Баланс на спирачките

3-та серия ('91-'98)

Модератори: vld, bum_bum, ///Leonix, Технически модератори

ентусиаст
Аватар
Кара: e92 M3 LCI / g30 530d xdrive
Мечтае да кара: всички модели на BMW M GmbH

Баланс на спирачките

Мнение от Vanqu1sh » 16 Май 2013, 11:12

Ходих онзи ден да си направя технически преглед на колата и след като минах попитах какво е положението. Казаха ми че предните ми спирачки били зле и едната хваща по-силно от другата. Разликата била 29% и съм бил на границата точно. Понеже по време на теста колата беше застанала малко накриво на валците може ли от това да е тази разлика. Чудя се защото никога не съм имал дърпане в волана по време на спиране , а ако е толкова голяма разликата би трябвало да се усети. Колата като цяло си спира много добре, дисковете и накладките са в перфектно състояние.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: BMW E30 316.BMW E46 320D
Мечтае да кара: BMW E30 M3

Re: Баланс на спирачките

Мнение от georde123000 » 16 Май 2013, 11:21

трябва да се раздвижат апаратите, не е лошо да си вземеш ремонтен комплект да смениш буталцата,маншоните,спирачните маркучи и спирачна течност :winky:
Изображение

ентусиаст
Аватар

Мнение от Vanqu1sh » 16 Май 2013, 19:10

Въпроса ми е може ли да има 29% разлика в спирачките и да не го усетя по никакъв начин?

старши ентусиаст
Аватар
Кара: the real 5er
Мечтае да кара: 0:00h. at La Sarthe

Мнение от Dirty M5 driveR » 16 Май 2013, 19:17

Възможно е, защото все пак нямаш само предни спирачки. Известна разлика във спирачните усилия и на задните колела може да доведе до това да имаш големи разлики и да не усетиш. Един вид задните ти спирачки в момента може би компенсират този "дебаланс" в предните. А вероятно е възможно и техниката във въпросния пункт да не дава коректни показания. При всички случаи е добре да се направи ревизия на спирачките, за да се види за нередности, като засилени внимание обърни на буталата, спирачните маркучи (сменят се периодично) и спирачната течност.

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от txl » 16 Май 2013, 19:46

Като се съмняваш, отиди някъде другаде, където правят гтп, да премерят спирачките пак и виж какъв ще е резултатът.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Lexus GS430 07' , BMW Z4 2.5
Мечтае да кара: BMW M2

Мнение от ildivvy » 17 Май 2013, 15:42

Колеги,да попитам и тук.Вярно ли е твърдението,че на Е36 задните спирачки се задействат малко по-късно от предните,в смисъл при по-натиснат педал на спирачката?Т.е.,когато го натискаме по-леко се задействат само предните,а когато го натиснем по-надоло се задействат и задните вече по-сериозно.
Ex: 96' BMW318ti

Изображение

Европа!!! Събуди се!!! Започни да гледаш собствения си интерес!

Вече съм фен на Марио Драги!

" Някои хора са толкова бедни, че имат само пари! " - Тодор Колев

Мразя скапаните водачи на служебни бели 'баничарки'!!!

младши ентусиаст
Аватар
Кара: 545i
Мечтае да кара: 6 series 650i Gran Coupe

Мнение от Wierdo » 17 Май 2013, 21:44

ildivvy написа:Колеги,да попитам и тук.Вярно ли е твърдението,че на Е36 задните спирачки се задействат малко по-късно от предните,в смисъл при по-натиснат педал на спирачката?Т.е.,когато го натискаме по-леко се задействат само предните,а когато го натиснем по-надоло се задействат и задните вече по-сериозно.

Това твърдение е вярно за по-голямата, да не кажа за всички масови автомобили.

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от txl » 18 Май 2013, 0:08

А какво ли е техническото обяснение на това твърдение?

