Проблем с климатроника-помогнете

5-та серия ('88-'95)

Модератор: Технически модератори

Потребител
Аватар

Проблем с климатроника-помогнете

Мнение от sag9765 » 28 Юни 2006, 14:07

Здравейте колеги,карам Е34 -93год 2,5 ТДС комби
Мойе ли някой да ми даде съвет, като включа климатроника отпред при радиаторите има вентилатор електрически който при мен не се включва и не мойе явно в тези жеги да охлади добре. Мисля че изцяло е причината в това че той не се влкючва.

ентусиаст
Аватар
Кара: M3 и Volvo XC70

Мнение от Tod » 28 Юни 2006, 14:42

Четох в подфорума на Е36 че са между 500-700лв, моята също не е в ред вебрира и има голяма консумация!
Лоша работа!
Good Luck

Не е ли странно? Същите хора, които се смеят на научната фантастика, четат прогнозата за времето и вярват на икономисти? ~Kelvin Throop III

старши ентусиаст
Аватар
Кара: 7er

Re: Проблем с климатроника-помогнете

Мнение от Stanchev » 28 Юни 2006, 15:37

sag9765 написа:Здравейте колеги,карам Е34 -93год 2,5 ТДС комби
Мойе ли някой да ми даде съвет, като включа климатроника отпред при радиаторите има вентилатор електрически който при мен не се включва и не мойе явно в тези жеги да охлади добре. Мисля че изцяло е причината в това че той не се влкючва.

изгорял ти е резистора на перката най-вероятно. ако не си с 2 леви ръце ще ти обянся как да си го направиш, иначе 60 кинта е нов. ;)
Изображение

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от jk » 28 Юни 2006, 16:15

Да не е заминал двигателя на перката... поне при мен и повечето Е36 е така.

Потребител
Аватар

Мнение от shristov » 28 Юни 2006, 16:31

А някой знае ли скъпо ли е слагането на климатик, правят ли го добре и ще има ли някакви проблеми след тва? :)

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от plamenppppp » 28 Юни 2006, 17:06

И при мен го има тоя проблем . За да не пускам нова тема - ще се присъединя към тази. Значи: моята перка на климатика не съм я виждал никога да се върти. /от 3 години/. климатика си работи но сега в тия жеги - в задръстванията почва много да ми грее/ стрелката подминава средата/. Бях чел тук някъде във форума че тая перка се включвала да помага и при изключен климатик. А при включена клима си работи задължително. Днес разкачих буксата на кабела които води към нея и подадох ток - и перката си завъртя !!! :D Искам оваче някои ако знае да даде акъл - каде и е релето ? В кутията при другите релета ли е - защото там имам 2 празни гнезда - да не би да липсва ? Ако ли не успея да открия бъга - мисля да и пусна кабел с ключе - и да си я включвам от вътре ръчно принудително :lol: . Знам обаче че е за предпочитане да си се включва сама както си му е реда . ако някои се е сблъсквал с тоя проблем или има идея - да свирка !!! :mhihi: :idea: :!:

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от bobby02 » 28 Юни 2006, 17:16

днес и моата перка здаде багажа и без малко да прегрея двигателя.ЗАТОВА ПРИКАНВАМ С МОЛБА МОЖЕЩИТЕ И ЗНАЕЩИТЕ да ни помогнат че в тия жегииииии си е е...о мамата! :bowdown:

Потребител
Аватар

Мнение от sag9765 » 28 Юни 2006, 17:17

Значи до самия вентилатор има една черна цилиндрична кутийка, там ли се намира този резистор.Ако може Станчев да даде някаква информация ще му бъда много благодарен.

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от jk » 28 Юни 2006, 23:07

Не знам при вас как е момчета но поне на мен на Е36 перката е капсулована така че не може много да се направи... а и както не съм от София трябва да си търся някаква друга да приспособявам. Иначе ето тази тема мисля че може да ви бъде от полза: http://bmwpower-bg.net/forums/viewtopic.php?t=34791

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от Stanchev » 29 Юни 2006, 7:51

Понеже нямам време да пиша наново, снощи обяснявах на един колега за резистора на перката. Ето:

