Проблем с брава/отваряне на врата

3-та серия ('91-'98)

Модератори: vld, bum_bum, ///Leonix, Технически модератори

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E36 328i

Проблем с брава/отваряне на врата

Мнение от TheDriver » 21 Мар 2014, 19:21

Колата е Е36 купе.
Свалянето на стъклата при отваряне си работи нормално, общо взето от страна на комфорт модула няма проблеми.

Отварянето на вратата с външаната дръжка обаче става все по-трудно.
Започна се от там, че трябва да опъвам до крайно положение, за да отвори.Сега вече я напъвам здраво и на крайното положение, за да отвори и някой път пак не отваря.

Предполагам, че проблемът е в износване на някой част на самата външна дръжка.
Някой имал ли е подобни проблеми, за да сподели как се решават?

Взимането на друга дръжка как ще се впише в системата за сваляне на стъклата в моята кола?

старши ентусиаст
Аватар
Кара: E61 530d ; E46 330ci convertible
Мечтае да кара: Всичко що е BMW
Детайли за колата: E61 3.0d ++
E46 3.0i ++

Re: Проблем с брава/отваряне на врата

Мнение от Biogame » 21 Мар 2014, 19:54

Скоро нацяло ще спре да се отваря.
Намираш си друга дръжка,въоръжаваш се с нерви и търпение и започваш смяната.
Ако не си го правил преди е тегаво но се свиква.
:driving: :dunno: :driving:

младши ентусиаст
Аватар
Кара: бавара

Мнение от Игнатов » 21 Мар 2014, 20:18

TheDriver написа:...Отварянето на вратата с външаната дръжка обаче става все по-трудно.
Започна се от там, че трябва да опъвам до крайно положение, за да отвори.Сега вече я напъвам здраво и на крайното положение, за да отвори и някой път пак не отваря....

няма смисъл да напъваш, просто като "опъваш" дръжката натисни вратата леко навътре и ще се отвори

младши ентусиаст
Аватар
Кара: e46 328ci

Мнение от zigo » 21 Мар 2014, 23:11

Имам същия проблем което ме навежда на мисълта че е от вътрешната брава, преди имаше случай с една х5-ца по същия начин правеше, и като се свали бравата беше яко "побългарявана"
Изображение

младши ентусиаст
Аватар
Кара: кУлУлО

Мнение от ///Mechov » 21 Мар 2014, 23:17

Същия проблем , само ,че на седан , докато не се отчупи част от самата дръжка и сега не работи. Аз ще вземам друга , бих те посъветвал ти да направиш същото. Не вярвам да имаш проблем след това със стъклата.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: e46 328ci

Мнение от zigo » 21 Мар 2014, 23:42

А как става цялата процедура със сменяването ?
Изображение

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от ///Mechov » 21 Мар 2014, 23:48

Тегаво , за по-лесно свали стъклото и ножицата от вратата.

Потребител
Аватар
Кара: E34 520i
Мечтае да кара: BMW M Power

Мнение от BMW 645ci » 23 Мар 2014, 3:30

///Mechov написа:Тегаво , за по-лесно свали стъклото и ножицата от вратата.

А как се сваля стъклото? Гледам, че е на някакви водачи (не тези на ножицата), обаче не ми е ясно как излиза.
Иначе по темата - точно преди няколко дни се появи и при мен същият проблем, и според мен виновника е бравата, която заключва вратата към купето. Говоря за бравата, която се намира на самата врата (някъде по средата в задния край на вратата). Аз докато си играх и си щраках - от там излезе нещо като шайба, само че счупена на две.
Изображение

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от ///Mechov » 23 Мар 2014, 20:45

BMW 645ci написа:
///Mechov написа:Тегаво , за по-лесно свали стъклото и ножицата от вратата.

А как се сваля стъклото? Гледам, че е на някакви водачи (не тези на ножицата), обаче не ми е ясно как излиза.
Иначе по темата - точно преди няколко дни се появи и при мен същият проблем, и според мен виновника е бравата, която заключва вратата към купето. Говоря за бравата, която се намира на самата врата (някъде по средата в задния край на вратата). Аз докато си играх и си щраках - от там излезе нещо като шайба, само че счупена на две.

Като изтеглиш фибите от водачите и след това дръпнеш рамената освобождаваш стъклото от ножицата. След това пускаш стъклото внимателно долу във вратата и демонтираш ножицата от вратата. След това махаш уплатненията на стълото , за да ти е по-лесно да издърпаш стъклото от вратата. Стъклото излиза на една страна. Ако не си го правил друг път внимавай или викни човек дето го е правил за да не даде фира джама.

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от TheDriver » 24 Мар 2014, 0:01

Нова дръжка е равно на допълнителен ключ нали?
Или патронника може да се прехвърли на новата?

