AC/парно се включва само

5-та серия ('04 - '10)

Модератори: Atsalov, Ilko Ivanov, mad_presley, Технически модератори

младши ентусиаст
Аватар
Кара: 2019 BMW X5 G05 XDrive40i

AC/парно се включва само

Мнение от goppe » 28 Окт 2016, 17:16

Колеги, не намерих подобна информация, затова пускам една тема. От може би месец насам, както си карам колата с угасена вентилация, парното или климатика се пускат сами. Случва се горе-долу по 1-2 пъти на едно градско запалване и е дразнещо. Тези дни не ми трябва нито топло, нито студено и съм го намалил на 1 чертичка, та като се включи поне да не ми обърква комфорта, но си е дразнещо.

Пояснявам, че настройката на колата е при палене да спази последната позиция - каквото е било преди изгасването на колата, това да е сега. Напр. като е спряно духането и загася колата, после като я запаля, духането пак си е загасено и трябва да си гу пусна аз. Уточнявам го това, защото някои си настройват колата винаги като запалят да има обдухване. Мислех си копчето да не прави хубав контакт и при неравности да се включва, но ми се е случвало както си чакам на светофара без да съм в движение да се включи само :kuku:

Някакви идеи за причините да се "самосезира" ?

ентусиаст
Аватар
Кара: –ше Е60 530 d

Re: AC/парно се включва само

Мнение от memorex » 28 Окт 2016, 22:45

goppe написа:Колеги, не намерих подобна информация, затова пускам една тема. От може би месец насам, както си карам колата с угасена вентилация, парното или климатика се пускат сами. Случва се горе-долу по 1-2 пъти на едно градско запалване и е дразнещо. Тези дни не ми трябва нито топло, нито студено и съм го намалил на 1 чертичка, та като се включи поне да не ми обърква комфорта, но си е дразнещо.

Пояснявам, че настройката на колата е при палене да спази последната позиция - каквото е било преди изгасването на колата, това да е сега. Напр. като е спряно духането и загася колата, после като я запаля, духането пак си е загасено и трябва да си гу пусна аз. Уточнявам го това, защото някои си настройват колата винаги като запалят да има обдухване. Мислех си копчето да не прави хубав контакт и при неравности да се включва, но ми се е случвало както си чакам на светофара без да съм в движение да се включи само :kuku:

Някакви идеи за причините да се "самосезира" ?

Настройките се запомнят на ключа и ако не се ползва само един и същ ключ има разлика.Но ти явно ползваш един и същ ключ така че този вариант отпада.Относно изключването при теб контрола трябва да е с OFF на средната врътка.От там ли спираш вентилатора и авто режимите изключени ли са от бутоните вдясно?А от I-drive как са настройките?

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от goppe » 29 Окт 2016, 22:39

Да колега, само единия ключ се ползва. Изключването става с бутона офф на средната врътка, авто режимите общо взето не ги ползвам, настроил съм си откъде да духа (правя го най-вече от предното стъкло, малко в краката и най-малко от таблото) само си настройвам дали да е топло или студено (4те сини или червени чертички от менюто), като това ми се налага да го пренастойвам няколко пъти годишно. Климатика го пускам само като натисна снежинката. И после общо взето ми се налага само да си регулирам температурата и силата на духане. В менюто Automatic Programs съм на софт.

Според мен тези настройки не са проблема, защото каквито и да са, ако духането е спряно, по някое време се присеща да се включи, като си спазва предишната настройка...

ентусиаст
Аватар
Кара: –ше Е60 530 d

Мнение от memorex » 30 Окт 2016, 7:31

Мда,освен евентуално да е програмиран някои отбутоните на волана, ромба или звездата, да пуска вентилатора и при неволно натискане да става номера,друго не се сещам.Успех.

