Дилема: Зимни гуми 225 или 205, който е пробвал!

3-та серия ('06-'12)

Модератори: Dimitroff, Технически модератори

младши ентусиаст
Аватар
Кара: BMW 545i
Детайли за колата: E 60

Re: Дилема: Зимни гуми 225 или 205, който е пробвал!

Мнение от bmw545i » 16 Ное 2013, 11:27

Alegron написа:Колега Turturelo, ако на вратата пише че може 205/55/16 значи може и е сигурно за поведението на автомобила, нали така? :)
Мисля че колегата по-горе имаше предвид под тесни и високи, точно този размер...
едва ли някой трезво мислещ човек би си представил за Е90 нещо друго под тесни и високи гуми.
А за по-широката стъпка за която говориш, все пак е зима и не караме по автомобилни писти...
Аз съм за 205/55/16.
Успех.

Sent from my iPhone using Tapatalk

През зимата в България сняг по улиците има само седмица две. През другото време пътищата са в най-лошия случай мокри. И още повече технологиите за производство на автомобилни гуми напредна и ефектът на по-тесните гуми е преодолян, благодарение на въвеждането на нови смеси и шарки.

Колкото по-голямо петно - толкова по-големи ламели си вършат работата! :yes:

младши ентусиаст
Аватар
Кара: Е60 530i 04, G30 540i

Мнение от hrpopov217 » 16 Ное 2013, 12:23

Turturelo написа:\

Отделно тесни и високи гуми е леко морално остаряло твърдение. \...

Не мисля, че е остаряло твърдение, има го доказано хиляди пъти, включително и 21век но не ми се влиза в спорове, всеки сам си решава с какво да кара. В Бг няма закон който да изисква зимни гуми, така, че съвсем спокойно и със сликове може да се кара, на който му се вижда малко контактното петно на "тесните и високи гуми"

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: ex.E90, pr.E46, fu.?30

Мнение от Alegron » 16 Ное 2013, 13:12

Колега BMW545i, тебе те разбирам. Ти 16-ки и да искаш не можеш да сложиш :)
А иначе за т.нар. контактна повърхност, все пак не говорим за 155, а за 205, нали? ;)

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от bmw545i » 16 Ное 2013, 13:41

Alegron написа:Колега BMW545i, тебе те разбирам. Ти 16-ки и да искаш не можеш да сложиш :)
А иначе за т.нар. контактна повърхност, все пак не говорим за 155, а за 205, нали? ;)

Според мен, каквото е предписано от БМВ, това истината. Там са дадени няколко размера, който да избере човек, няма да сбърка.
225/50/17 е най-макият възможен рамер за моята кола, но държа да отбележа, че доста често превъртат, заради голямата мощност.
В моят случай е по-добре да се сложи по- широкия размер. Мой приятел има същата 545-ца и сложи 245/45/17 и е доста по добре при ускорение.
:yes:

ентусиаст
Аватар
Кара: BMW E82, E83, E92, F02
Мечтае да кара: Saab Viggen 2.3T
Детайли за колата: BMW X3 E83 LCI MY'08; 2.0d 177bhp, steptronic.
BMW 120d E82 MY'08; 2.0d 220bhp, steptronic.
BMW 320d E92 LCI MY'12; 2.0d 184bhp, steptronic.
BMW 320i E90 MY'05; 2.0i 150bhp.
BMW 750Ld F02 LCI MY'13; 3.0d 386bhp, steptronic.
BMW 320i E36 MY'96; 2.0i 150bhp.
BMW 118d F21 MY'13; 2.0d 143bhp.

Мнение от stocky » 16 Ное 2013, 19:13

hrpopov217 написа:
Не мисля, че е остаряло твърдение, има го доказано хиляди пъти, включително и 21век но не ми се влиза в спорове, всеки сам си решава с какво да кара.

Може ли все пак да се обосновеш за по-тясната гума? Ама примерите с WRC не важат, щото там тънките гуми работят по начин, по който никой от нас/вас няма никога да си ползва гумите?

младши ентусиаст
Аватар
Кара: Е60 530i 04, G30 540i

Мнение от hrpopov217 » 16 Ное 2013, 19:57

stocky написа:
Може ли все пак да се обосновеш за по-тясната гума? Ама примерите с WRC не важат, щото там тънките гуми работят по начин, по който никой от нас/вас няма никога да си ползва гумите?

