Пепелник-осветление-компакт

3-та серия ('91-'98)

Модератори: vld, bum_bum, ///Leonix, Технически модератори

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E 91 325d
Мечтае да кара: Z8

Пепелник-осветление-компакт

Мнение от laary » 30 Окт 2015, 19:09

Здравейте колеги,както знаете пепелника на компакта е пред скоростният лост.Слабо ми свети с този светловод от запалката(може и аз да остарявам). Имам идея да поставя два диода за по-добро осветление, щото цялото барче става в пепел,за съжаление няма диоди с ориндж подсветка. Приемам всякакви предложения - то е ясно че ще трябва да се изработи собственоръчно. Благодаря предварително! :bchug:

старши ентусиаст
Аватар
Кара: E38 750iL, 740i, 728i, E39 523i
Мечтае да кара: Е31 и BMW 507
Детайли за колата: E36 Limousine limited edition designed by Stony Style Corporation (SS Co). For more details follow the link: http://bmwpower-bg.net/forums/viewtopic ... 8&t=179527

Re: Пепелник-осветление-компакт

Мнение от stony1 » 30 Окт 2015, 19:41

Има диоди, които светят оранжево и цветът е абсолютно същия като останалите подсветки по колата.
Българския вариант:
1. Изваждаме предпазителя;
2. Подменяме го с чисто нов, който сме купили минути преди манипулацията;
3. Тестваме дали всичко работи;
4. Ако всичко работи, значи е били изгорял старият предпазител;
5. Ако системата пак не работи, започваме да псуваме и да пускаме теми във форума;
6. Колеги от форума дават съвети, а ние все повече и повече питаме;
7. Изминава една седмица и проблемът все още не е решен;
8. Случайно срещаме познат, който има някаква представа от "тоци" и той ни помага;
9. Пишем във форума (в повечето случаи нищо не пишем), че проблемът е решен с помощта на приятел;
10. Това се повтаря при всеки проблем, възникнал по колата.

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от laary » 30 Окт 2015, 19:53

stony1 написа:Има диоди, които светят оранжево и цветът е абсолютно същия като останалите подсветки по колата.

Би ли казал къде могат да се купят в София или дай линк. Мерси! :clap:

старши ентусиаст
Аватар
Детайли за колата: E36 Limousine limited edition designed by Stony Style Corporation (SS Co). For more details follow the link: http://bmwpower-bg.net/forums/viewtopic ... 8&t=179527

Мнение от stony1 » 30 Окт 2015, 21:13

laary написа:
stony1 написа:Има диоди, които светят оранжево и цветът е абсолютно същия като останалите подсветки по колата.

Провери тук: http://www.elimex.bg/category/523/sveto ... tml?page=3
Българския вариант:
5. Ако системата пак не работи, започваме да псуваме и да пускаме теми във форума;
8. Случайно срещаме познат, който има някаква представа от "тоци" и той ни помага;
9. Пишем във форума (в повечето случаи нищо не пишем), че проблемът е решен с помощта на приятел;

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от laary » 30 Окт 2015, 22:11

stony1 написа:
laary написа:

Провери тук: http://www.elimex.bg/category/523/sveto ... tml?page=3

Намерих едни , но не знам дали цветът е същият(трябва да отида за да проверя).
http://www.stbbg.com/?page_id=21&record_id=9097
Нежни са като диаметър и са без пари. Ще пиша като отделя пари за инвестицията.!? :lalala:

старши ентусиаст
Аватар
Кара: турбо бмв

Мнение от bum_bum » 30 Окт 2015, 22:25

Тва си мисля, че ще свети далеч по-слабо от крушката.
Изображение

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от stony1 » 31 Окт 2015, 9:26

bum_bum написа:Тва си мисля, че ще свети далеч по-слабо от крушката.

Точно това от линак свети като крушката, но има и диоди с повишен интензитет и светят много добре. Просто колегата трябва да попита какви имат и на място да си избере, като ги тества с една плоска батерия за часовник.
Проблемът при диодите обаче е управлението им. За оптимална работа на диода му трябва захранване около 2,5-3 волта и ток 15-25 милиампера. Диодът се управлява с ток, а не с напрежение, това позволява да му се подават и по високи напрежения чрез правилните конролери, които не позволяват тока, протичащ през диода да превишава номиналния, посочен от производителя в характеристиките на самия диод. елементарният начин, който повечето ентусиасти използват при вграждане на диоди в автомобила е да свържат последователно на диода един резистор в диапазона 470 Ома-1Ком. Схемата работи, но резисторът загрява ужасно, защото захранващото напрежение е 12 Волта.
Българския вариант:

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от laary » 31 Окт 2015, 10:12

Аз го правя с един стабилизатор 7905 и тогава съпротивление(върху него вече падът е 2 волта) и не загрява,може и само със съпротивление,но трябва да е 1ват (а масовите по магазините за части са 0,250 ) , за да не се напича.

