Зимни гуми е46
Модератори: mitaka7, ©, Dimitroff, Гецата, Технически модератори
- Biankonero
- младши ентусиаст
-
- Кара: 328i
Re: Зимни гуми е46
Dirty M5 driveR написа:Biankonero написа:но при среща с ръбеста дупка гумата с индекс "88Т" е много по-вероятно да направи подутина от колкото тази с индекс 91H, 94V, 97Y и т.н. В нея е вложен повече материал просто, от там и е по-качествена, макар наглед да са еднакви.
Числото е товарен индекс и не значи, че колкото е по-голямо толкова гумата е по-качествена. Просто държи на по-голям товар. Съответно на едно Клио може да се сложи 88, ама на една пета серия 91 и нагоре си трябва. А скоростния индекс не го намесвай, той няма отношение.
И двата имат отношение колега - "Просто държи на по-голям товар" - това от къде мислиш идва? Усилен борд, повече каучук, може би и някакви допълнителни смески - всичко това означава по-качествена, от там и по-скъпа гума. Също как мислиш се постига една гума с индекс Y да не се деформира до 300км/ч, където гума от същата марка и размер с индекс Н ще се пръсне най-вероятно? Ами с вложени повече или по-различни материали - отново по-качествена спрямо първата. Като тук сравнявах гуми за един автомобил, а примера ти с Клиото - да, може с 88Т защото е по-леко, но може и с 91Н, като с вторите определено ще е с по-здрава и сигурна гума - говорим от една марка.
- Dirty M5 driveR
- старши ентусиаст
-
- Кара: the real 5er
- Мечтае да кара: 0:00h. at La Sarthe
Ти в прав текст казваш, че в две еднакви по размер гуми (да кажем Мишлен) тая с по-висок товарен индекс са я произвели от по-качествен каучук. Еми не мога да се съглася. Качеството на каучука е същото, просто товароносимостта на гумата е по-голяма, което е постигнато с по-здрава структура и повечко материал. Със скоростният индекс също - смесите се правят да издържат на по-големи натоварвания. Все едно за два различни по големина винта от еднакъв материал да кажеш, че по-големият издържа на по-голям опън, следователно е по-качествен.
Biankonero написа:Dirty M5 driveR написа:Biankonero написа:но при среща с ръбеста дупка гумата с индекс "88Т" е много по-вероятно да направи подутина от колкото тази с индекс 91H, 94V, 97Y и т.н. В нея е вложен повече материал просто, от там и е по-качествена, макар наглед да са еднакви.
Числото е товарен индекс и не значи, че колкото е по-голямо толкова гумата е по-качествена. Просто държи на по-голям товар. Съответно на едно Клио може да се сложи 88, ама на една пета серия 91 и нагоре си трябва. А скоростния индекс не го намесвай, той няма отношение.
И двата имат отношение колега - "Просто държи на по-голям товар" - това от къде мислиш идва? Усилен борд, повече каучук, може би и някакви допълнителни смески - всичко това означава по-качествена, от там и по-скъпа гума. Също как мислиш се постига една гума с индекс Y да не се деформира до 300км/ч, където гума от същата марка и размер с индекс Н ще се пръсне най-вероятно? Ами с вложени повече или по-различни материали - отново по-качествена спрямо първата. Като тук сравнявах гуми за един автомобил, а примера ти с Клиото - да, може с 88Т защото е по-леко, но може и с 91Н, като с вторите определено ще е с по-здрава и сигурна гума - говорим от една марка.
Значи да взимам Tigar с индекс 95Y и да хвърлям Мишелина със скоростен индекс 91Н?
Sent from my GT-N5100 using Tapatalk
- Biankonero
- младши ентусиаст
-
- Кара: 328i
Това имах предвид и аз колега - по-здрава, с усилен борд и т.н.
Затова дадох примера с дупките. Естествено всичко останало е едно и също. Ти просто се хвана за думата "качествена" - приеми го като по-качествена от към здравина и надеждност по дупките.
А на колегата, дето се "излетя" над мен, да напомним, че сравняваме две гуми от една и съща марка, един и същ размер и различни тегловен и скоростен индекс

А на колегата, дето се "излетя" над мен, да напомним, че сравняваме две гуми от една и съща марка, един и същ размер и различни тегловен и скоростен индекс

- shopa_bs
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: e46 330ci
- Мечтае да кара: e92 m3
- Детайли за колата: Добра е , но има някои пропуски!
Здравейте колеги,
за тази зима си поръчах гуми vredestein 225/45R17 94V WINTRAC XTREME XL. За сега нямам никакви оплаквания от гумите. Все още не съм карал на сняг, но на сухо и мокро се държат перфектно.
за тази зима си поръчах гуми vredestein 225/45R17 94V WINTRAC XTREME XL. За сега нямам никакви оплаквания от гумите. Все още не съм карал на сняг, но на сухо и мокро се държат перфектно.
ASC off -> FUN on
- MakMakoB
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: 325ci много синя
Здравейте колеги,
аз сложих Bridgestone Blizzak 225/40/18 отпред и 255/35/18 отзад. Не съм карал още на сняг, иначе до момента съм доволен.
аз сложих Bridgestone Blizzak 225/40/18 отпред и 255/35/18 отзад. Не съм карал още на сняг, иначе до момента съм доволен.

