Данък суета
Модератор: Общи модератори
- zxsport
-
Re: Данък суета
хем е така, хем не е... искам да си купя w124 cabrio или r129 (и нищо друго). ... това ми е мечта, парите ги имам... ама все още не съм го купил - що? щото веднага ще ми нарежат тавана - къде от злоба къде от завист. Или пък ще ми срежат гумите, или ще откраднат цялата кола. ... каското нищо не помага както се видя. Няма да продължавам, че ми е болна темаalx написа:в българия този момент (американците му викат "peer pressure"- натиск на тези около тебе) е много силно развит.
хората... са комплексирани. дори тези с парите. защото повечето знаят как са ги направили тези пари и вътрешно ги е срам от себе си (колкото и да го крият) ... затова трябва постояно да се доказват. барем забравят за началното натрупване. та... не може в българия да имаш пари и да не го покажеш защото - мнението на другите за тебе ще е ниско. но от друга страна пък като се показваш- мнението на другите пред тебе е високо а зад гърба ти- ниско. няма оправия. в българското общество човек си "купува" уважение. да, ама то всъщност не се купува. и затова и уважението ни е такова- некачествено. с горчив привкус.
друг момент- трябва да се разграничава "суета"-та от "нуждата". един човек с възможности може да иска последната м-ка или амг за да се покаже с нея, а може да я иска защото за него е вътрешнопотребно да кара бързо и да натиска с 300. и често е много трудно така от пръв поглед да разграничиш кой е суетния и кой- търсача на силни усещания. нещата стават по-сложни защото истината обикновено е някъде в интервала "суетник ... шофьор"
нещата са още по-размити когато става въпрос за по-дребни неща- примерно айфон- защо някой има айфон? защото за него е важно телефона да е като бижу и да има екран които радва окото и всичко да е плавно и интуитивно.... или защото иска да се покаже с него защото е скъп? трудно можеш да разбереш истинската причина ако не го познаваш човека добре. а тя е както казах- сигурно някъде по средата.
така че "робуването" може да е продиктувано от много неща- някои са важни за нас, други са плод на суетата. затова и единен шаблон за тия неща няма. приоритетите ни са различни и няма таблица кое е приоритет за определен човек и кое не.
затова и тая тема е житейски-размита и няма някаква ясна дефиниция.
- justboy
- Олдскул фен
-
- Кара: Строявайки пешеходците по тротоарит
- Мечтае да кара: E34 + s62 ]:)
Kaкто се пееше в една БГ песен...

Обувки Армани, отвътре с терлици.
Вечерта поръчва Джони, през деня продава пици.

E34, E38
- MercuryVillager3000
- Потребител
-
от mangini » 05 Ное 2012, 20:20
Според мен има пряка зависимост между интелектуалното ниво на човек и неговата консуматорска настройка. Колкото един човек е по-ограничен, необразован, толкова по-лесно скача с двата крака към всичко ново, цветно, интересно, модно и т.н. Като съм чел разни биографии и интервюта със световно известни богати хора, винаги ми е правило впечатление, че всеки от тях има някаква определена страст, която за мнозина ще се стори дори странна, т.е. тия хора много добре знаят какво искат и как да го постигнат, знаят защо точно искат дадено нещо, знаят какво ще ги удовлетвори и как да извлекат 100% от нещо, което на пръв поглед не крие никакъв потенциал. Този тип хора са се изградили като личности и са уникални сами по себе си. На другия полюс са хората, които разсъждават по точно обратния начин - рядко се задълбочават, крайно импулсивни са, имат голямо самочувствие и почти винаги без никакво покритие..За мен тия хора плащат най-скъпо данък суета, но дори не го осъзнават. Явно, че истината е по средата някъде, но си мисля, че един интелигентен човек със самочувствие, не трябва да е на първо място консуматор...А конкретно в България почти всичко (за съжаление) е породено от комплекси - от идиотията по пътищата, до меренето на п*шки с последния модел телефон/кола. Явно това е период от развитието, през който трябва да се мине...Дано да свърши по-скоро тоя период
Напълно споделям мнението на mangini. Добре е да сме в крак с модата и технологиите (това в България си го можем