младши ентусиаст
Аватар
Кара: BMW 325 dizel

Мнение от krasi2bmw » 24 Мар 2014, 0:12

TheDriver написа:Нова дръжка е равно на допълнителен ключ нали?
Или патронника може да се прехвърли на новата?
Патронника си остава сьщия само го прехвьрляш :yes:

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Lexus GS430 07' , BMW Z4 2.5
Мечтае да кара: BMW M2

Мнение от ildivvy » 24 Мар 2014, 10:18

Аз като свалях бравата,не съм свалял прозореца.Самата процедура по сваляне си е гадна наистина.За да свалиш "обкова" на бравата трябва да осовбодиш "щипките" през отвор отстрани на вратата.Иначе се чупят!
Ex: 96' BMW318ti

Изображение

Европа!!! Събуди се!!! Започни да гледаш собствения си интерес!

Вече съм фен на Марио Драги!

" Някои хора са толкова бедни, че имат само пари! " - Тодор Колев

Мразя скапаните водачи на служебни бели 'баничарки'!!!

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от metodi80 » 24 Мар 2014, 20:05

https://www.youtube.com/watch?v=gGE7ncBE_vQ
http://www.angelfire.com/de3/bimmertoyz ... rtrim.html
http://forums.bimmerforums.com/forum/sh ... cement-DIY

Упражнението лично аз не го харесвам , отнема време като за един сериозен ремонт на нещо друго ...

Успех !

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от TheDriver » 02 Май 2014, 15:38

Колкото и да го отлагах дойде моментът в който дръжката изщрака и разбрах, че вратата няма да се отвори отвън. :mrgreen:

Реших да пробвам да се справя без да свалям прозореца.
Мъката е голяма!!!
При това не е като да не съм работил подобни неща преди.
Нещата са много пипкави и дори подробното опътване от предният пост няма да помогне, ако сами не разберете и не опипате кое как се случва.

Тая дупка дето е показана в първия линк я няма при купетата, а при нас е зад гуменото продължение на уплътнението на прозореца.Рамото което се приплъзва е невъзможно да се види през нея дори и след като го разглобих съм сигурен, че няма да успея да го открия с поглед през нея.Това значи, че ако на купе мислите да сменята пластмасата и уплътнението отвън без да разглобявате кората, шанса да успеете е минимален.

Аз свалих кората и първо с опипване установих кое къде се намира светенето с фенерчето и оглеждането добавят много малко информация към това което вече сте усетили с пипане.След като се ориентирах кое къде е през въпросната дупка вкарах шестограм, а откъм кората го нагласих на палчето на "слайдъра".Не знам при другите колеги как е, но при мен беше здраво запекло и трябваше чука да влиза в действие :mhihi:.
Следващият труден момент е откачането на щифта, който държи дръжката откъм предната част на колата.Скобата, която го законтря е е зад стъклото нагоре във вратата.В моя случай беше завъртяна в най-нежеланата посока :banghead: .Първо с дълга, но дебела отверка я завъртях така че да застане както я искам.След това с малка тънка отверка откопчах горното краче, след което отново с дългата отверка я завъртях под друг ъгъл, за да е удобна за вадене и накрая пак с малката отверка я извадих.Хубавото е, че дори и да падне няма къде да се изгуби, най-много да бъркате във вратата, за да я вземете.

Откачането на лостчетата с които дръжката отваря и заключва вратата става изцяло на пипане.Това с което се отваря - с показалеца се държи лостчето на дръжката, с палеца се натиска шината на механизма, който отваря вратата, а със средния пръст го гласите, така че да излезе от дупката :mhihi: (това може направо в бисерите да отиде :mrgreen: )

Куката на заключващия механизъм поне според мен няма как да излезе, ако и двата механизма са закачени за вратата за това нея я откачих след като ги свалих и двата от вратата, т.е. и дръжката, и това дето реално отваря вратата.
Последното нещо, което държи дръжката за вратата е една гайка навита на патронника от външната страна - тя се развърта с отверка и чук, но трябва много, ама много да се внимава за боята на вратата.
Разбира се, трябва да се откачи и буксата - не само да се разкачат двете половини, но и самата букса да се откачи от основата на дръжката.
В моя случай беше счупено както лостчето за отваряне, така и самата основа на дръжката, напълно идентично с посоченото в предният пост упътване.При мен дръжката излезе на парчета и не се наложи да свалям прозореца, но съм на 90% сигурен, че новата цяла дръжка няма как да си влезе на мястото без да се свали прозореца.

Сега трябва да открия подходяща дръжка - гледайки материалите и начина на изработване ми се струва, че чисто нова неоригинална дръжка няма да изкара много време.От опит с нови неоригинални дръжки на други коли знам, че ментаците не докарват и частица от живота на оригинална дръжка втора употреба.

Хубавото е, че проблемните места хубаво се виждат при свалена дръжка и част втора употреба е вариант, но ми се струва, че ако пукнатината в лоста я има, няма как да се види с просто око и е въпрос на време отново да започне да се цепи.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: По-долу изброеното...
Детайли за колата: F11 M550d , ///М3 EVO Sedan
...и едно лачено купенце Е-30 с м40б18.

Мнение от Борис_Малинов » 04 Юли 2014, 20:55

Понякога капка масълце навреме и на точното място спестява много несгоди и нерви за в бъдеще...
ИзображениеИзображение
Нещата, които притежаваме...всъщност притежават нас!
..., който не се учи от историята, е обречен да я повтори!

Следваща

Назад към E36