- boqn92
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: БМВ 330Д
- Мечтае да кара: Е92
И аз съм с Близзак ЛМ-25 В магистралата с 220км/ч поне 7-8мин се държаха доста добре.На мокро и сняг са добре но не и максимум.Не са чак толкова шумни както Дънлоп.
А клко от вас носят вериги в багажника,аз лично даже не знам как се слагат и дали има за 17"
А клко от вас носят вериги в багажника,аз лично даже не знам как се слагат и дали има за 17"

В книжката пише, че на 225/45/17 не може да се сложат вериги.
Аз си го превеждам така - ако карате 3 литрова Е46-ца, то не може да сложите вериги и трябва да се съобразявате с пътните условия.
Лошо става когато си в планината и не те пускат да тръгнеш без вериги.
Миналата зима ми се случи да ме спрат (спираха всички) и само тези с вериги ги пускаха да продължат.
Трябва да си богат, за да караш BMW!
Трябва да си много богат, за да караш старо BMW!
Трябва да си много богат, за да караш старо BMW!
- Gqbriel
- старши ентусиаст
-
- Кара: комби
- Мечтае да кара: Нещо с S мотор
- Детайли за колата: N52B25
boqn92 написа:И аз съм с Близзак ЛМ-25 В магистралата с 220км/ч поне 7-8мин се държаха доста добре.На мокро и сняг са добре но не и максимум.Не са чак толкова шумни както Дънлоп.
Аз нося винаги,макар и никога да не съм ползвал като нося и лопатка и 2-3 кг пясък

Sent from my HTC Desire 500 using Tapatalk
bgpavlp написа:Ремапа е като морския пясък на Приморско, влезнели един път в г..а, чистене няма.
Сложиш ли един път ремап, после не ти се иска да го махаш.
екс:М47/м47Н/Н52б30/м52б28/н52б5
- MORSKIa
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: предимно служебни кошници
- Мечтае да кара: без да се ядосва
- Детайли за колата: M47N
Gqbriel написа:boqn92 написа:И аз съм с Близзак ЛМ-25 В магистралата с 220км/ч поне 7-8мин се държаха доста добре.На мокро и сняг са добре но не и максимум.Не са чак толкова шумни както Дънлоп.
Аз нося винаги,макар и никога да не съм ползвал като нося и лопатка и 2-3 кг пясък![]()
Sent from my HTC Desire 500 using Tapatalk
А аз си мислех, че само аз нося войнишката лопата на прадядо ми в багажника...... А колко подигравки съм отнесъл заради това......