https://play.google.com/store/apps/deta ... VsYXRvciJd
А като доказателство за това, че сме разглезен и комплексиран народ, вижте следната статистика:
http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_co ... rship_rate
Добре е да оценяваме нещата, които имаме!
- zxsport
-
krystal написа:То сме си закърмени с грешно мислене, манталитета ни е такъв. В чyжбина като станеш на 18 излизаш от къщи.. и сам се издържаш, а тyк мама и тати мизерстват, но те изхранват дълго след твоето пълнолетие. Караме коли, които не можем да потдържаме, масово кyпени с пари, които не сме изкарали сами. И така за по лесно свикваме да ни сипват наготово. Верно е в чyжбина и държавата ти yдря стабилен гръб, което много помага да стартираш на чисто, да си ходиш с колелото на работа и да се издържаш сам.
Доколко сме сyетни, дотолкова, колкото сме и бедни.
MercuryVillager3000 написа: ... Преди да си закупим поредната вещ на изплащане, да си направим поне елементарните сметки колко ще ни струва всъщност и да помислим дали чак толкова ни е нужна. ...
А като доказателство за това, че сме разглезен и комплексиран народ, вижте следната статистика:
http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_co ... rship_rate
Добре е да оценяваме нещата, които имаме!
В тези 2 мнения според мен е ключът от палатката ...
Имам колеги и приятели купуващи скъпи "неща" (без значение какви са те, но най-вече коли) на изплащане ... само за да бъдат "в крак" със ситуацията и тенденциите ... хора с деца, живеещи в гарсониери и двустайни жилища, които си купуват примерно ново Пежо 308 или 5 годишен VW - Tuareg, които ще им струват с лизинга (за 5г.) 38 бона и нагоре .... Е, питам ги - що не ги дадете тези пари за закупуване на апартамент, в който в последствие да живее детето ви ? Отговор

- Nickelback
- старши ентусиаст
-
- Кара: BigBlockV8
- Мечтае да кара: бангия с предно
- Детайли за колата: Hemi 370 cu. in.
Винаги ми е било забавно да гледам, както селтакът с анцунг в ес класата живеещ в гарсониера, така и изтупания гъзар с дрехи за 2 бона+ по него пътуващ системно в претъпкания тролей... За тия хора думата баланс не е позната, май...
Sent from my GT-N7000 using Tapatalk 2
Sent from my GT-N7000 using Tapatalk 2
"За тЕя пари има Е-шеесе" - форумна пословица.
Лето две и седемнаесто.
Адвокат на дявола помниш ли го?
Какво каза Ал Пачино на преуспялото гъзе?
(по темата с трамвая)
Какво каза Ал Пачино на преуспялото гъзе?

- Nickelback
- старши ентусиаст
-
- Кара: BigBlockV8
- Мечтае да кара: бангия с предно
- Детайли за колата: Hemi 370 cu. in.
liloff написа:Адвокат на дявола помниш ли го?
Какво каза Ал Пачино на преуспялото гъзе?(по темата с трамвая)
Хаха, да

