Данък суета

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

zxsport
Аватар

Re: Данък суета

Мнение от zxsport » 15 Ное 2012, 2:27

alx написа:в българия този момент (американците му викат "peer pressure"- натиск на тези около тебе) е много силно развит.

хората... са комплексирани. дори тези с парите. защото повечето знаят как са ги направили тези пари и вътрешно ги е срам от себе си (колкото и да го крият) ... затова трябва постояно да се доказват. барем забравят за началното натрупване. та... не може в българия да имаш пари и да не го покажеш защото - мнението на другите за тебе ще е ниско. но от друга страна пък като се показваш- мнението на другите пред тебе е високо а зад гърба ти- ниско. няма оправия. в българското общество човек си "купува" уважение. да, ама то всъщност не се купува. и затова и уважението ни е такова- некачествено. с горчив привкус.

друг момент- трябва да се разграничава "суета"-та от "нуждата". един човек с възможности може да иска последната м-ка или амг за да се покаже с нея, а може да я иска защото за него е вътрешнопотребно да кара бързо и да натиска с 300. и често е много трудно така от пръв поглед да разграничиш кой е суетния и кой- търсача на силни усещания. нещата стават по-сложни защото истината обикновено е някъде в интервала "суетник ... шофьор"

нещата са още по-размити когато става въпрос за по-дребни неща- примерно айфон- защо някой има айфон? защото за него е важно телефона да е като бижу и да има екран които радва окото и всичко да е плавно и интуитивно.... или защото иска да се покаже с него защото е скъп? трудно можеш да разбереш истинската причина ако не го познаваш човека добре. а тя е както казах- сигурно някъде по средата.

така че "робуването" може да е продиктувано от много неща- някои са важни за нас, други са плод на суетата. затова и единен шаблон за тия неща няма. приоритетите ни са различни и няма таблица кое е приоритет за определен човек и кое не.

затова и тая тема е житейски-размита и няма някаква ясна дефиниция.
хем е така, хем не е... искам да си купя w124 cabrio или r129 (и нищо друго). ... това ми е мечта, парите ги имам... ама все още не съм го купил - що? щото веднага ще ми нарежат тавана - къде от злоба къде от завист. Или пък ще ми срежат гумите, или ще откраднат цялата кола. ... каското нищо не помага както се видя. Няма да продължавам, че ми е болна тема

Олдскул фен
Аватар
Кара: Строявайки пешеходците по тротоарит
Мечтае да кара: E34 + s62 ]:)

Мнение от justboy » 15 Ное 2012, 3:05

Kaкто се пееше в една БГ песен...

Обувки Армани, отвътре с терлици.
Вечерта поръчва Джони, през деня продава пици.

:mhihi: :mhihi:
Изображение
E34, E38

Потребител
Аватар

Мнение от MercuryVillager3000 » 16 Ное 2012, 23:04

от mangini » 05 Ное 2012, 20:20

Според мен има пряка зависимост между интелектуалното ниво на човек и неговата консуматорска настройка. Колкото един човек е по-ограничен, необразован, толкова по-лесно скача с двата крака към всичко ново, цветно, интересно, модно и т.н. Като съм чел разни биографии и интервюта със световно известни богати хора, винаги ми е правило впечатление, че всеки от тях има някаква определена страст, която за мнозина ще се стори дори странна, т.е. тия хора много добре знаят какво искат и как да го постигнат, знаят защо точно искат дадено нещо, знаят какво ще ги удовлетвори и как да извлекат 100% от нещо, което на пръв поглед не крие никакъв потенциал. Този тип хора са се изградили като личности и са уникални сами по себе си. На другия полюс са хората, които разсъждават по точно обратния начин - рядко се задълбочават, крайно импулсивни са, имат голямо самочувствие и почти винаги без никакво покритие..За мен тия хора плащат най-скъпо данък суета, но дори не го осъзнават. Явно, че истината е по средата някъде, но си мисля, че един интелигентен човек със самочувствие, не трябва да е на първо място консуматор...А конкретно в България почти всичко (за съжаление) е породено от комплекси - от идиотията по пътищата, до меренето на п*шки с последния модел телефон/кола. Явно това е период от развитието, през който трябва да се мине...Дано да свърши по-скоро тоя период

