Винетката от догодина - 97 лева!*
Модератор: Общи модератори
- bum_bum
- старши ентусиаст
-
- Кара: турбо бмв
Re: Винетката от догодина - 97 лева!*
Лампата палиш ли я преди да се стъмни напълно?
За един проател питам, че са му високи сметките за ток.
- alekangg
- кандидат ентусиаст
-
JTD написа:alekangg написа:@JTD, каква е тази сметка за ток 20-25лв? Само на осветление ли караш или си тунинговал електромера?
Току що специално за теб проверих колко ми е средната сметка за тока за последните 2 години. Средностатистически съм платил точно 23,21 лв/мес.
Ползвам си всичко, което ми трябва, отоплявам се на парно.
В този ток влизат всички благини, като сушилня и миялна машина да речем. Като купувам уредите си не гледам да са лъскави и маркови, а гледам задължително колко ток харчат.
Както казах, за да си оптимизирам разходите, винаги гледам да напълня пералнята, винаги пълня и миялната до горе, за да изразходвам една енергия. Отделно почти всеки път се пускат на нощна тарифа. И ето резултата.
Както казах парите не ми идват отгоре ей така и гледам да оптимизирам всичко.
Ама разбира се, че по принцип на нас ни пречат такива неща и се започва с "пестенето е майка на мизерията" и всякакви от този род, ама иначе за 30 лв. става проблема.
Може и 5лв да плащаш и да се топлиш с климатици даже, това е друг въпрос. Явно уредите ти са от бъдещето..сега не падаме от небето чак..Ако нямаше сушилни, миялни и други благинки, щеше да произвеждаш ток като гледам.
bum_bum написа:Лампата палиш ли я преди да се стъмни напълно?
Паля я, много ясно. Естествено през димери, защото и те пестят доста от енергията точно в този промаждутък между тъмната и светлата страна на деня.
Естествено, че там, където нямам димери съм с енергоспестяващи крушки. Не съм сложил димери за енергоспестяваи крушки, защото финансовите сметки показват, че никога няма да мога да ги изплатя. А и по принцип не съм фен на ЦРИ<100 и за това съм в някакъв баланс.
alekangg написа:Може и 5лв да плащаш и да се топлиш с климатици даже, това е друг въпрос. Явно уредите ти са от бъдещето..сега не падаме от небето чак..Ако нямаше сушилни, миялни и други благинки, щеше да произвеждаш ток като гледам.
Мога да ти кажа, че сушилнята на месец ми струва около 5 лв, а миялната около 2 лв. Точно заради тези сметки съм с 12 кг. пералня и 9 кг. сушилня, защото реално с почти едно и също количество енергия пера двойно повече дрехи и съответно суша пак двойно повече дрехи, спрямо масовите модели на пазара. Както казах всичко е въпрос на сметки и правилно планиране, което много хора пренебрегват, а не знаят как си прахосват парите. Ама накрая скачат за 30 лв. на година.

Имаш ли нещо друго да кажеш по въпроса?
Трябва да си богат, за да караш BMW!
Трябва да си много богат, за да караш старо BMW!
- bum_bum
- старши ентусиаст
-
- Кара: турбо бмв
Винетката от догодина - 97 лева!*
Аз изглежда се преебах жестоко с 5 от тия онзи ден.
Ма така е като не мога да си правя сметките и накрая няма пари за винетка..
А иначе много тъжно чуек.. Пералнята 12 кила, сушилнята само 9. И кво да ги праш после тия три кила дрехи? Баси и живота!
А иначе много тъжно чуек.. Пералнята 12 кила, сушилнята само 9. И кво да ги праш после тия три кила дрехи? Баси и живота!
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.
JTD, колкото и да оптимизираш сметките си, като цяло чупиш тъпомера 

JTD написа:Мога да ти кажа, че сушилнята на месец ми струва около 5 лв, а миялната около 2 лв.
Ааххаа тва не можах да се сдръжа да от тоя коментар

Или си се изръсил 3к лева за сушилня и се радваш , че харчела малко на месец

Това пък за миялната още по-голяма глупост , 2лв са само препаратите за месец , да не говорим за ток и вода дето отделно харчи.
Ма така де с тая работа като климатиците , всички стаи уж топли 26 градуса и само 40лв на месец за това всичко , а накрая се оказва че клиамтика се включва от 8 до 12 вечер след работа в една стая

