E61 Touring от Швеция - какво да търся?

5-та серия ('04 - '10)

Модератори: Atsalov, Ilko Ivanov, mad_presley, Технически модератори

Потребител
Аватар

E61 Touring от Швеция - какво да търся?

Мнение от Yoshi » 10 Апр 2018, 22:41

Здравейте,

Прибирам се в България след няколко години в Швеция и на тръгване съм решил да си взема кола. В Швеция цените на ползваните автомобили са може би една идея нагоре спрямо България, но си тръгвам с жена, куче, багаж - трябва си кола.
Проблемът е, че само знам да карам и през живота си една гума не съм сменил. Технически почти нищо не разбирам от автомобили. През последните две години карах служебна 320d xDrive Touring, Sportline, 183 коня от 2015 с ръчни скорости. Излишно е да казвам, че съм влюбен. Карах основно по магистрали и ми даваше разход около 5/100... Най-общо казано искам нещо, което я наподобява, по-стара очевидно, ако може с повечко място (5ца) и комбиниран разход от порядъка на 7-8/100.

Имам 8000 евро бюджет и ми е трудно да се ориентирам какво да търся - 3ка?/5ца?, бензин?/дизел? AWD?/RWD? Колко километри са прекалено много? Въобще, за каква кола реално имам пари?
Колата ще се кара основно в София, но предполагам не ежедневно и ще се ползва често за пътувания из страната.

Всякакви съвети са добре дошли.

Старши ентусиаст
Аватар
Кара: F11 535d, E84 2.3d

Re: E61 Touring от Швеция - какво да търся?

Мнение от vld » 11 Апр 2018, 8:29

Yoshi написа:Здравейте,

Прибирам се в България след няколко години в Швеция и на тръгване съм решил да си взема кола. В Швеция цените на ползваните автомобили са може би една идея нагоре спрямо България, но си тръгвам с жена, куче, багаж - трябва си кола.
Проблемът е, че само знам да карам и през живота си една гума не съм сменил. Технически почти нищо не разбирам от автомобили. През последните две години карах служебна 320d xDrive Touring, Sportline, 183 коня от 2015 с ръчни скорости. Излишно е да казвам, че съм влюбен. Карах основно по магистрали и ми даваше разход около 5/100... Най-общо казано искам нещо, което я наподобява, по-стара очевидно, ако може с повечко място (5ца) и комбиниран разход от порядъка на 7-8/100.

Имам 8000 евро бюджет и ми е трудно да се ориентирам какво да търся - 3ка?/5ца?, бензин?/дизел? AWD?/RWD? Колко километри са прекалено много? Въобще, за каква кола реално имам пари?
Колата ще се кара основно в София, но предполагам не ежедневно и ще се ползва често за пътувания из страната.

Всякакви съвети са добре дошли.

525/530d между 200 и 300k км. е ОК за тия пари, колкото повече екстри толкова по добре.
Едно добро обслужване и ще я караш още толкова без особенни проблеми.
Доброто обслужване зависи от конкретното състояние на даден автомобил, но в порядъка на 2000-3000лв. ще я обслужиш добре.
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Е39М54В30

Мнение от zvetiko » 11 Апр 2018, 9:09

Колега, не може да ти кажем каква кола искаш- търсиш кола съгласно изискванията ти до 8000 евро, оглеждаш я, караш я, ако ти хареса даваш да я прегледат, ако всичко е наред я купуваш...

старши ентусиаст
Аватар
Кара: BMW E39 530DA, E61 530XD LCI
Мечтае да кара: Murcielago SV

Мнение от Z3Ro* » 11 Апр 2018, 9:50

Ако аз си търсех кола с такъв бюджет, щях да гледам фейсова 525д. Някои от агрегатите при нея не са на лимита, както при 530д. Не е с пиезо дюзи. Автоматът е доста по-адекватен от на кола преди фейса, навигацоинният модул също е по-безпроблемен. Разходът е в посочените от колегата граници, ако говорим за среден такъв. Както споменаха преди мен, щях да търся кола с възможно повече екстри - подгрев и памет на салона ми е една от основните. Но каквото и да говорим, такава кола без проверка в сервиз да се купува е неоправдан риск...