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от Wierdo » 18 Май 2013, 1:15

При натисната спирачка има повече тежест на предната ос. По тази причина, силата на задните спирачки е по-малка. Колко по-малка е (а може и да не е) зависи от колата. Ако това не е така, при всяка малко по-силна спирачка всички щяхме да правиме пируети :ok:
До колкото знам, вярно е, че в един момент, при по-силно натиснат педал, силите може да се изравнят.

Друг е въпроса, че при колите от нашата марка, разпределението на теглото като цяло е 50/50 и може да се увеличи спирачната сила отзад ;) Много по-приятно е като намачкаш "сопките" цялата кола да легне, вместо да забие предницата.

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от txl » 18 Май 2013, 11:55

Wierdo, ти говориш за разпределение на спирачното усилие, а ildivvy пита за момента на задействане на спирачките.

Аз доколкото си представям работата на двукръговата спирачна помпа, моментът на задействане трябва да е практически еднакъв. Помпата изтласква течност и в двата кръга практически едновременно. Ако някой има знанието да го коментира, би било интересно за мен.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Тъпата кака да маа с черпака
Мечтае да кара: Кадилакът на Долън
Детайли за колата: да има джам таван, кожни седалки, музика сватба, 320спринцофка, барнеш копче джам пада....

Мнение от saleen » 18 Май 2013, 12:48

Wierdo написа:До колкото знам, вярно е, че в един момент, при по-силно натиснат педал, силите може да се изравнят.

Не ми се вярва да е възможно това изравняване, но кой знае, може би при силно натоварен автомобил и екстремно спиране :roll: Навремето карах задномоторна шкода 120 с много лека предница, там в книжката пишеше, че 70% от спирачното усилие отива към предните спирачки, заради преразпределението на теглото при спиране. Според мен спирачките си се задействат едновременно, но предните би трябвало да блокират преди задните, ако няма абс естествено.
Никой не мое ма връне на селу!

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от Wierdo » 18 Май 2013, 13:14

Бих казал, че при съвсеем лека спирачка, хващат само предни. В последствие влизат и задните в играта ;)

Потребител
Аватар

Мнение от mk_20 » 18 Май 2013, 17:40

Аз съм карал такава кола, която първо болкират първо задните след това предните (без АБС) . При нормално каране не се усеща, бих казал изобщо не се усеща, но решиш ли да спреш рязко задницата полита на където реши. Една идея по-малко поднася отколкото с дръпната ръчна, но ефекта е сходен. За задържането на предните апарати преди задните и аз съм го чувал и мисля, че това идва поради факта, че предните спирачки имат по-голямо спирачно усилие от задните. Та от там те да задържат преди задните ,но в никакъв случаи не и само предните пък при по силно спиране и задните. Нали помпата е една за предни и задни тя едновременно изтласква течност. Относно въпроса на колегата пуснал темата предполагам, че не усещаш разликата заради АБС. Нали точно неговата работа е да не позволява да болкират колелата следователно и да не занася нанякъде.

ентусиаст
Аватар

Мнение от Vanqu1sh » 18 Май 2013, 19:50

На един приятел с жигула му се беше преебал тоя кантар дето определя спирачното усилие и по слизане по нанадолнище хващаха само едните спирачки и направи ебати пируета :kuku:

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Lexus GS430 07' , BMW Z4 2.5
Мечтае да кара: BMW M2

Мнение от ildivvy » 19 Май 2013, 13:20

Wierdo написа:Бих казал, че при съвсем лека спирачка, хващат само предни. В последствие влизат и задните в играта ;)

Точно това имах в предвид!Мисля,че е особеност в конструкцията на самата сп.помпа/главен спирачен цилиндър.
Ex: 96' BMW318ti

Изображение

Европа!!! Събуди се!!! Започни да гледаш собствения си интерес!

Вече съм фен на Марио Драги!

" Някои хора са толкова бедни, че имат само пари! " - Тодор Колев

Мразя скапаните водачи на служебни бели 'баничарки'!!!

Следваща

Назад към E36