Зимни гуми е46

3-та серия ('98-'05)

Модератори: mitaka7, ©, Dimitroff, Гецата, Технически модератори

младши ентусиаст
Аватар
Кара: 328i

Re: Зимни гуми е46

Мнение от Biankonero » 12 Дек 2013, 19:22

Dirty M5 driveR написа:
Biankonero написа:но при среща с ръбеста дупка гумата с индекс "88Т" е много по-вероятно да направи подутина от колкото тази с индекс 91H, 94V, 97Y и т.н. В нея е вложен повече материал просто, от там и е по-качествена, макар наглед да са еднакви.

Числото е товарен индекс и не значи, че колкото е по-голямо толкова гумата е по-качествена. Просто държи на по-голям товар. Съответно на едно Клио може да се сложи 88, ама на една пета серия 91 и нагоре си трябва. А скоростния индекс не го намесвай, той няма отношение.

И двата имат отношение колега - "Просто държи на по-голям товар" - това от къде мислиш идва? Усилен борд, повече каучук, може би и някакви допълнителни смески - всичко това означава по-качествена, от там и по-скъпа гума. Също как мислиш се постига една гума с индекс Y да не се деформира до 300км/ч, където гума от същата марка и размер с индекс Н ще се пръсне най-вероятно? Ами с вложени повече или по-различни материали - отново по-качествена спрямо първата. Като тук сравнявах гуми за един автомобил, а примера ти с Клиото - да, може с 88Т защото е по-леко, но може и с 91Н, като с вторите определено ще е с по-здрава и сигурна гума - говорим от една марка.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: the real 5er
Мечтае да кара: 0:00h. at La Sarthe

Мнение от Dirty M5 driveR » 12 Дек 2013, 20:09

Ти в прав текст казваш, че в две еднакви по размер гуми (да кажем Мишлен) тая с по-висок товарен индекс са я произвели от по-качествен каучук. Еми не мога да се съглася. Качеството на каучука е същото, просто товароносимостта на гумата е по-голяма, което е постигнато с по-здрава структура и повечко материал. Със скоростният индекс също - смесите се правят да издържат на по-големи натоварвания. Все едно за два различни по големина винта от еднакъв материал да кажеш, че по-големият издържа на по-голям опън, следователно е по-качествен.

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от Kris » 12 Дек 2013, 20:13

Biankonero написа:
Dirty M5 driveR написа:
Biankonero написа:но при среща с ръбеста дупка гумата с индекс "88Т" е много по-вероятно да направи подутина от колкото тази с индекс 91H, 94V, 97Y и т.н. В нея е вложен повече материал просто, от там и е по-качествена, макар наглед да са еднакви.

Числото е товарен индекс и не значи, че колкото е по-голямо толкова гумата е по-качествена. Просто държи на по-голям товар. Съответно на едно Клио може да се сложи 88, ама на една пета серия 91 и нагоре си трябва. А скоростния индекс не го намесвай, той няма отношение.

И двата имат отношение колега - "Просто държи на по-голям товар" - това от къде мислиш идва? Усилен борд, повече каучук, може би и някакви допълнителни смески - всичко това означава по-качествена, от там и по-скъпа гума. Също как мислиш се постига една гума с индекс Y да не се деформира до 300км/ч, където гума от същата марка и размер с индекс Н ще се пръсне най-вероятно? Ами с вложени повече или по-различни материали - отново по-качествена спрямо първата. Като тук сравнявах гуми за един автомобил, а примера ти с Клиото - да, може с 88Т защото е по-леко, но може и с 91Н, като с вторите определено ще е с по-здрава и сигурна гума - говорим от една марка.

Значи да взимам Tigar с индекс 95Y и да хвърлям Мишелина със скоростен индекс 91Н?

Sent from my GT-N5100 using Tapatalk

младши ентусиаст
Аватар
Кара: 328i

Мнение от Biankonero » 12 Дек 2013, 20:17

Това имах предвид и аз колега - по-здрава, с усилен борд и т.н. :yes: Затова дадох примера с дупките. Естествено всичко останало е едно и също. Ти просто се хвана за думата "качествена" - приеми го като по-качествена от към здравина и надеждност по дупките.
А на колегата, дето се "излетя" над мен, да напомним, че сравняваме две гуми от една и съща марка, един и същ размер и различни тегловен и скоростен индекс ;)

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: e46 330ci
Мечтае да кара: e92 m3
Детайли за колата: Добра е , но има някои пропуски!

