Велосипеди

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

старши ентусиаст
Аватар
Кара: турбо бмв

Re: Покупка на велосипед...

Мнение от bum_bum » 04 Юли 2021, 22:32

BMW_POWER написа:Я да ви питам нещо. С колко оборота в минута въртите педалите? Аз съм в рамките на 65-70 макс. Миналата седмица с женицата карахме до центъра. Аз останах там, тя се върна, ама както и да е. Загледах я, тя държи постоянно темпо от 90 оборота на педалите. Аз се пробвах като нея, ще ми се разлетят карантиите. Факт е, че и краката и са по-къси, ама това си е в реда на нещата. Та питането ми е за обороти, не за скорост.

С по-къси биели е нормално по-високи обороти да държи :mhihi:

Принципно за издръжливост оптималното темпо е по-високо, около 80-90. Като с години естествено това темпо пада. Бързите влакна в мускулите горят повече гликоген като караш с по-ниски обороти. Мен това не ме бърка, щото гликоген нямам :mhihi:

Иначе е въпрос на практика да свикнеш и на по-високо темпо. Макс бях мерил 160 или 180 при мен, но на спускане и имах чувството, че колената ми стигат до ушите. Но аз съм, т.е. бях, докато имах време да карам колело неделен карач и нямам такава адаптация.
Изображение

големия брат на Монтоя
Аватар

Мнение от BMW_POWER » 04 Юли 2021, 22:46

M5 написа:С какво ги мерите тия обороти?

Със секундомера на часовника. Когато завърти 15 оборота за 10сек, това са 90 в минута.

bum_bum написа:Иначе е въпрос на практика да свикнеш и на по-високо темпо. Макс бях мерил 160 или 180 при мен, но на спускане и имах чувството, че колената ми стигат до ушите. Но аз съм, т.е. бях, докато имах време да карам колело неделен карач и нямам такава адаптация.

Хаха, сетих се спускането ти от Бистрица.
Допреди две години сутрин се "закачах" зад един, който както мен караше до центъра. Засичахме се доста редовно, защото работехме близо и явно започвахме по едно и също време. Този караше отпред на "голямата плоча" и държеше много ниски обороти. Аз се лепях зад него, за да ми "цепи" въздуха. Опитвал съм се на недовите обороти със старото колело, не ми се удаде. Нямах крака за това.

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: E36 Class II
Мечтае да кара: Limited Edition
Детайли за колата: 209 255 481 704...style 24,sparco,eibach,bilstein,supersprint etc..

Мнение от A.Stoyanov » 05 Юли 2021, 22:26

Какво ви е мнението за велосипед с лети капли? Освен че са ми малко грозновати, други недостатъци имат ли? Тегло, здравина, поддръжка?
Предимно градско за леки разходки би се ползвало, без някакви рекордни преходи. :bchug:

ентусиаст
Аватар
Мечтае да кара: Сбъдна мечтата си.....
Детайли за колата: BMW E38 740 i black

Мнение от ggb » 06 Юли 2021, 8:32

A.Stoyanov написа:Какво ви е мнението за велосипед с лети капли? Освен че са ми малко грозновати, други недостатъци имат ли? Тегло, здравина, поддръжка?
Предимно градско за леки разходки би се ползвало, без някакви рекордни преходи. :bchug:
Лъхат на ментаци от 1000 км

Sent from my iPhone using Tapatalk
Истинската мощност винаги ви спира дъха също като истинската красота.....Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: сребърна звезда
Мечтае да кара: RAUH

Мнение от kiko » 06 Юли 2021, 8:52

ggb написа:
A.Stoyanov написа:Какво ви е мнението за велосипед с лети капли? Освен че са ми малко грозновати, други недостатъци имат ли? Тегло, здравина, поддръжка?
Лъхат на ментаци от 1000 км

Абе има си и истински ама цената няма да ти хареса :mhihi: Главното им предимство е при шосейките.По малко тегло и най вече по малко съпротивление :arrow: по високи скорости

Потребител
Аватар

Мнение от mart1nn » 06 Юли 2021, 9:29

sub_eleven написа:
BMW_POWER написа:Я да ви питам нещо. С колко оборота в минута въртите педалите? Аз съм в рамките на 65-70 макс. Миналата седмица с женицата карахме до центъра. Аз останах там, тя се върна, ама както и да е. Загледах я, тя държи постоянно темпо от 90 оборота на педалите. Аз се пробвах като нея, ще ми се разлетят карантиите. Факт е, че и краката и са по-къси, ама това си е в реда на нещата. Та питането ми е за обороти, не за скорост.

