525d 3.0d m57d30 пуши през щеката
Модератори: Atsalov, Ilko Ivanov, mad_presley, Технически модератори
9 мнения
• Страница 1 от 1
525d 3.0d m57d30 пуши през щеката
Здравейте на всички.Пиша за пръв път с малко странен проблем на който не виждам логично обяснение.Колата е Е61 525d фейслифт с 3ка мотора m57d30 наскоро я закупих и обслужих всичко - вериги,шлайф на главата,проверени са дюзите,сменено масло Бардал 5w40 заедно с всички филтри и т.н. Та да минем към проблема.След изминати около 3000км колата изгори 1л. масло и забелязах,че от щеката на работещ мотор пуши сив дим както и от капачката на маслото.Първото и логично нещо което ми идва на акъла е да сменя филтъра за картерните газове.Поръчах нов оригинален,смених го (стария беше на SWAG изглеждаше добре),но промяна няма.. колата не пуши нито при подаване на газ,нито при запалване на студен мотор и на място,работи равномерно и върви абсолютно нормално.Моля някой ако е имал такъв проблем нека сподели как го е решил.Благодаря.
- Z3Ro*
- старши ентусиаст
-
- Кара: BMW E39 530DA, E61 530XD LCI
- Мечтае да кара: Murcielago SV
Re: 525d 3.0d m57d30 пуши през щеката
Провери си вакуум помпата - аз от доста време се мъча с подобно нещо, докато вчера реших да я сменя. Старата като я свалих, имаше дупка в преградата между двете части - като завъртях ротора на ръка, от нея бликна сериозна струя масло, което значи, че тая помпа е правила налягане вътре в мотора и оттам през най-лесния път /картерната вентилация/ маслото е отивало в компресора и след него във всмукателния колектор. Провери в маркучите на картерната дали има прясно масло и ако да, свали вакуум помпата за проверка. Също така може да отвориш капачката за наливане на масло на работещ мотор и да видиш дали го има специфичният тракащ звук на празен ход, който е от вакуум помпата - ако го няма, помпата ти работи, но е разхерметизирана и затова имаш разход на масло... Лично аз не вярвам да си за сегменти.
Ето и снимки на новата помпа и на проблемната:
Ето и снимки на новата помпа и на проблемната:
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.
При свалена капачка си трака помпата.Забравих да добавя че при отворена щека от там излиза дим но подаване на дори малко газ спира не знам дали трябва да е така.А след смяната на вакуум помпата при теб реши ли се проблема.Аз утре ще проверя маркучите към картерната ще пиша отново.Благодаря за бързия и изчерпателен отговор.
- Z3Ro*
- старши ентусиаст
-
Ако пушекът намалява при подаване на газ и клони към изчезване, вентилацията на мотора работи коректно... Засега при мен нещата не мога да кажа със сигурност как са - ще трябва да покарам малко извънградско и тогава.
П.П. - засега съм минал около 600 км., но предимно градско, и нивото според програмата не е мръднало. Все пак проблемът беше по-изразен на извънградско, така че уикенда ще мога да кажа със сигурност дали е окончателно решен...
П.П. - засега съм минал около 600 км., но предимно градско, и нивото според програмата не е мръднало. Все пак проблемът беше по-изразен на извънградско, така че уикенда ще мога да кажа със сигурност дали е окончателно решен...
- Kroki
- Дон Кроки
-
- Кара: и се усмихва :)
- Мечтае да кара: със сина ми :)
- Детайли за колата: С всички възможни екстри.
Предвид какви драми имаше с тоя разход, това ще е ебати шанса.
You're safer in the race car than you are in cars going to and from the track. - Mario Andretti
`91 E30 318i `93 Е36 325td `06 E46 320d `12 F800ST `07 E61 LCI 525d
`91 E30 318i `93 Е36 325td `06 E46 320d `12 F800ST `07 E61 LCI 525d
drago_pavlov написа:Аз светкам само ако има някаква опасност. За патруки неКакто аз си плащам актовете, така ще си ги плащат и другите
- ивчо3
- старши ентусиаст
-
- Кара: 318is, 1995 м42
luks0r96 написа:....Пиша за пръв път с малко странен проблем на който не виждам логично обяснение....
От гърловината за наливане на масло и тръбата на щеката при изправен двигател не трябва да излиза пушек при различни обороти и температури. Както е отбелязано клапанът за картерни газове е изправен, щом след увеличаване на оборотите пушекът спира. Причината на студен двигател да не излиза пушек в ниските обороти на празен ход е в две неща. 1. Студеното масло е с по- висок вискозитет и уплътнява по- добре маслените сегменти към стените на цилиндрите. 2. Независимо от управлението на газоразпределителния механизъм (валвтроник, стъпков мотор или ел. дросел), след стартиране и работа на студен двигател се осигурява повече въздух и гориво (по- ниско подналягане в смукателния колектор/цилиндрите), което намалява извличането на масло от недобре уплътняващи сегменти и съответно клапанът за картерна вентилация "се справя" (липса на пушек). Когато двигателя загрее, намалява вискозитета на маслото, а също значителния вакуум от почти затворения дросел извлича масло в горивната камера, което изгаря и "духа" в картера. Всеки клапан за картерни газове е разчетен да изсмуква определено количество маслени пари, като превишаването на лимита води и до пушене през споменатите отвори на празен ход. При подаване на газ дроселът се отваря, подналягането в цилиндрите почти се изравнява с атмосферното и няма споменатия помпен ефект при значително подналягане.
Благодаря ти много добре обяснено.Разбирам сега защо преди не пушеше понеже се караше с добавка на барадал фюлерин тя може би е оплътнявала сегментите по добре и за това не е пушила.Въпроса ми е следния дали е проблем за мотора да се кара така и да чакам да стане по зле или направо да я правя?
- Z3Ro*
- старши ентусиаст
-
Kroki написа:Предвид какви драми имаше с тоя разход, това ще е ебати шанса.
Чак пък драми - все пак говорим за един варел, не за нещо кой знае колко ценно или важно...
Турбото ми си беше за ремонт и го направих трети път - успешно в Адлер. Но разходът си остана и реших да сваля помпата, защото крайният вариант са сегменти и при него не бих се занимавал повече - щях да мирясам и да наливам масло 1-2 години, докато иде в Надин.
За момента обаче съм минал около 900 км, 300 от които през Петрохан - разход не забелязвам, а фланецът на дросела вътре е мазен, но няма локва с масло... Ще покарам още и ще видим...

- Denislav7777
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: М57
- Мечтае да кара: По къра
На няколко бмвта съм махал капачката за маслото и щеката докато работят, на всичките излиза пара от там.Моя мотор е напълно ревизиран от към глава, сегменти и тн. Пак излиза пушек от щеката така че до сега не съм видял М57 с алуминиев блок да не излиза пара
9 мнения
• Страница 1 от 1