Въпрос за сигурността с 18ки през зимата
Модератори: Atsalov, Ilko Ivanov, mad_presley, Технически модератори
9 мнения
• Страница 1 от 1
Въпрос за сигурността с 18ки през зимата
Здравейте,
Леко съм озадачен по един въпрос, та да попитам и тук - става въпрос за това че според официално дилърство в БГ, без да казвам кое, Е60 трябва да се кара зимата само със 17ки, защото такива били изискванията на БМВ, и едва ли не не се предлагат гуми зимни 18ки защото не е сейф.
Не намирам подобно твърдение нито в книжката която имам за Е60, а в интернет наистина основно се предлагат 17ки за зимни, но не виждам да пише никъде че 18ките са опасни или нещо такова. В интерес на истината за първи път чух това във въпросния дилър.
Става въпрос за гуми с размер 245/40/18, на джанта модел 246.
като подвъпрос, запазен сет зимни гуми на 5 години ок ли са? Имам предвид че не са изтрити, но по спецификация за Е60 се препоръчват гуми до 6 г.
Леко съм озадачен по един въпрос, та да попитам и тук - става въпрос за това че според официално дилърство в БГ, без да казвам кое, Е60 трябва да се кара зимата само със 17ки, защото такива били изискванията на БМВ, и едва ли не не се предлагат гуми зимни 18ки защото не е сейф.
Не намирам подобно твърдение нито в книжката която имам за Е60, а в интернет наистина основно се предлагат 17ки за зимни, но не виждам да пише никъде че 18ките са опасни или нещо такова. В интерес на истината за първи път чух това във въпросния дилър.
като подвъпрос, запазен сет зимни гуми на 5 години ок ли са? Имам предвид че не са изтрити, но по спецификация за Е60 се препоръчват гуми до 6 г.
- mitko87
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: 320d facelift
- Мечтае да кара: ///М3
Re: Въпрос за сигурността с 18ки през зимата
За първи път чувам такова нещо
Не мислиш ли че този размер е прекалено нисък и широк за зимна гума

Не мислиш ли че този размер е прекалено нисък и широк за зимна гума

- Herdim
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: Е60 530d
Няма логика да не се предлагат 18ки в официалните представителства след като от БМВ имат няколко модела джанти с зимни гуми комплект.
Пример Джанти Style 184 + Michelin Alpin PA2 245/45 R18
Пример Джанти Style 184 + Michelin Alpin PA2 245/45 R18
- bmw545i
- младши ентусиаст
-
- Кара: BMW 545i
- Детайли за колата: E 60
kolp написа:Здравейте,
Според мен има някакво недоразумение - какво значение има цолажа на гумата за сигурността при зимни условия ...

Вече ширината е друг въпрос - всичко, което съм прочел досега сочи, че не е зле зимните гуми да са по-тесни, за да може да се концентрирапо-голяма тежест върху по-малка площ.
Последните години обаче с развитието на технологията и съсътава гумите, негативният ефект от широките зимни гуми се компенсира от подобрените качества на гумата - прдимно във високия клас гуми.
Гумите имат живот 5-6 години, след което следва да се сменят, назависимо от размера на грайфера!!! След този срок, сигурността на гумата е компрометиран.Не бих ги купил.

- _Maranello_
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: F11 530xd / Ex. e61 535d
Зима и лете съм с 18-ки runflat без проблеми. Зимата планини не катеря. Гледам единствено да не остана кантар някъде, че колата е ниска. В големите снегове нямах проблем със сцеплението, ако това те интересува. Единствено внимавам с подаването на газ и спирачките, както при всяка друга кола. Все пак мощен автомобил се управлява различно в лоши условия. Даже бих казал, че надхвърли очакванията ми след многото изчетени приказки по форумите. Определено съм доволен от пътното поведение. Трета година съм с нея и съм в карал във всякакви условия - жеги, сняг, лед, сняг върху лед... Последно в много силен дъжд, в който повечето коли отбиха. Магистралата в Словения беше станала река. Не ме подведе нито веднъж. Естествено не си правя компромис с гумите.
Sent from my GT-I9505 using Tapatalk 2
Здраве, безаварийно и безпроблемно!
Абе пич, хората карат ръждиви опели с летни гуми през зимата и са живи и здрави ти се притесняваш за това 

Tool - Fear Inoculum
- Taruno
- старши ентусиаст
-
- Кара: BMW F10 530d 12'
- Мечтае да кара: G30 530d
_Maranello_ написа:Зима и лете съм с 18-ки runflat без проблеми. Зимата планини не катеря. Гледам единствено да не остана кантар някъде, че колата е ниска. В големите снегове нямах проблем със сцеплението, ако това те интересува. Единствено внимавам с подаването на газ и спирачките, както при всяка друга кола. Все пак мощен автомобил се управлява различно в лоши условия. Даже бих казал, че надхвърли очакванията ми след многото изчетени приказки по форумите. Определено съм доволен от пътното поведение. Трета година съм с нея и съм в карал във всякакви условия - жеги, сняг, лед, сняг върху лед... Последно в много силен дъжд, в който повечето коли отбиха. Магистралата в Словения беше станала река. Не ме подведе нито веднъж. Естествено не си правя компромис с гумите.
Напълно те подкрепям колага, дълго време карах една e34 525i 24v

( хубавата зимна гума прави чудеса),
Иначе по темата, както казват колегите не цолажа е важен, а ширината като по-тясно = по-добре
пс. на лед няма предно, задно 4х4 всичко поднася, бутахме един GL тая зима и една Х3ка нова дето бяха спрели на чист лед
Emooo написа:Абе пич, хората карат ръждиви опели с летни гуми през зимата и са живи и здрави ти се притесняваш за това
хахаха

9 мнения
• Страница 1 от 1