Почистване на MAF сензора (дебитомер)

3-та серия ('98-'05)

Модератори: mitaka7, ©, Dimitroff, Гецата, Технически модератори

Аватар
Кара: е46 320д

Re: Почистване на MAF сензора (дебитомер)

Мнение от VALCATA82 » 21 Май 2016, 16:46

dreadx написа:
Nakamuri123 написа:Да това извитото е , не и пречи да я карам така колата ? Не знам какво разваля ?

1.5 литра топъл въздух са равни на 1 литър студен въздух -- не е малка разликата, ако не знаеш дали е топъл или студен. (в смисъл, ако инжекционът, дето забърква сместа не знае..)

А този елемент (вероятно термистор) - огледа ли го, дали е захванат добре? - виждам, че е занитен - да няма лоша връзка?

Каква температура ти отчита? Влияе ли се от нагряване/изстиване?

Ако останалата част на дебитомера ти работи, дали термо-датчикът не може да се замени с друг..?

VALCATA82, как го няма - в смисъл този ти е дебитомерът, има на него място за такъв елемент, обаче го няма ли?

Между другото едни разправяха в американсия форум, че си сменявали дебитомерите с такива от VW - с парт номер, който завършва накрая с 32, а не с 29, каквото е на BMW.
Били много по-евтини (сега не знам как са цените), а колата си вървяла много добре.
да съштия е като на снимката и това извитото го няма е46 320д 136кс

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от dreadx » 22 Май 2016, 0:41

Не знам при дизелите как е, може да има и някакъв датчик след турбината. Ама тук твърдят, че дебитомерът без IAT сензор е ментак:
http://forums.mg-rover.org/diesel-forum ... ng-156195/

Тук обясняват, че за някои коли до 2000-та година е нужно при смяна на MAF-а да се препрограмира и ЕКУ-то, понеже старият MAF сензор не се произвеждал вече и се подменял с друг. http://www.bimmerforums.co.uk/forum/f18 ... f-t106862/
viewtopic.php?f=34&t=221277&p=3993850#p3924720
Провери за твоята кола какъв дават за оригинален. Също и на този, дето ти е сега - без датчика за температура, пише ли някакъв BOSCH номер? - вероятно е заместител.

Може чрез манипулация на температурния сензор да се променят разни неща, като аванс, гориво и т.н. Гледах някъде такъв mod. A тук има някакво ашладисване за BOSCH-сензор, по сигнала от MAF-a:
http://forums.mg-rover.org/diesel-forum ... ndex8.html

VALCATA82 написа:това извитото при мен го няма,дали е проблем,колата ката загрее и е топло времето става по тромава.

По форумите пишат, че при дефект в този датчик, ЕКУ-то ще работи като при температура от -5 оС.
Значи колкото е по-загряла колата, толкова по-далеч ще е от истината.
Но поне ще върви към обогатяване сместа, а не към обратното (и доста по-вредното).

edit: Само да допълня, че от два часа търся из нет-а какви са аджеба стойностите на този термистор, и никъде никой не е написал конкретно по чуждите сайтове и форуми. Накрая потърсих на български и веднага ми изскочиха резултати: http://forum.vwclub.bg/viewtopic.php?t=84398#p3522837
Във Фиат форума пък един е писал, че е 2.00k @ 25оС.

Значи може да се направи експеримент - ако на дебитомера липсва такъв термистор, при загряла кола да се свърже резистор от 300-500 ома и да се провери дали ще има разлика. А най-добре е да се вземе от друг дебитомер-скрап и да се монтира термистор на мястото на липсващия.
- kaji kvo stana,kopele kvo stana?!

младши ентусиаст
Аватар
Кара: 320d & 322ci
Мечтае да кара: e30 с V8

Мнение от Silverlight » 25 Май 2016, 22:56

Колеги, какви са точните симптоми на развален/не работещ дебитомер?

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от Nakamuri123 » 26 Май 2016, 17:09

Silverlight написа:Колеги, какви са точните симптоми на развален/не работещ дебитомер?

Колега на развалящ се не знам , но на пълно развален знам: колата няма мощност да дигне повече от 30км....

