България на първо място по смъртност на пътя - причини?

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

Коя е главната причина?

Манталитетът на хората
147
47%
Лошите пътища
19
6%
Контролът на пътя и налагането(плюс събирането)на глобите
22
7%
Старите автомобили и лошите технически прегледи
1
0%
Липсата на ефективни присъди за пияните и убийците на пътя
12
4%
Всички тези неща
115
36%

Общо гласове : 316
старши ентусиаст
Аватар
Кара: M340i
Мечтае да кара: Калибра
Детайли за колата: Portimao Blue, Turbo бензин

Re: България на първо място по смъртност на пътя - причини?

Мнение от vicho » 19 Апр 2022, 19:22

barty написа:Аз нямам опит с международно шофиране, освен едно пътуване от Марбея до София, 3500км, които изминах за 48 часа.

:clap: :bowdown:
You said: "Time will change!" What if it changes you?

ентусиаст
Аватар

Мнение от slatanic » 19 Апр 2022, 19:37

Евала градски! :ok:
Аз съм правил София/Германия(на 50 км от Дания)/София за 47/8 часа със 4-6 часа оправяне на шофьорите къде да спят и документи за камиона дето купих.
Бяхме 2ма шофери дето караме.Никога вече тая работа. :mhihi: 4300-4400км е зверски много път без сън включае и нервите като ти кажат ама те временните номера утре ще дойдат и .... :ranting:
Абе мерси от такива "рекорди". :dummy:
Накрая редбулите ги цъках като тик-так само и само да се прибера и 3 дни после бях като смазан.
Ма има хора карат така...на мен ми е много. :ok:
Не че още 5 пъти поне не съм ходил така по Европа да купувам разни работи ама...то си е от главата....тая болка в задника...после... :ok:
Последна промяна slatanic на 19 Апр 2022, 19:44, променена общо 1 път

Старши спамър
Аватар
Кара: Кон
Мечтае да кара: Сърф
Детайли за колата: Немски кон

Мнение от Top Gun Maverick » 19 Апр 2022, 19:41

steeN написа:Защо да не мине? Единствения начин да не мине е правната комисия да не го одобри, защото противоречи на нещо, което трябва да се промени.

Защото ще е прекалено. На автомобила глобите ли ще гледат(тоест собственика)или на произволен човек, който го кара до пункта? :conf:
In God we trust, all others we track.
Да караш с ръчна кутия в САЩ е умение и си нещо като пилот. В Европа ако не можеш да караш ръчка е срам и си нещо като неможач. :mhihi:
I feel the need, the need for speed.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: e46 318i N42B20AB
Мечтае да кара: хората да мислят
Детайли за колата: свежа и поддържана!

Мнение от ivoaudi » 19 Апр 2022, 19:42

Top Gun Maverick написа:Не си заслужава с оглед на риска, дори всичко да мине ок. То там е проблема, че нищо като не ти се случва в следствие на недоспиването и си мислиш, че все ще е така. А с времето остаряваш, умората се натрупва и в някой момент като нямаш и късмет...

Много добре казано и то в точната последователност. Според мен, де. Аз в продължение на 20г си идвах 3-4 пъти годишно, понякога 5-6 и по-често се е случвало. Скоро си ходих и сега преди дни пак ми се наложи бързо да ида до България. Непредвидено. Та си дадох сметка за написаното от теб, а именно:
Нося много, много, много на каране и дори не ми се доспива колкото и да съм уморен. До последните 3-4 трипа, в които имах инциденти и всъщност се случи точно това, имах късмет. Та…. колкото и да сме роботи “клишето” си е винаги в сила - веднъж става.
Заспивал съм само веднъж в Сърбия зимата, имаше коловози от твърд сняг и това ме събуди. Общо взето, безотговорно е да се кара дремещ.
9K714 OKA SS-23

ПУ 9П71 ТМ 9Т240
9М714Б АА-75 9Н-63

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: E39 528i, Е39 520i Touring
Мечтае да кара: Е39 М5
Детайли за колата: Powered by шпер

Мнение от drifty » 19 Апр 2022, 20:12

Вие сте си екстремисти, колеги.

Преди 6-7 години пътувах от Търново до София и колата ми се повреди, единия амортисьор напусна купето и останах само на пружина. До 90км/ч не се усещаше съществена разлика в поведението на колата, но на всяка неравност и дупка отзад дрънчеше все едно някой бие с чук. Та 90км/ч стигах само по добър път, на нервните с по-малко. Та стигнах София, свърших си работата, потърсих някой да ми оправи колата, поне да я прибера, но не намерих никой и тръгнах лека полека обратно. Цял ден печеше яко, колата нямаше климатик, към 8 вечерта около Севлието вече усетих, че много съм умалял, та спрях да си подремна. Тук 2000-3000км за нищо ги нямате.
Изображение

Аватар
Кара: много бавно бенве
Мечтае да кара: Порше
Детайли за колата: топ, топ, топ! unikat full!