Напълно споделям мнението на mangini. Добре е да сме в крак с модата и технологиите (това в България си го можем :) ), но още по-добре е да не надскачаме себе си и да преценяваме кое ни е нужно, можем ли да си го позволим и на каква цена. Преди да си закупим поредната вещ на изплащане, да си направим поне елементарните сметки колко ще ни струва всъщност и да помислим дали чак толкова ни е нужна. Има доста кредитни калкулатори в интернет, така че нека бъдем грамотни. Препоръчвам едно приложение на български за Андроид, което работи и offline:
https://play.google.com/store/apps/deta ... VsYXRvciJd

А като доказателство за това, че сме разглезен и комплексиран народ, вижте следната статистика:
http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_co ... rship_rate
Добре е да оценяваме нещата, които имаме!

zxsport
Аватар

Мнение от zxsport » 17 Ное 2012, 0:02

krystal написа:То сме си закърмени с грешно мислене, манталитета ни е такъв. В чyжбина като станеш на 18 излизаш от къщи.. и сам се издържаш, а тyк мама и тати мизерстват, но те изхранват дълго след твоето пълнолетие. Караме коли, които не можем да потдържаме, масово кyпени с пари, които не сме изкарали сами. И така за по лесно свикваме да ни сипват наготово. Верно е в чyжбина и държавата ти yдря стабилен гръб, което много помага да стартираш на чисто, да си ходиш с колелото на работа и да се издържаш сам.
Доколко сме сyетни, дотолкова, колкото сме и бедни. :dunno:

MercuryVillager3000 написа: ... Преди да си закупим поредната вещ на изплащане, да си направим поне елементарните сметки колко ще ни струва всъщност и да помислим дали чак толкова ни е нужна. ...
А като доказателство за това, че сме разглезен и комплексиран народ, вижте следната статистика:
http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_co ... rship_rate
Добре е да оценяваме нещата, които имаме!

В тези 2 мнения според мен е ключът от палатката ...
Имам колеги и приятели купуващи скъпи "неща" (без значение какви са те, но най-вече коли) на изплащане ... само за да бъдат "в крак" със ситуацията и тенденциите ... хора с деца, живеещи в гарсониери и двустайни жилища, които си купуват примерно ново Пежо 308 или 5 годишен VW - Tuareg, които ще им струват с лизинга (за 5г.) 38 бона и нагоре .... Е, питам ги - що не ги дадете тези пари за закупуване на апартамент, в който в последствие да живее детето ви ? Отговор :dunno:

старши ентусиаст
Аватар
Кара: BigBlockV8
Мечтае да кара: бангия с предно
Детайли за колата: Hemi 370 cu. in.

Мнение от Nickelback » 17 Ное 2012, 1:45

Винаги ми е било забавно да гледам, както селтакът с анцунг в ес класата живеещ в гарсониера, така и изтупания гъзар с дрехи за 2 бона+ по него пътуващ системно в претъпкания тролей... За тия хора думата баланс не е позната, май...

Sent from my GT-N7000 using Tapatalk 2
Изображение Изображение

"За тЕя пари има Е-шеесе" - форумна пословица.
Лето две и седемнаесто.

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от kdl » 17 Ное 2012, 23:05

Адвокат на дявола помниш ли го?
Какво каза Ал Пачино на преуспялото гъзе? ;) (по темата с трамвая)

старши ентусиаст
Аватар
Кара: BigBlockV8
Мечтае да кара: бангия с предно
Детайли за колата: Hemi 370 cu. in.

