа само, дано повече хора вникнат в него! Светъл му път на колегата...
Sent from my 25010PN30G using Tapatalk
"За тЕя пари има Е-шеесе" - форумна пословица.
Лето две и седемнаесто.
- Top Gun Maverick
- Старши спамър
-
- Кара: Кон
- Мечтае да кара: Сърф
- Детайли за колата: Немски кон
Явно вече са актуализирани участъците на уейза в които се засича средна скорост. Това е след Провадия на Хемус посока Варна, някъде 18-18.5 км. е.
В този район Хемус е идеална, за другите не знам, където я има де.
В този район Хемус е идеална, за другите не знам, където я има де.

Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.
In God we trust, all others we track.
Да караш с ръчна кутия в САЩ е умение и си нещо като пилот. В Европа ако не можеш да караш ръчка е срам и си нещо като неможач.
I feel the need, the need for speed.
Да караш с ръчна кутия в САЩ е умение и си нещо като пилот. В Европа ако не можеш да караш ръчка е срам и си нещо като неможач.

- streetz
- младши ентусиаст
-
- Кара: G20
- Мечтае да кара: RS Cosworth
- Детайли за колата: B48B20А
Участъците ги има в уейз, но не показва средната скорост. В приложението на А1 са сложили да я мери, снощи в лудницата това беше положението 

The free market is perfect. If anything unexpected happens, bananas are suddenly $47 and you have to sell your blood for firewood.
- Top Gun Maverick
- Старши спамър
-
- Кара: Кон
- Мечтае да кара: Сърф
- Детайли за колата: Немски кон
Е, сега, чак пък да ни я показва, стига ми да знам, че ме наблюдават. 

In God we trust, all others we track.

- ID A
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: E83 M57T2
- Мечтае да кара: фърчило
При Уейза показва обаче колко ти остава от участъка. Предполагам ако превиши средната скорост ще светне в червено лентата отстрани. Което ти дава някакво поле за корекция, докато показанията на конкретна скорост не дават никакво предимство.
Много неадекватни имаше днес. Минах през ССТ и видях колоните в началото на Хемус. Аз обаче днес бях до Пловдив. Масово се мъкнеха със 100-110 в лявата лента при свободна дясна.
Много неадекватни имаше днес. Минах през ССТ и видях колоните в началото на Хемус. Аз обаче днес бях до Пловдив. Масово се мъкнеха със 100-110 в лявата лента при свободна дясна.
- Jorixa
- младши ентусиаст
-
- Кара: X5 G05/X1 F48
- Мечтае да кара: 911
А добре тая средна скорост взима ли на предвид участъците с намалена скорост? Смисъл ако примерно имаш участък 30 километра в който има 1 километър тунел с ограничение 80, тва значи ли че средната ти скорост накрая трябва да е 136 км/ч или има някакъв толеранс? Щото аз примерно над 140 не вдигам, ама някви знаци като 110 на мост примерно, не винаги ги спазвам.
140 върху цялата отсечка. Ограниченията не се взимат предвид. И има толеранс около 10км/ч.
- немо
- кандидат ентусиаст
-
- Детайли за колата: Focus,Opel Monza/Senator,MX5 nb
Шофирането е превантивен анализ на това,което може да се случи на пътя....
- steeN
- старши ентусиаст
-
- Кара: конете да бягат
- Мечтае да кара: mustang gt, много черeн...
Неможачката пак си рекламира двуцифреното IQ 

Чл. 119. (1) (Доп. - ДВ, бр. 64 от 2025 г., в сила от 07.09.2025 г.) При приближаване към пешеходна пътека водачът на нерелсово пътно превозно средство е длъжен да пропусне сигнализиращите, че ще пресичат платното за движение на пешеходната пътека съгласно чл. 32, ал. 1, стъпилите на пешеходната пътека или преминаващите по нея пешеходци, като намали скоростта или спре.
- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.
- The only easy day was yesterday.
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- немо
- кандидат ентусиаст
-
- Детайли за колата: Focus,Opel Monza/Senator,MX5 nb
В линкът, който съм пуснал става въпрос за нещо друго , а именно за задълженията на пешеходците , вменени им от ЗДП и правилника за прилагането му . Никога не съм писал , че водачите на МПС нямат задължения относно осигуряване на безопасно пресичане на пътното платно от пешеходците , когато това става в съответствие с гореспоменатите закони и правилници. Не се прави на глупав, може да си смотан , но не си глупав 

Шофирането е превантивен анализ на това,което може да се случи на пътя....
- steeN
- старши ентусиаст
-
- Кара: конете да бягат
- Мечтае да кара: mustang gt, много черeн...
В същност не може... защото си неможачка и явно никога няма да разбереш за какво става дума. Което в крайна сметка не е края на света, затова има наказания, глоби и затвор, които по един или друг начин ще те вкарат в правия път.
- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- Ивайло Димов
- младши ентусиаст
-
- Кара: Сеат Толедо 1.8 20V AGN
- Мечтае да кара: Елинор :)
- mr_petroff
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: HYMER,ix35,116i,320d,Toyota и ски
- Мечтае да кара: BMW 2002 tii
Ивайло Димов написа:https://www.actualno.com/crime/tejka-katastrofa-v-sofija-kola-se-obyrna-po-tavan-ima-jertvi-news_2498083.html
Отново смърт в градски условия.
С каква скорост е трябвало да е карал мотор, че да обърне автомобил

Така описано, звучи като забранен обратен завой през четирите платна.
Може и да се бъркам, но между пресечката на хотел Москва и телевизионната кула няма пресечка отдясно. А дори и да има там ляв завой ще е забранен.
Най-вероятно човекът с колата е бил спрял в дясното платно до парка(събота и неделя го отцепват за паркинг на хората които отиват в парка). След което явно е решил да прави обратен.
Но и тези с мотора явно са карали доста бързо и не са се съобразявали. В днешния ден София беше празна и такова широко място ги е примамило да се засилият, но както казах са приближавали място което дефакто е паркинг с хора и деца на платното. Там уикенда почти винаги има и патрулка.

Може и да се бъркам, но между пресечката на хотел Москва и телевизионната кула няма пресечка отдясно. А дори и да има там ляв завой ще е забранен.
Най-вероятно човекът с колата е бил спрял в дясното платно до парка(събота и неделя го отцепват за паркинг на хората които отиват в парка). След което явно е решил да прави обратен.
Но и тези с мотора явно са карали доста бързо и не са се съобразявали. В днешния ден София беше празна и такова широко място ги е примамило да се засилият, но както казах са приближавали място което дефакто е паркинг с хора и деца на платното. Там уикенда почти винаги има и патрулка.