Между впрочем тя наистина е на прадядо ми от войните от началото на 20 век.....
И вериги съм слагал, а сега си търся да си купя и спрей течни вериги...да има. От имане глава не боли (казвам го от опит), ама от нямане........
И може би разводнихме темата, ама някой да каже как са текстилните вериги?
Не понасям тарикатите на пътя във всичките им проявления пък били те и с нашта марка
- ивайло81
- младши ентусиаст
-
- Кара: 320 i
- Мечтае да кара: Е90 пак бензин
Gqbriel написа:Ами от 20 колеги нямам ни един такъв...незнам кои шофЕри гледате,но тези които по един или друг начин си поддържат колите са със зимни..сега премиум или не всичкое финанси - такава ни е държавата..не може в една англия да са 60паунда тук да са 240лв!Но както и да е
Намери ми даден модел гуми дето в Англия е двойно по-евтин от тук. Искам да видя къде, че аз не намирам.
Като заваля снега миналата година отидох в планината да премерим силите и гумата вървеше, докато на затъна колата и вратите не можеха да се отварят свободно. Не товарният или скоростният индекс през зимата, а новичките зимни гуми и съобразената скорост са важното. В началото всички работят, скоро след това някои се изтъркват от топлия асфалт и остават онези с най- добри комплексни качества, които не са толкова добри на сняг и лед колкото най- добрите. Можеш ли да ги разбереш гумите, като твоите географски условия на живот са разнообразни? Затуй да пази Господ и внимателно на всяка скорост.
- boqn92
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: БМВ 330Д
- Мечтае да кара: Е92
Значи аз на 225.50.17 вериги не мога да сложа.А ако са течни вериги или текстилни
Здравейте,
Предварително се извинявам за това, че не успях д аизчета всички теми за гуми във форума, а и всички мения в тази тема. Но имам конкретен спешен въпрос. Имам БМВ е39530Д. Предстои ми дълго пътуване (към 2000 км) с доста багаж. Трябва да си сменя поне задните две гуми. Отпред съм с НОКИАН 216/60 R16. - доста са поизносени, но мисля да изкарат пътуването (Остава да реша дали да ги монтирам отад или да останат отпред). Конкретният въптос, който ме тормози е скледният. Мога ли да взема гуми 205/60 R16 92H, които да сменят скапалите се задни гуми. Най-много ме притеснява индекса за натоварване на новите - 92. Дали ще устиска, защото препоръките на производителя са варират м/у 94 и 96. Няма зашо да се чудите зашо съм се загледал по този размер - намерих нови гуми с този размер на доста по-ниска цена. Интересното е, че ги намерих на място, на което продават гуми втора ръка. Мога ли някак да разбера дали не са някакъв брак, който не е предвиден за пазара?
Другото притеснение е свързано с факта, че производителя не е препоръчал такъв размер гуми. Ширина 205 фигурура само за R15. Но Диаметъра на 205/60 R16 се различава с 1 мм от диаметъра на препоръчания от производителя 225/55R16.
Третия въпрос е мога ли въщност да джантите си да монтирам 205 или 225 наместо сегашните 215.
Авее бая въпросчета станаха, но ще се радвам, ако и на половината получа отговор.
Предварително се извинявам за това, че не успях д аизчета всички теми за гуми във форума, а и всички мения в тази тема. Но имам конкретен спешен въпрос. Имам БМВ е39530Д. Предстои ми дълго пътуване (към 2000 км) с доста багаж. Трябва да си сменя поне задните две гуми. Отпред съм с НОКИАН 216/60 R16. - доста са поизносени, но мисля да изкарат пътуването (Остава да реша дали да ги монтирам отад или да останат отпред). Конкретният въптос, който ме тормози е скледният. Мога ли да взема гуми 205/60 R16 92H, които да сменят скапалите се задни гуми. Най-много ме притеснява индекса за натоварване на новите - 92. Дали ще устиска, защото препоръките на производителя са варират м/у 94 и 96. Няма зашо да се чудите зашо съм се загледал по този размер - намерих нови гуми с този размер на доста по-ниска цена. Интересното е, че ги намерих на място, на което продават гуми втора ръка. Мога ли някак да разбера дали не са някакъв брак, който не е предвиден за пазара?
Другото притеснение е свързано с факта, че производителя не е препоръчал такъв размер гуми. Ширина 205 фигурура само за R15. Но Диаметъра на 205/60 R16 се различава с 1 мм от диаметъра на препоръчания от производителя 225/55R16.
Третия въпрос е мога ли въщност да джантите си да монтирам 205 или 225 наместо сегашните 215.
Авее бая въпросчета станаха, но ще се радвам, ако и на половината получа отговор.
- Gqbriel
- старши ентусиаст
-
- Кара: комби
- Мечтае да кара: Нещо с S мотор
- Детайли за колата: N52B25
Leon написа:Toto_K написа:Здравейте,
Третия въпрос е мога ли всъщност да джантите си да монтирам 205 или 225 наместо сегашните 215.
Бая въпросчета, всичките обсъждани многократно... Можеш да тръгнеш с всякакви гуми, въпросът е какво ще ти се случи по пътя... Ако караш само по магистрали е едно, ако се вреш по планински пътища - друго... Тежка кола с багаж и лоши гуми е чудесна шейна, тръгне ли да се пързаля, само молитва помага. С 205/60/16 няма да имаш проблем, даже мисля, че е един от зимните размери за Е39, само трябва да си внимателен, с мощен мотор си все пак. Товарният индекс има резерв, но ти ще я товариш, а и явно е предназначена за по-леки коли, тоест по-вероятно да стане беля. Като добавим, че са били при втората ръка, много вероятно да са стари... Порови се в сайтовете за гуми, може да се намери евтин вариант като за твоята кола. Или потърси друг вариант да пътуваш спокойно - няма НИЩО по-важно от гумите, те са ти връзката с пътя...
bgpavlp написа:Ремапа е като морския пясък на Приморско, влезнели един път в г..а, чистене няма.
Сложиш ли един път ремап, после не ти се иска да го махаш.
екс:М47/м47Н/Н52б30/м52б28/н52б5