E61 Touring от Швеция - какво да търся?
Модератори: Atsalov, Ilko Ivanov, mad_presley, Технически модератори
9 мнения
• Страница 1 от 1
E61 Touring от Швеция - какво да търся?
Здравейте,
Прибирам се в България след няколко години в Швеция и на тръгване съм решил да си взема кола. В Швеция цените на ползваните автомобили са може би една идея нагоре спрямо България, но си тръгвам с жена, куче, багаж - трябва си кола.
Проблемът е, че само знам да карам и през живота си една гума не съм сменил. Технически почти нищо не разбирам от автомобили. През последните две години карах служебна 320d xDrive Touring, Sportline, 183 коня от 2015 с ръчни скорости. Излишно е да казвам, че съм влюбен. Карах основно по магистрали и ми даваше разход около 5/100... Най-общо казано искам нещо, което я наподобява, по-стара очевидно, ако може с повечко място (5ца) и комбиниран разход от порядъка на 7-8/100.
Имам 8000 евро бюджет и ми е трудно да се ориентирам какво да търся - 3ка?/5ца?, бензин?/дизел? AWD?/RWD? Колко километри са прекалено много? Въобще, за каква кола реално имам пари?
Колата ще се кара основно в София, но предполагам не ежедневно и ще се ползва често за пътувания из страната.
Всякакви съвети са добре дошли.
Прибирам се в България след няколко години в Швеция и на тръгване съм решил да си взема кола. В Швеция цените на ползваните автомобили са може би една идея нагоре спрямо България, но си тръгвам с жена, куче, багаж - трябва си кола.
Проблемът е, че само знам да карам и през живота си една гума не съм сменил. Технически почти нищо не разбирам от автомобили. През последните две години карах служебна 320d xDrive Touring, Sportline, 183 коня от 2015 с ръчни скорости. Излишно е да казвам, че съм влюбен. Карах основно по магистрали и ми даваше разход около 5/100... Най-общо казано искам нещо, което я наподобява, по-стара очевидно, ако може с повечко място (5ца) и комбиниран разход от порядъка на 7-8/100.
Имам 8000 евро бюджет и ми е трудно да се ориентирам какво да търся - 3ка?/5ца?, бензин?/дизел? AWD?/RWD? Колко километри са прекалено много? Въобще, за каква кола реално имам пари?
Колата ще се кара основно в София, но предполагам не ежедневно и ще се ползва често за пътувания из страната.
- vld
- Старши ентусиаст
-
- Кара: F11 535d, E84 2.3d
Re: E61 Touring от Швеция - какво да търся?
Yoshi написа:Здравейте,
525/530d между 200 и 300k км. е ОК за тия пари, колкото повече екстри толкова по добре.
Едно добро обслужване и ще я караш още толкова без особенни проблеми.
Доброто обслужване зависи от конкретното състояние на даден автомобил, но в порядъка на 2000-3000лв. ще я обслужиш добре.

- zvetiko
- старши ентусиаст
-
- Кара: Е39М54В30
Колега, не може да ти кажем каква кола искаш- търсиш кола съгласно изискванията ти до 8000 евро, оглеждаш я, караш я, ако ти хареса даваш да я прегледат, ако всичко е наред я купуваш...
- Z3Ro*
- старши ентусиаст
-
- Кара: BMW E39 530DA, E61 530XD LCI
- Мечтае да кара: Murcielago SV
Ако аз си търсех кола с такъв бюджет, щях да гледам фейсова 525д. Някои от агрегатите при нея не са на лимита, както при 530д. Не е с пиезо дюзи. Автоматът е доста по-адекватен от на кола преди фейса, навигацоинният модул също е по-безпроблемен. Разходът е в посочените от колегата граници, ако говорим за среден такъв. Както споменаха преди мен, щях да търся кола с възможно повече екстри - подгрев и памет на салона ми е една от основните. Но каквото и да говорим, такава кола без проверка в сервиз да се купува е неоправдан риск...
- kikko
- младши ентусиаст
-
- Кара: E60 525d
Z3Ro* написа:Ако аз си търсех кола с такъв бюджет, щях да гледам фейсова 525д. Някои от агрегатите при нея не са на лимита, както при 530д. Не е с пиезо дюзи. Автоматът е доста по-адекватен от на кола преди фейса, навигацоинният модул също е по-безпроблемен. Разходът е в посочените от колегата граници, ако говорим за среден такъв. Както споменаха преди мен, щях да търся кола с възможно повече екстри - подгрев и памет на салона ми е една от основните. Но каквото и да говорим, такава кола без проверка в сервиз да се купува е неоправдан риск...
Аз също мисля,че това е правилния избор,за бюджета. Избира се добра бройка,обслужва се както трябва и всичко трябва да е наред.

