Индикатор предни накладки

3-та серия ('06-'12)

Модератори: Dimitroff, Технически модератори

Потребител
Аватар

Индикатор предни накладки

Мнение от martunel » 12 Окт 2015, 14:32

Здравейте, колеги! Минавам директно на въпроса. Преди около 3-4 месеца смених предните накладки заедно с датчика за износване, но не ресетнах индукацията в сервизното меню. Мислех че това няма да е проблем и ще мога да си я ресетна когато реша. Да ама не... След като изтекаха километрите, които колата си мислеше, че остават светна червения индикатор с удивителната по средата, а също така и една друга червена индикация се появява при палене и гасене на колата (нещо като за вдигане на колата на стенд). При опита ми за ресет на сервизния индикатор за предните накладки обаче те не се зануляват, а излизат едни тирета (------). Доколкото знам тези датчици не са на принципа на отворена затворена верига, а им се мери съпротивлението. Огледах накладките изглеждат ок, а и няма проблем с датчика (или поне не видим) понеже е сменян скоро. Въпроса ми е как може да се нулира тази индикация!? :help: Разгледах из разни форуми и там дават идея да се даде буксата на датчика на късо, но на мен това ми звучи малко рисковано. По-скоро мисля да затворя тази верига през някакво съпротивление, но незнам колко е съпротивлението на един нов датчик. Някой да се е срещал с подобен проблем?! :dunno:

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Е39М54В30

Re: Индикатор предни накладки

Мнение от zvetiko » 12 Окт 2015, 19:02

Колега, влиза се в съответното меню, на интерфейса за диагностика и от там се прави нулиране на сервизният интервал, като датчика и електрическата верига до модула, трябва да са в изправност. По принцип това трябва да се извърши от този, който е сменял накладките.

Изображение

Потребител
Аватар

Мнение от martunel » 15 Окт 2015, 12:47

Колега и това пробвах... Направихме диагностика на колата, всички други грешки се изтриха с изключение на тази. Незнам точно с каква програма и дали с друга може да стане, но не се получи в случея... Това означава ли че грешката е твърдо в датчика и трябва да се смени?! Защото това се появи точно в момента ,в който изтече сервизния интервал на предните накладки. А датчика и накладките са що годе нови, на около 4 месеца и не повече от 4к км.

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: G30 540xi, Е90 320d LCI
Мечтае да кара: M4
Детайли за колата: MPPSK

Мнение от bangelov » 15 Окт 2015, 21:55

При мен има подобен проблем. Преди няколко месеца си смених задните накладки и всичко точно, но интервала си стои на 100 000 и не помръдва, а съм минал минимум 5000 км. Звъннах да ги питам в Дару обаче казаха да покарам така и ако няма промяна да закарам колата да я кодират. Мисля си че датчика е прецакан ама ще видим.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: E39 530D

Мнение от Ivo_Borisov » 15 Окт 2015, 22:10

Датчика мери точно отворена/затворена верига, най вероятно проблема е в датчик, букса или кабел. На един приятел така не искаше да се занулява, дадох му на късо кабелите на датчика и се занули веднага. Той е с единичка но принципа е същия.

Sent from my SM-G900F using Tapatalk
Изображение

ентусиаст
Аватар
Кара: 2015 F31 LCI 320dA

Мнение от Satanism » 16 Окт 2015, 15:11

bangelov написа:При мен има подобен проблем. Преди няколко месеца си смених задните накладки и всичко точно, но интервала си стои на 100 000 и не помръдва, а съм минал минимум 5000 км. Звъннах да ги питам в Дару обаче казаха да покарам така и ако няма промяна да закарам колата да я кодират. Мисля си че датчика е прецакан ама ще видим.

Моята седи на 110,000 за предните и 30,000 на задните....но ми се струва, че за предните се е увеличило и преди беше по-малко.Сподели, ако имаш някакъв резултат по-нататък.

Потребител
Аватар

Мнение от martunel » 20 Окт 2015, 10:11

Разбрах какъв в проблема в моя случей. Датчика не е бил поставен както трябва при смяната и в последствие се е счупил и затова неможе да се квитира индикацията. В този случей няма как да не се смени, това е ясно. Но датчика не е отворена затворена верига или поне не класическия случей. Резистивен е и така борд компа разбира колко живот остава на накладките. При 5 ома или по-малко е ок, а при съпротивление над 500 е за смяна. Затова зануляването на сервизния интервал се получава когато се дадат кабелите на късо, както стана и в моя случей. Сега съм без датчик, но до няколко дена мисля да монтирам новия и да реша проблема генерално... Дано инфото е било полезно на колегите с подобни проблеми! :bchug:

Назад към E90/E91/E92/E93