Мнение от shopa_bs » 13 Дек 2013, 10:19

Здравейте колеги,
за тази зима си поръчах гуми vredestein 225/45R17 94V WINTRAC XTREME XL. За сега нямам никакви оплаквания от гумите. Все още не съм карал на сняг, но на сухо и мокро се държат перфектно.
ASC off -> FUN on

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: 325ci много синя

Мнение от MakMakoB » 14 Дек 2013, 0:19

Здравейте колеги,

аз сложих Bridgestone Blizzak 225/40/18 отпред и 255/35/18 отзад. Не съм карал още на сняг, иначе до момента съм доволен. :wave:

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: БМВ 330Д
Мечтае да кара: Е92

Мнение от boqn92 » 14 Дек 2013, 15:26

И аз съм с Близзак ЛМ-25 В магистралата с 220км/ч поне 7-8мин се държаха доста добре.На мокро и сняг са добре но не и максимум.Не са чак толкова шумни както Дънлоп.
А клко от вас носят вериги в багажника,аз лично даже не знам как се слагат и дали има за 17"

ентусиаст
Аватар
Кара: 330хд

Мнение от JTD » 14 Дек 2013, 18:53

:OT:
В книжката пише, че на 225/45/17 не може да се сложат вериги.
Аз си го превеждам така - ако карате 3 литрова Е46-ца, то не може да сложите вериги и трябва да се съобразявате с пътните условия.
Лошо става когато си в планината и не те пускат да тръгнеш без вериги.
Миналата зима ми се случи да ме спрат (спираха всички) и само тези с вериги ги пускаха да продължат.
Трябва да си богат, за да караш BMW!
Трябва да си много богат, за да караш старо BMW!

старши ентусиаст
Аватар
Кара: комби
Мечтае да кара: Нещо с S мотор
Детайли за колата: N52B25

Мнение от Gqbriel » 14 Дек 2013, 23:08

boqn92 написа:И аз съм с Близзак ЛМ-25 В магистралата с 220км/ч поне 7-8мин се държаха доста добре.На мокро и сняг са добре но не и максимум.Не са чак толкова шумни както Дънлоп.
А клко от вас носят вериги в багажника,аз лично даже не знам как се слагат и дали има за 17"

Аз нося винаги,макар и никога да не съм ползвал като нося и лопатка и 2-3 кг пясък :)

Sent from my HTC Desire 500 using Tapatalk
bgpavlp написа:Ремапа е като морския пясък на Приморско, влезнели един път в г..а, чистене няма :D .
Сложиш ли един път ремап, после не ти се иска да го махаш.
екс:М47/м47Н/Н52б30/м52б28/н52б5

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: предимно служебни кошници
Мечтае да кара: без да се ядосва
Детайли за колата: M47N

Мнение от MORSKIa » 14 Дек 2013, 23:49

Gqbriel написа:
boqn92 написа:И аз съм с Близзак ЛМ-25 В магистралата с 220км/ч поне 7-8мин се държаха доста добре.На мокро и сняг са добре но не и максимум.Не са чак толкова шумни както Дънлоп.

Аз нося винаги,макар и никога да не съм ползвал като нося и лопатка и 2-3 кг пясък :)

Sent from my HTC Desire 500 using Tapatalk

А аз си мислех, че само аз нося войнишката лопата на прадядо ми в багажника...... А колко подигравки съм отнесъл заради това...... :angel:
Между впрочем тя наистина е на прадядо ми от войните от началото на 20 век.....
И вериги съм слагал, а сега си търся да си купя и спрей течни вериги...да има. От имане глава не боли (казвам го от опит), ама от нямане........
И може би разводнихме темата, ама някой да каже как са текстилните вериги?
Не понасям тарикатите на пътя във всичките им проявления пък били те и с нашта марка

младши ентусиаст
Аватар
Кара: 320 i
Мечтае да кара: Е90 пак бензин

Мнение от ивайло81 » 15 Дек 2013, 1:21

Gqbriel написа:Ами от 20 колеги нямам ни един такъв...незнам кои шофЕри гледате,но тези които по един или друг начин си поддържат колите са със зимни..сега премиум или не всичкое финанси - такава ни е държавата..не може в една англия да са 60паунда тук да са 240лв!Но както и да е

Намери ми даден модел гуми дето в Англия е двойно по-евтин от тук. Искам да видя къде, че аз не намирам.

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от гумата » 15 Дек 2013, 9:44

Като заваля снега миналата година отидох в планината да премерим силите и гумата вървеше, докато на затъна колата и вратите не можеха да се отварят свободно. Не товарният или скоростният индекс през зимата, а новичките зимни гуми и съобразената скорост са важното. В началото всички работят, скоро след това някои се изтъркват от топлия асфалт и остават онези с най- добри комплексни качества, които не са толкова добри на сняг и лед колкото най- добрите. Можеш ли да ги разбереш гумите, като твоите географски условия на живот са разнообразни? Затуй да пази Господ и внимателно на всяка скорост.

