Дилема: Зимни гуми 225 или 205, който е пробвал!
Модератори: Dimitroff, Технически модератори
- bmw545i
- младши ентусиаст
-
- Кара: BMW 545i
- Детайли за колата: E 60
Re: Дилема: Зимни гуми 225 или 205, който е пробвал!
Alegron написа:Колега Turturelo, ако на вратата пише че може 205/55/16 значи може и е сигурно за поведението на автомобила, нали така?
Мисля че колегата по-горе имаше предвид под тесни и високи, точно този размер...
едва ли някой трезво мислещ човек би си представил за Е90 нещо друго под тесни и високи гуми.
А за по-широката стъпка за която говориш, все пак е зима и не караме по автомобилни писти...
Аз съм за 205/55/16.
Успех.
Sent from my iPhone using Tapatalk
През зимата в България сняг по улиците има само седмица две. През другото време пътищата са в най-лошия случай мокри. И още повече технологиите за производство на автомобилни гуми напредна и ефектът на по-тесните гуми е преодолян, благодарение на въвеждането на нови смеси и шарки.
Колкото по-голямо петно - толкова по-големи ламели си вършат работата!

- hrpopov217
- младши ентусиаст
-
- Кара: Е60 530i 04, G30 540i
Turturelo написа:\
Отделно тесни и високи гуми е леко морално остаряло твърдение. \...
Не мисля, че е остаряло твърдение, има го доказано хиляди пъти, включително и 21век но не ми се влиза в спорове, всеки сам си решава с какво да кара. В Бг няма закон който да изисква зимни гуми, така, че съвсем спокойно и със сликове може да се кара, на който му се вижда малко контактното петно на "тесните и високи гуми"
- Alegron
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: ex.E90, pr.E46, fu.?30
Колега BMW545i, тебе те разбирам. Ти 16-ки и да искаш не можеш да сложиш 
А иначе за т.нар. контактна повърхност, все пак не говорим за 155, а за 205, нали?

А иначе за т.нар. контактна повърхност, все пак не говорим за 155, а за 205, нали?

- bmw545i
- младши ентусиаст
-
Alegron написа:Колега BMW545i, тебе те разбирам. Ти 16-ки и да искаш не можеш да сложиш
Според мен, каквото е предписано от БМВ, това истината. Там са дадени няколко размера, който да избере човек, няма да сбърка.
225/50/17 е най-макият възможен рамер за моята кола, но държа да отбележа, че доста често превъртат, заради голямата мощност.
В моят случай е по-добре да се сложи по- широкия размер. Мой приятел има същата 545-ца и сложи 245/45/17 и е доста по добре при ускорение.

- stocky
- ентусиаст
-
- Кара: BMW E82, E83, E92, F02
- Мечтае да кара: Saab Viggen 2.3T
- Детайли за колата: BMW X3 E83 LCI MY'08; 2.0d 177bhp, steptronic.
BMW 120d E82 MY'08; 2.0d 220bhp, steptronic.
BMW 320d E92 LCI MY'12; 2.0d 184bhp, steptronic.
BMW 320i E90 MY'05; 2.0i 150bhp.
BMW 750Ld F02 LCI MY'13; 3.0d 386bhp, steptronic.
BMW 320i E36 MY'96; 2.0i 150bhp.
BMW 118d F21 MY'13; 2.0d 143bhp.
hrpopov217 написа:
Не мисля, че е остаряло твърдение, има го доказано хиляди пъти, включително и 21век но не ми се влиза в спорове, всеки сам си решава с какво да кара.
Може ли все пак да се обосновеш за по-тясната гума? Ама примерите с WRC не важат, щото там тънките гуми работят по начин, по който никой от нас/вас няма никога да си ползва гумите?
- hrpopov217
- младши ентусиаст
-
- Кара: Е60 530i 04, G30 540i
stocky написа:
Може ли все пак да се обосновеш за по-тясната гума? Ама примерите с WRC не важат, щото там тънките гуми работят по начин, по който никой от нас/вас няма никога да си ползва гумите?
ОК казвам аз как карам. Летни 225/50/16, зимни 205/60/16. Вярно е, че тънък, дебел, висок, широк и разни такива нямат точни определения.
- Leon
- старши ентусиаст
-
- Кара: 328i
stocky написа:hrpopov217 написа:
Не мисля, че е остаряло твърдение, има го доказано хиляди пъти, включително и 21век но не ми се влиза в спорове, всеки сам си решава с какво да кара.
Аз се уморих да го пиша, но хайде още веднъж... Тесните гуми са по-добри САМО и единствено на лед или близък до него сняг, или заледена кал, защото масата на колата пада върху по-малка площ, което дава повече сцепление на заледена повърхност. Във всякаква мека настилка тесните гуми "потъват". WRC гумите са много различни от шосейните, но принципът е горният. Обратното - за офроуд се ползват възможно най-широките гуми, които разпределят масата на по-голама площ и държат колата "отгоре". При размерите, които коментираме и условията, в които употребяваме гумите, тези неща нямат съществено значение. Както отбеляза Turturelo, не караме УАЗ и Москвич... Е, има разлика между 205 и 255, но рядко ще попаднете в условия, в които тя е критична. Решението е лесно - слагате си най-изгодния или красив за вас размер, препоръчан от производителя и всичко е ОК.
Never mistake motion for action...
Leon написа: WRC гумите са много различни от шосейните, но принципът е горният.
ама много различни .. в крайна сметка има различни видове за съответната настилка, което ги прави неработещи на друга. Нещо като F1 гумите. Говорейки за зимни, в повечето случай са с много агресивен грайфер и още по-често със шипове. Интересното е, че тези гуми работят много добре при високи скорости, правейки автомобила изумително добър за управление, но съответно крайно неадекватни с ниски скорости. На асфалт, мокро и макадам ги нема никакви. Не съм имал щастието да карам WRC, впечатленията са ми от Gрoup N рали автомобил. Това ги различава драстично от автомобилните гуми, които трябва да работят на сухо, мокро, киша, лед и сняг ... да са издръжливи като пробег, добри по отношение на разхода на гориво и нивата на шум. И затова няма все-сезонни гуми

