Пърхане от турбината на парното
Модератори: vld, bum_bum, ///Leonix, Технически модератори
14 мнения
• Страница 1 от 1
- batvlady79
- младши ентусиаст
-
- Кара: 525dA '09
- Мечтае да кара: ново БМВ
Пърхане от турбината на парното
Не знам дали ви се е случвало, но преди 2 дни на дълъг път перката на климатроника започна да пърха здраво. Имам чувството че нещо е влязло вътре... Звукът е като че ли перката опира в нещо но много леко. При увеличаване на оборотите се увеличава честотата но не и силата. От какво може да е ? Ще се наложи ли да го ревизирам, че е доста работа ?
Последна промяна batvlady79 на 19 Юни 2012, 8:44, променена общо 1 път
Когато прочетох за вредата от алкохола, се отказах от четенето..
- alex_sn1
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: E46 330d
- Мечтае да кара: E46 330d
- Детайли за колата: Touring
Re: Пърхане от перката на климатика
И моята ''пърха'' ,колега. Предполагам ,че оста или някой елемент се е износил и опира някъде...
No pain , No gain !
- batvlady79
- младши ентусиаст
-
Съмнява ме, понеже стана почти изведнъж, в рамките на няколко часа. Има ли вариант да се продуха с нещо отвън ?
- alex_sn1
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: E46 330d
- Мечтае да кара: E46 330d
- Детайли за колата: Touring
Съмнявам се с продухване отвън да стане. По-скоро ще трябва разглобяване ,но аз само предполагам,трябва някой който е разрешавал проблема да каже...
P.S . То ако ставаше с продухване ,самата перка щеше да си изхвърли боклука, явно има нещо друго.
P.S . То ако ставаше с продухване ,самата перка щеше да си изхвърли боклука, явно има нещо друго.
No pain , No gain !
Един възможен вариант е да се е олюпило парче от някой магнит вътре . Завърти на ръка да разбереш чува ли се няъде ако опира или пусни ръчно за секунда да ускори само и пак наблюдавай , за да си сигурен отвън или отвътре опира нещо.
Незнам какво разбирате под пърхане, но аз като мина през някоя дупка, от тия с по-големия номер, и вентилатора започва да свири. След извесно време се уморява да свири и пак си е ОК.
Според мен са втулки.
Според мен са втулки.
- batvlady79
- младши ентусиаст
-
Моята свиреше само като дам на максимум да обдуха предното стъкло, но само около 1-2 мин и след това нищо. И така 4 години, обаче миналата седмица почна да пърпори, даже като карах по една магистрала от дясната духалка излезе едно малко черно парченце...
- BiTurbo
- старши ентусиаст
-
- Кара: '04 BMW 330i // '96 BMW 320i
- Мечтае да кара: '96 BMW M3
Най-вероятно опира някъде в дифузора, перката от твоята си кола ли е или от друга? (Е39 примерно). Завърти я на ръка и ще видиш къде опира.
Това парче няма как да е от турбината на вертилатора. Няма как да мина през филтъра, изпарителя и радиатора на климатичната система. Нещо друго се е счупило.batvlady79 написа:...от дясната духалка излезе едно малко черно парченце...
- BiTurbo
- старши ентусиаст
-
- Кара: '04 BMW 330i // '96 BMW 320i
- Мечтае да кара: '96 BMW M3
BiTurbo написа:Най-вероятно опира някъде в дифузора, перката от твоята си кола ли е или от друга? (Е39 примерно). Завърти я на ръка и ще видиш къде опира.
Ама и аз не чета...... то ставало въпрос за другата перка........ сори

- batvlady79
- младши ентусиаст
-
ОК, стигам до тук. Интересува ме мога ли сега да извадя мотора заедно с двете перки ?
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.
BiTurbo написа:BiTurbo написа:Най-вероятно опира някъде в дифузора, перката от твоята си кола ли е или от друга? (Е39 примерно). Завърти я на ръка и ще видиш къде опира.
Ама и аз не чета...... то ставало въпрос за другата перка........ сори
Много добре си четеш и аз така се обърках щото първо не му се вика перка а вентилатор ( има си две турбинки не перка ) а и си е за купето. Та затова и объркването .
- ник
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: e36 330d touring
- Мечтае да кара: РК-1
batvlady79 написа:ОК, стигам до тук. Интересува ме мога ли сега да извадя мотора заедно с двете перки ?
Да,колега можеш да извадиш мотора с двете турбини.Откача се тази скоба,на която със свинска опашчица са прехванати кабелите.
И при мен се чуваше това пъркане,и като извадих мотора се оказа ,че толкова се е износил колектора на мотора ,и четките са прерязали няколко пластини.Ремонта беше смяна с по-читъв електромотор.
- batvlady79
- младши ентусиаст
-
Re: Пърхане от турбината на парното
Проблемът е решен. Колекторът беше много износен и направо смених целия мотор с турбините, понеже новите четки не оправиха положението. Обаче доста си поиграх докато го извадя, наложи се да сваля чистачките, понеже единия лост ми пречеше и после вече бе лесно. Сега не се чува нищо, а по-важното е че имам вентилация в салона.
Като се замисля това износване се дължи най-вече на ненавременна смяна на филтъра за купето. Когато се задръсти почва да пропуска по-малко въздух, това води до натоварване на мотора, а то съответно и до съкращаване на живота му. Чисто нов този мотор с турбините струва 492 лв. в Ауто Плюс и то неоригинален, не запомних марката. Bosch не го произвеждат вече.
Като се замисля това износване се дължи най-вече на ненавременна смяна на филтъра за купето. Когато се задръсти почва да пропуска по-малко въздух, това води до натоварване на мотора, а то съответно и до съкращаване на живота му. Чисто нов този мотор с турбините струва 492 лв. в Ауто Плюс и то неоригинален, не запомних марката. Bosch не го произвеждат вече.
14 мнения
• Страница 1 от 1