Велосипеди
Модератор: Общи модератори
- bum_bum
- старши ентусиаст
-
- Кара: турбо бмв
Re: Покупка на велосипед...
BMW_POWER написа:Я да ви питам нещо. С колко оборота в минута въртите педалите? Аз съм в рамките на 65-70 макс. Миналата седмица с женицата карахме до центъра. Аз останах там, тя се върна, ама както и да е. Загледах я, тя държи постоянно темпо от 90 оборота на педалите. Аз се пробвах като нея, ще ми се разлетят карантиите. Факт е, че и краката и са по-къси, ама това си е в реда на нещата. Та питането ми е за обороти, не за скорост.
С по-къси биели е нормално по-високи обороти да държи

Принципно за издръжливост оптималното темпо е по-високо, около 80-90. Като с години естествено това темпо пада. Бързите влакна в мускулите горят повече гликоген като караш с по-ниски обороти. Мен това не ме бърка, щото гликоген нямам

Иначе е въпрос на практика да свикнеш и на по-високо темпо. Макс бях мерил 160 или 180 при мен, но на спускане и имах чувството, че колената ми стигат до ушите. Но аз съм, т.е. бях, докато имах време да карам колело неделен карач и нямам такава адаптация.
M5 написа:С какво ги мерите тия обороти?
Със секундомера на часовника. Когато завърти 15 оборота за 10сек, това са 90 в минута.
bum_bum написа:Иначе е въпрос на практика да свикнеш и на по-високо темпо. Макс бях мерил 160 или 180 при мен, но на спускане и имах чувството, че колената ми стигат до ушите. Но аз съм, т.е. бях, докато имах време да карам колело неделен карач и нямам такава адаптация.
Хаха, сетих се спускането ти от Бистрица.
Допреди две години сутрин се "закачах" зад един, който както мен караше до центъра. Засичахме се доста редовно, защото работехме близо и явно започвахме по едно и също време. Този караше отпред на "голямата плоча" и държеше много ниски обороти. Аз се лепях зад него, за да ми "цепи" въздуха. Опитвал съм се на недовите обороти със старото колело, не ми се удаде. Нямах крака за това.
- A.Stoyanov
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: E36 Class II
- Мечтае да кара: Limited Edition
- Детайли за колата: 209 255 481 704...style 24,sparco,eibach,bilstein,supersprint etc..
Какво ви е мнението за велосипед с лети капли? Освен че са ми малко грозновати, други недостатъци имат ли? Тегло, здравина, поддръжка?
Предимно градско за леки разходки би се ползвало, без някакви рекордни преходи.

- ggb
- ентусиаст
-
- Мечтае да кара: Сбъдна мечтата си.....
- Детайли за колата: BMW E38 740 i black
Лъхат на ментаци от 1000 кмA.Stoyanov написа:Какво ви е мнението за велосипед с лети капли? Освен че са ми малко грозновати, други недостатъци имат ли? Тегло, здравина, поддръжка?
Sent from my iPhone using Tapatalk
Истинската мощност винаги ви спира дъха също като истинската красота.....

- kiko
- старши ентусиаст
-
- Кара: сребърна звезда
- Мечтае да кара: RAUH
ggb написа:Лъхат на ментаци от 1000 кмA.Stoyanov написа:Какво ви е мнението за велосипед с лети капли? Освен че са ми малко грозновати, други недостатъци имат ли? Тегло, здравина, поддръжка?
Абе има си и истински ама цената няма да ти хареса

sub_eleven написа:BMW_POWER написа:Я да ви питам нещо. С колко оборота в минута въртите педалите? Аз съм в рамките на 65-70 макс. Миналата седмица с женицата карахме до центъра. Аз останах там, тя се върна, ама както и да е. Загледах я, тя държи постоянно темпо от 90 оборота на педалите. Аз се пробвах като нея, ще ми се разлетят карантиите. Факт е, че и краката и са по-къси, ама това си е в реда на нещата. Та питането ми е за обороти, не за скорост.
Това е много индивидуално според как си свикнал и с какво натоварване(при условие, че си със скорости). Не зависи от дължината на краката, защото имаш седалка, която можеш да вдигнеш или свалиш за да намериш оптималното + рамката трябва да е избрана за размера ти. Аз също въртя с високи обороти в минута, защото обичам лежерно натоварване и е по-полезно за коленете.
Примерно това с една скорост, което си направих е с предавателно число 1.66, което за градско ме устройва + каране на задна гума.
Истината е че ниските обороти натоварват краката, а високите сърцето и дробовете. Зависи и от типа на каране (и терена), но повечето активни велосипедисти държат високи обороти, защото по-лесно се задържат за дълго време, а и са по-щадящи за краката. Сравнително лесен начин, който съм ползвал, за да обесня на приятели без сензори за каданс - ако подскачаш по седалката вероятно въртиш прекалено бързо (лесна скорост), ако си "влачиш" гъза по седалката от страна на страна, вероятно е твърде бавно (трудна скорост).
- ggb
- ентусиаст
-
Щом те кефи такъв тип ок.
Аз специално искам където имда отида да бъде само със силата на краката ми без каквато и да е помощ.

- sub_eleven
- ентусиаст
-
- Кара: е85 M54B30
ggb написа:Щом те кефи такъв тип ок.
Аз специално искам където имда отида да бъде само със силата на краката ми без каквато и да е помощ.
И аз така... За помощ си паля мотора
- ggb
- ентусиаст
-
Това не е опция за мен няма как да кажа че съм бил на дълъг преход ако за това ми е помагал някъв електро матор.sub_eleven написа:ggb написа:Щом те кефи такъв тип ок.
И аз така... За помощ си паля мотора

- sub_eleven
- ентусиаст
-
Имах предвид мотоциклета паля като не ми се върти
- ggb
- ентусиаст
-
На мен до 350 км на ден ми се върти.sub_eleven написа:Имах предвид мотоциклета паля като не ми се върти

- sub_eleven
- ентусиаст
-
ggb написа:На мен до 350 км на ден ми се върти.sub_eleven написа:Имах предвид мотоциклета паля като не ми се върти
Де да имах този ентусиазъм
- ggb
- ентусиаст
-
Много лесно се постига по-скоро волята за нещо такова в водеща.sub_eleven написа:ggb написа:На мен до 350 км на ден ми се върти.sub_eleven написа:Имах предвид мотоциклета паля като не ми се върти
Де да имах този ентусиазъм

- sub_eleven
- ентусиаст
-
Воля имам, но съм с повечко хобита, а ентусиазмът е това, което освобождава време от едно занимание и го прехвърля в друго.
Пак не се оплаквам, тази година определено се запалих пак по колелото.
Пак не се оплаквам, тази година определено се запалих пак по колелото.