NCS expert

5-та серия ('04 - '10)

Модератори: Atsalov, Ilko Ivanov, mad_presley, Технически модератори

ентусиаст
Аватар
Кара: e65

Re: NCS expert

Мнение от Пилев » 10 Яну 2014, 23:23

Сваляш DUMMY-ТО
datens e60
Резархивираш datens, и на ncs dummy-то му даваш да сочи в датените.

Иначе кажи какво те интересува, ако мога да помогна?

Едит: Резархивират се, в datens правиш нова папка Е60, слагаш файловете вътре, и на ncs dummy-то му даваш да сочи в датените.

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: BMW 530d E60
Мечтае да кара: Всички BMW-та на този свят

Мнение от bmwpt » 26 Авг 2014, 19:50

Колеги искам да ви попитам от къде мога да си закупя NCS expert съответно и кабела, който върви с него ?

старши ентусиаст
Аватар
Кара: '18 BMW G30 540iX

Мнение от iceblast » 26 Авг 2014, 20:16

Софтуера ще го свалиш, кабела е 20тина долара. Другият вариант ти е sklad66.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: '12 BMW F10
Мечтае да кара: самолет

Мнение от oci » 27 Авг 2014, 0:10

da6ip написа:колеги някой има ли програмата NCSDummy?
искам да помоля за една услуга - трябват ми възможните стойности на няколко функции за Е60.
благодаря

Имам я :D
Пиши ми на ЛС какво ти трябва точно.

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: E61 530XD '05

Мнение от nyankov » 29 Ное 2014, 17:32

Колеги, появи ми се следният проблем след като рових и прекодирах различни опции по колата :oops: :oops: :oops:

(колата е Е61 530 XD - '05)

Преди в IDrive-a се в Settings RDC беше активно, сега не е активно и съответно незнам работи ли Flat Tire Monitor-a.

Проверих настроиките в CCC_APP, KMBI i DSC модулите и всичко изглежда ок. Ето и какви са настройките свързани в RDC:

CCC_APP модул
RDC_CCC: aktiv

KMBI модул
RDC_VERBUT - aktiv
RDC_APPL_MONITOR - nicht_aktiv - пробвах да го направя актив, но тогава при запалване на таблото светла жълтата лампа за налягане на гумите, мига известно време и остава светнала за постоянно. В IDrive излиза грешка свързана с TPM not found - или от сорта.

DSC модул
AUSSTATTUNG_RPA - aktiv

По принцип нищо от тези не съм променял и идея нямам защо е изчезнал RDC от IDrive (неактивен е). Преди си работеше, реинициализирал съм го няколко пъти при смяна на гуми.

Ще съм благодарен на всякакви идеи.

Благодаря.

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: E61 530XD '05

Мнение от nyankov » 30 Ное 2014, 21:29

nyankov написа:Колеги, появи ми се следният проблем след като рових и прекодирах различни опции по колата :oops: :oops: :oops:

(колата е Е61 530 XD - '05)

Преди в IDrive-a се в Settings RDC беше активно, сега не е активно и съответно незнам работи ли Flat Tire Monitor-a.

Проверих настроиките в CCC_APP, KMBI i DSC модулите и всичко изглежда ок. Ето и какви са настройките свързани в RDC:

CCC_APP модул
RDC_CCC: aktiv

KMBI модул
RDC_VERBUT - aktiv
RDC_APPL_MONITOR - nicht_aktiv - пробвах да го направя актив, но тогава при запалване на таблото светла жълтата лампа за налягане на гумите, мига известно време и остава светнала за постоянно. В IDrive излиза грешка свързана с TPM not found - или от сорта.

DSC модул
AUSSTATTUNG_RPA - aktiv

По принцип нищо от тези не съм променял и идея нямам защо е изчезнал RDC от IDrive (неактивен е). Преди си работеше, реинициализирал съм го няколко пъти при смяна на гуми.

Ще съм благодарен на всякакви идеи.

Благодаря.

В крайна сметка се оправих и всичко работи както преди. Настройките, с които тръгна са:

CCC_APP модул
RDC_CCC: nicht_aktiv

KMBI модул
RDC_VERBUT - nicht_aktiv

DSC модул
AUSSTATTUNG_RPA - aktiv

След прекодирането, задължително рестарт на CCC-то с двата eject-а и volume бутона.

