Щека за масло , как да я разчитаме?!

5-та серия ('04 - '10)

Модератори: Atsalov, Ilko Ivanov, mad_presley, Технически модератори

ентусиаст
Аватар
Кара: 535D e60
Мечтае да кара: M5 F10

Щека за масло , как да я разчитаме?!

Мнение от CrazyElement » 24 Ное 2015, 1:07

Здравейте колеги,

Имам една огромна дилема и тъй като не обичам да хвърлям боб реших да попитам дали и вие не сте стигнали до някакво решение, значи щеката на БМВ е може би най-глупавата щека за масло измисляна някога, както и да я бутнеш както и да я въртиш си дава едни малумни показания където просто не ти става ясно до къде ти е маслото :kuku: :kuku: , а ето и моя проблем , принципно колата губеше масло от картерната вентилация оправихме проблема и смених маслото , видимо всичко беше 6+ 2000 км не беше мръднало , на 3000 пак беше на макс ама като че ли някой път беше леко надолу много леко, и така мерих последно на 3900 км и беше на макс , минах още 300 км и пак го меря и хоп , ето тук идва хвърлянето на боб , от единия край малко под-макса от другия край на средата , а от 3ти малко под средата , ами добре къде ми е маслото дефактно , защото никъде не е опеменато кой край да се гледа. Значи когато трябваше да ми се налее масло бях в Швейцария и там няма от къде да си купя масло и реших да отида в БМВ та приемчика извади щеката пак така на топъл мотор след 3-4 мин , както е по-книжка и маслото беше от 1 край около средата и от всички беше на минимума и той каза 500 МЛ аз викам добре де то показва от всякъде на мин. и той каза уж , че се гледало само най-голямата стойност , та така сложи ми 500 МЛ и взе , че стана на макс , но все пак искам да попитам и вие дали сте засичали тези аномалии и дали е така. Също забелязвам , че щеката не хваща малки падания на масло от рода на 50-100 мл , винаги ми дава макс макс и изведнъж е паднало някъде с 200-300мл. И другото нещо, което винаги съм се чудил , колко мили мили литра се избърсват от щеката :D , че не че нещо ама от толкова губене преди на масло вече имам фобия и го меря това масло през 200 км и сигурно съм наврял тази щека поне 100+ пъти , което предполагам това си е някакъв МЛ масло?

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: E61 530xd LCI

Re: Щека за масло , как да я разчитаме?!

Мнение от Grey » 24 Ное 2015, 10:29

:mhihi: :mhihi: :mhihi: Колега,нещо си се задълбал сериозно с тази щека?! Мисля,че правилно са ти го измерили и са доллели точно колкото трябва.Аз също гледам най-високото място,до където стига на щеката,около пет минути, след като се загаси колата.На idrive ,не ти ли показва нивото също? Доколкото знам,разлики до 100мл. не се отчитат точно.Количеството между мин. и макс. на щеката е литър.Тук,доста Колеги се шашкат,когато колите им харчат масло,но, това може да бъде и съвсем нормално,в зависимост от това,какво е маслото и експлоатационните условия.Аз съм на мнение,че ако се юрка колата,е нормално да хапва масло.Сложи си една кутиййка от литър масло за резерва в багажника и си карай спокойно.То ,маслото,ако падне под мин. , колата ше писне.Доливаш и продължаваш. :ok:

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Е39М54В30

Мнение от zvetiko » 24 Ное 2015, 10:39

Колега, щеката не е точен уред за измерване на нивото на маслото. От BMW са преценили, че не е необходимо да се монтира подобен, че количеството на маслото в двигателя, ако е в рамките от минимума до максимума измерено с щеката е в необходимото количество за оптимална работа на двигателя. По отношение на избърсването на щеката- има описани един- два случаи, когато са успели да пресушат двигателя, така, че не трябва да се прекалява. ;)

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: BMW 530D

Мнение от eko2282 » 24 Ное 2015, 11:09

Имам същия проблем. Както съм слагал 5 40 ме капе много. Вече ми писна всеки ден да го гледам на тази щеката. Същност незнам кво е причината че течe маслото ми no нямам вече доверие на нито един майстори да проверят колата ми. :(

След 2006 показват нивото на маслото в Idrive но в 2004 светка ли интервала като е минимумa маслото ?

Любимец на Кралицата
Аватар
Кара: F85 X5M , Race ///M GTR V10 S85
Мечтае да кара: M3 CSL

Мнение от ///M_Martin » 24 Ное 2015, 11:40

Според мен си се филмирал яко :mhihi:
При мен като го проверявам задължително гася мотора и чакам около 5 мин не по-рано за да може да се стече както трябва и след това го проверявам.
Никога няма разлика от едната страна едно от другата друго-напълно равно си е.
Ако налееш някакво измислено масло или друг вискозитет може да има проблем но с маслото за мотора не може да има драма.
Карай си колата и си свъркай :D

ентусиаст
Аватар

Мнение от CrazyElement » 24 Ное 2015, 23:09

///M_Martin написа:Според мен си се филмирал яко :mhihi:
При мен като го проверявам задължително гася мотора и чакам около 5 мин не по-рано за да може да се стече както трябва и след това го проверявам.
Никога няма разлика от едната страна едно от другата друго-напълно равно си е.
Ако налееш някакво измислено масло или друг вискозитет може да има проблем но с маслото за мотора не може да има драма.
Карай си колата и си свъркай :D