"За тЕя пари има Е-шеесе" - форумна пословица.
Лето две и седемнаесто.
- Colder
- Потребител
-
- Кара: BMW e39 520i
- Мечтае да кара: Bmw e38 728i,730d
Проблемът идва от парите.Парите те правят суетен.Парите те карат да мечтаеш и да искаш.Я се върнете през 1985 г. в България?Къде ти е БМВ-то ?Къде ти е I-сиктира (phone)-a ?Къде са ти скъпите парцали за 200 марки ? Тогава никой не го беше еня ТИ каква кола караш ТИ какъв телефон имаш.На почит бяха човешките отношения.Това господа и дами идва от демокрацията (американизиране).Макар и със закъснение то навлиза с пълна сила в България.Проблемът е че ние не сме готови за това.По времето на Бай Тошо имаше пари,стоки нямаше!Сега е демокрация има всичко, ама пари няма!Ето я суетата и завистта.В човешкото сърце е да копнее и желае.80-те години нямахме допир до Германия или САЩ.Живеехме в черупки.Сега това материално което имаме те са го имали още 80-90-те години.Радваме се на скъпи играчки (телефони,коли,дрехи,ЛСД телевизори).Забравихме да ценим себе си и хората около нас.Забравихме да общуваме между нас.Радваме се само на пари! Това е много жалко! Извинете ако съм обидил някого.
Мир!
Мир!
Най-лесното нещо на света е да откажеш цигарите.Аз самият съм го правил хиляди пъти!
- павката
- старши ентусиаст
-
- Кара: ги да пият мента
- Мечтае да кара: за 6лв/100км
- Детайли за колата: не върви и не гори
е 80-те години да избараш магнет хитачи и цялата махала ти завижда.сега поне отдалече се забелязват комерсиалните индивиди,къде като понечат да споделят нещо и всичко приключва
Тия от БМВ-клуба обичат да си прикачат подобни табелки ;-)
Не им вярвай много - нищо чудно под предния капак да се крие охлювче
Не им вярвай много - нищо чудно под предния капак да се крие охлювче
- akula
- младши ентусиаст
-
- Кара: e21,е34, астрахаш,цлк-в208
- Мечтае да кара: 850
- Детайли за колата: петица- хубавица
Ал Пачино( след като се преобразява на Ал Пачино от образа на репортер) казва: ах, суетата... любимия ми грях
не разбрах само, защо повечето казват нещо в смисъла на : " ако не беше суетата, нямаше да има прогрес, и света няма да е същия"
е толкоз ли е хубав света в който живеем?
прогрес, който бавно, но за това пък сигурно затрива света, който го е създал. точно мислех да пусна тема, свързана със суетата, както и със други проблеми.

не разбрах само, защо повечето казват нещо в смисъла на : " ако не беше суетата, нямаше да има прогрес, и света няма да е същия"
прогрес, който бавно, но за това пък сигурно затрива света, който го е създал. точно мислех да пусна тема, свързана със суетата, както и със други проблеми.
-харчи малко а бега много, чупи се трудно а се поправя лесно, що е то?
-БМВ е34
-БМВ е34
- ivan1590
- младши ентусиаст
-
- Кара: E34 520i, E30 318
Според мен, ако някой може да си позволи най-доброто и го прави не е суетен.
Суетен си тогава, когато се лишаваш от важни неща в името на това да изглеждаш добре в очите на околните.
Суетен си когато се опитваш да създадеш лъжливо впечатление за себе си.
В крайна сметка най-потърпевши от суетата са самите хора, които са суетни
.
Суетен си тогава, когато се лишаваш от важни неща в името на това да изглеждаш добре в очите на околните.
Суетен си когато се опитваш да създадеш лъжливо впечатление за себе си.
В крайна сметка най-потърпевши от суетата са самите хора, които са суетни