Мнение от Bogat-Beden » 19 Апр 2022, 20:17

бЕхме млади :mhihi:
Сега и със Г-30 надали бих направил над 1000 км за ден. Мисля, че 800-1200 е абсолютно ок, ако няма дълго дремане или задръстване някъде по граници, магистрали, околовръстни и т.н...
Правил съм с е36 Шумен - София и бях свежарка, само за час и няма 50 км в Сф и бях като пребит...
"Може да решава тоя, който има e60 бе! Щом немаш e60, какво ще решиш ти бе? Ти немаш право да решаваш!"

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от ivoaudi » 19 Апр 2022, 20:52

Всъщност не сммех да го напиша, че все ме обвиняват тук децата, че си измислям :D Но:
Сегашното иди-дойди беше САМО по национални пътища, като често правя така. Понеже тук-там се отклонявах от маршрута посоката беше по около 3000км, като тези общите 6000 АЗ без ИЗОБЩО да преувеличавам като равностойност на магистрално каране ги отъждествявам на ПОНЕ 20 000! :mrgreen: Нищичко не преувеличавам! А иначе ей ся да мога, сгъвам лаптопа и отивам пак в България за кафе :mrgreen:

Свалях преди една мома и не ми се връзва и не ще и това е. Та една вечер и викам по телефона - ся ще дойда в България само да те целуна и се връщам обратно. Ако някой не вярва какво направих да обяви сума и на лични, че момата е жива още :ok:
Супер он по темата:
Карам си(това ми се е случвало ПОНЕ три пъти) и пристигам на Пеаж. Четири клетки, часа е 1 сутринта, и четирите зелени. Коли няма, само аз. Влизам в една от средните и се оказва, че машината се ибава, не разпознава банкнотата. Бавя се. Моткам се. Пристигат една по една ЧЕТИРИ КОЛИ, господа. ЧЕТИРИ. И четирите една по една се нареждат след мен една по една и......чакат. Аз не случайно често говоря за западнярите, че ги имам за свръх глупави и че моткат движението с абсолютни тъпотии, абсолютни. Не ми свирят, не ме препират. Чакат си. Чакат, но е свръх глупаво и всичката им такава. После като тръгнем пак също толкова ще са на кръговото пред мен с видимост през две села и ще спират да мислят въпреки това. Ще спират, ще чакат, ще мислят и се опасяват някой самолет да не вземе да падне точно ей ся от отсреща и накрая ще излязат рязко СЪВСЕМ МАЛКО ПРЕД задалия се най-после автомобил :ok: Безопасността преди всичко :smoke: Респект. А най-лошото е, че тоя дебилен маниер на "каране" го прихващаме в България много бързо.
Не толкова скоростта е опасна, колкото тъпотията и безотговорността! Това твърдя аз и тонове, тонове, тонове, тонове с доводи имам!
9K714 OKA SS-23

ПУ 9П71 ТМ 9Т240
9М714Б АА-75 9Н-63

Старши спамър
Аватар

Мнение от Top Gun Maverick » 19 Апр 2022, 21:03

Прав си, но тъпотията ако е с ниска скорост(и ти и другия)не те убива. Казвам ти го като човек, който меко казано обича скоростта. Тонове доводи също имам за твърдението си, но предпочитам да чета такива.
Да караш с ръчна кутия в САЩ е умение и си нещо като пилот. В Европа ако не можеш да караш ръчка е срам и си нещо като неможач. :mhihi:

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от ivoaudi » 19 Апр 2022, 21:15

Аз не пледирам за високи скорости непременно. Ако такова е останало като убеждение, не. Пледирам за осъзнато шофиране, че не си единствен на пътя. Да не сме егоисти от рода на "първи съм, щат не щат ще чакат, нямат избор". И други подобни.
Не е трудно например да се напъне човек и да научи 5 знака, че като ги види да знае, че е с предимство и да мине. А не да спират навсякъде за щяло и не щяло и да се подканят 10 мин кой да мине. Всъщност точно ти с таксито би трябвало да си изпушил с днешния трафик.
9K714 OKA SS-23

ПУ 9П71 ТМ 9Т240
9М714Б АА-75 9Н-63

старши ентусиаст
Аватар
Кара: си Е65-цата.