Колега и преди с бмв масло 5в30 пак беше така щеката , сега съм с Бардал и съм доволен от него и пак е така , вярваш ли ми , че даже отидох в една морга взех 5 щеки от 3.0Дизели и мерих с тях и пак беше същата багия от единия край около макс от другите среда ... което отпада щеката като проблем, ами е някъде в самия кожух на щеката може би ама изобщо не виждам как мога да го оправя... Меря го защото ми се прецака датчика на маслото и постоянно мрънка , че колата е на минимум, трябва да го сменя и тогава вече докато не ми светне тъпата лампа няма да отворя капака на мотора повече..

ентусиаст
Аватар
Кара: F10 530d 2015
Мечтае да кара: E36 M3 3.2, M5 E60 LCI, M760Li, M5 F90 LCI
Детайли за колата: 258HP|RWD|Automatic

Мнение от BorislavB » 24 Ное 2015, 23:49

може би докато я вадиш тая щека (само как звучи :D) се отърква някъде и се избърсва... :dunno:
От малко дете си имам мечта, не Ferrari, брат, M-Power е Тя. -|- Цяла Земя под едно небе,с една марка автомобили - BMW...!

ентусиаст
Аватар

Мнение от CrazyElement » 25 Ное 2015, 0:55

BorislavB написа:може би докато я вадиш тая щека (само как звучи :D) се отърква някъде и се избърсва... :dunno:

Опитах 100 начина на вадене, бързо бавно с отъркване без отъркване(ужас и това как звучи :| ) няма едно и също показва това е то е ясно, че някъде се търка въпроса е как да се оправи това ... забелязвам , че този проблем го има само когато маслото падне малко от макса, смисъл ако е на МАКС си показва навсякъде макс но като падне както е сега с 200-300 мл и почва да показва супер различно. :dunno:

старши ентусиаст
Аватар
Кара: ше E60 530dА

Мнение от netmurder » 25 Ное 2015, 1:54

Колега оправи си датчика за маслото и стига я проверяваш тази щека...
То като няма масло вътре ще ти светне, доливаш 1 литър и си караш :D :D :D
Какво толкова, не се вманиачавай толкова...
Веднъж БМВ, Винаги БМВ!!!

ентусиаст
Аватар

Мнение от CrazyElement » 25 Ное 2015, 3:21

netmurder написа:Колега оправи си датчика за маслото и стига я проверяваш тази щека...

Сменям го само да навъртя още 6000 км до другото масло :) решено е няма друг вариант :driving:

EDIT: Още ми интересно да разбера колко точно масло бършем от щеката , колегата вика , че да не се окаже , че тия 200 мл аз съм ги изял с парцала , че както казах едно поне 100 пъти съм я наврял тази щека...

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: E61 530xd LCI

Мнение от Grey » 25 Ное 2015, 11:09

netmurder написа:Колега оправи си датчика за маслото и стига я проверяваш тази щека...

Да,и аз те съветвам същото, Колега! :yes:

ентусиаст
Аватар
Кара: F11 530xd

Мнение от badsharki » 26 Ное 2015, 0:35

CrazyElement написа:EDIT: Още ми интересно да разбера колко точно масло бършем от щеката , колегата вика , че да не се окаже , че тия 200 мл аз съм ги изял с парцала , че както казах едно поне 100 пъти съм я наврял тази щека...

Много лесно можеш да провериш.
Сипваш 200 мл масло в една чаша, взимаш една щека и проверяваш след колко бръквания със щеката ще пресушиш чашата. :)

ентусиаст
Аватар
Кара: E60 530dA
Мечтае да кара: на nordschleife

Мнение от Trixster » 26 Ное 2015, 11:06

badsharki написа:
CrazyElement написа:EDIT: Още ми интересно да разбера колко точно масло бършем от щеката , колегата вика , че да не се окаже , че тия 200 мл аз съм ги изял с парцала , че както казах едно поне 100 пъти съм я наврял тази щека...

Много лесно можеш да провериш.
Сипваш 200 мл масло в една чаша, взимаш една щека и проверяваш след колко бръквания със щеката ще пресушиш чашата. :)

hahahahahaahh :mhihi:
"We are what we repeatedly do. Excellence, then, is not an act, but a habit."
Aristotle

Любимец на Кралицата
Аватар
Кара: F85 X5M , Race ///M GTR V10 S85
Мечтае да кара: M3 CSL

Мнение от ///M_Martin » 26 Ное 2015, 11:19

Няма никакъв шанс да избършеш 200мл от щеката-това да не е щека на кораб :mhihi:

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Tesla Y

Мнение от adovet » 26 Ное 2015, 11:32

///M_Martin написа:Няма никакъв шанс да избършеш 200мл от щеката-това да не е щека на кораб :mhihi:

От къде знаеш, може да я лъска по цял ден :mhihi:
ПС: темата направо е уникална

Следваща

Назад към Е60/Е61