- ukelichko
- младши ентусиаст
-
- Кара: Комбайн
- Мечтае да кара: Фадрома
Няма нищо лошо в хубавите вещи, стига да не се налага да се мизерства заради тях. Има обаче тъпаци, дето си мислят, че като си купят вещите на успелите и карат коли като тях, околните ще ги мислят за голяма работа. Пълна заблуда, ама някой даже започват да си вярват. Това е все едно да си пусна брада, да си сложа очила с диоптри и тънки рамки, да си облека карирано пуловерче и да си повярвам, че съм преподавател в Харвард или да започна да си мисля, че имам качествата за такъв, но просто не съм имал късмет.
- akula
- младши ентусиаст
-
- Кара: e21,е34, астрахаш,цлк-в208
- Мечтае да кара: 850
- Детайли за колата: петица- хубавица
Vra4anin написа:akula написа:не разбрах само, защо повечето казват нещо в смисъла на : " ако не беше суетата, нямаше да има прогрес, и света няма да е същия"
Света е доста шантав в който живеем и има много сбъркани неща, така е....
Има много сбъркани неща. Но или живееш в този луд свят и се опитваш да съхраниш себе си и близките си, чрез възпитание и доброта (макар, че е много трудно, при положение, че те "облъчва" всичко на около като масата народ обкръжаваща те, медиите и щеш нещеш малко или много се превръщаш в един от многото "промити мозъци") и се опитваш да отсяваш хубавите от лошите неща или ставаш "опортюнист", отиваш в гората да живееш като отшелник, като животно, сам срещу всички за да не си част от този "луд луд свят", аз не виждам трети вариант.
значи, в резюме : воините са довели до прогрес, който не води до нищо добро: ядеме боклуци, караме коли еднодневки и т.н.
в последния абзац си дяволски точен, за съжаление.
-харчи малко а бега много, чупи се трудно а се поправя лесно, що е то?
-БМВ е34
-БМВ е34
- Е.Димитров
- старши ентусиаст
-
- Кара: F
- Мечтае да кара: Самолет
Всичко е заради ...секса...
Купуваш си кола за да ти стане готино,ама под съзнателно да те гледат момите (сега говоря за нормалните мъже,по нататък и за жените може да напиша,за гейовете няма какво да напиша,тея не са добре
) и евентуално да кажат "виж ся пич,много си убав (разбирай автомобила ти) и какво ще кажеш аз,сестра ми-не я гледай такава слабичка и мъничка,на 19 години е,и онези 2 приятелки ,да да,онези,красивите дето са до колата ти,да ти покажем страшен номер,как може да ти изпълним всички сексуални мисли,само защото си ебаси и пича."
Купува си хубави дрешки пак по същите причини,купува ,купува...с мисълта довечера да чука...
Това за мъжете,за жените...объркана работа само ще кажа,те това никой не е разбрал що са толкова суетни,ама едно съм видял,всяка жена когато отиде да разговаря при друга жена ,няма значение по какъв повод,започват да се измерват с поглед,едната удря бърз поглед върху обувките,панталона/полата,блузата.якето,косата и това за под секунда,в това време другата е направила същият сканинг и в последствие какво е видяла едната или другата + евентуално да има компания в този момент едната или другата започват обсъждания...
Малко по-късно или поне няколко дена по-късно ,и двете търсят подходящите дрехи като на онази другата дето я е гледала или въобще като на жените дето е успяла да сканира през седмицата,та да е красива и да я забележат и някой на кон/кола (хубава,скъпа,като не героят по-горе) да спре,да каже колко е неземно красива,да и обещае че всичко каквото притежава като имущество ще и подари и естествено за доказателство за красотата и,докато изговаря тея неща и да предаде тежест на думите си може да припадне или да се самоубие (след като е изпълнил обещанието си разбира се).

Купуваш си кола за да ти стане готино,ама под съзнателно да те гледат момите (сега говоря за нормалните мъже,по нататък и за жените може да напиша,за гейовете няма какво да напиша,тея не са добре

Купува си хубави дрешки пак по същите причини,купува ,купува...с мисълта довечера да чука...
Това за мъжете,за жените...объркана работа само ще кажа,те това никой не е разбрал що са толкова суетни,ама едно съм видял,всяка жена когато отиде да разговаря при друга жена ,няма значение по какъв повод,започват да се измерват с поглед,едната удря бърз поглед върху обувките,панталона/полата,блузата.якето,косата и това за под секунда,в това време другата е направила същият сканинг и в последствие какво е видяла едната или другата + евентуално да има компания в този момент едната или другата започват обсъждания...
Малко по-късно или поне няколко дена по-късно ,и двете търсят подходящите дрехи като на онази другата дето я е гледала или въобще като на жените дето е успяла да сканира през седмицата,та да е красива и да я забележат и някой на кон/кола (хубава,скъпа,като не героят по-горе) да спре,да каже колко е неземно красива,да и обещае че всичко каквото притежава като имущество ще и подари и естествено за доказателство за красотата и,докато изговаря тея неща и да предаде тежест на думите си може да припадне или да се самоубие (след като е изпълнил обещанието си разбира се).

- The7omahawk
- младши ентусиаст
-
- Кара: Z3 Roadster 2.8
- Мечтае да кара: едно да беше...
А мъжете дето са сексуално задоволени кфо правят, защо си купуват коли