Проблем с М42

3-та серия ('91-'98)

Модератори: vld, bum_bum, ///Leonix, Технически модератори

младши ентусиаст
Аватар
Кара: BMW и VAG

Проблем с М42

Мнение от zafirovp » 27 Дек 2012, 21:17

Здравейте,
Днес на една бензиностанция, реших да отворя капака. Забелязах теч на масло и хидравлична течност. Двигателя е измит преди 1000 км. Маслото е сменяно също преди 1000 км. От тогава колата е видяла доста тормоз. Моля за малко повече информация, къде да търсим проблема, колко ще струва ремонта и къде може да извършат подобен ремонт качествено(от София съм).

Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение

Весели Празници!

костинбродчанин
Аватар
Кара: е60 530д
Мечтае да кара: М3 Компакт
Детайли за колата: Няма много...

Re: Проблем с М42

Мнение от vladi_a_i » 27 Дек 2012, 21:39

Семеринга на коляновия вал ти е заминал.Виж си клапана за картерните газове....да не ти надува мотора.Датчика на коляновия вал има О пръстен-смени го..
БМВ и пак БМВ и пак БМВ...БМВ

Потребител
Аватар

Мнение от fanfast » 27 Дек 2012, 22:40

Освен всичките работи който колегата е изброил, погледнете и гарнитурата на картера как е.
Прави каквото ТРЯБВА, пък да става каквото ЩЕ!!!

костинбродчанин
Аватар

Мнение от vladi_a_i » 28 Дек 2012, 0:12

Аааа и си стегни маркучите под казанчето за хидравликата,че се одървят след време и пропускат...

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: e36 318ti
Мечтае да кара: всичко
Детайли за колата: М42б18 '94

Мнение от s_kolev » 28 Дек 2012, 0:49

Измий пак мотора и провери за теч от капаците на веригата, тялото на термостата, капака на клапаните или семеринг-а на кол. вал, виж и картера. Слаби места на М42 са гарнитурата на капака на клапаните, капаците на веригата и гарнитурата при тялото на масления филтър :yes:
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: the real 5er
Мечтае да кара: 0:00h. at La Sarthe

Мнение от Dirty M5 driveR » 28 Дек 2012, 7:34

Маслото на хидравликата ли си сменял? По принцип е хубаво като се сменя, да се свали казанчето и да се почисти. Даже май имаше някаква цедка на дъното, която не помня дали се сменяше (дали не беше едно цяло :roll: ). Болежка на тия казанчета са щуцерите - понякога се цепят. При всички случаи обаче е нужно да почистиш добре и да наблюдаваш внимателно от къде ще протече.

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от zafirovp » 28 Дек 2012, 17:54

Цял ден се мъчих и до никъде не стигнах. Първо започнах с отсраняването на проблема с играещи обороти.
Първо смених въздушния филтър- нищо
После горивния - пак нищо
Свалих стъпковото моторче, изпразних половин флакон WD-40 в него, забърсах с чист парцал, измих маркучите- нищо
При сваляне забелязах, че един маркуч, влизащ в спирачната помпа е скъсан. Е колко съм дърпал само аз си знам, вадене няма.
Изображение
Ако някой, знае как да го изкарам тоя маркуч да казва, че изглежда с груба сила нестава. И така колата си работи, но всеки момент, ще се скъса, и това както винаги ще е най-неподходящия момент.

След това махнах казанчето на хидравликата, изглежда че е здраво, само скобите са за смяна. Проблемите с теча на маслото ще ги оправям в сервиз, понеже не съм сигурен че ще се справя.
Много мерси за отговорите, ще съм благодарен ако някой даде съвет за гадния маркуч как да го сваля.

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от zafirovp » 28 Дек 2012, 21:45

Хайде още малко feedback.