Мнение от ///M Power » 19 Апр 2022, 21:27

ivoaudi написа:Не толкова скоростта е опасна, колкото тъпотията и безотговорността! Това твърдя аз и тонове, тонове, тонове, тонове с доводи имам!

Точно щях да на пиша, че дългите курсове на са за всеки. И без трейнинг стават бели. Редовно правя 1000 км из България в рамките на 1 ден, но от както имам дете и спя по-малко, усещам че съм по-уморен накрая.
"If everything seems under control, you're just not going fast enough."
- Mario Andretti

Старши спамър
Аватар

Мнение от Top Gun Maverick » 19 Апр 2022, 21:29

Прав си казвам за втори път, но просто апелирам към повече внимание относно скоростта.
Иначе с таксито имаш два избора - или избочваш или ставаш непукист. Аз успях с второто. Но много мои колеги не успяха и постоянно мрънкат, все някой им пречи, все бързат и някой е виновен, все не могат да прескочат бавния в трафика, все някой спи на светофара, светва зелено и онзи стои точно толкова колкото да мине той след като забележи зеленото и ти да спреш първа кола на ново червено, има безброй примери. Ами да, много неща пречат на пътя, но само ако им позволиш. В момента в който осъзнаеш, че е без значение това пречене, спира да ти пука и живота на пътя ти става буквално лесен. Отдадеш ли се на тоя ми пречи и оня ми пречи (без значение кой крив и кой прав)буквално си свършен защото влизаш в една спирала от която излизането е доста по-трудно и повечето никога не излизат. Много хора като се качат в таксито и стане някаква ситуация в която някой ми отнеме предимство или създаде опастност за ПТП, пътниците реагират доста импулсивно, осъдително и изобщо отрицателно. За мен е нормално, освен ако не е било нещо свръх вдигащо адреналина. Забелязвам, че и много от пътниците имат проблема, когато карам зад някой в градска среда и не мога да го заобиколя защото няма място, а онзи кара бавно. Ей, почва се едно чумосване...ами не, просто спираш да ти пука и живееш много по-лесно на пътя. Разбира се пътят към това просветление е свързан с много видяни неща и стигане до извода, че ако не претръпнеш освен, че нищо не може да промениш, просто вредиш на себе си и в някои случаи на околните след като се изнервяш.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E60 530dA & VW Golf Mk6
Мечтае да кара: F82 ///M4

Мнение от Exclusive89 » 19 Апр 2022, 21:31

Top Gun Maverick написа:Едно от предложенията, което няма да мине според мен е да не те пускат на преглед ако имаш неплатени глоби точно както ако дължиш данък.

Дано да мине!!

Веднъж се прибрах с кола от Белгия до България.. повече не мисля. Карах почти без никаква почивка, но след като се прибрах бях леко зомбиран.. Предпочитам да се прибирам със самолет и след 7-8ч. (общо) да съм под душа :lalala:
Изображение

Дон Кроки
Аватар
Кара: и се усмихва :)
Мечтае да кара: със сина ми :)
Детайли за колата: С всички възможни екстри.

Мнение от Kroki » 20 Апр 2022, 10:02

Малко се отделихме от темата и нека това да е последния коментар.

На мен все още не ми се е отдавала възможност за такова дълго пътуване, бях на косъм преди(даже бях пуснал тема, ма се преебаха нещата).
Сега заради постоянното будене от котките нощем и недоспиването доста по-бързо се умарям.

Надявам се, скоро да пътувам повече и 100% ще направя 2к ей така, да си знам, че съм го правил.

Безаварийно пътуване на всички за предстоящите празници! :bchug:
You're safer in the race car than you are in cars going to and from the track. - Mario Andretti
`91 E30 318i `93 Е36 325td `06 E46 320d `12 F800ST `07 E61 LCI 525d

drago_pavlov написа:Аз светкам само ако има някаква опасност. За патруки не :lol: Както аз си плащам актовете, така ще си ги плащат и другите :mhihi:

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от alekangg » 20 Апр 2022, 10:03

Какъв ти е зора да правиш 2к? Като цяло е гадно, това е.

Аватар
Кара: много бавно бенве
Мечтае да кара: Порше
Детайли за колата: топ, топ, топ! unikat full!

Мнение от Bogat-Beden » 20 Апр 2022, 10:05

Дългото пътуване си зависи от вида хавтомобил, едно е с нисък/градски клас, друго е от среден клас нагоре... :bchug:
"Може да решава тоя, който има e60 бе! Щом немаш e60, какво ще решиш ти бе? Ти немаш право да решаваш!"

ПредишнаСледваща

Назад към Извън Темата