Мнение от Nickelback » 18 Ное 2012, 0:49

liloff написа:Адвокат на дявола помниш ли го?
Какво каза Ал Пачино на преуспялото гъзе? ;) (по темата с трамвая)

Хаха, да :D Предполагам говориш, където се запътваха към метрото? Ей сега си го припомних тоя шедьовър - Ал Пачино твърди, че е "самата изненада", "ръката под полата на Мона Лиза", пътува с метрото, но не е с лъскавите дрешки! Ако човек се прави на мизерник, трябва да е "мизерник" във всеки аспект, а не просто да пътува с тролея, а на ръката да е с ролекс. Иначе е голям пропуск в перфектното прикритие не мислиш ли? Както казах, баланс е ключовата дума :yes:
Изображение Изображение

"За тЕя пари има Е-шеесе" - форумна пословица.
Лето две и седемнаесто.

Потребител
Аватар
Кара: BMW e39 520i
Мечтае да кара: Bmw e38 728i,730d

Мнение от Colder » 18 Ное 2012, 13:06

Проблемът идва от парите.Парите те правят суетен.Парите те карат да мечтаеш и да искаш.Я се върнете през 1985 г. в България?Къде ти е БМВ-то ?Къде ти е I-сиктира (phone)-a ?Къде са ти скъпите парцали за 200 марки ? Тогава никой не го беше еня ТИ каква кола караш ТИ какъв телефон имаш.На почит бяха човешките отношения.Това господа и дами идва от демокрацията (американизиране).Макар и със закъснение то навлиза с пълна сила в България.Проблемът е че ние не сме готови за това.По времето на Бай Тошо имаше пари,стоки нямаше!Сега е демокрация има всичко, ама пари няма!Ето я суетата и завистта.В човешкото сърце е да копнее и желае.80-те години нямахме допир до Германия или САЩ.Живеехме в черупки.Сега това материално което имаме те са го имали още 80-90-те години.Радваме се на скъпи играчки (телефони,коли,дрехи,ЛСД телевизори).Забравихме да ценим себе си и хората около нас.Забравихме да общуваме между нас.Радваме се само на пари! Това е много жалко! Извинете ако съм обидил някого.
Мир!
Най-лесното нещо на света е да откажеш цигарите.Аз самият съм го правил хиляди пъти!

старши ентусиаст
Аватар
Кара: ги да пият мента
Мечтае да кара: за 6лв/100км
Детайли за колата: не върви и не гори

Мнение от павката » 18 Ное 2012, 20:55

е 80-те години да избараш магнет хитачи и цялата махала ти завижда.сега поне отдалече се забелязват комерсиалните индивиди,къде като понечат да споделят нещо и всичко приключва
Тия от БМВ-клуба обичат да си прикачат подобни табелки ;-)
Не им вярвай много - нищо чудно под предния капак да се крие охлювче

младши ентусиаст
Аватар
Кара: e21,е34, астрахаш,цлк-в208
Мечтае да кара: 850
Детайли за колата: петица- хубавица

Мнение от akula » 19 Ное 2012, 19:09

Ал Пачино( след като се преобразява на Ал Пачино от образа на репортер) казва: ах, суетата... любимия ми грях :mhihi: :mhihi: :mhihi: :mhihi: :mhihi: :mhihi:
не разбрах само, защо повечето казват нещо в смисъла на : " ако не беше суетата, нямаше да има прогрес, и света няма да е същия"
е толкоз ли е хубав света в който живеем?
прогрес, който бавно, но за това пък сигурно затрива света, който го е създал. точно мислех да пусна тема, свързана със суетата, както и със други проблеми.
-харчи малко а бега много, чупи се трудно а се поправя лесно, що е то?
-БМВ е34

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E34 520i, E30 318

Мнение от ivan1590 » 19 Ное 2012, 19:53

Според мен, ако някой може да си позволи най-доброто и го прави не е суетен.
Суетен си тогава, когато се лишаваш от важни неща в името на това да изглеждаш добре в очите на околните.
Суетен си когато се опитваш да създадеш лъжливо впечатление за себе си.
В крайна сметка най-потърпевши от суетата са самите хора, които са суетни :mhihi: .