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: БМВ 330Д
Мечтае да кара: Е92

Мнение от boqn92 » 15 Дек 2013, 15:01

Значи аз на 225.50.17 вериги не мога да сложа.А ако са течни вериги или текстилни

Потребител
Аватар

Мнение от Toto_K » 16 Дек 2013, 0:39

Здравейте,
Предварително се извинявам за това, че не успях д аизчета всички теми за гуми във форума, а и всички мения в тази тема. Но имам конкретен спешен въпрос. Имам БМВ е39530Д. Предстои ми дълго пътуване (към 2000 км) с доста багаж. Трябва да си сменя поне задните две гуми. Отпред съм с НОКИАН 216/60 R16. - доста са поизносени, но мисля да изкарат пътуването (Остава да реша дали да ги монтирам отад или да останат отпред). Конкретният въптос, който ме тормози е скледният. Мога ли да взема гуми 205/60 R16 92H, които да сменят скапалите се задни гуми. Най-много ме притеснява индекса за натоварване на новите - 92. Дали ще устиска, защото препоръките на производителя са варират м/у 94 и 96. Няма зашо да се чудите зашо съм се загледал по този размер - намерих нови гуми с този размер на доста по-ниска цена. Интересното е, че ги намерих на място, на което продават гуми втора ръка. Мога ли някак да разбера дали не са някакъв брак, който не е предвиден за пазара?

Другото притеснение е свързано с факта, че производителя не е препоръчал такъв размер гуми. Ширина 205 фигурура само за R15. Но Диаметъра на 205/60 R16 се различава с 1 мм от диаметъра на препоръчания от производителя 225/55R16.

Третия въпрос е мога ли въщност да джантите си да монтирам 205 или 225 наместо сегашните 215.

Авее бая въпросчета станаха, но ще се радвам, ако и на половината получа отговор.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: комби
Мечтае да кара: Нещо с S мотор
Детайли за колата: N52B25

Мнение от Gqbriel » 16 Дек 2013, 8:42

Leon написа:
Toto_K написа:Здравейте,
Предварително се извинявам за това, че не успях д аизчета всички теми за гуми във форума, а и всички мения в тази тема. Но имам конкретен спешен въпрос. Имам БМВ е39530Д. Предстои ми дълго пътуване (към 2000 км) с доста багаж. Трябва да си сменя поне задните две гуми. Отпред съм с НОКИАН 216/60 R16. - доста са поизносени, но мисля да изкарат пътуването (Остава да реша дали да ги монтирам отад или да останат отпред). Конкретният въптос, който ме тормози е скледният. Мога ли да взема гуми 205/60 R16 92H, които да сменят скапалите се задни гуми. Най-много ме притеснява индекса за натоварване на новите - 92. Дали ще устиска, защото препоръките на производителя са варират м/у 94 и 96. Няма зашо да се чудите зашо съм се загледал по този размер - намерих нови гуми с този размер на доста по-ниска цена. Интересното е, че ги намерих на място, на което продават гуми втора ръка. Мога ли някак да разбера дали не са някакъв брак, който не е предвиден за пазара?

Другото притеснение е свързано с факта, че производителя не е препоръчал такъв размер гуми. Ширина 205 фигурура само за R15. Но Диаметъра на 205/60 R16 се различава с 1 мм от диаметъра на препоръчания от производителя 225/55R16.

Третия въпрос е мога ли всъщност да джантите си да монтирам 205 или 225 наместо сегашните 215.

Авее бая въпросчета станаха, но ще се радвам, ако и на половината получа отговор.

Бая въпросчета, всичките обсъждани многократно... Можеш да тръгнеш с всякакви гуми, въпросът е какво ще ти се случи по пътя... Ако караш само по магистрали е едно, ако се вреш по планински пътища - друго... Тежка кола с багаж и лоши гуми е чудесна шейна, тръгне ли да се пързаля, само молитва помага. С 205/60/16 няма да имаш проблем, даже мисля, че е един от зимните размери за Е39, само трябва да си внимателен, с мощен мотор си все пак. Товарният индекс има резерв, но ти ще я товариш, а и явно е предназначена за по-леки коли, тоест по-вероятно да стане беля. Като добавим, че са били при втората ръка, много вероятно да са стари... Порови се в сайтовете за гуми, може да се намери евтин вариант като за твоята кола. Или потърси друг вариант да пътуваш спокойно - няма НИЩО по-важно от гумите, те са ти връзката с пътя...
bgpavlp написа:Ремапа е като морския пясък на Приморско, влезнели един път в г..а, чистене няма :D .
Сложиш ли един път ремап, после не ти се иска да го махаш.
екс:М47/м47Н/Н52б30/м52б28/н52б5

ПредишнаСледваща

Назад към E46