E60 M57TUD25 Sedan Silbergrau metallic
E87 M47D20 Hatch Sparkling Graphite metallic
E65 M67TUD44 Sedan Black Sapphire metallic
E34 M50B20 Sedan Calypsorot metallic
E87 M47D20 Hatch Sparkling Graphite metallic
E65 M67TUD44 Sedan Black Sapphire metallic
E34 M50B20 Sedan Calypsorot metallic
- vld
- Старши ентусиаст
-
Дали ще е 525 или 530 няма разлика при фейслифта и двете са добри, 530 има повече потенциал за тунинг именно заради дюзите.
Така или иначе дюзите на тези коли са относително безпроблемни, турбините са еднакви.
И двете са с чугунен изпускателен колектор, но 530 има вихрови клапи на всмукателния.
Общо взето разхода е еднакъв, вървежа е различен, както и данъците
Така, че да каквато изпадне в по добро състояние с повечко екстри.
Така или иначе дюзите на тези коли са относително безпроблемни, турбините са еднакви.
И двете са с чугунен изпускателен колектор, но 530 има вихрови клапи на всмукателния.
Общо взето разхода е еднакъв, вървежа е различен, както и данъците

Така, че да каквато изпадне в по добро състояние с повечко екстри.

Опитвам се да си отговоря на въпроса дизел или бензин. Честно казано ми се иска да купя дизел, но малко се плаша от променящите се нагласи спрямо дизела в Европа.
Чета днес, ще се въвеждат цветни екостикери и у нас - https://www.dnevnik.bg/skorost/2018/04/ ... _e_kolata/
Някой може ли да ми даде малко повече информация относно екосъобразността на 525д и 530д LCI. Наемам апартамент в центъра и основно се притеснявам да не стане така, че след 1 година да не мога да паркирам в синята зона заради нови регулации.
Чета днес, ще се въвеждат цветни екостикери и у нас - https://www.dnevnik.bg/skorost/2018/04/ ... _e_kolata/
Някой може ли да ми даде малко повече информация относно екосъобразността на 525д и 530д LCI. Наемам апартамент в центъра и основно се притеснявам да не стане така, че след 1 година да не мога да паркирам в синята зона заради нови регулации.
- vld
- Старши ентусиаст
-
Euro 4 покриват всички дизелови Е60 които имат наличен ДПФ- здрав и работещ.
Ако искаш по висока се ориентираш към фейслифт на е9х с N47/N57 мотор, те са евро 5.
При Е60 N47 също би трябвало да е евро 5 но не съм сигурен(това е 520д 177кс.).
Нагоре вече ф10/ф30.
Ако искаш по висока се ориентираш към фейслифт на е9х с N47/N57 мотор, те са евро 5.
При Е60 N47 също би трябвало да е евро 5 но не съм сигурен(това е 520д 177кс.).
Нагоре вече ф10/ф30.

Yoshi написа:Опитвам се да си отговоря на въпроса дизел или бензин. Честно казано ми се иска да купя дизел, но малко се плаша от променящите се нагласи спрямо дизела в Европа.
По - добре бензин. За къси разстояния не си струва дизел. Рано или късно ще се започне с дюзи, турбо, филтър за твърди частици и т.н.
Дали в България ще има някакви рестрикции за дизели в близкото бъдеще....не ми се вярва. Те тук (Германия) не знаят, какво да правят, какво остава за България....
И двата двигателя (525d lci, 530d lci) покриват Euro 4, 520d lci покрива Euro5....ама не върви...с две думи...няма да си доволен.
9 мнения
• Страница 1 от 1