Акция "Зима"
Модератор: Общи модератори
- Dirty M5 driveR
- старши ентусиаст
-
- Кара: the real 5er
- Мечтае да кара: 0:00h. at La Sarthe
Re: Акция "Зима"
https://www.youtube.com/watch?v=elP_34ltdWI
Малко време за размисъл ви давам. На сухо лятната гума според мен спира по-зле отколкото на мокро.
Малко време за размисъл ви давам. На сухо лятната гума според мен спира по-зле отколкото на мокро.
- dreadx
- младши ентусиаст
-
Don_Diego написа:На мен ми е ясно, че се случва някаква промяна в лятната гума при понижаването на температурите, иска ми се обаче да го разберат и тези твърдящи по-надолу, че ако няма сняг не трябва зимна гума. Въобще ми е много интересно откъде се е появил този мит.
Появил се е от там, че не всички разбират основно на какво се дължи доброто сцепление и че зависи от това, колко е мек материалът - а не толкова от шарката на грайфери-мрайфери, или пък колко милиметра дълбоки били.
(- иначе пък всички знаят, че зимните гуми през лятото са прекалено меки и се износват по-бързо.)
- kaji kvo stana,kopele kvo stana?!
На времето зимни гуми не е имало ..., липсата на средства ... , няма никой в главата ...
Това са основни причини да се пренебрегва зимната гума.
Това са основни причини да се пренебрегва зимната гума.
- DigitalExile
- ентусиаст
-
- Кара: S LINE PLUS
Липсата на средства не е фактор след като имаш кола.
Все пак има втора ръка зимни гуми на дори 10 години на стойност 20-30-40 лв. е много, много по добра от една лятна гума с която грам не може да спреш.
Все пак има втора ръка зимни гуми на дори 10 години на стойност 20-30-40 лв. е много, много по добра от една лятна гума с която грам не може да спреш.
Не е фактор ами си е направо факт.
Моля те не ми хвали гуми втора ръка, още повече на цени, които си посочил...
Моля те не ми хвали гуми втора ръка, още повече на цени, които си посочил...
- DigitalExile
- ентусиаст
-
- Кара: S LINE PLUS
Аз не хваля нищо. Ама са 100 пъти по добре от летни гуми зимата на сняг. 

- bum_bum
- старши ентусиаст
-
- Кара: турбо бмв
Dirty M5 driveR написа:https://www.youtube.com/watch?v=elP_34ltdWI
Абе ти нямаше ли в последните 3-4 години 2 катастрофи?

- Dirty M5 driveR
- старши ентусиаст
-
bum_bum написа:Dirty M5 driveR написа:https://www.youtube.com/watch?v=elP_34ltdWI
Да - едната я направих аз заради съвкупност от грешки, другата я направи мой приятел по независещи от него обстоятелства. Това какво общо има? Колите ми винаги са били обути в подходящи за сезона гуми и компромис с безопасността не е правен.
А за гумите втора употреба не е точно така ситуацията. Аз наскоро продадох 2 мои зимни Дънлопа по 45лв бройката с монтаж и човека е много доволен. Само че гумите не бяха за боклука, а малко употребявани премиум гуми. Ако искаше нови такива щеше да остави 220лв в магазина. Това, че на доста места продават гуми от 10 години с 2мм грайфер за по 40лв нищо не значи. То значи нещо де - щом успяват да ги продадат значи има хора, които поради незнание ги купуват.
Re: Акция
dextuar написа:Тоест, ако няма сняг, и на -5 градуса ще си перкаш с летните, така ли да разбирам?efren написа:За това говорим - безопасността се свежда до каране 365 дни в годината със зимни гуми. Колкото до това къде ще ме свари снега - не знам къде ще е но ще е след още месец, месец и половина.
Sent from my iPhone using Tapatalk Pro
Не ме разбра правилно, на -5 градуса ще съм със зимни, просто вие сте сложили зимните от септември (изключвам онези които ги карат целогодишно), а -5 градуса ще бъде в средата или края на декември. От 01.10 до 20.12 аз ще завъртя 7-8к км, което ще направи зимните ми гуми втора употреба по всички показатели, още по-лошото е че на 15-20 градуса и сух асфалт зимните гуми са смайващо зле при спиране на високи скорости особено от 100км/ч нагоре.
Какво означава М54 - означава, че двигателя може да изгори 54 литра масло от смяна до смяна при спазване препоръките на производителя, тоест longlife-04 и смяна на около 20к км.
- vixx
- кандидат ентусиаст
-
- Детайли за колата: 320d
Ако прогнозата в accuweather е вярна за София, удачно е към 25.11 всички да сложим зимните (тези които карат рано сутрин или късно вечер трябва вече да са ги сложили). Сега за тези от нас, които карат малко и само през обедните/следобедните часове е просто напразно упражнение.
- bum_bum
- старши ентусиаст
-
- Кара: турбо бмв
Dirty M5 driveR написа:bum_bum написа:Dirty M5 driveR написа:https://www.youtube.com/watch?v=elP_34ltdWI
Да - едната я направих аз заради съвкупност от грешки, другата я направи мой приятел по независещи от него обстоятелства. Това какво общо има? Колите ми винаги са били обути в подходящи за сезона гуми и компромис с безопасността не е правен.
Все с нови и подходящи гуми си ама катастрофираш.. какво значение имат тогава гумите? Твоя си работа е, но понеже няколко страници вече раздаваш съвети кой какви гуми имал и кога ги слагал.

