С какво масло карате и на колко километра го сменяте.

5-та серия ('04 - '10)

Модератори: Atsalov, Ilko Ivanov, mad_presley, Технически модератори

ентусиаст
Аватар
Кара: BMW 320 Touring

Re: С какво масло карате и на колко километра го сменяте.

Мнение от SpeedyMan » 08 Яну 2023, 9:08

То за това има промивни масла.
Има и евтини варианти с LL-04 - например масло GM/OPEL 5W-30, което може да се използва за тази цел :)

Между другото май не е лошо, преди карах един Опел с такова.
Изображение Изображение
Изображение BMW 320d Touring Изображение MB A170 CDI

младши ентусиаст
Аватар
Кара: Сеат Толедо 1.8 20V AGN
Мечтае да кара: Елинор :)

Мнение от Ивайло Димов » 08 Яну 2023, 19:34

Don Diego

Принципно маслата 0W се препоръчват за много студен климат или ако маслените канали на магистралата са тесни ,разбира се говорим за коли с определен пробег при новите е ясно ,че хлабините в коляно-мотовилковата група са много малки и се кара с такъв визкозитет. Нулевката е нож с две остриета ,в единия случай имаш много бързо разнасяне на масления филм при старт но пък при двигател на сериозен пробег и износване на детайлите маслата с такъв визкозитет се стичат и почти не остават по метала.А студения старт винаги носи най-голям износ .Ако се търси висока термостабилност и нисък NOAK /изопаряемост/ се гледат премиум масла с ПАО и естери ,за да може да се вместиш в препоръчания визкозитет от производителя ....няма нужда да наливаш 5W50/10W50 или 10W60 чист хидрокрек ,който ще се окаже по-зле от 5W30 с 4 и 5 група в състава .

Петронас са един от лидерите в света при маслата ,за Европа се правят в Италия .
Колкото до промиването на двигателя и аз съм го правил с Тотал и Елф ,карам 1000-1500 км и го подменям ,има ефект за прочистване но не е чудодеен :lol:
ОЕМ тубите на GM се правеха от Exxon Mobil и в тях вероятно има Mobil Super 3000 инак няма логика да има BMW и VW допуски.От както Опел станаха част от PSA вероятно вече ползват Total Quartz

ентусиаст
Аватар
Кара: E39, D3 W12, E89, U11, G09, G70

Мнение от Don_Diego » 08 Яну 2023, 20:39

И все още не разбирам какъв е проблема да карам с масло, което колата не пипа и е от премиум бранд :dunno:
Изображение

ентусиаст
Аватар

Мнение от slatanic » 08 Яну 2023, 20:43

Ами не ги кефи хората бе!.. :mhihi:
По темата...
Продължавам да си карам двайсет годишният мерцедес с 5х30 на Мерцедес и той продължава да ми харчи по 300мл на 15Ккм.
Може и да хубаво маслото,може и да е кофти ма на колата си го харесва.
И аз не го сменям.
Не че не мога да мина на Амсойл примерно!...
Ма докато е добре що да минавам!?Или да мина на 5х40!?...ми не...не смятам,че има нужда щото скоро направи 170Ккм тая кола.
И те така... :ok:

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от Ивайло Димов » 08 Яну 2023, 20:47

Никакъв не е проблема Дончо.Просто коментирам дали има нужда ...........А ти как разбираш ,че не гори масло колата ?Ако е на принципа ниво на щека,отмяташ ли варианта конденз,гориво в маслото?

ентусиаст
Аватар

Мнение от SpeedyMan » 08 Яну 2023, 21:02

slatanic написа:Ами не ги кефи хората бе!.. :mhihi:
По темата...
Продължавам да си карам двайсет годишният мерцедес с 5х30 на Мерцедес и той продължава да ми харчи по 300мл на 15Ккм.
Може и да хубаво маслото,може и да е кофти ма на колата си го харесва.
И аз не го сменям.
Не че не мога да мина на Амсойл примерно!...
Ма докато е добре що да минавам!?Или да мина на 5х40!?...ми не...не смятам,че има нужда щото скоро направи 170Ккм тая кола.
И те така... :ok:

5w-40 пази повече лагерите на вала + биелните. Особено ако е дизел е по-добре.
Изображение Изображение

ентусиаст
Аватар

Мнение от SpeedyMan » 08 Яну 2023, 21:09

Ивайло Димов написа:Don Diego

Принципно маслата 0W се препоръчват за много студен климат или ако маслените канали на магистралата са тесни ,разбира се говорим за коли с определен пробег при новите е ясно ,че хлабините в коляно-мотовилковата група са много малки и се кара с такъв визкозитет. Нулевката е нож с две остриета ,в единия случай имаш много бързо разнасяне на масления филм при старт но пък при двигател на сериозен пробег и износване на детайлите маслата с такъв визкозитет се стичат и почти не остават по метала.А студения старт винаги носи най-голям износ .Ако се търси висока термостабилност и нисък NOAK /изопаряемост/ се гледат премиум масла с ПАО и естери ,за да може да се вместиш в препоръчания визкозитет от производителя ....няма нужда да наливаш 5W50/10W50 или 10W60 чист хидрокрек ,който ще се окаже по-зле от 5W30 с 4 и 5 група в състава .

