525d 3.0d m57d30 пуши през щеката

5-та серия ('04 - '10)

Модератори: Atsalov, Ilko Ivanov, mad_presley, Технически модератори

Потребител
Аватар

525d 3.0d m57d30 пуши през щеката

Мнение от luks0r96 » 01 Ное 2024, 20:07

Здравейте на всички.Пиша за пръв път с малко странен проблем на който не виждам логично обяснение.Колата е Е61 525d фейслифт с 3ка мотора m57d30 наскоро я закупих и обслужих всичко - вериги,шлайф на главата,проверени са дюзите,сменено масло Бардал 5w40 заедно с всички филтри и т.н. Та да минем към проблема.След изминати около 3000км колата изгори 1л. масло и забелязах,че от щеката на работещ мотор пуши сив дим както и от капачката на маслото.Първото и логично нещо което ми идва на акъла е да сменя филтъра за картерните газове.Поръчах нов оригинален,смених го (стария беше на SWAG изглеждаше добре),но промяна няма.. колата не пуши нито при подаване на газ,нито при запалване на студен мотор и на място,работи равномерно и върви абсолютно нормално.Моля някой ако е имал такъв проблем нека сподели как го е решил.Благодаря.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: BMW E39 530DA, E61 530XD LCI
Мечтае да кара: Murcielago SV

Re: 525d 3.0d m57d30 пуши през щеката

Мнение от Z3Ro* » 03 Ное 2024, 13:26

Провери си вакуум помпата - аз от доста време се мъча с подобно нещо, докато вчера реших да я сменя. Старата като я свалих, имаше дупка в преградата между двете части - като завъртях ротора на ръка, от нея бликна сериозна струя масло, което значи, че тая помпа е правила налягане вътре в мотора и оттам през най-лесния път /картерната вентилация/ маслото е отивало в компресора и след него във всмукателния колектор. Провери в маркучите на картерната дали има прясно масло и ако да, свали вакуум помпата за проверка. Също така може да отвориш капачката за наливане на масло на работещ мотор и да видиш дали го има специфичният тракащ звук на празен ход, който е от вакуум помпата - ако го няма, помпата ти работи, но е разхерметизирана и затова имаш разход на масло... Лично аз не вярвам да си за сегменти.
Ето и снимки на новата помпа и на проблемната:
Screenshot_2024-11-02-16-48-22-519_com.miui.gallery-edit.jpg

Screenshot_2024-11-02-16-43-59-196_com.miui.gallery-edit.jpg
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.

Потребител
Аватар

Мнение от luks0r96 » 03 Ное 2024, 21:32

При свалена капачка си трака помпата.Забравих да добавя че при отворена щека от там излиза дим но подаване на дори малко газ спира не знам дали трябва да е така.А след смяната на вакуум помпата при теб реши ли се проблема.Аз утре ще проверя маркучите към картерната ще пиша отново.Благодаря за бързия и изчерпателен отговор.

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от Z3Ro* » 05 Ное 2024, 21:56

Ако пушекът намалява при подаване на газ и клони към изчезване, вентилацията на мотора работи коректно... Засега при мен нещата не мога да кажа със сигурност как са - ще трябва да покарам малко извънградско и тогава.
П.П. - засега съм минал около 600 км., но предимно градско, и нивото според програмата не е мръднало. Все пак проблемът беше по-изразен на извънградско, така че уикенда ще мога да кажа със сигурност дали е окончателно решен...

Дон Кроки
Аватар
Кара: и се усмихва :)
Мечтае да кара: със сина ми :)
Детайли за колата: С всички възможни екстри.

Мнение от Kroki » 06 Ное 2024, 8:59

Предвид какви драми имаше с тоя разход, това ще е ебати шанса.
You're safer in the race car than you are in cars going to and from the track. - Mario Andretti
`91 E30 318i `93 Е36 325td `06 E46 320d `12 F800ST `07 E61 LCI 525d

drago_pavlov написа:Аз светкам само ако има някаква опасност. За патруки не :lol: Както аз си плащам актовете, така ще си ги плащат и другите :mhihi:

старши ентусиаст
Аватар
Кара: 318is, 1995 м42

Мнение от ивчо3 » 07 Ное 2024, 9:24

luks0r96 написа:....Пиша за пръв път с малко странен проблем на който не виждам логично обяснение....

От гърловината за наливане на масло и тръбата на щеката при изправен двигател не трябва да излиза пушек при различни обороти и температури. Както е отбелязано клапанът за картерни газове е изправен, щом след увеличаване на оборотите пушекът спира. Причината на студен двигател да не излиза пушек в ниските обороти на празен ход е в две неща. 1. Студеното масло е с по- висок вискозитет и уплътнява по- добре маслените сегменти към стените на цилиндрите. 2. Независимо от управлението на газоразпределителния механизъм (валвтроник, стъпков мотор или ел. дросел), след стартиране и работа на студен двигател се осигурява повече въздух и гориво (по- ниско подналягане в смукателния колектор/цилиндрите), което намалява извличането на масло от недобре уплътняващи сегменти и съответно клапанът за картерна вентилация "се справя" (липса на пушек). Когато двигателя загрее, намалява вискозитета на маслото, а също значителния вакуум от почти затворения дросел извлича масло в горивната камера, което изгаря и "духа" в картера. Всеки клапан за картерни газове е разчетен да изсмуква определено количество маслени пари, като превишаването на лимита води и до пушене през споменатите отвори на празен ход. При подаване на газ дроселът се отваря, подналягането в цилиндрите почти се изравнява с атмосферното и няма споменатия помпен ефект при значително подналягане.

Потребител
Аватар

Мнение от luks0r96 » 07 Ное 2024, 13:21

Благодаря ти много добре обяснено.Разбирам сега защо преди не пушеше понеже се караше с добавка на барадал фюлерин тя може би е оплътнявала сегментите по добре и за това не е пушила.Въпроса ми е следния дали е проблем за мотора да се кара така и да чакам да стане по зле или направо да я правя?

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от Z3Ro* » 08 Ное 2024, 18:27

Kroki написа:Предвид какви драми имаше с тоя разход, това ще е ебати шанса.

Чак пък драми - все пак говорим за един варел, не за нещо кой знае колко ценно или важно...
Турбото ми си беше за ремонт и го направих трети път - успешно в Адлер. Но разходът си остана и реших да сваля помпата, защото крайният вариант са сегменти и при него не бих се занимавал повече - щях да мирясам и да наливам масло 1-2 години, докато иде в Надин.
За момента обаче съм минал около 900 км, 300 от които през Петрохан - разход не забелязвам, а фланецът на дросела вътре е мазен, но няма локва с масло... Ще покарам още и ще видим... ;)

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: М57
Мечтае да кара: По къра

Мнение от Denislav7777 » 12 Ное 2024, 0:21

На няколко бмвта съм махал капачката за маслото и щеката докато работят, на всичките излиза пара от там.Моя мотор е напълно ревизиран от към глава, сегменти и тн. Пак излиза пушек от щеката така че до сега не съм видял М57 с алуминиев блок да не излиза пара

Назад към Е60/Е61