Въздишаш и по това как било на "запад". Ако живееше на "запад" сега нямаше да имаш абсолютно никаква дилема какви гуми да купиш и кога да ги сложиш. Защото ГО-то ти щеше да е 4 пъти по-скъпо от цената на колата и щеше да забравиш изобщо да караш.
- Dirty M5 driveR
- старши ентусиаст
-
bum_bum написа:Dirty M5 driveR написа:bum_bum написа:Dirty M5 driveR написа:https://www.youtube.com/watch?v=elP_34ltdWI
Айде моля ти се недей да правиш такива твърдения за някого, кого не си виждал очи в очи дори. Ако бях някой друг вероятно нямаше да знаеш за 2те катастрофи (в едната от които подчертавам че НЕ присъствах дори) и нещата щяха да имат друг облик. Просто съм прям и си казвам грешките. Да - разбих си е36цата от тъпотия, която вече не практикувам. То тука да не смее човек да е откровен за нещо... А какви съвети давам то си я моя работа. И затова са съвети, а не разпоредби - който иска да се вслуша ще се радвам да го направи. Останалите имат глава на раменете и си носят отговорност за постъпките. Както каза колегата над мен тъпо е да си сложиш новите зимни гуми, ако караш само по обед на 20 градуса. Но е още по-тъпо да не ги сложиш ако караш всяка сутрин и вечер при 5 градуса, мъгла и изпопадали мокри листа навсякъде. Всеки ден гледам гумите на хората и нещата са плачевни - половината са за спиране от движение и НЕ - не по "западните" стандарти, а по българските!
Не ви прави чест да пишете глупости във форум, който има претенции да е образец за поведение на водачите, включително и нови/бъдещи.
ПП: В западна страна нямаше да ми струва ГО-то 4 пъти колкото колата, защото при първата катастрофа бях сам и си се прибрах по живо по здраво вкъщи, а при втората органите на реда щяха да действат по съвест (а не по заповеди) + че аз щях да искам експертиза, защото щеше да има смисъл (а тук щеше да се замете всичко). За нещо друго обяснение искаш ли?

- Dextuar
- старши ентусиаст
-
- Детайли за колата: 440i
Акция "Зима"

Рева... Чак гадно ми стана за зимните, като видях градусите, а са на по-малко от 4000 км гумите

Sent from my iPhone using Tapatalk Pro
- Е.Димитров
- старши ентусиаст
-
- Кара: F
- Мечтае да кара: Самолет
Слагам си зимните гуми в края на октомври и ги свалям около април месец.
Практикувам го това упражнение от сума ти години, и до сега не съм видял някакво кой- знае какво износване на зимните гуми.
За мен това, да сновеш с термометър в ръка и да отчиташ и най-малките колебания в температури, за да прецениш кога да си сложиш зимните гуми е леко, ще го нарека с по-мека дума "несъстоятелно".
Практикувам го това упражнение от сума ти години, и до сега не съм видял някакво кой- знае какво износване на зимните гуми.
За мен това, да сновеш с термометър в ръка и да отчиташ и най-малките колебания в температури, за да прецениш кога да си сложиш зимните гуми е леко, ще го нарека с по-мека дума "несъстоятелно".
- K_Ilkov
- старши СПАМ ентусиаст
-
- Кара: е30 чат-пат
- Мечтае да кара: варел
- Детайли за колата: ...
е46 m52b20
е46 m54b30
е83 m54b30
e30 m20b25
е30 m10b18
е46 m54b25
e92 s65b40
Re: Акция
dextuar написа:Рева... Чак гадно ми стана за зимните, като видях градусите, а са на по-малко от 4000 км гумите![]()
Поплачи си ше ти мине

НЕ сте у ред с тия гуми

Цените са такива, че ако имаш хубава не си струва да я продаваш, а ако търсиш хубава не си струва да я купуваш.
...