ОК казвам аз как карам. Летни 225/50/16, зимни 205/60/16. Вярно е, че тънък, дебел, висок, широк и разни такива нямат точни определения.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: 328i

Мнение от Leon » 17 Ное 2013, 10:54

stocky написа:
hrpopov217 написа:
Не мисля, че е остаряло твърдение, има го доказано хиляди пъти, включително и 21век но не ми се влиза в спорове, всеки сам си решава с какво да кара.

Аз се уморих да го пиша, но хайде още веднъж... Тесните гуми са по-добри САМО и единствено на лед или близък до него сняг, или заледена кал, защото масата на колата пада върху по-малка площ, което дава повече сцепление на заледена повърхност. Във всякаква мека настилка тесните гуми "потъват". WRC гумите са много различни от шосейните, но принципът е горният. Обратното - за офроуд се ползват възможно най-широките гуми, които разпределят масата на по-голама площ и държат колата "отгоре". При размерите, които коментираме и условията, в които употребяваме гумите, тези неща нямат съществено значение. Както отбеляза Turturelo, не караме УАЗ и Москвич... Е, има разлика между 205 и 255, но рядко ще попаднете в условия, в които тя е критична. Решението е лесно - слагате си най-изгодния или красив за вас размер, препоръчан от производителя и всичко е ОК.
Never mistake motion for action...

автомобилен поклонник
Аватар

Мнение от Turturelo » 17 Ное 2013, 20:39

Leon написа: WRC гумите са много различни от шосейните, но принципът е горният.

ама много различни .. в крайна сметка има различни видове за съответната настилка, което ги прави неработещи на друга. Нещо като F1 гумите. Говорейки за зимни, в повечето случай са с много агресивен грайфер и още по-често със шипове. Интересното е, че тези гуми работят много добре при високи скорости, правейки автомобила изумително добър за управление, но съответно крайно неадекватни с ниски скорости. На асфалт, мокро и макадам ги нема никакви. Не съм имал щастието да карам WRC, впечатленията са ми от Gрoup N рали автомобил. Това ги различава драстично от автомобилните гуми, които трябва да работят на сухо, мокро, киша, лед и сняг ... да са издръжливи като пробег, добри по отношение на разхода на гориво и нивата на шум. И затова няма все-сезонни гуми :mhihi:

ентусиаст
Аватар
Кара: 330хд

Мнение от JTD » 18 Ное 2013, 23:02

Leon написа:
stocky написа:
hrpopov217 написа:

Аз се уморих да го пиша, но хайде още веднъж... Тесните гуми са по-добри САМО и единствено на лед или близък до него сняг, или заледена кал, защото масата на колата пада върху по-малка площ, което дава повече сцепление на заледена повърхност. Във всякаква мека настилка тесните гуми "потъват". WRC гумите са много различни от шосейните, но принципът е горният. Обратното - за офроуд се ползват възможно най-широките гуми, които разпределят масата на по-голама площ и държат колата "отгоре". При размерите, които коментираме и условията, в които употребяваме гумите, тези неща нямат съществено значение. Както отбеляза Turturelo, не караме УАЗ и Москвич... Е, има разлика между 205 и 255, но рядко ще попаднете в условия, в които тя е критична. Решението е лесно - слагате си най-изгодния или красив за вас размер, препоръчан от производителя и всичко е ОК.

А аз ще го потретя.
И 205 и 225 гуми имат еднаква контактна площ, при равни други условия. :mhihi:
Трябва да си богат, за да караш BMW!
Трябва да си много богат, за да караш старо BMW!

старши ентусиаст
Аватар
Кара: G05 xdrive 40i
Мечтае да кара: трезвен

Мнение от S7 » 19 Ное 2013, 6:19

bmw545i написа:

През зимата в България сняг по улиците има само седмица две. През другото време пътищата са в най-лошия случай мокри. И още повече технологиите за производство на автомобилни гуми напредна и ефектът на по-тесните гуми е преодолян, благодарение на въвеждането на нови смеси и шарки.

