Въпрос за сигурността с 18ки през зимата

5-та серия ('04 - '10)

Модератори: Atsalov, Ilko Ivanov, mad_presley, Технически модератори

ентусиаст
Аватар

Въпрос за сигурността с 18ки през зимата

Мнение от kolp » 28 Май 2013, 17:24

Здравейте,

Леко съм озадачен по един въпрос, та да попитам и тук - става въпрос за това че според официално дилърство в БГ, без да казвам кое, Е60 трябва да се кара зимата само със 17ки, защото такива били изискванията на БМВ, и едва ли не не се предлагат гуми зимни 18ки защото не е сейф.

Не намирам подобно твърдение нито в книжката която имам за Е60, а в интернет наистина основно се предлагат 17ки за зимни, но не виждам да пише никъде че 18ките са опасни или нещо такова. В интерес на истината за първи път чух това във въпросния дилър.

Става въпрос за гуми с размер 245/40/18, на джанта модел 246.

като подвъпрос, запазен сет зимни гуми на 5 години ок ли са? Имам предвид че не са изтрити, но по спецификация за Е60 се препоръчват гуми до 6 г.

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: 320d facelift
Мечтае да кара: ///М3

Re: Въпрос за сигурността с 18ки през зимата

Мнение от mitko87 » 28 Май 2013, 19:51

За първи път чувам такова нещо :shock:
Не мислиш ли че този размер е прекалено нисък и широк за зимна гума :kuku:
Изображение Изображение Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: Е60 530d

Мнение от Herdim » 28 Май 2013, 20:49

Няма логика да не се предлагат 18ки в официалните представителства след като от БМВ имат няколко модела джанти с зимни гуми комплект.

Пример Джанти Style 184 + Michelin Alpin PA2 245/45 R18

младши ентусиаст
Аватар
Кара: BMW 545i
Детайли за колата: E 60

Мнение от bmw545i » 29 Май 2013, 13:14

kolp написа:Здравейте,

Леко съм озадачен по един въпрос, та да попитам и тук - става въпрос за това че според официално дилърство в БГ, без да казвам кое, Е60 трябва да се кара зимата само със 17ки, защото такива били изискванията на БМВ, и едва ли не не се предлагат гуми зимни 18ки защото не е сейф.

Не намирам подобно твърдение нито в книжката която имам за Е60, а в интернет наистина основно се предлагат 17ки за зимни, но не виждам да пише никъде че 18ките са опасни или нещо такова. В интерес на истината за първи път чух това във въпросния дилър.

Става въпрос за гуми с размер 245/40/18, на джанта модел 246.

като подвъпрос, запазен сет зимни гуми на 5 години ок ли са? Имам предвид че не са изтрити, но по спецификация за Е60 се препоръчват гуми до 6 г.

Според мен има някакво недоразумение - какво значение има цолажа на гумата за сигурността при зимни условия ... :shock:

Вече ширината е друг въпрос - всичко, което съм прочел досега сочи, че не е зле зимните гуми да са по-тесни, за да може да се концентрирапо-голяма тежест върху по-малка площ.
Последните години обаче с развитието на технологията и съсътава гумите, негативният ефект от широките зимни гуми се компенсира от подобрените качества на гумата - прдимно във високия клас гуми.
Гумите имат живот 5-6 години, след което следва да се сменят, назависимо от размера на грайфера!!! След този срок, сигурността на гумата е компрометиран.Не бих ги купил. :nono:

младши ентусиаст
Аватар
Кара: 5er

Мнение от aero » 29 Май 2013, 14:44

Ама ти пак ли питаш за тия гуми :mhihi:
Изображение

Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: F11 530xd / Ex. e61 535d

Мнение от _Maranello_ » 29 Май 2013, 17:28

Зима и лете съм с 18-ки runflat без проблеми. Зимата планини не катеря. Гледам единствено да не остана кантар някъде, че колата е ниска. В големите снегове нямах проблем със сцеплението, ако това те интересува. Единствено внимавам с подаването на газ и спирачките, както при всяка друга кола. Все пак мощен автомобил се управлява различно в лоши условия. Даже бих казал, че надхвърли очакванията ми след многото изчетени приказки по форумите. Определено съм доволен от пътното поведение. Трета година съм с нея и съм в карал във всякакви условия - жеги, сняг, лед, сняг върху лед... Последно в много силен дъжд, в който повечето коли отбиха. Магистралата в Словения беше станала река. Не ме подведе нито веднъж. Естествено не си правя компромис с гумите.

Sent from my GT-I9505 using Tapatalk 2
Здраве, безаварийно и безпроблемно!

старши ентусиаст
Аватар
Кара: '16 550d

Мнение от Emooo » 29 Май 2013, 19:52

Абе пич, хората карат ръждиви опели с летни гуми през зимата и са живи и здрави ти се притесняваш за това :lol:
Tool - Fear Inoculum

старши ентусиаст
Аватар
Кара: BMW F10 530d 12'
Мечтае да кара: G30 530d

Мнение от Taruno » 29 Май 2013, 19:54

_Maranello_ написа:Зима и лете съм с 18-ки runflat без проблеми. Зимата планини не катеря. Гледам единствено да не остана кантар някъде, че колата е ниска. В големите снегове нямах проблем със сцеплението, ако това те интересува. Единствено внимавам с подаването на газ и спирачките, както при всяка друга кола. Все пак мощен автомобил се управлява различно в лоши условия. Даже бих казал, че надхвърли очакванията ми след многото изчетени приказки по форумите. Определено съм доволен от пътното поведение. Трета година съм с нея и съм в карал във всякакви условия - жеги, сняг, лед, сняг върху лед... Последно в много силен дъжд, в който повечето коли отбиха. Магистралата в Словения беше станала река. Не ме подведе нито веднъж. Естествено не си правя компромис с гумите.

Sent from my GT-I9505 using Tapatalk 2

Напълно те подкрепям колага, дълго време карах една e34 525i 24v :smoke: единственото, което имаше значение беше как ТИ подаваш газ, колко ТИ внимаваш и с какви гуми си обул колата
( хубавата зимна гума прави чудеса),

Иначе по темата, както казват колегите не цолажа е важен, а ширината като по-тясно = по-добре

пс. на лед няма предно, задно 4х4 всичко поднася, бутахме един GL тая зима и една Х3ка нова дето бяха спрели на чист лед

ентусиаст
Аватар

Мнение от kolp » 30 Май 2013, 10:29

Emooo написа:Абе пич, хората карат ръждиви опели с летни гуми през зимата и са живи и здрави ти се притесняваш за това :lol:

хахаха :)

Назад към Е60/Е61