Проблeм със скоростна кутия - е90 325i

3-та серия ('06-'12)

Модератори: Dimitroff, Технически модератори

младши ентусиаст
Аватар
Кара: BMW E60 530dA
Мечтае да кара: по хубави пътища и сред културни шофьори

Re: Проблъм със скоростна кутия - е90 325i

Мнение от B.Stoimenov » 07 Юни 2016, 9:29

без да се настрапвам - повтарям, че преди около 2-3 години имах същия проблем на дизелов Нисан Примера (P12). След смяната на маховика и съединителя всичко ... "заспа". Може тук да е друг проблема, но давам насока. Предполагам може да се допиташ колега и в друг сервиз за мнение. :dunno:

ентусиаст
Аватар
Кара: 2015 F31 LCI 320dA

Мнение от Satanism » 07 Юни 2016, 9:43

vld написа:Трябва да изнамерим от някъде таблица с предавателните числа на кутията за да стане ясно от кой друг модел може да се взаимства, аз нещо удрям на камък обаче за сега :roll:
Edit: намерих малко инфо според което има варианти за подмяна от друг модел, включително и от Е46 което би трябвало да понижи доста цената.

http://www.bokchoys.com/differential/GearRatios.htm

Липсва инфо за дизеловите обаче :roll:

http://www.zen104526.zen.co.uk/BMW/E90%20specs.pdf

Тука ги има от-до.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: G20, F82

Мнение от Bexim » 07 Юни 2016, 10:14

Колеги, благодаря ви много за активната помощ и за мненията! :bowdown: :bowdown: :bowdown:
Съединителя не дава никакъв симптом за проблем, нито маховика. Днес се консултирах и с Ники. Кутията е проблема - дали е тотал или е нещо дребно, ще видим като се отвори. Явно е нещо съвсем нормално, имайки предвид как изчезват от пазара. Ще се намери.
Мислех и за окачването на кутията или мотора. За съжаление няма как да го проверя сега и ще е чак като се качи на подемник.
На всички Е6*, Е9*, Е8* с мотори N52, N53 са еднакви, така ги дава реалОЕМ. За съжаление следващата седмица ме няма и ако не тази, чак по-следващата ще активизирам нещата.
Ще попитам още на 1-2 места, дали имат желание да я отворят и да се опитат да я оправят, но нямам големи надежди.

Виж това за е46 е интересно.. Не знам дали камбаната ще е еднаква, обаче.. :confused:
FREE SPIRIT
``He who shall be last shall be sideways and smiling...`` J. Clarkson
ex: e30 318is, e46 330d, e36 328i M, e46 316i, e90 320d, e34 ///M5, e46 330ci SMG M, e90 LCI 325i M, f30 328i, e92 ///M3 6MT

Старши ентусиаст
Аватар
Кара: F11 535d, E84 2.3d

Re: Проблeм със скоростна кутия - е90 325i

Мнение от vld » 07 Юни 2016, 10:24

Едва ли е различна, доста трансплантации се правят от Е90 на Е36 и Е46, така, че това мисля няма да е проблем.
За ремонт едва ли ще е нещо ралично от синхронизатори, щото иначе щеше да тропа и да вие, а ти нямаш такива оплаквания.
Аз също мисля че може да има проблем по избирателния механизъм, може някоя ябълка да се е изяла и от там да е проблема.
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: BMW F10 530d 12'
Мечтае да кара: G30 530d

Мнение от Taruno » 07 Юни 2016, 10:33

vld написа:Едва ли е различна, доста трансплантации се правят от Е90 на Е36 и Е46, така, че това мисля няма да е проблем.
За ремонт едва ли ще е нещо ралично от синхронизатори, щото иначе щеше да тропа и да вие, а ти нямаш такива оплаквания.
Аз също мисля че може да има проблем по избирателния механизъм, може някоя ябълка да се е изяла и от там да е проблема.

Съгласен, съмнявам се да се е строшила цялата кутия и да не подлежи на ремонт - просто не ми се занимава на майсторите.

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от Bexim » 07 Юни 2016, 10:35

vld написа:Аз също мисля че може да има проблем по избирателния механизъм, може някоя ябълка да се е изяла и от там да е проблема.