- drago_pavlov
- младши ентусиаст
-
- Кара: както може
- Мечтае да кара: както не може...
- Детайли за колата: от миналия век
steeN написа:Доста скучни са. audi allroad quatro или subaru legacy estate.
От фън темата:
kulov написа:"колкото повече вярваш в субаруто си, толкова по-голям трактор ще те вади."
стара военна мърдост, в която днес се убедих от първо лице. слава богу с щастлив край
Не си мисли, че субарото е трамвай - кочина като всяка друга. По-важно е това между седалката и волана

I kill a communist for fun, but for a green card... I'm gonna carve him up real nice.
- (bubsa)
- старши ентусиаст
-
- Кара: F10
Трябва Боко да хване да чисти колите на повечето столичани,че не знаят къде се движат с тея преспи по колите
Ама това не е проблем сигурно,като се люсне някъде има кой да му е виновен!
Тази сутрин не видях някъде да не е чисто.Даже в квартала са минавали.

Тази сутрин не видях някъде да не е чисто.Даже в квартала са минавали.
- drago_pavlov
- младши ентусиаст
-
(bubsa) написа:Даже в квартала са минавали.
Да, да, и един мармот хвърля сол след снегорина...
I kill a communist for fun, but for a green card... I'm gonna carve him up real nice.
- (bubsa)
- старши ентусиаст
-
- Кара: F10
drago_pavlov написа:(bubsa) написа:Даже в квартала са минавали.
Да, да, и един мармот хвърля сол след снегорина...
Не се бъзикам.И аз се изумих сутринта

- drago_pavlov
- младши ентусиаст
-
Е явно твоят квартал е специален. Моят не беше чистен - само булевардите. То не че има как да влезе снегорин в малките улички с тия коли една върху друга, но това е друга тема...
- Leon
- старши ентусиаст
-
- Кара: 328i
Винетката няма нищо общо с почистванетъо на кварталните улици от сняг. Още по-малко има общо сметката за ток от миялната машина и сушилнята. Личните разправии пък приклюиха, че стана спам-тема.
Never mistake motion for action...
bum_bum написа:Аз изглежда се преебах жестоко с 5 от тия онзи ден.
Дали си се преебал или не ти си знаеш.
Лично аз няма да си сложа в хола 5 халогенни крушки по 140 вата всяка, на моето осветително тяло. Може на теб да ти харесва да живееш в сладкарница, знам ли.
И за последното ти изречение - дадох примери на които нищо не можеш да кажеш и започваш да извърташ. Ами така е, като не ти харесва реалността, нали трябва да се мрънка за нещо. И както казах мрънкачите са си мрънкачи, без значение дали могат да си позволят винетката или не. Ти може да получаваш и 20к на месец, ама ако си си мрънкач, то ще си мрънкаш и не може да се пребориш с това. От постовете ти се вижда, че проблема при теб не са парите, за които да се хванеш и да мрънкаш, а ще хванеш някой произволен социален статус и ще го ожалваш как за него се грижиш. Хайде няма нужда. Ама както казах от 100 кладенеца вода ще се донесат, за да се докаже някаква теза. А бе важното е мрънкане да има в живота. Без това нещо не може да живее огромна част от нашето население. Вече започва да става вродено. Защото преди 2 поколения всеки гледаше да прави всичко за общото благо. Сега е точно обратното - всеки си гледа себе си и мрънка нечовешки.
Пример от тази сутрин - рампата на гаражите в сняг. Аз и един съсед рием, за да им е удобно на всички други. 2-ма човека започнаха да мрънкат, че сме събирали снега на куп и така щяло да се образува купчина.

Трябва да си богат, за да караш BMW!
- drago_pavlov
- младши ентусиаст
-
JTD написа:Защото преди 2 поколения всеки гледаше да прави всичко за общото благо.
Тия ги разправяй пред блока на тия дето нямат 8-ми клас

Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.
- hell's angel
- младши ентусиаст
-
- Кара: овца във вълча кожа...
JTD написа:.....
А стига мрънка де, взе да писва вече

Ubi dubium, ibi libertas