Прекъсва студена - М42

3-та серия ('91-'98)

Модератори: vld, bum_bum, ///Leonix, Технически модератори

кандидат ентусиаст
Аватар
Мечтае да кара: M3 GTS

Прекъсва студена - М42

Мнение от bavaromobila » 23 Фев 2013, 0:51

Колеги нужна ми е малка помощ от вас. Имам проблем с моето М42. Като запаля колата си работа както трябва, давам газ и си поема перфектно (даже много върви), но както я покарам 200м и колата започва да прекъсва докато загрее напълно. Прави ми впечатление, че когато стрелката на температурата се отлепи от чертата и мине в синята зона започва така да прави. Прекъсването е много голямо, направо няма мощност да върви, а както казах в момента в които потегля като е напълно студена върви перфектно. Замерих температурните датчици и са си наред, дебитомера и той, ламбдата и тя, датчиците на коляновия вал и разпределителните валове и те са наред. Дюзите едва ли ще са, сипвах и добавка, но никаква разлика няма през времето когато прекъсва. Пък и няма логика в началото да върви, после не и после пак.... Имам 1-2 съмнение и да видим какво ще кажете и вие - обяснявам си го, че дърпа въздух от някъде (въпреки, че проверих и уж не дърпа) и когато е напълно студена нали уж се нуждае от повече въздух заради повечето гориво и затова да не и пречи ''смукането''. След това като малко загрее това количество въздух вече и идва много и прекъсва..... Това е само вариант, може и да са пълни глупости, но така си мисля. Другото нещо е горивният ми филтър. Сменял съм го преди 25 хил.км. (уж тоя където го взех от 50лв се менил на 30 хиляди). Та за него съмненията са ми, че в началото си изгаря бензина след филтъра и в момента, в който ''свърши'' този бензин и трябва да си вземе от резервоара да започва да прекъсва заради някакво запушване на този филтър. Това са само някакви предположения.... може и да са пълни глупости, но все пак да ги споделя.
Пишете ако знаете нещо и можете да ми помогнете.
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: BMW 320is e36
Мечтае да кара: BMW e92
Детайли за колата: Малка спретната количка с 150 магарета отпред

Re: Прекъсва студена - М42

Мнение от ReD_z0n3 » 23 Фев 2013, 2:45

На една М42-ка откачихме стъпковото моторче и проблема се оправи проблема , а беше същият като твоят..
Bayerische Motoren Werke

старши ентусиаст
Аватар
Кара: the real 5er
Мечтае да кара: 0:00h. at La Sarthe

Мнение от Dirty M5 driveR » 23 Фев 2013, 11:08

Правилно си се насочил към възможен паразитен въздух, така че огледай по-внимателно, а може и да пробваш със спрей (така май най-лесно става). Поне симптомите ти отговарят на тая болежка, но може и да е нещо друго, така че диагностика първо.

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от bavaromobila » 23 Фев 2013, 11:24

Стъпковото моторче го закупувах чисто ново преди 40-50 хиляди километра... но знае ли човек... след малко като излизам ще го откача и ще пробвам.
До Dirty M5 driveR - колега с какъв спрей да пробвам за по сигурно, кажи ми ако знаеш как се казва, та да си купя един.
Изображение

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от rhase » 23 Фев 2013, 11:39

В практикер има спрей за чистене на Карбуратор - 5-8лв беше, сив с червено-розови надписи, аз с такъв съм пръскал и върши работа. Провери всички снадки на маркучи, гофре, клапан картерни газове. Пръсни и по смукателния колектор там където се съединяват 2-те му части, виж маркучите на ДИСА-та също. Виж тези неща ако мислиш че взима въздух. Мини диагностика за всеки случай :yes:
:bchug:

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от bavaromobila » 11 Мар 2013, 20:24

Малко със закъснение пиша, но сега намерих свободно време. Значи пробвах с откачено стъпково моторче и не е там проблема. Моторчето си работи. Остават още няколко варианта - горивен филтър, ECU и дюзите.
За дюзите дилемата обаче е друга - като ги свалях не смених гумичките (уж не бяха скъсани) и може случайно да дърпа въздух от там някъде. Но идва другият въпрос - то ще дърпа постоянно т.е. постоянно ще прекъсва ако е там проблема. Другото е ECU-то - компютъра да се е прецакал и да не знае изобщо какво става с колата :D 3-я вариант е горивният филтър (дадох обяснение в първият ми пост по моята логика). Ще го сменя и него не е проблем, но не съм сигурен обаче дали е там проблема. Ако е запушен... същото нещо важи и там - ще прекъсва постоянно и няма да има мощност и т.н.... От къде ми дойде сега това на главата не знам :dunno:
Изображение

ентусиаст
Аватар
Кара: M42 POWER

Мнение от petio_bmw 318is » 11 Мар 2013, 21:48

Пробвай да откачиш клапана за парите от резервоара,на мен някога ми прекъсваше и дори гаснеше от него.