Ако правилно съм разбрал от това което намерих в нета при Е60/Е61 има две системи за следене на налягането на гумите. Едната е през DSC/ABS модула, а другата е с датчици в самите винтили на джантите. Точно това второто е RDC и затова при мен трябва да е спряно за да се ползва Tire pressure monitor-a през DSC/ABS модула. Те и надписите в IDrive->Settings са различни в единия случай пише Flat Tire Monitor, а в другия - RDC.

Пак казвам това са само мои изводи и заключения от това което съм прочел и от борбата два дни да го подкарам :) Да не подведа някой. Ще съм благодарен ако някой по-запознат потвърди или отрече до изводите, до които стигнах.

Поздрави!

Ацалов
Аватар
Кара: Колело
Мечтае да кара: Лодка в морето

Мнение от Atsalov » 30 Ное 2014, 22:17

Така е колега,в единия случай ти ги мери през датчици в гумите и ти показва дори при минимална разлика в наляганията.А втория случай използва предцизноста на абс-сензорите.

Потребител
Аватар

Мнение от ChampioNbg » 29 Апр 2015, 19:18

Здравейте,

моля много за помощ, че се случи голяма беля с NCSExpert!! :help: :help: :help: :help: :help: :help: :help: :help:

Купих кабел от склад66 K-DAN и след няколко дни четене в интернет реших да опитам нещо просто в NCSExpert. Колата е от 6/2006 година.

Докато се опитвах да си направя BackUp файл на всички възможни настройки на модулите и да ги разгледам само чрез командата CODIERDATEN_LESEN на всеки от модулите, по-точно бях на ДСЦ модула в този момент, изведнъж светнаха всички лампи за проблеми в АБС контрола и тези системи. Реших, че е само някаква малка грешка, защото изчезна веднага и Check Controla даде ОК.

След това се опитах със съвсем проста команда в CAPPL модула да пусна звук при аларма ACOUSTIC -> aktiv и в SHD модула при дъжд да затваря автоматично люка REGENSCHLIESSEN -> aktiv. Първо давах на всеки от модулите CODIERDATEN_LESEN, после променях споменатата настройка в TRC файла и след което го запаметявах и копирах съдържанието в МАN файл и него го запаметях и после давах SG_Codieren. Нямаше никакъв резултат в поведението на колата после, а стойностите бяха запаметени в файловете като дам ги четях после. Затова реших да върна заводските като кача чисто празен МАН файл на двата модула CAPPL и SHD, защото така бях чел че става.

Като потеглих усетих, че активното управлението в ниската скорост не работи и волана е по-тежък. Като се прибрах след 1-2 км пак се свързах с ДСЦ модула и чрез CODIERDATEN_LESEN и за изненада в ТRC файла излязоха при неговото четене настройките за SHD модула с REGENSCHLIESSEN. От Backup който си мисля, че все пак успях да направя на настройките на DSC преписах ръчно настройките:

AUSSTATTUNG_RPA

aktiv

US_VARIANTE

nicht_aktiv

ASL

aktiv

BSW

aktiv

EVB

aktiv

HBA_DXC_8

wert_03

HHC

aktiv

HPS

aktiv

HVV

aktiv

SST

aktiv

VCH

aktiv

HILLDESC_DXC_8_0C

nicht_aktiv

RPA_WARNSCHWELLW_1

wert_01

wert_03

wert_04

wert_05

RPA_WARNSCHWELLW_2

wert_01

wert_03

wert_04

wert_05

RPA_WARNSCHWELLW_3

wert_03

wert_04

RPA_WARNSCHWELLW_4

wert_03

И се опитах пак да ги кодирам на ДСЦ модула. Това вече въобще не му хареса на компютара и този път освен ДСЦ светна и за Динамик Драйва, чв е извън линия и ако се кара да е съвсем бавно и грешката остана.
Интересното е, че когато и преди и след това опитвах да прочета ДСЦ модула ми излиза ТРЦ файла настройките на SHD модула.
Като кодирам празен МАН файл, а в трц стоят SHD настройките, нали кодира от МАН файла?

Много странна работа, че не иска да ги презапише ДСЦ настройките. Дали ако не изтрия от Fahrzeugauftrag / Vehicle order модулите за ДСЦ, Динамик Драйв, Активно управление и АБС и после ги добавя отново няма да ги запише с дефаулт настройки?

