Питане (проблем?) за резервната гума

5-та серия ('04 - '10)

Модератори: Atsalov, Ilko Ivanov, mad_presley, Технически модератори

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E63 650i '06

Питане (проблем?) за резервната гума

Мнение от noiseless » 23 Май 2012, 15:55

Привет на всички,
Моята кола заводски е без резервна гума, защото е излязла с run-flat, но сега аз я обух с обикновени и реших да се снабдя с т.нар. "патерица", която е от Е60 Continental 135/80 R17. Проблемът ми е, че не може да влезе в "коритото" оставено ужким за тази цел :roll: Дали трябва да сменя мокетената кора с друг модел или просто да я изрежа, за да влезе гумата?
Моля, дайте съвет - благодаря!
Иво

старши ентусиаст
Аватар
Кара: '16 550d

Re: Питане (проблем?) за резервната гума

Мнение от Emooo » 23 Май 2012, 16:47

Маха се се някаква кора там отдолу и влиза. прилича на леген.
Tool - Fear Inoculum

ентусиаст
Аватар
Кара: –ше Е60 530 d

Мнение от memorex » 23 Май 2012, 16:52

Разгледай пак темата ИЗБОР ГУМИ там бях споделил моя опит.А и да не забравиш да добавиш крик и ключ към резервната /на старо 10лв/

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от noiseless » 23 Май 2012, 19:44

memorex написа:Разгледай пак темата ИЗБОР ГУМИ там бях споделил моя опит.А и да не забравиш да добавиш крик и ключ към резервната /на старо 10лв/

Благодаря за отговорите и за линка, който memorex е дал:
https://wiki.bentleypublishers.com/disp ... it+E60+E61

Аз, обаче имам проблем с картинка No3 от показаната схемата - как да махна само тази част от кората, която е в легена за гумата? При мен е една цяла мокетена кора от край до край и покрива и акумулатора - с макетно ножче ли се изрязва по показаната пунктирана линия? Отдолу не остават ли незащитени електронните модули?
Благодаря!

Аватар
Кара: автомобил
Мечтае да кара: два автомобила
Детайли за колата: купе,двигател,волан,гуми

Мнение от jordanpar » 23 Май 2012, 21:31

Вадиш всичко докато стигнеш до ламарина.Ето как изглежда със стандартна джанта 17'' и 225/50/17'' гума:

Изображение

младши ентусиаст
Аватар
Кара: BMW 530 XD

Мнение от bordo_77 » 23 Май 2012, 21:34

noiseless написа:
memorex написа:Разгледай пак темата ИЗБОР ГУМИ там бях споделил моя опит.А и да не забравиш да добавиш крик и ключ към резервната /на старо 10лв/

Благодаря за отговорите и за линка, който memorex е дал:
https://wiki.bentleypublishers.com/disp ... it+E60+E61

Аз, обаче имам проблем с картинка No3 от показаната схемата - как да махна само тази част от кората, която е в легена за гумата? При мен е една цяла мокетена кора от край до край и покрива и акумулатора - с макетно ножче ли се изрязва по показаната пунктирана линия? Отдолу не остават ли незащитени електронните модули?
Благодаря!

Ако направиш една снимка няма да е зле, моята кора си е изрязана фабрично и си излиза нормално, така както е показано на картинката.

За модулите не виждам какъв е проблема, по скоро гледай да не разлееш нещо в багажника че тогава може да има голяма щета.

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от noiseless » 24 Май 2012, 15:52

Хм, странна работа - явно понеже съм с комби моята кора е по-различна и не е изрязана:

https://picasaweb.google.com/lh/photo/v ... directlink

Някакви идеи какво да правя, моля?

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от Emooo » 24 Май 2012, 16:17

Добре това цялото черно нещо не са ли вади така че да остане само ламарина отдолу?
Tool - Fear Inoculum

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от noiseless » 24 Май 2012, 16:28

Предполагам, че сигурно може да се премахне, но то покрива акумулатора, ел. модулите и сигурно други карантии и ми се щеше да не го махам цялото, ама ако няма друг вариант...

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от Emooo » 24 Май 2012, 16:59

Хмм явно комбито е доста различно отзад. При седана акумулатора се покрива от страничния панел и няма нищо общо с тази кора на пода. Явно трябва хората с комбитата да кажат.
Tool - Fear Inoculum

старши ентусиаст
Аватар
Кара: баничарка с компресор

Мнение от da6ip » 24 Май 2012, 22:48

noiseless написа:Предполагам, че сигурно може да се премахне, но то покрива акумулатора, ел. модулите и сигурно други карантии и ми се щеше да не го махам цялото, ама ако няма друг вариант...

вади се без проблем и не покрива акумулатора нито други важни неща.
само модулите които са под резервната гума и така или иначе ще се наводнят ако ралеееш туба с вода.
така че вади мокета и дърпай здраво че не излиза лесно.
отделен въпрос е че при мен патерицата влиза и с мокета, но моята май е 16-ка, та може в това да е причината (въпреки че общия диаметър трябва да е почти същия).
Space, pace and grace. www.more-to-come.com

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: Е71 3.5d

Мнение от carstyle » 25 Май 2012, 10:44

Изрязват се с макетно ножче улеите в които се поставят пластмасовите преградки,и няма никакви проблеми.Гумата си ляга плътно. P.S. Понеже си блъснах колата ми остана нова резервна гума,ако някой има интерес на л.с.

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от noiseless » 25 Май 2012, 17:14

Успях! Махнах цялата кора и гумата се събра вече без проблем в легена. Бях останал с грешно впечатление, че кората покрива и акумулатора (един "майстор" ми каза, че трябвало да се махне, за да стигне до него), но не е така. Ел. модулите отдолу се оказаха покрити с капак от нещо като черен стиропор, така че и те си остават защитени.
Благодаря на всички за отговорите!
Иво

carstyle написа:Изрязват се с макетно ножче улеите в които се поставят пластмасовите преградки,и няма никакви проблеми.Гумата си ляга плътно. P.S. Понеже си блъснах колата ми остана нова резервна гума,ако някой има интерес на л.с.

carstyle, съжалявам за колата ти - надявам се скоро да си намериш нова!
Не съм сигурен дали само с изрязване на улейте за преградките щеше да се събере гумата, защото беше доста по-широка от легена на кората.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: F10 530d
Мечтае да кара: карах почти всичко

Мнение от batzlati » 26 Май 2012, 20:43

jordanpar написа:Вадиш всичко докато стигнеш до ламарина.Ето как изглежда със стандартна джанта 17'' и 225/50/17'' гума:

Изображение

Колега как успя да вкараш 225/50/17? Аз едвам набутах 225/45/17. Дори се наложи да поучукам малко вътрешната част на легена , че там малко надигаше и като пуснех кората не стоеше равно.
Иначе това се получи:
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.

Аватар
Кара: автомобил
Мечтае да кара: два автомобила
Детайли за колата: купе,двигател,волан,гуми

Мнение от jordanpar » 27 Май 2012, 9:02

При мен също има надигане от около 2-3 сантиметра откъм ключалката на багажника,но не ме дразни чак толкова когато се покрие с мокетната част.На ламаринения леген наистина има една издутина ,която пречи за директното втикване на гумата,най-вероятно заради резервоарите,незнам.При условие че в началото преди разглобяването на отсека за резервната гума даже бях склонен да я сложа в багажника и то само извънградско като пътувам,тва което се получи е добре.Ползвам крик от Е46,и ключ с тръба за удължаване на рамото /вижда се на снимката/.

Следваща

Назад към Е60/Е61