Като се поразчетох, проблемът е доста масов - изскачане на първа скорост. Навсякъде, където четох и търсих е от скоростната кутия - сменят я.
Не е лостовия механизъм, защото като изфорсирах леко при натискане към задна и се чу леко задиране в синхрон с оборотите.
Дори в клипчето на Габриел пише, че ремонтът е заради изскачаща първа скорост, явно е имала точно такъв проблем. Лошото е, че части - няма за тази кутия. В клипчето отдолу го разпитват, но отговор - няма...
В интерес на истината снощи в гаража като че ли я чух леко да вие, ама много много леко.. (то и колата си е шумничка на закрито)

Малко ирония е, считайки, че имах точно същия проблем с М5-цата, но тя така и не роди - само си виеше.. :lol:
FREE SPIRIT
ex: e30 318is, e46 330d, e36 328i M, e46 316i, e90 320d, e34 ///M5, e46 330ci SMG M, e90 LCI 325i M, f30 328i, e92 ///M3 6MT

Старши ентусиаст
Аватар
Кара: F11 535d, E84 2.3d

Мнение от vld » 07 Юни 2016, 11:11

Е старите БМВ-та не са като новите :mhihi:
Аз имах една Е30ка виеше на 1ва и на 3-та, бях се уплашил в началото, ама я карах така повече от 30-40к км. и я продадох и после не съм чул да е имало драма с кутията :mhihi:
Ама тия новите...май май по кекави ще дойдат :)
Изображение

младши ентусиаст
Аватар
Кара: BMW G32 LCI "22
Детайли за колата: BMW G32 LCI "22

Мнение от Tsapo » 07 Юни 2016, 11:14

Едно време на първата ми кола в живота се случи същото. 1-ва излизаше а задна влизаше с родилни мъки. Беше счупен синхронизатора на 1-ва и задна ( той е един за двете предавки ако не греша ) За да не излиза 1-ва трябва да я придържаш с ръка. Колата не беше БМВ а френски кош.
Успех колега и дано да си оправиш бързо колата и да ти излезе възможно най евтино ремонта :yes:

И по-повод кекавостта на кутията.
Сега на Е90-та като я покарам повечко време ( да е загряла как си трябва ) и съм на 2-ра предавка забелязвам как лоста се мести леко напред, назад, напред назад. Ако е студена не го прави.
Бях чел из форума в другите раздели, че е от тампони, съединители, маховици и накрая един колега е сменил цялата кутия и му се е решил проблема.

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: Bmw F30 340i
Мечтае да кара: GT3

Мнение от frenchi03 » 07 Юни 2016, 21:49

Bexim написа:Колеги, благодаря ви много за активната помощ и за мненията! :bowdown: :bowdown: :bowdown:
Съединителя не дава никакъв симптом за проблем, нито маховика. Днес се консултирах и с Ники. Кутията е проблема - дали е тотал или е нещо дребно, ще видим като се отвори. Явно е нещо съвсем нормално, имайки предвид как изчезват от пазара. Ще се намери.
Мислех и за окачването на кутията или мотора. За съжаление няма как да го проверя сега и ще е чак като се качи на подемник.
На всички Е6*, Е9*, Е8* с мотори N52, N53 са еднакви, така ги дава реалОЕМ. За съжаление следващата седмица ме няма и ако не тази, чак по-следващата ще активизирам нещата.
Ще попитам още на 1-2 места, дали имат желание да я отворят и да се опитат да я оправят, но нямам големи надежди.

Виж това за е46 е интересно.. Не знам дали камбаната ще е еднаква, обаче.. :confused:

Колега само внимаваи от хdrive кутията Не става,не те съветвам да губиш време с проби за ремонт от опит до сега направена такава която да държи не съм видял. Ето ти една и човека е много стабилен...малко по скъп ще е транспорта,но пък на 55х км си струва... http://www.ebay.de/itm/BMW-E90-E91-E92- ... SwyQtV0zUV

младши ентусиаст
Аватар
Кара: Всичко

Мнение от doktorabg » 08 Юни 2016, 7:32

Колега, мисля , че си за кутия, и по-точно заоблени зъби на муфата за включване или на зъбното колело за първа (ако не е нещо по вилката която включва, но тогава ще имаш проблеми и с втора скорост) и затова изключва първа.
Задната ползва зъбното колело на първа плюс едно паразитно колело за обръщане на посоката на въртене, но без да я отвориш нищо конкретно не може да се каже.
Лошото е, че БМВ не предлагат никакви части (само семеринги и още някакви болтове), а само цели кутии.
Търси нещо втора ръка.