Има ли някаква вероятност и да гръмнат модулите след като запише така грешната информация от друг модул в ДСЦ или само прекъсва комуникацията с тях?

Някой има ли си прочетени настройките или може ли да си ги прочете безопасно от ДСЦ модула да видим какво точно стои там и дали съвпада с това което постнах по-горе?

Използвам Еxpertenmodus, койото го разширих да чете МАН файлове през Прфил Едит , парола REPXET, FSW_PSW в средата дясно (https://www.youtube.com/watch?v=3qTVWPkF3x4) и най-последната настройка за МАН файлове. Така го ъпдейтнах профила което доколкото прочетох в интернет Revtors е точно това. Така направих защото нямам Revtors на програмта от склад66. Дали от това е проблема - може ли да ми го прати някой този профил?

Моля много за помощ, как може да си оправя сега настройките и какво за бога се обърка? :help: :help: :help:

Мерси много предварително!

ентусиаст
Аватар
Кара: e65

Мнение от Пилев » 29 Апр 2015, 21:13

Хвърли един поглед тука как да си ресетнеш модулите, който си омазал.

Revtor's profile

Потребител
Аватар

Мнение от ChampioNbg » 03 Май 2015, 16:42

Благодаря за помощта! :) :bchug:

Сега всичко се оправи - лампите изгаснаха и активното управление отново работи.

Установих обаче, че всичко това става винаги при Codierdaten_LESEN на DSC модула :dunno: Освен това при четене на АRS модула програмата НЦСЕксперт крашва. Започвам да се чудя причината за тези грешки дали е интерфейса К+Дкан / програмите на склад66? Имате ли подобни проблеми?
Също забелязвам, че и като кодирам някоя настройка като например да изчезнат АМ вълнитеми, те или да пусна звук при алармата, настройката се запаметява и после като я чета стой настина катко я кодирам, но автомобила не прави абсолютно нищо. АМ вълните стоят и ни звук ни стон от алармата :dunno:

В търсенията из нета попаднах на един много хубав сайт, където са събрани всички практични кодировки според модела и практично описание на немски - http://www.obdexpert.de/codieren/

Другото което се опитвам да настроя в автомобила е да отуча каката, която говори на гласовите команди, от италиянският език.
Прочетох много теми ,според които това може да стане само чрез флашване на софтуера и че това крие опасности.
Според тази тема, обаче става и чрез НЦСексперта - http://www.bimmerforums.com/forum/showthread.php?1783860-New-MULF-module-installed-voice-recognition-in-German-how-to-change-using-SSS със смяната на настройката Sprache от italienisch на deutsch в MULF модула. При мен подобен модул няма, а настройка Sprache имам в ARS и ТCUM модули. При промяната има автомобила продължава да говори на италиянски. Както казах по-горе, и другите настройки които запаметявам, не правят видими промени в автомобила и незнам дали метода действа или просто автомобила някакси не изпълнява командите.
Тъй като има и друга настройка AKTIVE_Sprache_08 -> Leitsprache (разбирам го нещо активен език е главният език) в ARS модула се съмнявам и дали защото в $855 подредбата е италиянски, немски, англ, да не би да взима от там италиянския постоянно? Ако запиша $851 (немски) вместо $855 дали ще се промени и има ли опасност за някой модул при подобна операция?

Какво мислите и някой има опит в подобна операция? :)

Потребител
Аватар

Мнение от ChampioNbg » 05 Май 2015, 23:23

Значи горният метод за промяна чрез Sprache в MULF модула подейства на още една кола. :)

При мене имам TCUM модул и някак си не иска да го слуша. Каква е разликата между двета модула и TCUM някакъв по-стар модул ли е, така че да не няма други езици на него запаметени и да иска ъпдейт?

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: BMW E60,530d 04'
Мечтае да кара: Eleanor
Детайли за колата: Frozen Grey matte ; Logic 7

Мнение от krispd » 18 Май 2015, 2:19

Колеги,възможно ли е да се кодира по този начин таблото или не?
https://m.youtube.com/watch?v=V8MjqUyfsrg
Гледам колата е М-ка,само за тях ли важи?
Много искам да ми се вижда на коя скорост е колата без да цъкам ръчния режим,а намирам кодиране само за обикновения дигитален скоростомер.
Work hard in silence,let success make the noise.

Предишна

Назад към Е60/Е61