Колкото по-голямо петно - толкова по-големи ламели си вършат работата! :yes:

Колега нали си наясно че Сф не е цяла България ;) има и други градове в Бг като Видин и Русе за пример дето има зими дето снега е до ушите и трае по месец по някога,така че аз лично препоръчвам възможно най-тясната гума,за Русе специално препоръчвам 195 гуми :mhihi:
Изображение

ентусиаст
Аватар
Кара: BMW E82, E83, E92, F02
Мечтае да кара: Saab Viggen 2.3T
Детайли за колата: BMW X3 E83 LCI MY'08; 2.0d 177bhp, steptronic.
BMW 120d E82 MY'08; 2.0d 220bhp, steptronic.
BMW 320d E92 LCI MY'12; 2.0d 184bhp, steptronic.
BMW 320i E90 MY'05; 2.0i 150bhp.
BMW 750Ld F02 LCI MY'13; 3.0d 386bhp, steptronic.
BMW 320i E36 MY'96; 2.0i 150bhp.
BMW 118d F21 MY'13; 2.0d 143bhp.

Мнение от stocky » 19 Ное 2013, 9:37

А аз препоръчвам да си набавите зимен комплект патерички, че са най-тънки... :banghead:

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: 325 TDS , Nissan primera 4x4
Мечтае да кара: GTR
Детайли за колата: комби,М пакет

Мнение от ТРСТ » 19 Ное 2013, 11:07

Снегът от хиляди години си е все сняг,независимо от технологиите. Ако някой не харесва старата руска военна техника,да погледне съвременната западна.
Личният ми опит сочи следното;
Тясна лятна гума, на снежен Боровец,автомобил рено 9,драпа повече от големите лимузини на задно предаване и с препоръчаните зимни гуми.
Колата ,която карам сега е с препоръчителен размер 205 или 225.
Карах я с гуми 185 защото такива ми попаднаха изгодно с джанти на 15. Невероятна проходимост за кола със задно при сурови зимни условия.
Тясната гума потъва повече,точно затова управлява возилото по добре. И с по-широката ще легнеш на корем,като стигнат нещата до там.
По добре с 9 км в час,отколкото в пряспата,а като е сухо или мокро мога пак да си карам по бавничко.
Най-често зимата вадим от преспите яки джипки и премиум автомобили със задно предаване със старата руска техника,наречена МТЛБ.
Съвет;
Който иска "пърформанс", на сухо и мокро ,както и визия и може да си го позволи,да слага широки гуми на големи джанти. При сурови зимни условия да избира друг транспорт или да не пътува.
Тези ,които рискуват да пътуват в такива условия,да изберат тесният препоръчителен размер и по-малката джанта от табличката на колонката.
Пред стихиите всички сме равни ,но различно подготвени.
Безаварийна зима на Всички!

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от bmw545i » 19 Ное 2013, 11:34

Тясна лятна гума, на снежен Боровец,автомобил рено 9,драпа повече от големите лимузини на задно предаване и с препоръчаните зимни гуми.

Автомобил 4х4 не може да драпа повече с летни гуми от автомобил с задно и зимни гуми! :kuku:

http://www.youtube.com/watch?v=twSHAeFJzRI

http://www.youtube.com/watch?v=STaximkaQxo

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: 325 TDS , Nissan primera 4x4
Мечтае да кара: GTR
Детайли за колата: комби,М пакет

Мнение от ТРСТ » 19 Ное 2013, 11:53

bmw545i написа:Тясна лятна гума, на снежен Боровец,автомобил рено 9,драпа повече от големите лимузини на задно предаване и с препоръчаните зимни гуми.

Автомобил 4х4 не може да драпа повече с летни гуми от автомобил с задно и зимни гуми! :kuku:

Браво! Колко интересно!
Аз писах за собствен опит. Моята кола,моите гуми ,стил на каране....
Имам голям опит и с 4х4 автомобилите,а филмчетата наистина са доста занимателни.

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от bmw545i » 19 Ное 2013, 16:14

ТРСТ написа:
bmw545i написа:Тясна лятна гума, на снежен Боровец,автомобил рено 9,драпа повече от големите лимузини на задно предаване и с препоръчаните зимни гуми.

Браво! Колко интересно!
Аз писах за собствен опит. Моята кола,моите гуми ,стил на каране....
Имам голям опит и с 4х4 автомобилите,а филмчетата наистина са доста занимателни.

Е, и аз пиша от собствен опит, но подкрепям мнението си и с чужд опит!!! :winky:

Имам и мои филмчета с х1/х3/х5 и х6, ама да не занимавам аудитроията с ЛИЧЕН ОПИТ. :mhihi:

ПредишнаСледваща

Назад към E90/E91/E92/E93