ASC объщане

3-та серия ('91-'98)

Модератори: vld, bum_bum, ///Leonix, Технически модератори

младши ентусиаст
Аватар
Кара: e36 328i
Детайли за колата: Estoril blue Convertible - the best e36 :)

ASC объщане

Мнение от tin » 27 Мар 2012, 16:30

ASC-то е мн полезна функция когато не е сухо и жената кара колата

но с идване на лятото ASC-то става проблем и се чудя дали някой може да пренастрои ASC-то така че когато запалиш то да е изключено и да не свети лампата на таблото , а ако ти трябва да си го включиш с бутона и да ти светне лампата на таблото ?

thx
Изображение

Потребител
Аватар
Детайли за колата: BMW E36 318 93`

Re: ASC объщане

Мнение от Capry » 27 Мар 2012, 20:22

Здравей,ами съгласен съм че е много полезна функция.,Защото..аз нямам на моята кола..И точно заради това.,Може би нямаше и да се завартя и ударя ,,така че се радвай колега че я Имаш..Ако и аз имах...охо...Досега нямаше да се занимавам със проблемите на ремонта
Фен на BMW

младши ентусиаст
Аватар
Кара: Е46 330i

Мнение от Nasko_ » 27 Мар 2012, 21:03

И какъв ти е проблема с ASC-то лятото, колега?
Не спори с глупак, защото ще те принизи до нивото си и ще те победи с опит!

SPACEMAN!
Аватар
Кара: USS ENTERPRISE
Мечтае да кара: ЗВЕЗДОЛЕТ

Мнение от PROPELLER » 27 Мар 2012, 21:12

То АСЦ-то когато свети е изключено.....и тогава е опасно :mhihi:
Изображение

младши ентусиаст
Аватар
Кара: ше 325tds
Мечтае да кара: e46 330xd

Мнение от Coulthard » 27 Мар 2012, 22:39

:) доколкото разбирам лятото се кефи да си я хлъзга по кръстовищета, обаче като се качи и забравя да го изключи, та явно му е писнало на първото кръстовище да получава онова гадно усещане тип: "Ей ся ко се ус*а" та поради тази причина иска да му е по подразбиране изкл. и сам да си го вкл.
Колега извади бутона и мери какво става на буксата с мултицет, ако при натискане на копчето просто затваряш верига ... още едно копченце и си готов ако искаш да стане с ОЕМ-кото копче не съм сигурен че ще се получи
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: BigBlockV8
Мечтае да кара: бангия с предно
Детайли за колата: Hemi 370 cu. in.

Мнение от Nickelback » 27 Мар 2012, 23:11

Coulthard написа::) доколкото разбирам лятото се кефи да си я хлъзга по кръстовищета, обаче като се качи и забравя да го изключи, та явно му е писнало на първото кръстовище да получава онова гадно усещане тип: "Ей ся ко се ус*а" та поради тази причина иска да му е по подразбиране изкл. и сам да си го вкл.
Колега извади бутона и мери какво става на буксата с мултицет, ако при натискане на копчето просто затваряш верига ... още едно копченце и си готов ако искаш да стане с ОЕМ-кото копче не съм сигурен че ще се получи

Не мога да ти хвана замисъла нещо :conf: Искаш да опаралелиш оригиналния бутон с ключ ли?
Да, ОЕМ бутона затваря верига при натискане. Гледам от схемата за Е36. Но за кратко. При повторно натискане АSC-то пак се активира (говорим за ASC+T на Е36, нали?).
ABS контрол модула се управлява импулсно от ОЕМ бутона. Твърдо затворена верига е някак си, как да кажа, некоректно от гледна точка на контрол модула :dunno:

По-добра идея ми се вижда бутона да се опаралели с един чакащ мултивибратор (ЧМВ).
Като гледам до ОЕМ бутона от 12-те волта на акумулатора през 5-амперов предпазител, може да се хване захранване за един ЧМВ, който да изгенерира така желания импулс още при подаване на контакт. Това ще деактивира АСЦ-то при палене. После цялото управление на АСЦ-то си остава както си е оригинално от бутона :yes: ЧМВ-то ще сработва само при подаване на контакт.
Изображение Изображение

"За тЕя пари има Е-шеесе" - форумна пословица.
Лето две и седемнаесто.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: ше 325tds
Мечтае да кара: e46 330xd

Мнение от Coulthard » 27 Мар 2012, 23:25

Nickelback написа:Не мога да ти хвана замисъла нещо :conf: Искаш да опаралелиш оригиналния бутон с ключ ли?
Да, ОЕМ бутона затваря верига при натискане. Гледам от схемата за Е36. Но за кратко. При повторно натискане АSC-то пак се активира (говорим за ASC+T на Е36, нали?).
ABS контрол модула се управлява импулсно от ОЕМ бутона. Твърдо затворена верига е някак си, как да кажа, некоректно от гледна точка на контрол модула :dunno:

По-добра идея ми се вижда бутона да се опаралели с един чакащ мултивибратор (ЧМВ).
Като гледам до ОЕМ бутона от 12-те волта на акумулатора през 5-амперов предпазител, може да се хване захранване за един ЧМВ, който да изгенерира така желания импулс още при подаване на контакт. Това ще деактивира АСЦ-то при палене. После цялото управление на АСЦ-то си остава както си е оригинално от бутона :yes: ЧМВ-то ще сработва само при подаване на контакт.

