Акция "Зима"

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

старши ентусиаст
Аватар
Кара: the real 5er
Мечтае да кара: 0:00h. at La Sarthe

Re: Акция "Зима"

Мнение от Dirty M5 driveR » 06 Ное 2016, 12:19

https://www.youtube.com/watch?v=elP_34ltdWI
Малко време за размисъл ви давам. На сухо лятната гума според мен спира по-зле отколкото на мокро.

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от dreadx » 06 Ное 2016, 12:25

Don_Diego написа:На мен ми е ясно, че се случва някаква промяна в лятната гума при понижаването на температурите, иска ми се обаче да го разберат и тези твърдящи по-надолу, че ако няма сняг не трябва зимна гума. Въобще ми е много интересно откъде се е появил този мит.

Появил се е от там, че не всички разбират основно на какво се дължи доброто сцепление и че зависи от това, колко е мек материалът - а не толкова от шарката на грайфери-мрайфери, или пък колко милиметра дълбоки били.
(- иначе пък всички знаят, че зимните гуми през лятото са прекалено меки и се износват по-бързо.)
- kaji kvo stana,kopele kvo stana?!

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от Club BMW » 06 Ное 2016, 13:07

На времето зимни гуми не е имало ..., липсата на средства ... , няма никой в главата ...

Това са основни причини да се пренебрегва зимната гума.

ентусиаст
Аватар
Кара: S LINE PLUS

Мнение от DigitalExile » 06 Ное 2016, 13:18

Липсата на средства не е фактор след като имаш кола.
Все пак има втора ръка зимни гуми на дори 10 години на стойност 20-30-40 лв. е много, много по добра от една лятна гума с която грам не може да спреш.

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от Club BMW » 06 Ное 2016, 13:29

Не е фактор ами си е направо факт.

Моля те не ми хвали гуми втора ръка, още повече на цени, които си посочил...

ентусиаст
Аватар
Кара: S LINE PLUS

Мнение от DigitalExile » 06 Ное 2016, 13:36

Аз не хваля нищо. Ама са 100 пъти по добре от летни гуми зимата на сняг. :yes:

старши ентусиаст
Аватар
Кара: турбо бмв

Мнение от bum_bum » 06 Ное 2016, 13:39

Dirty M5 driveR написа:https://www.youtube.com/watch?v=elP_34ltdWI
Малко време за размисъл ви давам. На сухо лятната гума според мен спира по-зле отколкото на мокро.

Абе ти нямаше ли в последните 3-4 години 2 катастрофи? :mhihi:
Изображение

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от Dirty M5 driveR » 06 Ное 2016, 15:34

bum_bum написа:

Да - едната я направих аз заради съвкупност от грешки, другата я направи мой приятел по независещи от него обстоятелства. Това какво общо има? Колите ми винаги са били обути в подходящи за сезона гуми и компромис с безопасността не е правен.
А за гумите втора употреба не е точно така ситуацията. Аз наскоро продадох 2 мои зимни Дънлопа по 45лв бройката с монтаж и човека е много доволен. Само че гумите не бяха за боклука, а малко употребявани премиум гуми. Ако искаше нови такива щеше да остави 220лв в магазина. Това, че на доста места продават гуми от 10 години с 2мм грайфер за по 40лв нищо не значи. То значи нещо де - щом успяват да ги продадат значи има хора, които поради незнание ги купуват.

Аватар
Кара: 4х4
Мечтае да кара: 6х6

Re: Акция

Мнение от efren » 06 Ное 2016, 16:00

dextuar написа:
efren написа:За това говорим - безопасността се свежда до каране 365 дни в годината със зимни гуми. Колкото до това къде ще ме свари снега - не знам къде ще е но ще е след още месец, месец и половина.
Тоест, ако няма сняг, и на -5 градуса ще си перкаш с летните, така ли да разбирам?

Sent from my iPhone using Tapatalk Pro

Не ме разбра правилно, на -5 градуса ще съм със зимни, просто вие сте сложили зимните от септември (изключвам онези които ги карат целогодишно), а -5 градуса ще бъде в средата или края на декември. От 01.10 до 20.12 аз ще завъртя 7-8к км, което ще направи зимните ми гуми втора употреба по всички показатели, още по-лошото е че на 15-20 градуса и сух асфалт зимните гуми са смайващо зле при спиране на високи скорости особено от 100км/ч нагоре.
Какво означава М54 - означава, че двигателя може да изгори 54 литра масло от смяна до смяна при спазване препоръките на производителя, тоест longlife-04 и смяна на около 20к км.