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от abracadabra » 07 Ное 2016, 18:19

Колеги, на Е46 316и 1999г. 1895см3.
трябва ли след смяна на дебитомера да се прави настройка чрез компютъра?
Злото е безсилно, когато Доброто е Безстрашно!

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от Nakamuri123 » 10 Ное 2016, 14:00

abracadabra написа:Колеги, на Е46 316и 1999г. 1895см3.
трябва ли след смяна на дебитомера да се прави настройка чрез компютъра?

Колега при е46 трябва да се адаптира чрез компютър

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от abracadabra » 10 Ное 2016, 22:32

Благодаря. Значи и след монтажа и диагностика и настройка.

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от Nakamuri123 » 11 Ное 2016, 16:44

Аз така и не разбрах щом не работи тази част на дебитомера която измерва въздуха. С какво вреди на колата и какви са симптомите , че и вреди прекъсва ли какво прави защо трябва да имерва температурата ? Ако се смени с нов каква ще е разликата в колата ?

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от abracadabra » 12 Ное 2016, 10:17

Така, платинената жичка(или сплав от платина-родии), се нагрява по електронен път и поддържа постоянна температура, като влиза въздух я охлажда. тока, който е необходим за да я нагрее(до температурата която трябва) се преобразува в сигнал и този сигнал отива и към инжекторите за да определи количеството гориво което да се впръска. Затова с повреден дебитомер колата "забива" и няма мощност(от нарушеното гориво подаване и количеството въздух за изгарянето му). Аз например сега съм без дебитомер(точно защото нямах мощност). Сега без , имам, но пък ми гасне не ниски обороти.
....и така.

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от Nakamuri123 » 12 Ное 2016, 21:27

Коя марка дебитомери е качествена ?

младши ентусиаст
Аватар
Кара: тъжно друга марка :(
Мечтае да кара: Пак BMW

Мнение от The Edge » 13 Ное 2016, 23:38

Nakamuri123 написа:Коя марка дебитомери е качествена ?

"Оригинален" - БОШ

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: X4 F26 20D & S1000RR K67
Мечтае да кара: MV Agusta Superveloce S

Мнение от KpuB4o » 01 Май 2017, 14:06

Здравейте, колеги имам следната грешка: Hot Film mass air flow sensor. Signal below threshold. Дали почистване на дебитомера би помогнало ? Ако купя нов дебитомер със същия номер трябва ли нещо софтуерно да се адаптира или кодира към колата? Колата е Е46 с N42 engine

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Е39М54В30

Мнение от zvetiko » 02 Май 2017, 8:23

KpuB4o написа:Здравейте, колеги имам следната грешка: Hot Film mass air flow sensor. Signal below threshold. Дали почистване на дебитомера би помогнало ? Ако купя нов дебитомер със същия номер трябва ли нещо софтуерно да се адаптира или кодира към колата? Колата е Е46 с N42 engine

Малка е вероятността почистването да помогне, след като вече е записана и грешка. След смяната с нов е добре да се изтрият старите адаптации.

ентусиаст
Аватар
Кара: 520i face

Мнение от bioz » 02 Май 2017, 8:41

KpuB4o написа:Здравейте, колеги имам следната грешка: Hot Film mass air flow sensor. Signal below threshold. Дали почистване на дебитомера би помогнало ? Ако купя нов дебитомер със същия номер трябва ли нещо софтуерно да се адаптира или кодира към колата? Колата е Е46 с N42 engine

Пробвай да изчистиш буксата на дебитомера с контактен спрей и да климпнеш конекторните пинове. От много вадене и слагане на буксата пиновете се раздалечават и не правят хубав контакт.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: '02 E46 330d
Мечтае да кара: G20 330d

Мнение от Stanimir330 » 30 Мар 2018, 8:54

Здравейте, преди време реших да си изчистя дебитомера, беше доста мръсен, изчистихме го със спрей за спирачки мисля, от тогава записва грешка ту за ниски стойности, ту за високи стойности. Проблем с вървежа нямам или не ми е направило впечатление. Как се адаптира дебитомера или да го изчистя пак, или вече е за нов ?

ПредишнаСледваща

Назад към E46