Здравословен живот, или...

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: Ееее шейсе
Мечтае да кара: кънки

Re: Здравословен живот, или...

Мнение от E34 » 17 Юли 2025, 23:52

Преди четох, че Фюри като беше дебелак и трябваше да влезе във форма е преминал изцяло на кето в подготовката си. Правил е изключение само преди тренировка, когато е взимал въглехидратни барчета като колоездачите, за да си подсигури допълнително енергия. Трябва да се има впредвид, че в подготвителен лагер правят зверски тренировки на лимита на възможностите си и ако няма въглехидрати, припада. Но в интерес на истината неговата кето версия изигра много добра роля.
По принцип би било много интересно да се експерементира с пълно кето в такъв тип спорт, само че ще трябва доста време за адаптация, а това включва и първоначално НАМАЛЯВАНЕ темпото на тренировки и ако продължи по-дълго време води до губене на мускулна памет, бързина и реакции. Това при професионални спортисти е недопустимо и за да се получи трябва много грамотна кондиционна подготовка и вече стават много специалисти, следователно и скъпо, а за съжаление нито един от нашите не може да си го позволи на този етап. А и честно казано не им трябва, те си поддържат повечето много добра физическа форма, млади момчета са и допълнителни лишения не биха им допаднали.
Но виж, за чички аматьори като мен, застаряващи какички и всякакви инфлуенсъри, които напоследък се появяват в боксовите зали би било много интересно да се експерементира такава комбинация. Имаме времето, не гоним рейтинги и спокойно можеш да си отделиш едни шест месеца за експерименти :mhihi:
Аз ако бях на твое място и с твоите познания бих си направил визитки с огромен надпис СПОРТЕН НУТРИЦИОНИСТ, минавам по залите, свързвам се с треньорите, оставям визитките и почвам да помагам на дебелите какички и мазните чичковци. И хубавото, е че наистина може да им се помогне, а не да се лъжат и заблуждават.
" Акулата е най-добрия учител по плуване " - Тихоокеанска мъдрост

старши ентусиаст
Аватар
Кара: турбо бмв

Здравословен живот, или...

Мнение от bum_bum » 18 Юли 2025, 8:49

Много трудна борба е това и не съм готов вече да я водя. Треньорите във фитнеса масово не са ОК. Всеки с който се познаваме възприема до някаква степен идеята, но първоначално е изключително учуден как е възможно да сме на кето.

Имам много познати и приятели, които са активни в някакъв вид спорт. Някои все още и се състезават, а някои са и на високо ниво. За бокса където споменах, знаехме се още докато бяха в националния. В момента имаме позната, която има желание да е на кето и е в националния по художествена гимнастика. Имам познати активни в ММА, в жиу-жицу и всякакви такива спортове.

Но колкото и да са убедени и да виждат в нас някакви ползи не са толкова навити да пробват, защото начина по който го правят сега им дава достатъчно добри резултати и нямат някаква належаща причина да пробват нещо ново. Кетото е нещо такова, че за да има резултат иска първо време, после постоянство. А като си в добра форма, повечето време с преса и като цяло нямаш проблеми, мотивацията да се лишиш от голяма част от нещата, които ядеш не е особено силна.

Дебелите масово също не са готови. Защото не са станали дебели заради това, че имат воля.

В общи линии най-сигурния ми приятел е доктора. :mhihi: 99% от хората започнали кето и спазвайки го стриктно са стигнали до него когато ножа опре до кокала и са достатъчно реалисти за да разберат, че са изяли вече пиците, спагетите, хляба и тортите в този живот, ако искат да продължат някакво нормално съществуване.

Но дори и тогава, щом се появи първия, който им каже, че може това и може онова пак са готови на някакви изключения.

Това е една огромна индустрия за добавки и храни, едно мислене насаждано вече над 100 години, ако щеш и медицинската парадигма в която всичко се върти около захарния метаболизъм. Борбата е много неравна и в общи линии не си струва.
А аз ако ще утре да стана най-големия кето ментор на света няма да получа кой знае какво, защото и не искам кой знае какво.
Нито имам нужда от кой знае какво като пари или признание.
Борим се там все още ако можем да живеем от знанията си, но и нищо да не стане, ние сме взели вече достатъчно много от знанията си за нас с ползите, които имаме.
От там нататък, ако някой иска да ги ползва добре - има цял сайт безплатен. Ако не, живи-здрави.
Утре ако преценим, че няма вече смисъл поне пазара на труда вече е такъв, че все ще си намерим ново занимание.
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от alekangg » 18 Юли 2025, 9:14

Кой е този сайт?
Ще дадеш ли някакво примерно меню за деня, какво точно ядеш?

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от bum_bum » 18 Юли 2025, 11:47

keto-bg.com

С яденето аз съм лесен. След толкова години изобщо нямам нужда и желание да вм каквото и да е било, което не ми пасва на разбиранията.

2-300гр месо, 300-тина гр сланина и масло, 5-10 яйца, малко сирене и кашкавал и съм щастлив.

