Всичко за електрическите автомобили

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

Имат ли бъдеще електрическите автомобили?

Да
130
27%
Да - бих си взел
220
46%
Не
36
8%
Не - не бих си взел
92
19%

Общо гласове : 478
старши ентусиаст
Аватар
Кара: Tesla Y

Re: Всичко за електрическите автомобили

Мнение от adovet » 29 Авг 2025, 12:19

b_u_b_o написа:Да се поФала, след 10 години с бмв-то минах на другия бряг :mhihi: Model 3 LR highland, за сега ми покрива очакванията, да видим дали ще остане така или ще се разочаровам от електричките.

ПП оказа се по-ниска и с по-голямо междуосие от бмв-то и не мога да я вкарам в двора щото той е по ниско от улицата и ъгъла на подхода ѝ идва голям :mhihi: Сега ще трябва да насипвам малко за да може да влиза, че изкара първата нощ на улицата..

а честито, със здраве да си я караш :bchug:

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от Southside » 29 Авг 2025, 14:35

Честито, напиши впечатления като прекарате известно време заедно.

Междувременно днес тесла пуснаха Model Y Performance в Европа, нова батерия с по- висока плътност, адаптивно окачване и яки седалки, дифузьор и карбонов спойлер. Определено са се постарали. Точно заради клиренса за мен У е по- добрата алтернатива за нашите пътни условия.

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: HYMER,ix35,116i,320d,Toyota и ски
Мечтае да кара: BMW 2002 tii

Мнение от mr_petroff » 29 Авг 2025, 17:51

b_u_b_o написа:Да се поФала, след 10 години с бмв-то минах на другия бряг :mhihi: Model 3 LR highland, за сега ми покрива очакванията, да видим дали ще остане така или ще се разочаровам от електричките.

ПП оказа се по-ниска и с по-голямо междуосие от бмв-то и не мога да я вкарам в двора щото той е по ниско от улицата и ъгъла на подхода ѝ идва голям :mhihi: Сега ще трябва да насипвам малко за да може да влиза, че изкара първата нощ на улицата..

Честито , да си я караш с кеф и безаварийно :yes: Като направиш един трип до Лефкада примерно и после до Ливиньо/Вал Торенс/ ,пак примерно , пиши кое как :yes:

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: e90 330xd, gsxr 600 k8

Мнение от b_u_b_o » 30 Авг 2025, 14:59

Благодаря на всички :bchug: mr_petroff да ти кажа хич не ми се ходи с кола на ски в алпите без значение каква ще е, ама като гледам напоследък нагласите в компанията ми май май ще се наложи, та ще дам инфо от първа ръка как е било :mhihi:

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: G05 LCI xDrive40i

Мнение от damian2112 » 30 Авг 2025, 15:10

Аз преди да взема X5-цата доста се чудех за електричка, и като цяло конкретно за Tesla 3/Y vs BMW i4/iX. Сега с тоя Y performance пак много ме зачудиха :) В MyBMW приложението има една много интересна секция за анализ на шофирането и колко подходяща би била електрическа кола за мен. Изглежда, основния фактор според приложението е наличието на възможност за домашно зареждане, което за съжаление нямам (и нямам възможност да имам) в момента. Та, мисълта ми беше, че ако имам домашно зареждане, 98% от пътуванията ми биха били покрити от домашното зареждане (с BMW i4/iX, естествено). Записвам се и аз за анализ на колата след някой и друг месец каране :) Да речем, че не е проблем да зареждам и на публични станции, макар че ценово излиза почти като да караш дизелов автомобил, но пък и Model Y Performance / iX в момента са по-евтини от X5-цата ми (бензин), та може би нещата дори биха били в полза на електричката при директно сравнение за период на притежание от 4-5 години. За България не мисля, че ще имам проблеми да се електрифицирам, но в Гърция, доколкото ми е известно, е лек проблем ел-мобилността, особено по островите (пък аз гледам основно там да ходя).

Другото ми основно притеснение е липсата на оторизиран сервиз на Тесла в България, не че е голяма драма, съдейки по надеждността на колите им (по мнения на собственици), а и не на последно място аз съм ползвател на лизинг, което е пречка при Tesla... а пък не ми затварят 6-цифрени суми наведнъж в автомобил.

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: e90 330xd, gsxr 600 k8

Мнение от b_u_b_o » 30 Авг 2025, 15:29

Ако нямаш къде да я зареждаш вкъщи усложнава нещата, не че ги прави невъзможни де, ама просто не е чак толкова далавера. :lol: При мен сега като още не влиза в двора имах късмет защото се оказа че имам станция на гигачарджър на моята улица на няма и 300м от нас, на 40ст/kWh което е доста приемливо. А разхода до сега направо ме фрапира, тая сутрин от Банкя до Перник и после до Бояна даде 12kWh разход на 100км. А на магистралата си карах 140, не е да съм се влачил. После от Бояна(стар беловодски) до светофара на суходол бях изхарчил точно 0kWh, релано до Борис почти само пълнеше батерията..

В гърция наистина са по-назад с инфраструктурата значително от тук, но вървят в правилната посока, Electrip развиват добра мрежа и очаквам другото лято вече да се пътува без да го мислиш много много и там. То и сега си се пътува, ама трябва да го помислиш къде да спреш и не е като тука да спреш да видиш че е пълно и да отидеш на следващата зарядна по пътя.

Предишна

Назад към Извън Темата