Скъсан маркуч за антифриз

3-та серия ('91-'98)

Модератори: vld, bum_bum, ///Leonix, Технически модератори

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: E36

Скъсан маркуч за антифриз

Мнение от Besnia2005 » 30 Ное 2013, 11:27

Въпроса ми е как да махна колекторите или някак си да ги повдигна, защото се спука разбира се най - неприятният за работа маркуч и просто няма как да се бърка или ако има начин без да се махат някой да сподели как се сменя този маркуч.

Ето снимки:

kolektorimarkuch.JPG

301120132094.jpg
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.
Не е важна колата, важно е задкормилното устройство :)

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E36 Compact

Re: Скъсан маркуч за антифриз

Мнение от jdl » 30 Ное 2013, 14:29

Не си писал какъв е моторът, по снимките ми прилича да е М42.

Тези маркучи, както и тройникът на блока (между другото, сега е подходящият момент да го смениш заедно с този маркуч, защото няма как да не е остарял порядъчно вече), може да се сменят, като се демонтира само горната част на колекторите, без долната! Голяма гъзня е, но е възможно, правих го преди няколко месеца. Свалят се въздушния филтър, throttle body-то, горната част на колектора, клапанчето за празния ход и всичко, закачено по тях.
Наложи ми се да сваля и алтернатора, иначе нямаше как да сменя тройника. Откачат се и всички вакуумчета и букси в околността, и се разглабя пластмасовата кутия (между двете части на колектора), през която минават кабелите от инсталацията, за да може да се изтегли леко настрана и да се пипа през процепите. НЕ СЕ откачат кабелите към стартера и към буксата на скоростната кутия за светлината за заден ход. НЕ СЕ пипат също така и горивната рейка и маркучите за бензина, защото не се сваля долната част на колектора. В НИКАКЪВ случай не се пръскат буксите на knock сензорите с контактен спрей преди сглобяването; ако трябва да се почистват, има спрейове с изопропилов алкохол, които са за почистване на мазнотии и всякакви други отложения (включително и тъпо използван контактен спрей :twisted: ), след което се изпаряват без следа.

Цялата работа отнема 3-4 часа. Първоначално се бях залетял да свалям и долната част на колектора и даже бях се подготвил с нова гарнитура, но след като установих, че трябва да откачам и инсталацията от стартера и отдолу (от скоростната кутия), ми мина желанието :)

Ако се ограничиш само да смениш този маркуч, без да пипаш тройника, може да се справиш и по-бързо.

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от Besnia2005 » 30 Ное 2013, 16:25

Да м42 е и да цялата тройка ще сменям, сега ще ходя да пазарувам, ако намеря магазин отворен, иначе на мене точно това не маркуча ми е спукан, а 3ката е останала в маркуча, счупила се е. Значи има начин как да разглобя само горната част, че аз така като го загледах и говорих с някой тука майстори, не на бмв казаха, че трябва всичко да се разглоби, а аз силно се надявах да има начин да не се разглабя всичко. Подробно ще си запиша твойте инструкции и ще сменям лека полека. Мерси много !

младши ентусиаст
Аватар
Кара: BMW и VAG

Мнение от zafirovp » 30 Ное 2013, 19:24

И аз го гледах скоро този филм, само където свалих и долните колектори. Смених всичко без гарнитурите. Един съвет, надписвай си отделните датчици и не бързай. Гледай да смениш всичко ако имаш възможност понеже не си заслужава за една изпуснала скоба да отваряш втори път(личен опит:))

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от Besnia2005 » 02 Дек 2013, 20:06

нямаше как да не сваля и долните колектори, то минава под всички колектори, но всичко се нареди :) Благодаря ви колеги за отговорите :bchug:

Назад към E36