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от goppe » 01 Ное 2016, 12:38

Колеги, поразчетох се малко в чуждите форуми за проблема с пускането на духането само и се оказа, че проблема е често срещан (странно, аз тук не намерих инфо за него). Една от вероятните причини е хлабава връзка около ринговете за управлението на температурата/силата на духане. Пробвах това, което беше написано във темата и при мен може би това е проблема, но имам нужда от сравнение как е при други колеги. Общо взето при изключена вентилация (офф) като се пипне някои от ринговете (не се знае кой е проблемен) отстрани съвсем леко и ако се включи режим на обдухване, значи може би проблема е в този ринг и връзката която прави отзад. При мен е точно така - ако пипам средния ринг нищо не става, но ако пипна някой от другите два и духането се включва веднага. Пипането трябва да е със съвсем леко тупване отгоре/отстрани, без силни удари по него (при мен - може би двойно от силата, която прилагаме за тъч на смартфон :) ) Може би това е причината когато карам от леки вибрации там да прави контакт и духането да се включва, но остава въпроса защо по някога ми се включва духането като стоя на светофар и колата не се движи.

Та ако мога да помоля някой да пробва и трите ринга в колата си и да драсне дали при него може да се включи управлението вентилацията по този начин. Ако при вас вклюването става само с въртенето на ринговете, а не с потупването/докосването им, значи явно проблема е това.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: BMW E60 530dA
Мечтае да кара: по хубави пътища и сред културни шофьори

Мнение от B.Stoimenov » 01 Ное 2016, 13:06

По-късно днес ще пробвам дали с "почукване" на ринговете (доколкото разбирам, под рингове визираш тези за регулиране на температурата ? ) ще се стартира духането и ще ти пиша :yes:

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от goppe » 01 Ное 2016, 13:35

Да, да, кръстих ги рингове, щото незнам как да ги опиша иначе, може би пръснени или кръговете около копчетата :) Мерси :yes:

ентусиаст
Аватар
Кара: F11 530xd

Мнение от badsharki » 01 Ное 2016, 18:59

goppe написа:Да, да, кръстих ги рингове, щото незнам как да ги опиша иначе, може би пръснени или кръговете около копчетата :) Мерси :yes:

"Врътки" :mhihi:

младши ентусиаст
Аватар
Кара: BMW E60 530dA
Мечтае да кара: по хубави пътища и сред културни шофьори

Мнение от B.Stoimenov » 02 Ное 2016, 10:57

Малко се забавих в отговора ...сори. След почукване и прочие - нищо не се променя при мен. (pre-LCI е колата)

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от goppe » 03 Ное 2016, 16:02

Колега, мерси за пробването. Явно ще да е оттам проблема. Погледнах в нета за модула за климатроника да разбера какво представлява отвътре и как се отваря, но не намирам информация. Това, което намирам е само снимки на свален такъв:

pic06.jpg

Но незнам подлежат ли на отваряне, за да мога да почиестя връзките вътре евентуално. Виждам, че има крачета тук-там, но не ми се ще на сляпо да почна да го отварям нещо, че да не го "предобра"... :lol: Ако някой се е сблъсквал с отваряне, нека пише.
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от goppe » 06 Ное 2016, 0:44

Здравейте отново. Днес с колегата fitter си поиграхме с колите и разгледахме един модул за управлението на климатроника. Отворихме го (отваря се лесно), за да видя какво представлява отвътре и качвам няколко снимки, за да са полезни на някой.

BMW E60 climate control module IHKA HVAC 1.jpg

BMW E60 climate control module IHKA HVAC 2.jpg

BMW E60 climate control module IHKA HVAC 3.jpg

Иначе при мен проблема както във връзките отзад на врътките, стигнахме до заключение, че може и да е от някоя от буксите отзад на модула и да има хлабава връзка/да не прави добър контакт. Като ми остане време ще отворя моя модул да го разгледам и да видя какво е отвътре.
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.

Потребител
Аватар

Мнение от firefox0000 » 14 Ное 2016, 11:14

Здравейте,
Пиша в тази тема за парното, тъй като администраторите не приеха да отворя нова.
Проблемът с моето парно е, че не духа топло. Колата си загрява нормално, но по маркучите не тръгва топла вода до радиатора в купето. Още от началото на големия радиатор водата се стопля по дебелия маркуч, но към парното не иска да тръгне. Предполагам проблемът идва от клапаните или допълнителната водна помпичка в началото (не съм сигурен дали така се нарича). Като включа парното през контролния панел се усеща, че и двата елемента цъкат. Имам диагностика на Delphi, но не излизат никакви грешки.
Ще съм благодарен за някое друго мнение преди да започна да разглобявам или купя и дветете неща, за да пробвам кое не работи както трябва.

Назад към Е60/Е61