Петронас са един от лидерите в света при маслата ,за Европа се правят в Италия .
Колкото до промиването на двигателя и аз съм го правил с Тотал и Елф ,карам 1000-1500 км и го подменям ,има ефект за прочистване но не е чудодеен :lol:
ОЕМ тубите на GM се правеха от Exxon Mobil и в тях вероятно има Mobil Super 3000 инак няма логика да има BMW и VW допуски.От както Опел станаха част от PSA вероятно вече ползват Total Quartz

1. PAO също не остава по метала и това му е основният недостатък. За това маслата са смеси от няколко базови групи.
2. Хидрокрекът също може да е премиум масло.

3. Петронас - нищо особено, просто станаха доставчик на Мерцедес, формула 1, аа... у.ууу.... До тогава никой не ги наливаше никъде. Не, че са лоши масла, щом се наливат в мерцедесите са добри. Азиатска му работа, кайзени 20 години и станаха добри : :mhihi:
Аз също карам A-класата с такова в момента, 5w-30 и е по-шумна от колкото с CASTROL EDGE Turbo Diesel 5W-40

GM маслата са ARDECA, белгийско производство и вече не са Опел.
Изображение Изображение

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от Ивайло Димов » 08 Яну 2023, 21:41

Да ,това е основен недостатък на ПАО ....за това се добавят и естери ,които имат полярност или алкилирани нафталини .За тва и харесвам премиум сериите на Mobil 1 ,Amsoil и Ravenol ,смес от ПАО+естери + хидрокрек или GTL .Аз в момента карам с Shell HX8 5w40

Тези Ардека съм ги чувал .....блендерен завод, но не познавам някой дето го ползва това масло.

ентусиаст
Аватар

Мнение от SpeedyMan » 08 Яну 2023, 21:52

AMSOIL,Mobil1 отдавна не ползват PAO до колкото знам. Ако има, са отделна серия. Основно хидрокрек и GTL е там, като може да има много малък процент PAO, колкото да не е без хич. При RAVENOL и ROWE е почти същото.
Изображение Изображение

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от Ивайло Димов » 08 Яну 2023, 22:09

Ползват :) Mobil 1 FS и EXP сериите ,Amsoil 5W30 Signature series също ,и естери имат .Наскоро четох инфо ,че Мобил заменят GTL базата с хидрокрек в новите си рецепти но не знам дали е достоверно.

ентусиаст
Аватар

Мнение от SpeedyMan » 08 Яну 2023, 22:26

Ферари нали карат с GTL във Формула 1? Достатъчно добро е и за нашите коли.
Изображение Изображение

ентусиаст
Аватар
Кара: E39, D3 W12, E89, U11, G09, G70

Мнение от Don_Diego » 09 Яну 2023, 13:40

Ивайло Димов написа:Никакъв не е проблема Дончо.Просто коментирам дали има нужда ...........А ти как разбираш ,че не гори масло колата ?Ако е на принципа ниво на щека,отмяташ ли варианта конденз,гориво в маслото?

Не пуши, източвам идентично количество (доколкото може да се вярва на деленията в съда където се източва маслото) с това дето наливам и по борд компютър не показва никаква липса :dunno:
Изображение

младши ентусиаст
Аватар
Кара: 412 Turbo/323ti
Мечтае да кара: Mig-29
Детайли за колата: Old school!

Мнение от r19 » 09 Яну 2023, 14:02

Темата е в Е60 раздела, но Е36 цата я карам с Ravenol VST 5W40 + фюлерин на Бардал и засега съм много доволен. М52-ката го харесва определено Пък и предпочитам да мога да си проверя маслото дали е оригинално в интернет.( не знам дали друга марка освен Равенол го имат това)
Screenshot_20230109-130137_Gallery.jpg

Изпратено от моят SM-A505FN с помощта на Tapatalk
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.
Изображение

ентусиаст
Аватар
Кара: E90 325i N52B25

Мнение от zaharia » 09 Яну 2023, 14:59

Ивайло Димов написа:Ползват :) Mobil 1 FS и EXP сериите ,Amsoil 5W30 Signature series също ,и естери имат .Наскоро четох инфо ,че Мобил заменят GTL базата с хидрокрек в новите си рецепти но не знам дали е достоверно.

От миналата година връщат по високя процент ПАО(30-40%) в FS 0w40, до преди това беше 10-20%. В ESP 5w30 пак от миналата година са заменили GTL с VHVI който представлява специален висококачествен хидрорек, който по свойствата си се доближава до PAO и GTL. Така, че за загуба на качество не можем да говорим. В останалите масла от тази серия няма промяна. Подобен вид хидрокрек който дори сами си произвеждат ползва от няколко години в маслата си и Петронас. С него заменя PAOто във премиум маслата си. Преди време бях пускал тук и рекламна брошурка за него.

ентусиаст
Аватар

Мнение от SpeedyMan » 09 Яну 2023, 21:28

PAO базовите масла са с ограничена наличност - трудно се намира тази суровина. За това на времето започнаха разработките на GTL и "премиум" хидрокрек като VHVI. Това е и една от причините постоянно да менят процентите на PAO в маслата.
Изображение Изображение

ПредишнаСледваща

Назад към Е60/Е61