кандидат ентусиаст
Аватар
Детайли за колата: 320d

Мнение от vixx » 06 Ное 2016, 16:55

Ако прогнозата в accuweather е вярна за София, удачно е към 25.11 всички да сложим зимните (тези които карат рано сутрин или късно вечер трябва вече да са ги сложили). Сега за тези от нас, които карат малко и само през обедните/следобедните часове е просто напразно упражнение.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: турбо бмв

Мнение от bum_bum » 06 Ное 2016, 17:19

Dirty M5 driveR написа:
bum_bum написа:

Да - едната я направих аз заради съвкупност от грешки, другата я направи мой приятел по независещи от него обстоятелства. Това какво общо има? Колите ми винаги са били обути в подходящи за сезона гуми и компромис с безопасността не е правен.

Все с нови и подходящи гуми си ама катастрофираш.. какво значение имат тогава гумите? Твоя си работа е, но понеже няколко страници вече раздаваш съвети кой какви гуми имал и кога ги слагал. :dunno:

Въздишаш и по това как било на "запад". Ако живееше на "запад" сега нямаше да имаш абсолютно никаква дилема какви гуми да купиш и кога да ги сложиш. Защото ГО-то ти щеше да е 4 пъти по-скъпо от цената на колата и щеше да забравиш изобщо да караш.
Изображение

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от Dirty M5 driveR » 06 Ное 2016, 17:45

bum_bum написа:
Dirty M5 driveR написа:
bum_bum написа:

Айде моля ти се недей да правиш такива твърдения за някого, кого не си виждал очи в очи дори. Ако бях някой друг вероятно нямаше да знаеш за 2те катастрофи (в едната от които подчертавам че НЕ присъствах дори) и нещата щяха да имат друг облик. Просто съм прям и си казвам грешките. Да - разбих си е36цата от тъпотия, която вече не практикувам. То тука да не смее човек да е откровен за нещо... А какви съвети давам то си я моя работа. И затова са съвети, а не разпоредби - който иска да се вслуша ще се радвам да го направи. Останалите имат глава на раменете и си носят отговорност за постъпките. Както каза колегата над мен тъпо е да си сложиш новите зимни гуми, ако караш само по обед на 20 градуса. Но е още по-тъпо да не ги сложиш ако караш всяка сутрин и вечер при 5 градуса, мъгла и изпопадали мокри листа навсякъде. Всеки ден гледам гумите на хората и нещата са плачевни - половината са за спиране от движение и НЕ - не по "западните" стандарти, а по българските!
Не ви прави чест да пишете глупости във форум, който има претенции да е образец за поведение на водачите, включително и нови/бъдещи.

ПП: В западна страна нямаше да ми струва ГО-то 4 пъти колкото колата, защото при първата катастрофа бях сам и си се прибрах по живо по здраво вкъщи, а при втората органите на реда щяха да действат по съвест (а не по заповеди) + че аз щях да искам експертиза, защото щеше да има смисъл (а тук щеше да се замете всичко). За нещо друго обяснение искаш ли? :ok:

старши ентусиаст
Аватар
Детайли за колата: 440i

Акция "Зима"

Мнение от Dextuar » 07 Ное 2016, 8:35

Изображение
Рева... Чак гадно ми стана за зимните, като видях градусите, а са на по-малко от 4000 км гумите :cry:

Sent from my iPhone using Tapatalk Pro

старши ентусиаст
Аватар
Кара: F
Мечтае да кара: Самолет

Мнение от Е.Димитров » 07 Ное 2016, 9:27

Слагам си зимните гуми в края на октомври и ги свалям около април месец.
Практикувам го това упражнение от сума ти години, и до сега не съм видял някакво кой- знае какво износване на зимните гуми.
За мен това, да сновеш с термометър в ръка и да отчиташ и най-малките колебания в температури, за да прецениш кога да си сложиш зимните гуми е леко, ще го нарека с по-мека дума "несъстоятелно".

старши СПАМ ентусиаст
Аватар
Кара: е30 чат-пат
Мечтае да кара: варел
Детайли за колата: ...
е46 m52b20
е46 m54b30
е83 m54b30
e30 m20b25
е30 m10b18
е46 m54b25
e92 s65b40

Re: Акция

Мнение от K_Ilkov » 07 Ное 2016, 10:11

dextuar написа:Рева... Чак гадно ми стана за зимните, като видях градусите, а са на по-малко от 4000 км гумите :cry:

Поплачи си ше ти мине :mhihi:

НЕ сте у ред с тия гуми :kuku: Колко хиляди км ще минеш днес, че да им стане нещо в тоя пек навън?
Изображение

Цените са такива, че ако имаш хубава не си струва да я продаваш, а ако търсиш хубава не си струва да я купуваш.

...

ПредишнаСледваща

Назад към Извън Темата