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от stony1 » 31 Окт 2015, 16:03

laary написа:Аз го правя с един стабилизатор 7905 и тогава съпротивление(върху него вече падът е 2 волта) и не загрява,може и само със съпротивление,но трябва да е 1ват (а масовите по магазините за части са 0,250 ) , за да не се напича.

С този стабилизатор, как регулираш интензитета на светодиода?
Ако ще го правиш по този начин, направо си намери стабилизатор 7803 и един ценеров диод DZ, 2.7V/0.5W. Така ще имаш 2,7V на изхода и нищо няма да грее. Ако стабилизаторът е 1А, ще е още по-добре.
Българския вариант:

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от laary » 11 Ное 2015, 19:02

bum_bum написа:Тва си мисля, че ще свети далеч по-слабо от крушката.

Ето как свети денем и нощем - 3 мм диоди цвят амбър.
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: 413
Мечтае да кара: 628CSI

Мнение от Haddess » 25 Ное 2015, 10:53

Извинявам се, че пак повдигам темата, но може ли някой да даде малко повече информация за резисторите и тези неща? :roll:
Харесал съм ето тези 3mm лед диоди и мисля да ги сложа, подобно на колегата на мястото на крушките за запалката и пепелниците.
Има много хубава тема в bimmerfest линк към темата.
Колегата там не пише за резистори и т.н, ще направя ли грешка ако директно вържа тези диоди към оригиналните места (запалка/пепелници) ?

Признавам си, свиди ми се да дам 90 лв. за 3 фасунки с крушки за пепелниците и запалката :oops: !
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: турбо бмв

Мнение от bum_bum » 25 Ное 2015, 23:22

Тая тема съм я гледал преди години ама дори и на мен с циганския ми вкус ми идва малко в повече :mhihi:

Няма ли вече някакъв афтърмаркет вариант на тия скапани крушки? Преди години като купувах компакта почти нищо не светеше от тия и дадох над 100лв за крушки и вече има дори една изгоряла. :ranting:
Изображение

младши ентусиаст
Аватар
Кара: 413
Мечтае да кара: 628CSI

Мнение от Haddess » 26 Ное 2015, 8:26

bum_bum написа:Тая тема съм я гледал преди години ама дори и на мен с циганския ми вкус ми идва малко в повече :mhihi:

Няма ли вече някакъв афтърмаркет вариант на тия скапани крушки? Преди години като купувах компакта почти нищо не светеше от тия и дадох над 100лв за крушки и вече има дори една изгоряла. :ranting:

Има алтернатива според мен, но на мен идеята не ми допада. Търсят се фасунки преди фейслифта, там не са една цяло! Вадиш старат, слагаш новата и свети.
Така може и да бъркам, но нека по грамотните ме коригират, няма да се сърдя! :bowdown:

При е36 до 1994-5 г. година преди фейса фасунките в пепелниците са с № ( 64111366170 ) а цената е ~ 5лв./бр. и изглеждат така:
Като не са за еднократна употреба!!! :mhihi:
Изображение

Докато тези след 94-95 г. явно са за еднократна употреба цената е ~30лв. № ( 61 13 8 353 797 ) :shock: изглеждат така:
Изображение

Конверсията трябва да е елементарна и не се изискват познания!
Три мъжки, три женски кабелни обувки с подходящия размер ( около 50 ст. ), около 30 см. термо шлаух (около 20 ст.), 64111366170 от кола донор или Дару/Камор (2 - 5лв.) поялник. И разбирасе крушки 1 - 2 лв. :bchug: :ok:

Има и 3 вариант който е въпрос на вкус, както е писал колегата с диоди 12в. лед. цвят амбър!
Ефекта на мен лично ми допада особено както идва коледа.
Изображение
Изображение

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от laary » 26 Ное 2015, 14:10

Haddess написа:Извинявам се, че пак повдигам темата, но може ли някой да даде малко повече информация за резисторите и тези неща? :roll:
Харесал съм ето тези 3mm лед диоди и мисля да ги сложа, подобно на колегата на мястото на крушките за запалката и пепелниците.
Има много хубава тема в bimmerfest линк към темата.
Колегата там не пише за резистори и т.н, ще направя ли грешка ако директно вържа тези диоди към оригиналните места (запалка/пепелници) ?

Признавам си, свиди ми се да дам 90 лв. за 3 фасунки с крушки за пепелниците и запалката :oops: !

Тези диоди като ги гледам са си със запоен резистор. Пробих отвори отстрани , защото диода свети над закръглението на корпуса, а не като лампата на 360градуса и не достига светлина по светловода до пепелника. А задният пепелник при компакта няма осветление още от бавария.

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от kdl » 27 Ное 2015, 1:09

Haddess написа:Търсят се фасунки преди фейслифта, там не са една цяло! Вадиш старат, слагаш новата и свети.
Точно така е. Аз съм сменил на моя компакт де що има крушка вътре, заедно с фасунгите. Направи ми впечатление, че ми е изгоряла едната крушка за иконката на фаровете... Няма проблем, няколко стотинки и отново свети ;)

Следваща

Назад към E36