"здрасти. Значи първо трябва да намериш къде стой тая джаджа с правоъгълна форма 7х2 см, най-вероятно ще трябва да свалиш предната броня да се добереш до нея, на канал не знам дали ще може да се бръкне. та където е самата перка на климатика, отстрани нали има един обръч, тая джаджа е хваната с 2 болта и има 2 жици от 2-те страни. след като я изкараш вземаш един мултицет и мериш съпротивлението й. трябва да е около 1 килоом. ако ти показва 0 значи е изпушило. забравих да ти кажа, че ако не си сигурен дали е заминало съпротивлението на водния радиатор трябва да имаш един датчик с 3 жички. вадиш буксата и укъсяваш с една жичка - така ще провериш кои степени бачкат. та ако не бачка въпросната първа степен след теста със жичката има 2 варианта или перката да е блокирала ( ако не бачка и 1=ва и 2-ра степен и пробваш да я завъртиш на ръка и се върти трудно - значи самото моторче е сдало багажа) но ако само първата степен не бачка - има лек
Пиша ти аз кво направих щото пробвах няколко варианта и само този се получи. трябва ти кантал от реотан за печка (от тия дето са стъклен реотан и жичката вътре се гледа) е такава жичка ти е нужна около 1,5-2 метра. На времето имаше и едни реотани за бойлери (такова намерих на дядо ми в избата ) представляват няколко керамични цилиндри с 5-6-7 дупки в тях и вътре минават жички. та едно такова цилиндърче и един мултицет. За по-сигурно след като измериж джажата от колата и ти даде 0 ома - тоест изгоряла ако не е напукана керамиката (моята беше счупена) я зачистваш внимателно и изкарваш канталите. моя се беше скъсал на 2. хванах единия краи и го свързах към единия кабел за мултицета и съответно другия край за другия кабел и така замерих общо съпротивление 1килоом. от кантала за печка (респективно по-тънък) развих около 2 метра и го сгънах на 3. единия край го хванах на менгеме а другия краи с клещите и почнах да го усуквам докато не стана плътна подредена плетка. след това замерих съпротивлението - оказа се малко по-голямо така че, сложих едната жица на мултицета в единия край а другата почнах да движа по намотката докато не дойде точната стойност. след това отрязах каквото ми трябваше и увих на въпросния керамичен цилиндър по всички дупки така, че да не се застъпва кантала. намотах го така че от едната страна на цилиндъра да е единия край на кантала а от другата страна на цилиндъра да излиза другия край. вземах си 2 термо шлаухи и отидох до колата да монтирам. алуминиевата скоба която държи оригиналната джаджа я изправих с чук и я огънах по една тръба, за да може да захвана керамичния цилиндър на оригиналното място, след това срязах кабелните обувки, заголих повече кабелите, нанизах термо шлаухите и стегнах здраво с клещите (не можеш да запояваш кантал) закачих си скобата и си сглобих колата.
тая работа дето я напвавих загрява, но да те те притеснява, тя и оригиналната грее понеже е от същия кантал, предопреждавам те да не бараш много когао бачка, че ше изгориш ръцете, керамиката е за това да охлажда. друг матерял като алуминий не се препоръчва. ако намериш същия нагревател за бойлер който ти описвам можеш спокойно да ползваш 2 елемента. аз прецених че един стига.
съжалявам че ти описвам толкова дълго, дано си ме разбрал. "

ЕДИТ: когато мерите СКЪСАНИЯ примерно на 2 кантал трябва да го съедините така, че все едно не е прекъсван, за да може да замерите реалната стойност.
ЕДИТ2: Когато окъсявате с жичката буксата на водния датчик на радиатора колата трябва да е на контакт или запалена.
ЕДИТ3: когато вадите лайсните на бронята внимавайте да не счупите щипките. от предната страна до номета с отвертка подчепвате щипките, те са отгоре и отдолу, и леко дърпате, отстрани са други щипки така че като отпорите лайсната отпред, отстрани не подчепвайте, а издърпайте цялата лайсна напред към бронята по посока на движение на колата (тоест НАПРЕД)
Изображение

Потребител
Аватар

Мнение от sag9765 » 30 Юни 2006, 15:28

Благодаря на колегата Станчев за подробната информация, но не е от резистора , не е и от вентилатора. Някой знае ли за някакъв преостат къде се намира, той включва вентилатора, А на радиатора никъде не намерих такъв датчик.Станчев да няма някаква грешка, при мен има силиконова перка за охлаждане на двигателя(радиатора)

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от Stanchev » 30 Юни 2006, 15:48

Имаш силиконов съединител на перката до радиатора, а между предната броня и радиатора гледай
позиция 6 на диаграмата
Изображение

http://realoem.com/bmw/showparts.do?model=HA91&mospid=47379&btnr=64_0132&hg=64&fg=55
Изображение

Потребител
Аватар

Мнение от sag9765 » 02 Юли 2006, 7:08

Много благодаря за изчерпателната информация.Тази същата джаджа я открих, реших да я шунтирам като и дам двата края на късо, но вентилатора пак не помръдна. Не мога да открия този датчик на радиатора който дава команда и ако някой знае къде са бушоните на вентилатора или кои номера са моля да подскаже.

Назад към E34