Баланс на спирачките
Модератори: vld, bum_bum, ///Leonix, Технически модератори
18 мнения
• Страница 1 от 2 • 1, 2
- Vanqu1sh
- ентусиаст
-
- Кара: e92 M3 LCI / g30 530d xdrive
- Мечтае да кара: всички модели на BMW M GmbH
Баланс на спирачките
Ходих онзи ден да си направя технически преглед на колата и след като минах попитах какво е положението. Казаха ми че предните ми спирачки били зле и едната хваща по-силно от другата. Разликата била 29% и съм бил на границата точно. Понеже по време на теста колата беше застанала малко накриво на валците може ли от това да е тази разлика. Чудя се защото никога не съм имал дърпане в волана по време на спиране , а ако е толкова голяма разликата би трябвало да се усети. Колата като цяло си спира много добре, дисковете и накладките са в перфектно състояние.
- georde123000
- младши ентусиаст
-
- Кара: BMW E30 316.BMW E46 320D
- Мечтае да кара: BMW E30 M3
Re: Баланс на спирачките
трябва да се раздвижат апаратите, не е лошо да си вземеш ремонтен комплект да смениш буталцата,маншоните,спирачните маркучи и спирачна течност 

- Vanqu1sh
- ентусиаст
-
Въпроса ми е може ли да има 29% разлика в спирачките и да не го усетя по никакъв начин?
- Dirty M5 driveR
- старши ентусиаст
-
- Кара: the real 5er
- Мечтае да кара: 0:00h. at La Sarthe
Възможно е, защото все пак нямаш само предни спирачки. Известна разлика във спирачните усилия и на задните колела може да доведе до това да имаш големи разлики и да не усетиш. Един вид задните ти спирачки в момента може би компенсират този "дебаланс" в предните. А вероятно е възможно и техниката във въпросния пункт да не дава коректни показания. При всички случаи е добре да се направи ревизия на спирачките, за да се види за нередности, като засилени внимание обърни на буталата, спирачните маркучи (сменят се периодично) и спирачната течност.
Като се съмняваш, отиди някъде другаде, където правят гтп, да премерят спирачките пак и виж какъв ще е резултатът.
- ildivvy
- старши ентусиаст
-
- Кара: Lexus GS430 07' , BMW Z4 2.5
- Мечтае да кара: BMW M2
Колеги,да попитам и тук.Вярно ли е твърдението,че на Е36 задните спирачки се задействат малко по-късно от предните,в смисъл при по-натиснат педал на спирачката?Т.е.,когато го натискаме по-леко се задействат само предните,а когато го натиснем по-надоло се задействат и задните вече по-сериозно.
Ex: 96' BMW318ti

Европа!!! Събуди се!!! Започни да гледаш собствения си интерес!
Вече съм фен на Марио Драги!
" Някои хора са толкова бедни, че имат само пари! " - Тодор Колев
Мразя скапаните водачи на служебни бели 'баничарки'!!!

- Wierdo
- младши ентусиаст
-
- Кара: 545i
- Мечтае да кара: 6 series 650i Gran Coupe
ildivvy написа:Колеги,да попитам и тук.Вярно ли е твърдението,че на Е36 задните спирачки се задействат малко по-късно от предните,в смисъл при по-натиснат педал на спирачката?Т.е.,когато го натискаме по-леко се задействат само предните,а когато го натиснем по-надоло се задействат и задните вече по-сериозно.
Това твърдение е вярно за по-голямата, да не кажа за всички масови автомобили.
- Wierdo
- младши ентусиаст
-
При натисната спирачка има повече тежест на предната ос. По тази причина, силата на задните спирачки е по-малка. Колко по-малка е (а може и да не е) зависи от колата. Ако това не е така, при всяка малко по-силна спирачка всички щяхме да правиме пируети
До колкото знам, вярно е, че в един момент, при по-силно натиснат педал, силите може да се изравнят.
Друг е въпроса, че при колите от нашата марка, разпределението на теглото като цяло е 50/50 и може да се увеличи спирачната сила отзад
Много по-приятно е като намачкаш "сопките" цялата кола да легне, вместо да забие предницата.

До колкото знам, вярно е, че в един момент, при по-силно натиснат педал, силите може да се изравнят.
Друг е въпроса, че при колите от нашата марка, разпределението на теглото като цяло е 50/50 и може да се увеличи спирачната сила отзад

Wierdo, ти говориш за разпределение на спирачното усилие, а ildivvy пита за момента на задействане на спирачките.
Аз доколкото си представям работата на двукръговата спирачна помпа, моментът на задействане трябва да е практически еднакъв. Помпата изтласква течност и в двата кръга практически едновременно. Ако някой има знанието да го коментира, би било интересно за мен.
Аз доколкото си представям работата на двукръговата спирачна помпа, моментът на задействане трябва да е практически еднакъв. Помпата изтласква течност и в двата кръга практически едновременно. Ако някой има знанието да го коментира, би било интересно за мен.
- saleen
- старши ентусиаст
-
- Кара: Тъпата кака да маа с черпака
- Мечтае да кара: Кадилакът на Долън
- Детайли за колата: да има джам таван, кожни седалки, музика сватба, 320спринцофка, барнеш копче джам пада....
Wierdo написа:До колкото знам, вярно е, че в един момент, при по-силно натиснат педал, силите може да се изравнят.
Не ми се вярва да е възможно това изравняване, но кой знае, може би при силно натоварен автомобил и екстремно спиране

Никой не мое ма връне на селу!
- Wierdo
- младши ентусиаст
-
Бих казал, че при съвсеем лека спирачка, хващат само предни. В последствие влизат и задните в играта 

Аз съм карал такава кола, която първо болкират първо задните след това предните (без АБС) . При нормално каране не се усеща, бих казал изобщо не се усеща, но решиш ли да спреш рязко задницата полита на където реши. Една идея по-малко поднася отколкото с дръпната ръчна, но ефекта е сходен. За задържането на предните апарати преди задните и аз съм го чувал и мисля, че това идва поради факта, че предните спирачки имат по-голямо спирачно усилие от задните. Та от там те да задържат преди задните ,но в никакъв случаи не и само предните пък при по силно спиране и задните. Нали помпата е една за предни и задни тя едновременно изтласква течност. Относно въпроса на колегата пуснал темата предполагам, че не усещаш разликата заради АБС. Нали точно неговата работа е да не позволява да болкират колелата следователно и да не занася нанякъде.
- Vanqu1sh
- ентусиаст
-
На един приятел с жигула му се беше преебал тоя кантар дето определя спирачното усилие и по слизане по нанадолнище хващаха само едните спирачки и направи ебати пируета 

- ildivvy
- старши ентусиаст
-
- Кара: Lexus GS430 07' , BMW Z4 2.5
- Мечтае да кара: BMW M2
Wierdo написа:Бих казал, че при съвсем лека спирачка, хващат само предни. В последствие влизат и задните в играта
Точно това имах в предвид!Мисля,че е особеност в конструкцията на самата сп.помпа/главен спирачен цилиндър.
Ex: 96' BMW318ti

18 мнения
• Страница 1 от 2 • 1, 2