Apple устройства, iOS и macOS тема

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

старши ентусиаст
Аватар
Кара: BigBlockV8
Мечтае да кара: бангия с предно
Детайли за колата: Hemi 370 cu. in.

Re: Apple устройства, iOS и macOS тема

Мнение от Nickelback » 25 Яну 2023, 8:48

steeN написа:https://support.apple.com/guide/mac-help/change-your-displays-resolution-mchl86d72b76/mac

Вие не сте сериозни :mrgreen: Изобщо не му пука на мака какъв е монитора, до колкото е сложен на native resolution или 2х кратно на това. Ако нещо не изглежда както трябва сте го направили на fractional scaling.
Не знам на Мак как е, но на Ubuntu, на 125%, или 175% scaling, да речем, на последното лаптопче дето взех (2560x1600), грам не мога да видя артефакти... Или недовиждам, понеже са му малки пикселите, или графичния енджин си "донамества" (разбирай - скалира несъвсем пропорционално до очаквания размер), така че да не се получават артефакти. Не съм ровил и разсъждавал, как точно би се случило технически, споделям просто наблюдения. Но е възможно и да не съм догледал...

Sent from my M2102J20SG using Tapatalk
Изображение Изображение

"За тЕя пари има Е-шеесе" - форумна пословица.
Лето две и седемнаесто.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: конете да бягат
Мечтае да кара: mustang gt, много черeн...

Мнение от steeN » 25 Яну 2023, 18:16

Баш от Убунту ти пиша в момента, ама то няма връзка с маковете, те просто имат особености, защото са решили че едно редовия потребител не нужно да бърника много и две им е през шмайзера за не-епълски хардуер... за това чалъмите за разни неща са с условности :lol:
- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.

Старши Алкохолик
Аватар
Кара: E60 LCI 535d
Мечтае да кара: E24 635CSi
Детайли за колата: Немска петица с многооо екстри. Ама не всичките, де! Такива има само нов внос от Италия :D

Мнение от zAcK » 25 Яну 2023, 19:35

Почнах да го гледам след миналата седмица и днес попадам на това :ok: :mhihi: :mhihi: :mhihi:

Взех Про Макс, значи вече съм половин Виста :mhihi: :mhihi: :mhihi:

P.S. Клипът е читав. Моите обективи, DSLR-a, статива и т.н., всичко стои в раницата и както каза Вистата "И аз не знам защо" :bchug: :ok:

Хубави години бяха, 'га бяхме млади фенове с M20-ки с големи 'жанти! :mhihi: :mhihi: :mhihi:
Изображение
E34 520i / E39 520i / E39 540i / E60 535d - Love at First Sight is Real :mhihi:

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: E90 330d Individual, CBR1000RR
Мечтае да кара: яка атмосферка ръчка на задно от време на време...

Мнение от dhtj » 26 Яну 2023, 3:06

Southside написа:От 27 да се мине на 24 ... :nono:

Всичко е до човека и до свикването...
В офиса(в който не ходя) имам две еизота, вкъщи имам едно профи фуджитсу 27... и през 99% от времето ми дреме на шмайзера и предпочитам да си цъкам на дивана на 14те инча :lol: Цяло висше software engineering изкарах на 15.6... Лапетата след набор 2000 си правят презентациите и докладите на телефоните... Така че ако не си кьорав и си сръчен с мишката или тъчпада всичко е възможно. Бах тая мания за инчове, по-алчни от жени сте. :mhihi:

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от Nickelback » 26 Яну 2023, 8:28

dhtj написа:
Southside написа:От 27 да се мине на 24 ... :nono:

Всичко е до човека и до свикването...
В офиса(в който не ходя) имам две еизота, вкъщи имам едно профи фуджитсу 27... и през 99% от времето ми дреме на шмайзера и предпочитам да си цъкам на дивана на 14те инча Цяло висше software engineering изкарах на 15.6... Лапетата след набор 2000 си правят презентациите и докладите на телефоните... Така че ако не си кьорав и си сръчен с мишката или тъчпада всичко е възможно. Бах тая мания за инчове, по-алчни от жени сте. :mhihi:

Зависи и какво правиш :) Аз правя и хардуер, и софтуер, и синергия помежду им. Откакто минах на 43-инчов основен направо се родих :D Най-вече допускам по-малко грешки като гледам всичко важно каквото ми трябва наведнъж. Понякога погледа ми трябва да пробягва по десетина различни я схематики, лейаути, я UML диаграми, я код, я рикуайърмънти, я мейли, снимки, графики и какво ли не още. Прекалено хетерогенна е информацията, и ако трябва да я обработиш бързо и точно, иска много повече концентрация. Много повече "безгрешна работа" свършвам за единица време с голям hi-res монитор :) Не че не съм го правил и на служебната 15-ка, ама постоянното alt-tab-ване... не си е работа... Губиш фокус, или ако не, то трябва се напрегнеш повече, за да си достатъчно концентриран. Предпочитам да съм изцяло фокусиран върху нетривиалния проблем, който решавам отколкото върху колко пъти трябва да таб-на та да стигна до еди какво си...

Sent from my M2102J20SG using Tapatalk
Изображение Изображение

Лето две и седемнаесто.