Месото, яйцата и сланината си ги коригирам според това, дали е чисто или мазно месо или риба за да си направя калориите, които са ми нужни.

Плодове не ям, зеленчуци почти не. Каквото остане като калории допълвам жената като направи някой десерт или с нещо готово - шоколад, сладолед или каквото има и това е.

Някой път ги ям наведнъж, някой път на два пъти, може и на три. Както дойде и както ми е удобно.

Между другото днес забелязах, че децата се мотивират по-лесно от възрастните. Няма да му се молиш, да го убеждаваш, да обясняваш..

Лятото ходим сутрин на едни лостове и там от известно време идват деца от някаква частна занималня.
Първите 4-5 пъти си играят по лостовете, висят или просто си говорят около тях.

Днес обаче малката направи два сериозни комплекса. Скачания с ластик на кръста, бърпита, тръстъри с дъмбели, напади с тежест и минавания на такава успоредна на земята стълбичка.

Тия така се запалиха, че полудяха. Имаше дърпане на ластици, минавания на стълбичката, клякания .. нито някой ги е карал, нито нищо.

Ще спят като къпани нощес :mhihi:
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от alekangg » 18 Юли 2025, 12:25

Тая сланина и масло как ги ядеш? Без нищо ли или ги добавяш към нещо готвено?

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от bum_bum » 18 Юли 2025, 12:41

Маслото обиковено с кафето. Една нормална чашка като за двойно кафе побира около 50гр масло. Трябва добре да се пасира, докато е горещо и става нещо подобно на сметана. Става и с чай.

Ям го и с варени яйца на парчета върху тях. Или на филийка кето "хляб" с течен шоколад отгоре. Сланината готвена не я понасям. Режа и набивам там заедно с пържолите или на закуска с яйца и каквото друго там закусвам.

Аз горя и ям доста калории де. За човек с по-малко натоварено ежедневие количествата мазнини са далеч по-поносими. Може дори да не се налага да се добавя допълнителна мазнина.
Изображение

младши ентусиаст
Аватар
Кара: 2018 G30 540ix

Мнение от empar » 18 Юли 2025, 15:30

bum_bum написа:Плодове не ям, зеленчуци почти не.

Това отстъствие на алкална храна как ти се отразява на стомаха? Или компенсираш с ядки?
Питам като човек, за който високомазнинното хранене(не съвсем кето) също е мана небесна, но поне на отледаните вкъщи зеленчуци не им прощавам въобще.

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от barabqga » 18 Юли 2025, 16:12

Кличко не беше ли на вм-нвх по едно време, вярно не е кето, но показва че може на най-високо ниво. Също и бате Милко беше (ако не е и още) в лагера на Насар, така че борбата не е напразна.

Изпратено от моят motorola edge 50 neo с помощта на Tapatalk
Последна промяна barabqga на 18 Юли 2025, 17:00, променена общо 1 път

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от bum_bum » 18 Юли 2025, 16:19

Ако ти се ядат няма лошо. Домашни пък, чудесно. Аз едно, че не съм голям фен, друго, че фибрите не са мойта храна.

Стомашния ни сок е 1,5-3,5 РН.
1,5 е брутално силна киселина. Представи си, какво впечатление ще му направи на стомахът ти старанието да го зареждаш с нещо алкално.

Освен това ако взимаме пример за домат той е по-киселинен от месото. А иначе повечето меса са с PH 5-6 и повечето зеленчуци пак там някъде.

Въобще идеята човек да се съобразява с РН-то на храната си, а не с нейния макро и микро нутриентен състав е изцяло неоснователна.

Кое как се усвоява от организма ни лесно може да се провери - един ден само месо, яйца, сирена и нищо друго. После гледаме в кенефа.

На другия ден само салата, чиа, киноа, овесени ядки, зеленчук и пак гледаме.

Аз лично спрях да ям зелена салата като видях, че само и променям цвета :mhihi:

Сега се сетих, че съм надраскал и тук нещо набързо. https://keto-bg.com/keto-zdrave/alkalna-dieta/

barabqga написа:Кличко не беше ли на вм-нвх по едно време, вярно не е кето, но показва че може на най-високо ниво. Също и бате Милко беше (ако не е и още) в лагера на Масата, така че борбата не е напразна.

Много спортисти минават на кето за да свалят едни кила, което е изцяло безсмислено с тази цел. На всяка друга диета със същите калории биха свалили същите килограми. Кето не е диета за отслабване, която да е по-добра от всяка една друга.