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от Bexim » 08 Юни 2016, 8:39

frenchi03 написа:Колега само внимаваи от хdrive кутията Не става,не те съветвам да губиш време с проби за ремонт от опит до сега направена такава която да държи не съм видял. Ето ти една и човека е много стабилен...малко по скъп ще е транспорта,но пък на 55х км си струва... http://www.ebay.de/itm/BMW-E90-E91-E92- ... SwyQtV0zUV

Колега, тази е от 4-цилиндрово БМВ, не мисля, че ще стане :confused:
Човекът е объркал - в обявата пише моя номер, но като се зуум-не снимката си пише друг.. Или снимките му не са реалните.
От Х-драйв не търся дори.. Лошото е, че за сега навсякъде, където проверих ударих на камък... :dunno:
Намерил съм за 330и, но трябват и други доработки и не знам дали ми се занимава. За пренареждане в моя кожух май няма да стане, защото на 330-ката кутията е ZF, моята е Getrag...

Вече съм си се примирил, че ще търся кутия.. Въпросът е колко време колата ще ми краси гаража.. :bchug:
Има логика в това, което казва колегата по-горе.. Даже за дизел се продава кит за ремонт на първа скорост в ибей. Доста пари, но има.

В краен случай, ако до 3-4 седмици макс не намеря разумно решение отивам на нова, ребилд-ната от БМВ. :dunno:
Последна промяна Bexim на 09 Юни 2016, 10:12, променена общо 3 пъти
FREE SPIRIT

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E90 335i n55
Мечтае да кара: Това, което кара;)
Детайли за колата: Jb4, FMIC,DP,CP,Xhp stage 3.Харчи,пари и бензин,като луда:)))j

Мнение от choio » 08 Юни 2016, 9:21

doktorabg написа:Колега, мисля , че си за кутия, и по-точно заоблени зъби на муфата за включване или на зъбното колело за първа (ако не е нещо по вилката която включва, но тогава ще имаш проблеми и с втора скорост) и затова изключва първа.
Задната ползва зъбното колело на първа плюс едно паразитно колело за обръщане на посоката на въртене, но без да я отвориш нищо конкретно не може да се каже.
Лошото е, че БМВ не предлагат никакви части (само семеринги и още някакви болтове), а само цели кутии.
Търси нещо втора ръка.

В голяма грешка си колега...задната е съвсем отделно зъбно колело...в случая на тази кутия ..задната е самотна т.е не е в комбинация с друга предавка а отделна. Вижда се на една от снимките или по скоро на клипчето дадено от колегите на първата страница...около 15-16 секунда на клипчето...най долното колело на левия вал...Заоблянето на зъбките се получава при хъркане и намалена синхронизация...в случая колегата не е споменал такъв проблем. По скоро проблема според мен идва от включващия механизъм...другия вариант е да се е отворил аксиален луфт в кутията от към фланеца и за това да се получава това изключване. Проблема го има при 6 степенната кутия на спринтер ...износва се самия корпус на лагера откъм фланеца и се получава луфт който води до изключването на 1 ва предавка и блокирането на задна.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: Всичко

Мнение от doktorabg » 08 Юни 2016, 9:35

Може и да си прав колега, не съм гледал клипчето и не съм отварял такава, но няма значение как е задната, принципа на работа не е нещо ново, нормална механична кутия, болежките са известни.
:bchug:

User
Аватар
Кара: 330XD
Детайли за колата: the silent power

Мнение от b00st » 20 Юни 2016, 11:55

Кофти. Мен пък ми се случва трудно да влиза 1ва като спре на някаква определена позиция колата. Като натисна съединителя 2ри път или колата мръдне леко напред или назад и си влиза без проблем. Странно, но и на Е36цата ми го прави, но доста по-рядко. Бях се засилил да сменям маслото, което сигурно ще го направя де, но Колето каза, че няма да се оправи от това. Като изключим това съм нямал проблем с кутията до сега.

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от Bexim » 23 Юни 2016, 8:53

Съвет от мен - сменяйте си маслата, от там тръгват много проблеми.
До колкото проучвах тук и там излиза, че кутията на 325 си е слаба, еле пък с ремап (на 330, N53 съм), който обмислях сигурно още по-бързо ще роди.

За сега съм в цайт-нот.. Никъде не намирам за 325, намерих 2-3 за 330, но там трябва да се смени - съединителя (тъй или иначе ще го сменям), лостовата система, кардана и диференциала (на 325 е с 4х4 болта, а на 330 е 3х3 и гумено каре) - демек е голям филм.. Полуоски не съм проверявал дали са на същите дупки, но и там може да изскочи зайче.
325 - където, каквото има на части у нас е с продадени вече кутии...
Все повече свиквам с мисълта за около 7 бона, рециклирана.. Или по-скоро за някое кабрио за лятото, докато изскочи разумна кутия :dunno:
FREE SPIRIT

ПредишнаСледваща

Назад към E90/E91/E92/E93