Вече 12 часа се занимавам с колата. Изглежда прекалих с кафетата.
Маркуча от спирачната помпа така и немога да го изкарам. Използвам мнооого груба сила. Цената в Дару Кар е 60 лв. Мога ли на негово място да сложа обикновен гумен маркуч? Как да изкарам стария? :ranting: :censored: :bang:

Колегата vladi_a_i ме посъветва да изолирам клапана за картерни газове. Търсих в Интернет, но не ми е ясно как точно става. Има един гумен маркуч, който влиза в филтъра. Маркуча е много мек и почти скъсан, в дару кар естествено е 40 лв. :kuku: Мога ли да го сменя с обикновен, маслоустойчив маркуч. Как да излирам клапана? :banghead: :banghead: :banghead:

ПС:
Знам, че сигурно питам елементарни въпроси, но нямам никакъв опит с колите, но имам голямо желание да се науча. Не ми пречи след Нова Година да я вкарам в сервиз, и да съм спокоен, но много по-добре за мен ще е ако оправя сам каквото мога.

Благодаря :bchug:

костинбродчанин
Аватар

Мнение от vladi_a_i » 28 Дек 2012, 22:06

Клапана го запушваш или махаш и слагаш нещо така,че да не дърпа повече въздух от там.Маркуча дето излиза от капака на главата го пускаш свободно да си стой,може да ползваш маслоустойчив маркуч :yes: и да го отведеш надолу към дъното на мотора отстрани,че парите да си излизат свободно и да не ти намирисва :mhihi: .Този маркуч дето ти излиза от сервото към колектора си вземи от колега от форума здрав и си го смени,че той ти е нужен за спирането на автомобила-той не е обикновен,при мен даже е облицован отвън с метална тел да не огъва.Ако нещо не разбра попитай пак,не е срамно човек да не знае :D ..И маркуча вземи го изрежи,кво се моташ :mhihi:

кандидат ентусиаст
Аватар
Мечтае да кара: 1982 Corvette
Детайли за колата: WBS...

Мнение от XaH-kpyM » 29 Дек 2012, 0:54

Не искам да се заяждам ,ама за да спестите 30лв от ходене в сервиз, ще похарчите 300 за изпотрошени чарколяци.
Иначе и обикновен маркуч да сложиш на сервото ще кара, гледай само да е с малко по-дебели стени.

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от zafirovp » 29 Дек 2012, 1:26

Да така е прав си, но има и сервизи където за 30 лв ремонт, ще ти потрошат колата. От личен опит го казвам. Пък и този маркуч е така от доста време и в доста сервизи не са го забелязали. Смяната ми е лесна, ама махането ме запъна. Утре сутринта го почвам с ножовката. :bang:

Благодаря на всички за отговорите, много ми помогнахте. :bchug:

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: кво му падне...
Мечтае да кара: М6 G-power

Мнение от jorko7120 » 29 Дек 2012, 2:02

zafirovp написа:Да така е прав си, но има и сервизи където за 30 лв ремонт, ще ти потрошат колата. От личен опит го казвам. Пък и този маркуч е така от доста време и в доста сервизи не са го забелязали. Смяната ми е лесна, ама махането ме запъна. Утре сутринта го почвам с ножовката. :bang:

Благодаря на всички за отговорите, много ми помогнахте. :bchug:

Няма лошо но внимавай да не прецакаш щуцера или там както му се казва на това дето е нахлузен маркуча. Може преди това да пробваш с права отвертка (да не е много широка) пъхаш от къде края на маркуча колкото може и дърпаш с разклащане. Аз така правя като ми се опъне някой маркуч и до сега с успех :). Само една подробност пази ръцете докато подпъхваш :mhihi:
За Хелуин
Flash написа:Децата в Перник, като почукат на вратата на някой, вместо "номер или лакомство", казват "ракия или бой". :mhihi:

Изображение

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от zafirovp » 30 Дек 2012, 14:54

Успешно извадих маркуча. И без него си работят спирачките (поне на място :P ). Скъсих го доста, след празниците ще се сменя, че сега не е най-подходящия момент за търсене на части.

Назад към E36