Leon написа:stocky написа:hrpopov217 написа:
Аз се уморих да го пиша, но хайде още веднъж... Тесните гуми са по-добри САМО и единствено на лед или близък до него сняг, или заледена кал, защото масата на колата пада върху по-малка площ, което дава повече сцепление на заледена повърхност. Във всякаква мека настилка тесните гуми "потъват". WRC гумите са много различни от шосейните, но принципът е горният. Обратното - за офроуд се ползват възможно най-широките гуми, които разпределят масата на по-голама площ и държат колата "отгоре". При размерите, които коментираме и условията, в които употребяваме гумите, тези неща нямат съществено значение. Както отбеляза Turturelo, не караме УАЗ и Москвич... Е, има разлика между 205 и 255, но рядко ще попаднете в условия, в които тя е критична. Решението е лесно - слагате си най-изгодния или красив за вас размер, препоръчан от производителя и всичко е ОК.
А аз ще го потретя.
И 205 и 225 гуми имат еднаква контактна площ, при равни други условия.

Трябва да си богат, за да караш BMW!
Трябва да си много богат, за да караш старо BMW!
Трябва да си много богат, за да караш старо BMW!
- S7
- старши ентусиаст
-
- Кара: G05 xdrive 40i
- Мечтае да кара: трезвен
bmw545i написа:
През зимата в България сняг по улиците има само седмица две. През другото време пътищата са в най-лошия случай мокри. И още повече технологиите за производство на автомобилни гуми напредна и ефектът на по-тесните гуми е преодолян, благодарение на въвеждането на нови смеси и шарки.
Колкото по-голямо петно - толкова по-големи ламели си вършат работата!
Колега нали си наясно че Сф не е цяла България

Изображение
- stocky
- ентусиаст
-
- Кара: BMW E82, E83, E92, F02
- Мечтае да кара: Saab Viggen 2.3T
- Детайли за колата: BMW X3 E83 LCI MY'08; 2.0d 177bhp, steptronic.
BMW 120d E82 MY'08; 2.0d 220bhp, steptronic.
BMW 320d E92 LCI MY'12; 2.0d 184bhp, steptronic.
BMW 320i E90 MY'05; 2.0i 150bhp.
BMW 750Ld F02 LCI MY'13; 3.0d 386bhp, steptronic.
BMW 320i E36 MY'96; 2.0i 150bhp.
BMW 118d F21 MY'13; 2.0d 143bhp.
А аз препоръчвам да си набавите зимен комплект патерички, че са най-тънки... 