:bowdown: евалото
аз съм :bchug:
Изображение

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от vladobate » 28 Мар 2012, 22:13

А това ЧМБ какво представлява реално . Предлага ли се готова реализирана схема за краен потребител.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: BigBlockV8
Мечтае да кара: бангия с предно
Детайли за колата: Hemi 370 cu. in.

Мнение от Nickelback » 28 Мар 2012, 22:38

vladobate написа:А това ЧМБ какво представлява реално . Предлага ли се готова реализирана схема за краен потребител.

Едно време имаше един магазин в София на Лъвов мост и там имаше разни готови схеми комплекти - платки и елементи. Имаше и сглобени, имаше и такива които юзъра трябва да си насити. Спомням си, че продаваха разни релета за време, ЧМВ-та и разни други. Дали го има още - не знам, не съм стъпвал там от 7-8 години сигурно :dunno: Но и да не е тоя магазин за електроника все ще има в някой друг такъв :roll: Ако си от София може да провериш в магазинчето на Пасат в ТУ-София. Там трябва да имат нещо подобно, ако не - мацката ще ти го налепи набързо :mhihi:

Ако ти се занимава виж тая тема, може да ги питаш хората, останах с впечатление, че са отзивчиви.
http://www.napravisam.bg/forum/viewtopic.php?t=9557

Отдавна го мисля и аз да си направя това автоматично изключване на АСЦ-то, ама грам време не остава :roll: Пък и е lowpriority, защото от една година ме мързи да си сменя датчика на АБС-а и съответно АСЦ - йок :mhihi: Ако смогна лятото бих налепил една схемка, а защо не и две :mhihi: Дори тема може да оформя, но с тоя събор, много зор сега :mhihi:

П.С. Опс, от Пловдив си :oops: Виж тогава в ТУ-Пловдив :ok:
Изображение Изображение

"За тЕя пари има Е-шеесе" - форумна пословица.
Лето две и седемнаесто.

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от vladobate » 29 Мар 2012, 0:07

Nickelback написа:
vladobate написа:А това ЧМБ какво представлява реално . Предлага ли се готова реализирана схема за краен потребител.

Едно време имаше един магазин в София на Лъвов мост и там имаше разни готови схеми комплекти - платки и елементи. Имаше и сглобени, имаше и такива които юзъра трябва да си насити. Спомням си, че продаваха разни релета за време, ЧМВ-та и разни други. Дали го има още - не знам, не съм стъпвал там от 7-8 години сигурно :dunno: Но и да не е тоя магазин за електроника все ще има в някой друг такъв :roll: Ако си от София може да провериш в магазинчето на Пасат в ТУ-София. Там трябва да имат нещо подобно, ако не - мацката ще ти го налепи набързо :mhihi:

Ако ти се занимава виж тая тема, може да ги питаш хората, останах с впечатление, че са отзивчиви.
http://www.napravisam.bg/forum/viewtopic.php?t=9557

Отдавна го мисля и аз да си направя това автоматично изключване на АСЦ-то, ама грам време не остава :roll: Пък и е lowpriority, защото от една година ме мързи да си сменя датчика на АБС-а и съответно АСЦ - йок :mhihi: Ако смогна лятото бих налепил една схемка, а защо не и две :mhihi: Дори тема може да оформя, но с тоя събор, много зор сега :mhihi:

П.С. Опс, от Пловдив си :oops: Виж тогава в ТУ-Пловдив :ok:

Малии , аз оттам идвам ама няма да ми помогне никак , то за 5 години не успя :mhihi: . Как да е благодаря , ориентирах се ще е направи си сам май . Мисля нещо с две реленца ако стане .

младши ентусиаст
Аватар
Кара: e36 328i
Детайли за колата: Estoril blue Convertible - the best e36 :)

Мнение от tin » 03 Апр 2012, 17:23

Coulthard написа::) на първото кръстовище да получава онова гадно усещане тип: "Ей ся ко се ус*а"

по скоро като тръгнеш да завираш на някое крастовище или да изпревариш рязко и като си удариш мутрата в волана тогава се псува но и за въртенето си прав ...

иначе това което питах по темата няма да стане ... затова решението е свалям крушката от таблото и изваждам буксата отпред на АСЦ-то

зимата обратно :)

PS даже си оправих и таблото покрай свалянето му
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: E39 520i
Мечтае да кара: BMW M6 G-power
Детайли за колата: Не е перфектна,но си я обичам..;pp

Мнение от lud fen » 22 Май 2012, 21:28

Аз се обърках сега :D
Кога е включено ASC и кога не ?
При мен АSC e изключено май когато не свети лампата на таблото,а когато свети е включено,така ли е или не ? :D

ентусиаст
Аватар
Детайли за колата: - F10 535i LCI RWD daily
- V8 project... loading

Мнение от In_Memoriam » 23 Май 2012, 12:10

lud fen написа:Аз се обърках сега :D
Кога е включено ASC и кога не ?
При мен АSC e изключено май когато не свети лампата на таблото,а когато свети е включено,така ли е или не ? :D

При Е36 АSC е изключено, когато лампата СВЕТИ (warning с удивителен и стрелка указваща опасност от завъртане). Няма логика при Е39 да е обратното :dunno:
Изображение

Назад към E36