Милко преди години беше и на Белмекен с националите по бокс, но там трудно се пробива с нова идея.
Изображение

младши ентусиаст
Аватар
Кара: 2018 G30 540ix

Мнение от empar » 18 Юли 2025, 16:49

То дали супер строго кето или не( 30 срещу 60гр. въглехидрати), за професионален спортист ми звучи като да нямат критично значение. При 5к калории на ден и 10 часа в залата!
Аз от друга гледна точка си мисля, че за тях би било много подходящ режим на хранене. Оставяме протеините настрана. Тия същите 5к калории колко по-лесно и ефективно могат да се набавят от мазнини, сравнено с въглехидрати.
4 към 9 е на теория разликата между калориите в грам въгехидрат и грам мазнина.
Къде е да изплющиш 5-6-700гр ориз за обяд и после пак да се върнеш в залата и къде са 3-4 яйца със сланина?
Ял съм и по двата начина и след ориза ми се доспива, тежко ми е, пърдя, а с яйцата освен тялото, храниш и душата и си като нов човек. :mrgreen:
То на бюрото зад монитора ми е тежко от ориза, какво остава да тичам или да вдигам нещо.

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от bum_bum » 18 Юли 2025, 17:18

То това с протеина също е от митовете за кето в които няма много вярно.

Преди години фитнес ентусиастите жулеха по 2, 2,5, че и нагоре гр протеин на кг тегло. Но там нали има хормонални препарати, слагат и инсулин и т.н. за да могат да ги усвоят.

В днешно време нещата са доста по-умерени. Повечето нови проучвания сочат, че прием над 1,6-1,8 вече не носят никаква полза.

Както и да е. Изчислението на макроса при кето започва както при всяка друга диета - с определяне на калориите от които имаме нужда днес. После, първия макронутриент, който се определя е протеина. Там стойността е базирана на възраст, пол, тегло, телесни мазнини и т.н. После се умножава по универсален мултипликатор, който отразява и ежедневието и физическата активност. Тогава получаваме някаква стойност, която обикновено е в рамките на 0,8-1,4. След това добавяме въглехидрата - 5% (от които максимум 20гр усвоими или т.нар. нетни). И накрая каквото остане като калории го добавяме от мазнини.

По този начин получаваме нещо близко до класическото 75/20/5, но това не е някаква догма. Кето може да бъде и 70/25/5, дори 65/30/5. Всичко зависи от конкретния човек. Професионалния спортист ще има драстично по-различен макрос от лелята, която не става на дивана, но и двамата ще са на кето.

И това не е различно кето, както много хора смятат, а хранене, което отразява нуждите на всеки един конкретно и прилага принципа на кето храненето върху него.

Има един интересен въпрос, относно консумацията на протеин и синтеза на mTor рапамицин и връзката му с остаряването, но е твърде обширен и иска доста писане, обяснения и включва много терминология затова никога не съм се захващал с тези обяснения.

Но в общи линии от гледна точка здраве и дълголетие възможно най-малкото достатъчно количество протеин е най-доброто, което можем да направим за най-добро здраве. В общи линии въпросът е растеж или ремонт (подобно и на фастинга). Изборът се прави с количеството протеин. Много протеин - повече растеж, по-малко ремонт на увредени клетки и т.н. И обратното.

Всеки сам трябва да намери оптималния баланс за себе си според нуждите и целите си.
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: e90 330xd, gsxr 600 k8

Мнение от b_u_b_o » 18 Юли 2025, 18:12

Някой като ми каже "кето не работи за активно спортуващи, особено за ендюрънс спортове" ще му показвам как хубаво си въртях една ренталска шосейка тая година на морето :mhihi: Тва е с хубава закуска с яйца и доста мазнини сутринта в 5 и после 50гр ядки с едно кафе на една яка гледка към 12. Обилно ядох чак като приключих. Тва абсолютно всеки който познавам и не е на кето ще е припаднал на 4тия час, без значение колко е натрениран...
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от bum_bum » 18 Юли 2025, 19:00

Бате, аз и с цялото ми кето това не мога да го мина и с мотор :mhihi:
Изображение

Потребител
Аватар
Кара: F90
Мечтае да кара: 507

Мнение от Spunky » 18 Юли 2025, 19:03

empar написа:Питам като човек, за който високомазнинното хранене(не съвсем кето) също е мана небесна, но поне на отледаните вкъщи зеленчуци не им прощавам въобще.

Аз съм главно на месо и суровите зеленчуци ги усещам леко отровни, просто съм по-чувствителен от нормалното и не ми се ядат грам. Ям домати и краставици от време на време, но те са плодове. С плодовете нямам проблеми, но ги избягвам заради захарта, та примерно 2-3 пъти седмично ям някакви берита.

Кръстникът
Аватар
Кара: с турбо
Мечтае да кара: V10
Детайли за колата: стокови

Мнение от c04 » 18 Юли 2025, 19:22

bum_bum написа:
Кое как се усвоява от организма ни лесно може да се провери - един ден само месо, яйца, сирена и нищо друго. После гледаме в кенефа.

На другия ден само салата, чиа, киноа, овесени ядки, зеленчук и пак гледаме.

Аз лично спрях да ям зелена салата като видях, че само и променям цвета :mhihi:

Как си ориентираме като гледаме производството, по цвета? :ok:

ПредишнаСледваща

Назад към Извън Темата