- ТРСТ
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: 325 TDS , Nissan primera 4x4
- Мечтае да кара: GTR
- Детайли за колата: комби,М пакет
Снегът от хиляди години си е все сняг,независимо от технологиите. Ако някой не харесва старата руска военна техника,да погледне съвременната западна.
Личният ми опит сочи следното;
Тясна лятна гума, на снежен Боровец,автомобил рено 9,драпа повече от големите лимузини на задно предаване и с препоръчаните зимни гуми.
Колата ,която карам сега е с препоръчителен размер 205 или 225.
Карах я с гуми 185 защото такива ми попаднаха изгодно с джанти на 15. Невероятна проходимост за кола със задно при сурови зимни условия.
Тясната гума потъва повече,точно затова управлява возилото по добре. И с по-широката ще легнеш на корем,като стигнат нещата до там.
По добре с 9 км в час,отколкото в пряспата,а като е сухо или мокро мога пак да си карам по бавничко.
Най-често зимата вадим от преспите яки джипки и премиум автомобили със задно предаване със старата руска техника,наречена МТЛБ.
Съвет;
Който иска "пърформанс", на сухо и мокро ,както и визия и може да си го позволи,да слага широки гуми на големи джанти. При сурови зимни условия да избира друг транспорт или да не пътува.
Тези ,които рискуват да пътуват в такива условия,да изберат тесният препоръчителен размер и по-малката джанта от табличката на колонката.
Пред стихиите всички сме равни ,но различно подготвени.
Безаварийна зима на Всички!
Личният ми опит сочи следното;
Тясна лятна гума, на снежен Боровец,автомобил рено 9,драпа повече от големите лимузини на задно предаване и с препоръчаните зимни гуми.
Колата ,която карам сега е с препоръчителен размер 205 или 225.
Карах я с гуми 185 защото такива ми попаднаха изгодно с джанти на 15. Невероятна проходимост за кола със задно при сурови зимни условия.
Тясната гума потъва повече,точно затова управлява возилото по добре. И с по-широката ще легнеш на корем,като стигнат нещата до там.
По добре с 9 км в час,отколкото в пряспата,а като е сухо или мокро мога пак да си карам по бавничко.
Най-често зимата вадим от преспите яки джипки и премиум автомобили със задно предаване със старата руска техника,наречена МТЛБ.
Съвет;
Който иска "пърформанс", на сухо и мокро ,както и визия и може да си го позволи,да слага широки гуми на големи джанти. При сурови зимни условия да избира друг транспорт или да не пътува.
Тези ,които рискуват да пътуват в такива условия,да изберат тесният препоръчителен размер и по-малката джанта от табличката на колонката.
Пред стихиите всички сме равни ,но различно подготвени.
Безаварийна зима на Всички!
- bmw545i
- младши ентусиаст
-
Автомобил 4х4 не може да драпа повече с летни гуми от автомобил с задно и зимни гуми!
http://www.youtube.com/watch?v=twSHAeFJzRI
http://www.youtube.com/watch?v=STaximkaQxo
Автомобил 4х4 не може да драпа повече с летни гуми от автомобил с задно и зимни гуми!

- ТРСТ
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: 325 TDS , Nissan primera 4x4
- Мечтае да кара: GTR
- Детайли за колата: комби,М пакет
bmw545i написа:Тясна лятна гума, на снежен Боровец,автомобил рено 9,драпа повече от големите лимузини на задно предаване и с препоръчаните зимни гуми.
Автомобил 4х4 не може да драпа повече с летни гуми от автомобил с задно и зимни гуми!![]()
Браво! Колко интересно!
Аз писах за собствен опит. Моята кола,моите гуми ,стил на каране....
Имам голям опит и с 4х4 автомобилите,а филмчетата наистина са доста занимателни.
- bmw545i
- младши ентусиаст
-
ТРСТ написа:bmw545i написа:Тясна лятна гума, на снежен Боровец,автомобил рено 9,драпа повече от големите лимузини на задно предаване и с препоръчаните зимни гуми.
Автомобил 4х4 не може да драпа повече с летни гуми от автомобил с задно и зимни гуми!![]()
Браво! Колко интересно!
Аз писах за собствен опит. Моята кола,моите гуми ,стил на каране....
Имам голям опит и с 4х4 автомобилите,а филмчетата наистина са доста занимателни.
Е, и аз пиша от собствен опит, но подкрепям мнението си и с чужд опит!!!

Имам и мои филмчета с х1/х3/х5 и х6, ама да не занимавам аудитроията с ЛИЧЕН ОПИТ.