младши ентусиаст
Аватар
Кара: Комбайн
Мечтае да кара: Фадрома

Мнение от ukelichko » 21 Ное 2012, 0:03

Няма нищо лошо в хубавите вещи, стига да не се налага да се мизерства заради тях. Има обаче тъпаци, дето си мислят, че като си купят вещите на успелите и карат коли като тях, околните ще ги мислят за голяма работа. Пълна заблуда, ама някой даже започват да си вярват. Това е все едно да си пусна брада, да си сложа очила с диоптри и тънки рамки, да си облека карирано пуловерче и да си повярвам, че съм преподавател в Харвард или да започна да си мисля, че имам качествата за такъв, но просто не съм имал късмет.
Изображение

младши ентусиаст
Аватар
Кара: e21,е34, астрахаш,цлк-в208
Мечтае да кара: 850
Детайли за колата: петица- хубавица

Мнение от akula » 21 Ное 2012, 14:04

Vra4anin написа:
akula написа:не разбрах само, защо повечето казват нещо в смисъла на : " ако не беше суетата, нямаше да има прогрес, и света няма да е същия"
е толкоз ли е хубав света в който живеем?

Света е доста шантав в който живеем и има много сбъркани неща, така е....

Има много сбъркани неща. Но или живееш в този луд свят и се опитваш да съхраниш себе си и близките си, чрез възпитание и доброта (макар, че е много трудно, при положение, че те "облъчва" всичко на около като масата народ обкръжаваща те, медиите и щеш нещеш малко или много се превръщаш в един от многото "промити мозъци") и се опитваш да отсяваш хубавите от лошите неща или ставаш "опортюнист", отиваш в гората да живееш като отшелник, като животно, сам срещу всички за да не си част от този "луд луд свят", аз не виждам трети вариант.

значи, в резюме : воините са довели до прогрес, който не води до нищо добро: ядеме боклуци, караме коли еднодневки и т.н.
в последния абзац си дяволски точен, за съжаление.
-харчи малко а бега много, чупи се трудно а се поправя лесно, що е то?
-БМВ е34

старши ентусиаст
Аватар
Кара: F
Мечтае да кара: Самолет

Мнение от Е.Димитров » 21 Ное 2012, 14:47

Всичко е заради ...секса...
Купуваш си кола за да ти стане готино,ама под съзнателно да те гледат момите (сега говоря за нормалните мъже,по нататък и за жените може да напиша,за гейовете няма какво да напиша,тея не са добре :mhihi: ) и евентуално да кажат "виж ся пич,много си убав (разбирай автомобила ти) и какво ще кажеш аз,сестра ми-не я гледай такава слабичка и мъничка,на 19 години е,и онези 2 приятелки ,да да,онези,красивите дето са до колата ти,да ти покажем страшен номер,как може да ти изпълним всички сексуални мисли,само защото си ебаси и пича."
Купува си хубави дрешки пак по същите причини,купува ,купува...с мисълта довечера да чука...
Това за мъжете,за жените...объркана работа само ще кажа,те това никой не е разбрал що са толкова суетни,ама едно съм видял,всяка жена когато отиде да разговаря при друга жена ,няма значение по какъв повод,започват да се измерват с поглед,едната удря бърз поглед върху обувките,панталона/полата,блузата.якето,косата и това за под секунда,в това време другата е направила същият сканинг и в последствие какво е видяла едната или другата + евентуално да има компания в този момент едната или другата започват обсъждания...
Малко по-късно или поне няколко дена по-късно ,и двете търсят подходящите дрехи като на онази другата дето я е гледала или въобще като на жените дето е успяла да сканира през седмицата,та да е красива и да я забележат и някой на кон/кола (хубава,скъпа,като не героят по-горе) да спре,да каже колко е неземно красива,да и обещае че всичко каквото притежава като имущество ще и подари и естествено за доказателство за красотата и,докато изговаря тея неща и да предаде тежест на думите си може да припадне или да се самоубие (след като е изпълнил обещанието си разбира се). :mhihi: :bchug:

младши ентусиаст
Аватар
Кара: Z3 Roadster 2.8
Мечтае да кара: едно да беше...

Мнение от The7omahawk » 21 Ное 2012, 15:01

А мъжете дето са сексуално задоволени кфо правят, защо си купуват коли :mhihi:

ПредишнаСледваща

Назад към Извън Темата