Смяна вътрешни накрайници и външен шарнир.

3-та серия ('91-'98)

Модератори: vld, bum_bum, ///Leonix, Технически модератори

младши ентусиаст
Аватар
Кара: е39
Мечтае да кара: E38

Смяна вътрешни накрайници и външен шарнир.

Мнение от boywalking » 16 Ное 2013, 10:51

Здравейте колеги, нямам конкретен въпрос за марка части или нещо техническо, а съвет. Трябва да сменям вътрешни накрайници и външен шарнир, интересува ме дали мога да ги сменя сам на канал или е засукана работа и си трябва майстор, спец. инструменти или някой похват...
Въпросът ми е породен от чисто финансова гледна точка, а и обичам сам да си правя колата(поне каквото ми е по силите).
Жената е нежна струна, просто трябва да знаеш как да я опънеш...

Потребител
Аватар

Re: Смяна вътрешни накрайници и външен шарнир.

Мнение от nexus7910 » 16 Ное 2013, 11:00

Вътрешните накрайници не е проблем да ги смениш сам, само виж какъв ключ трябваше че май беше някъв голям, за шарнира ти трябва преса, ако я имаш и него можеш да смениш сам

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E30&E36

Мнение от Ba4oIlia » 16 Ное 2013, 15:41

После да не забравиш да отидеш на реглаж :yes:

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от metodi80 » 16 Ное 2013, 17:14

Вътрешните накрайници се отвиват от рейката с помоща на голям ключ - 32 или с тръбен ключ ...
Ако не са сменявани скоро е възможно да са ръждясали към външните и отвиването е да си ...майката !
Скоро сменявах моите вътрешни , от лявата страна така беше ръждясала резбата , че с 300 зора отвих вътрешния накрайник от външния (накрайниците не бяха оригинални БМВ , тоест някой преди мен ги е сменявал и при смяната му се е досвидяло да сложи малко смазка на резбата , та от там и проблема -водата е влизала през страничния процеп на външния накрайник и ...)
Не е нужно да сваляш външния накрайник от шенкела ....
При отвиването на вътрешния накрайник от външния законтри някак външния , за да не го сучеш при въртенето и да прекълцаш маншона на външния ...
Преди да свалиш накрайниците , измери с ролетка общата дължина на вътрешния и външния накрайник (тоест от шенкела до рейката) , а след това направи дължината на новия вътрешен със външния да бъде горе доли , колкото е била - това с цел да можеш да закараш нормално колата до пункт за реглаж (аз моите така ги бях нагодил на ръка , че като отидох на реглажа , нямаше нужда от промяна ! ).
За външния шарнир няма философия - сваля се носача , избива се на преса , набива се новия ...
Единстевното , което трябва да се съобрази (ако шарнира е с посока, а такива са стандартните шарнири с демпфер) - да се види как е бил разположен стария и новия да се разположи по същия начин ... Усилените шарнири нямат посока (тоест тези без демпфер).

младши ентусиаст
Аватар
Кара: Е46 323CI
Мечтае да кара: E36 M3 evo с валове

Мнение от vankatagsi » 16 Ное 2013, 17:29

Колегата преди мен, правилно и подробно е обяснил процедурата. Аз те съветвам ако нямаш двор, гараж или място в което колата може да остане, ако не се справиш в предвиденото време - закарай си колата на сервиз да ти е мирна главата. Не е голяма философия ,но мн често се случва всичко да е клеасало до заварка по окачването и работа уж за половин час да откара половин ден, особено ако нямаш опит и свестен интрумент.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: e46 328ti
Мечтае да кара: лястовица с рамка

Мнение от Skip_209 » 18 Ное 2013, 21:21

99.9 % няма да развиеш двата накрайника един от друг,най-лесно е да се нагреят с горелка или оксижен :mrgreen:
www.Steroid-X.com
0887 474 880

Автосервиз SDP
Sofia DRIFT port
гр. София ул. акад. Дмитрий Лихачов 33

младши ентусиаст
Аватар
Кара: е39
Мечтае да кара: E38

Мнение от boywalking » 18 Ное 2013, 22:22

Опря на камък още в момента в който трябваше да се сваля носача :mhihi: майсторите оправиха работата :|
Жената е нежна струна, просто трябва да знаеш как да я опънеш...

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E36 Compact M40B18 M-tech

Мнение от k-hristov » 24 Ное 2013, 19:14

boywalking написа:Опря на камък още в момента в който трябваше да се сваля носача :mhihi: майсторите оправиха работата :|

Що, с кое не можа да се справиш?Имаш да отвиеш 2 гайки и 2/3 болта (зависи с кои биалетки си).

Назад към E36