кандидат ентусиаст
Аватар

Apple устройства, iOS и macOS тема

Мнение от 3186 » 26 Яну 2023, 8:42

Не знам как обхващаш 43” с поглед и каква стойка на тялото имаш(ако си седнал де). Аз пробвах да си извъртя единия 27” вертикално, уж за да чета повече код, ми врата ме заболя да гледам нагоре-надолу :mhihi:

Старши Алкохолик
Аватар
Детайли за колата: Немска петица с многооо екстри. Ама не всичките, де! Такива има само нов внос от Италия :D

Мнение от zAcK » 26 Яну 2023, 9:32

Един колега от над година е със Самсунг монитор, извит, май беше 49" и е толкова щастлив. :ok:

Останалите като сме с по 2 броя 27-ци да не е много малко мястото, което трябва да обходиш с поглед :ok: :bchug: :mhihi:
Хубави години бяха, 'га бяхме млади фенове с M20-ки с големи 'жанти! :mhihi: :mhihi: :mhihi:
Изображение

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от Nickelback » 26 Яну 2023, 9:59

3186 написа:Не знам как обхващаш 43” с поглед и каква стойка на тялото имаш(ако си седнал де). Аз пробвах да си извъртя единия 27” вертикално, уж за да чета повече код, ми врата ме заболя да гледам нагоре-надолу :mhihi:

Ами аз го гледам от разстояние 110-120см, "бюрото" ми е "къстъм" - 90см дълбочина :mhihi: :ok: Монитора ми е монтиран на стената пред мен, почти опиращ в бюрото изотдолу, на подвижно рамо - мога да го накланям и свалям колкото си искам, и да си го позиционирам встрани, ако ми се наложи. Нормалата (да, вектора имам предвид :mhihi: ) на монитора е както препоръчват по книгите - сключва 10-20 градуса ъгъл с линията на погледа (все едно го гледаш леко изотгоре). Стойката е любимата ми - леко полегнал в стола и крака качени на нещо високо. При такава стойка и разстояние не се налага да си местя грам главата :yes:

За протокола - 16:9 си е, не е някакъв извит широкоекранен 21:9, или нещо подобно :yes:
Изображение Изображение

Лето две и седемнаесто.

Старши Алкохолик
Аватар

Мнение от zAcK » 27 Яну 2023, 13:35

Не разбирам какво не му харесвате на скейлинга? :dunno:

Това е на LG-то в офиса свързано към макбука.
Снимано е от около 3 см. на макро кадър. Не виждам какво може да се желае повече :dunno:

Изображение
Изображение

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от nxn » 27 Яну 2023, 14:32

Скейлинга е добре, просто трябва да е 4к, защото наистина при мен 2560х1440п 27 инча се вижда лошо пикселовано.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: конете да бягат
Мечтае да кара: mustang gt, много черeн...

Мнение от steeN » 27 Яну 2023, 14:42

И на 1440п няма проблем :winky:
- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: e90 330xd, gsxr 600 k8

Мнение от b_u_b_o » 27 Яну 2023, 15:19

Може ли вече да си вдигнеш скейлинга под мак? :shock: Евала, влезли са в 21ви век най после. :mhihi: Щото 2019та не можеше, и когато си закачах 4к монитора за 2 бона, на мака за 6 бона и ми трябваше лупа. И когато не намерих скейлинг из менютата и потърсих в гугъл се оказа, че решението е...да си намалиш резолюцията. :banghead: Никога не съм им бил фен, ама тогава съм ги псувал с дни и ако аз плащам не бих им дал и 2 стотинки на тия. Като е служебно поне се успокоявам, че не съм се минал аз :mhihi:

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от nxn » 27 Яну 2023, 15:37

steeN написа:И на 1440п няма проблем :winky:

При мен има и е бая грозно, ама се свиква, просто гледам по-отдалеч

Старши Алкохолик
Аватар

Мнение от zAcK » 27 Яну 2023, 17:55

b_u_b_o написа:Може ли вече да си вдигнеш скейлинга под мак? :shock: Евала, влезли са в 21ви век най после. :mhihi: Щото 2019та не можеше, и когато си закачах 4к монитора за 2 бона, на мака за 6 бона и ми трябваше лупа. И когато не намерих скейлинг из менютата и потърсих в гугъл се оказа, че решението е...да си намалиш резолюцията. :banghead: Никога не съм им бил фен, ама тогава съм ги псувал с дни и ако аз плащам не бих им дал и 2 стотинки на тия. Като е служебно поне се успокоявам, че не съм се минал аз :mhihi:

Само да добавя, че това 4K LG е от преди 2019-та и винаги се е ползвало с макбуци - 13-ка, 13-ка с Touch Bar, 16-ка с интел, 16-ка с М1 и винаги е скейлвало ОК на него :bchug: Нещо друго е било при теб :idea:
Изображение

Потребител
Аватар
Кара: F90
Мечтае да кара: 507

Re: iOS тема

Мнение от Spunky » 28 Яну 2023, 0:20

Spunky написа:
zAcK написа:Второ, чаках най-вече заради това - https://lux.camera/iphone-14-pro-camera-review-a-small-step-a-huge-leap/

Начи... уау. Не бях гледал ревюта, мислех да пропусна тая реколта, но уау. Поръчах.

Да бях изгледал поне едно ревю деева да се... В щатско, махнаха физическите сим карти от 14ките и аз забравих. Връщам го обратно на майка му, а и потресаващо грозно стърчат тия камери.

Как стои в БГ ситуацията с eSIM, А1 предлагат ли?

ПредишнаСледваща

Назад към Извън Темата