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от bavaromobila » 11 Мар 2013, 22:01

Утре или другиден ще пробвам и това. Благодаря колега. Нека да пишат и друго колеги ако могат да помогнат с нещо :)
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от bavaromobila » 18 Мар 2013, 20:52

Пробвах и това и не е там проблема.
Хайде още малко да разкажа за проблема.
Като я покарах малко повече (защото не я карам често) се оказа, че до 2300-2500об си прекъсва доволно.... Като я натисна до към 5 хиляди оборота и освободя от скорост и натисна спирачката започва да не държи обороти и да ги мени от 500-600-800 и т.н. и след 5-10 секунди ги нормализира. Нещо ме съмнява, че сместа е богата и затова да се дави така... знам ли. Днес напръсках с спрей за карбуратори маркучите за въздуха и всичко е ОК там.... Свещи да са.... едва ли, имам още 1 комплект и с тях върви по абсолютно същия начин. Не знам дали съм споменал, но също и цапа свещите. Т.е. богата смес. Да речем да са дюзите - хубаво, но защо и 4-те свещи цапа ?....
Изображение

User
Аватар
Кара: 330XD
Детайли за колата: the silent power

Мнение от b00st » 20 Мар 2013, 4:13

rhase написа:В практикер има спрей за чистене на Карбуратор - 5-8лв беше, сив с червено-розови надписи, аз с такъв съм пръскал и върши работа. Провери всички снадки на маркучи, гофре, клапан картерни газове. Пръсни и по смукателния колектор там където се съединяват 2-те му части, виж маркучите на ДИСА-та също. Виж тези неща ако мислиш че взима въздух. Мини диагностика за всеки случай :yes:
:bchug:

А не ти ли направи впечатление, че тоя същия спрей за карбуратори е всъщност силен разредител и не се употребява върху пластмаса и маркучи, защото може да ги повреди :)

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от rhase » 20 Мар 2013, 9:40

Всъщност не. И аз така се усъмних и предварително изчетох написаното по флакона :conf: не пишеше нищо такова и няма проблеми вече около 1 година и 20к км. Но не съм и пръскал много по пластмаси, гума и т.н. Маркучите бяха направо подменени с нови.
:!: Мерси за съвета все пак. Нека колегата и всички които опитват бъдат внимателни :bchug:

Он: Провери ли клапана за картерни газове? Огледай го добре. На моят, преди да го махна, се беше разхлабил съвсем леко единият болт и дърпаше от там, защото не беше плътно прилепнал. Отне ми няколко дена докато го установя.
Става въпрос за болтчето №12
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от bavaromobila » 20 Мар 2013, 9:50

На моето М42 до колкото знам няма клапан за картерни газове :dunno:
Изображение

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от rhase » 20 Мар 2013, 10:01

Значи е от първите М42 в е36 :yes: Можеш да провериш ТУК - написваш последните 7 цифри от VIN номера на автомобила.
Казваш че цапала свещите. А отгоре как е, провери ли лули, кабели? Има ли масло при свещите? :)

младши ентусиаст
Аватар
Кара: BMW 318i, sedan, 11.97

Мнение от 00700 » 20 Мар 2013, 15:03

bavaromobila написа:Колеги нужна ми е малка помощ от вас. Имам проблем с моето М42. Като запаля колата си работа както трябва, давам газ и си поема перфектно (даже много върви), но както я покарам 200м и колата започва да прекъсва докато загрее напълно. Прави ми впечатление, че когато стрелката на температурата се отлепи от чертата и мине в синята зона започва така да прави. Прекъсването е много голямо, направо няма мощност да върви, а както казах в момента в които потегля като е напълно студена върви перфектно. Замерих температурните датчици и са си наред, дебитомера и той, ламбдата и тя, датчиците на коляновия вал и разпределителните валове и те са наред. Дюзите едва ли ще са, сипвах и добавка, но никаква разлика няма през времето когато прекъсва. Пък и няма логика в началото да върви, после не и после пак.... Имам 1-2 съмнение и да видим какво ще кажете и вие - обяснявам си го, че дърпа въздух от някъде (въпреки, че проверих и уж не дърпа) и когато е напълно студена нали уж се нуждае от повече въздух заради повечето гориво и затова да не и пречи ''смукането''. След това като малко загрее това количество въздух вече и идва много и прекъсва..... Това е само вариант, може и да са пълни глупости, но така си мисля. Другото нещо е горивният ми филтър. Сменял съм го преди 25 хил.км. (уж тоя където го взех от 50лв се менил на 30 хиляди). Та за него съмненията са ми, че в началото си изгаря бензина след филтъра и в момента, в който ''свърши'' този бензин и трябва да си вземе от резервоара да започва да прекъсва заради някакво запушване на този филтър. Това са само някакви предположения.... може и да са пълни глупости, но все пак да ги споделя.
Пишете ако знаете нещо и можете да ми помогнете.

Виж тук: viewtopic.php?t=126046.
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от bavaromobila » 25 Мар 2013, 15:11

Колеги ще питам в тази тема, за да не отварям нова.
Има ли значение средното гърне за вървенето на колата в ниските обороти ? Защото моето е заминало.... Иначе проблема го оправих na 70% :D Сега прекъсва само когато е студена, но това вече май са дюзите :D
Изображение

Следваща

Назад към E36