Това е много индивидуално според как си свикнал и с какво натоварване(при условие, че си със скорости). Не зависи от дължината на краката, защото имаш седалка, която можеш да вдигнеш или свалиш за да намериш оптималното + рамката трябва да е избрана за размера ти. Аз също въртя с високи обороти в минута, защото обичам лежерно натоварване и е по-полезно за коленете.

Примерно това с една скорост, което си направих е с предавателно число 1.66, което за градско ме устройва + каране на задна гума.

Истината е че ниските обороти натоварват краката, а високите сърцето и дробовете. Зависи и от типа на каране (и терена), но повечето активни велосипедисти държат високи обороти, защото по-лесно се задържат за дълго време, а и са по-щадящи за краката. Сравнително лесен начин, който съм ползвал, за да обесня на приятели без сензори за каданс - ако подскачаш по седалката вероятно въртиш прекалено бързо (лесна скорост), ако си "влачиш" гъза по седалката от страна на страна, вероятно е твърде бавно (трудна скорост).

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от M17cH » 06 Юли 2021, 9:41

Аз пък взех че се електрифицирах.
Изображение

Всеки ден по 11км до работа на посока, 6 месеца с нормално колело ми стигат, особено като излезе вятър... вече няма псувни :mhihi:

ентусиаст
Аватар

Мнение от ggb » 06 Юли 2021, 9:43

M17cH написа:Аз пък взех че се електрифицирах.
Изображение

Всеки ден по 11км до работа на посока, 6 месеца с нормално колело ми стигат, особено като излезе вятър... вече няма псувни :mhihi:
Щом те кефи такъв тип ок.
Аз специално искам където имда отида да бъде само със силата на краката ми без каквато и да е помощ.

Истинската мощност винаги ви спира дъха също като истинската красота.....Изображение

ентусиаст
Аватар
Кара: е85 M54B30

Мнение от sub_eleven » 06 Юли 2021, 9:57

ggb написа:
Изображение

Аз специално искам където имда отида да бъде само със силата на краката ми без каквато и да е помощ.

И аз така... За помощ си паля мотора

ентусиаст
Аватар

Мнение от ggb » 06 Юли 2021, 10:01

sub_eleven написа:
ggb написа:
Изображение

И аз така... За помощ си паля мотора
Това не е опция за мен няма как да кажа че съм бил на дълъг преход ако за това ми е помагал някъв електро матор.

ентусиаст
Аватар

Мнение от sub_eleven » 06 Юли 2021, 10:24

Имах предвид мотоциклета паля като не ми се върти

ентусиаст
Аватар

Мнение от ggb » 06 Юли 2021, 10:25

sub_eleven написа:Имах предвид мотоциклета паля като не ми се върти
На мен до 350 км на ден ми се върти.

ентусиаст
Аватар

Мнение от sub_eleven » 06 Юли 2021, 10:32

ggb написа:

Де да имах този ентусиазъм

ентусиаст
Аватар

Мнение от ggb » 06 Юли 2021, 10:36

sub_eleven написа:
ggb написа:

Де да имах този ентусиазъм
Много лесно се постига по-скоро волята за нещо такова в водеща.

ентусиаст
Аватар

Мнение от sub_eleven » 06 Юли 2021, 10:40

Воля имам, но съм с повечко хобита, а ентусиазмът е това, което освобождава време от едно занимание и го прехвърля в друго.

Пак не се оплаквам, тази година определено се запалих пак по колелото.

ПредишнаСледваща

Назад към Извън Темата