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E60 525d

Мнение от kikko » 11 Апр 2018, 14:38

Z3Ro* написа:Ако аз си търсех кола с такъв бюджет, щях да гледам фейсова 525д. Някои от агрегатите при нея не са на лимита, както при 530д. Не е с пиезо дюзи. Автоматът е доста по-адекватен от на кола преди фейса, навигацоинният модул също е по-безпроблемен. Разходът е в посочените от колегата граници, ако говорим за среден такъв. Както споменаха преди мен, щях да търся кола с възможно повече екстри - подгрев и памет на салона ми е една от основните. Но каквото и да говорим, такава кола без проверка в сервиз да се купува е неоправдан риск...

Аз също мисля,че това е правилния избор,за бюджета. Избира се добра бройка,обслужва се както трябва и всичко трябва да е наред. :yes:
E60 M57TUD25 Sedan Silbergrau metallic
E87 M47D20 Hatch Sparkling Graphite metallic
E65 M67TUD44 Sedan Black Sapphire metallic
E34 M50B20 Sedan Calypsorot metallic

Старши ентусиаст
Аватар

Мнение от vld » 11 Апр 2018, 14:45

Дали ще е 525 или 530 няма разлика при фейслифта и двете са добри, 530 има повече потенциал за тунинг именно заради дюзите.
Така или иначе дюзите на тези коли са относително безпроблемни, турбините са еднакви.
И двете са с чугунен изпускателен колектор, но 530 има вихрови клапи на всмукателния.
Общо взето разхода е еднакъв, вървежа е различен, както и данъците :mhihi:
Така, че да каквато изпадне в по добро състояние с повечко екстри.
Изображение

Потребител
Аватар

Мнение от Yoshi » 12 Апр 2018, 12:35

Опитвам се да си отговоря на въпроса дизел или бензин. Честно казано ми се иска да купя дизел, но малко се плаша от променящите се нагласи спрямо дизела в Европа.
Чета днес, ще се въвеждат цветни екостикери и у нас - https://www.dnevnik.bg/skorost/2018/04/ ... _e_kolata/
Някой може ли да ми даде малко повече информация относно екосъобразността на 525д и 530д LCI. Наемам апартамент в центъра и основно се притеснявам да не стане така, че след 1 година да не мога да паркирам в синята зона заради нови регулации.

Старши ентусиаст
Аватар

Мнение от vld » 12 Апр 2018, 15:12

Euro 4 покриват всички дизелови Е60 които имат наличен ДПФ- здрав и работещ.
Ако искаш по висока се ориентираш към фейслифт на е9х с N47/N57 мотор, те са евро 5.
При Е60 N47 също би трябвало да е евро 5 но не съм сигурен(това е 520д 177кс.).
Нагоре вече ф10/ф30.
Изображение

ентусиаст
Аватар

Мнение от @2bar » 12 Апр 2018, 22:56

Yoshi написа:Опитвам се да си отговоря на въпроса дизел или бензин. Честно казано ми се иска да купя дизел, но малко се плаша от променящите се нагласи спрямо дизела в Европа.
Чета днес, ще се въвеждат цветни екостикери и у нас - https://www.dnevnik.bg/skorost/2018/04/ ... _e_kolata/
Някой може ли да ми даде малко повече информация относно екосъобразността на 525д и 530д LCI. Наемам апартамент в центъра и основно се притеснявам да не стане така, че след 1 година да не мога да паркирам в синята зона заради нови регулации.

По - добре бензин. За къси разстояния не си струва дизел. Рано или късно ще се започне с дюзи, турбо, филтър за твърди частици и т.н.
Дали в България ще има някакви рестрикции за дизели в близкото бъдеще....не ми се вярва. Те тук (Германия) не знаят, какво да правят, какво остава за България....

И двата двигателя (525d lci, 530d lci) покриват Euro 4, 520d lci покрива Euro5....ама не върви...с две думи...няма да си доволен.

Назад към Е60/Е61