Волтметър ?

3-та серия ('91-'98)

Модератори: vld, bum_bum, ///Leonix, Технически модератори

младши ентусиаст
Аватар
Кара: М40, 1.6

Волтметър ?

Мнение от Chapai » 13 Май 2012, 9:03

Е36 седан 92г. с часовник до скоростния лост. Ще ми се да има волтметър. Идеята е сина слушайки музика в тъмното да си прави сметката кога да ми я върне преди да е станало късно... Някакви идеи ?
Едно е да се държи като отегчена съпруга, друго си е като ококорена комшийка.

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: BMW 316i
Мечтае да кара: Camaro RS/SS 1968

Re: Волтметър ?

Мнение от georgi9909 » 13 Май 2012, 12:33

Колегата явно иска да сложи устройство, което следи колко заряд има в акумулатора. Демек сина му като слуша музичка с гаджето в колата да знае, колко време още може да слуша преди да остане буквално на тъмно и да не може да запали :mhihi:
Колчетата нанасят поражения на вашите коли само в случай на самоотбрана.
Изображение

младши ентусиаст
Аватар
Кара: М40, 1.6

Мнение от Chapai » 13 Май 2012, 16:48

Тези малък/голям бордове имат ли това което искам?
Едно е да се държи като отегчена съпруга, друго си е като ококорена комшийка.

Потребител
Аватар
Кара: Е36 325тдс автоматик комби
Мечтае да кара: М3 е36
Детайли за колата: http://www.vbox7.com/play:bd153a904a

Мнение от 245 » 13 Май 2012, 17:11

Не големия борд няма тази функция.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: 332mxi

Мнение от ogata » 13 Май 2012, 17:40

Защо не му купиш един волтметър за запалката ? Аз имам такъв и съм много доволен.

http://www.dealextreme.com/p/led-displa ... 79?item=28

Не ме е предал вече няколко години. Мери акумулатора, а на запалена кола мери алтернатора как зарежда :yes:

Същите предполагам, че могат да се намерят из магазините за ел. джиджавки. Аз моя си го купих от Конрад в Пловдив.
ИзображениеИзображение
http://www.injectorite.com http://www.klimacicite.com

Мечтае за Z3 M Coupe
Аватар
Кара: '99 530dА Touring

Мнение от err0r » 18 Май 2012, 22:19

245 написа:Не големия борд няма тази функция.

Доообре :mrgreen:
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: Е46 320d 99'

Мнение от bmw_760il » 19 Май 2012, 1:45

Ако ще слагаш волтметър на мястото на часовник и въпроса ти (до колкото разбрах) е как да го свържеш, ето моя отговор:
Волтметъра е уред, който се свързва посредством два проводника - плюс и минус.Минуса можеш да вземеш от метална част или някоя кафява жичка минаваща наблизо (би трябвало да е минус).Плюса, за да работи уреда само когато е на първи и втори контакт колата трябва да го вземеш от жичка, до която ходи напрежение само на първи и втори контакт.Мисля че една от тези захранващи касетофона трябва да е точно такава.За да е сигурно всичко трябва да се мери с мултицед къде, какво и кога има.Отделно ако е с осветление волтметъра взимаш ток за него от осветлението на запалката.Така ще свети когато е на габарит колата, дори ще се усилва/намаля светлината, когато я регулираш от копчето на таблото.
Надявам се да съм ти бил полезен и ти пожелавам успех в начинанието :yes:

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от bmw325tds » 19 Май 2012, 6:58

bmw_760il написа:Ако ще слагаш волтметър на мястото на часовник и въпроса ти (до колкото разбрах) е как да го свържеш, ето моя отговор:
Волтметъра е уред, който се свързва посредством два проводника - плюс и минус.Минуса можеш да вземеш от метална част или някоя кафява жичка минаваща наблизо (би трябвало да е минус).Плюса, за да работи уреда само когато е на първи и втори контакт колата трябва да го вземеш от жичка, до която ходи напрежение само на първи и втори контакт.Мисля че една от тези захранващи касетофона трябва да е точно такава.За да е сигурно всичко трябва да се мери с мултицед къде, какво и кога има.Отделно ако е с осветление волтметъра взимаш ток за него от осветлението на запалката.Така ще свети когато е на габарит колата, дори ще се усилва/намаля светлината, когато я регулираш от копчето на таблото.
Надявам се да съм ти бил полезен и ти пожелавам успех в начинанието :yes:
И така вързан волтметъра ще показва по-малко от реалната стойност на акумулатора. Волтметъра трябва да се върже колкото се може по близо до кабелите на акумулатора. За да не работи постоянно може да се използва реле.

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от bmw_760il » 19 Май 2012, 9:21

Съгласен съм с теб колега, че ще показва най-точно ако е вързан директно за клемите на акумулатора, но не ми е ясно как ще се свърже това реле, така че да работи само на първи и втори контакт?Ще може ли да обясниш, защото и аз мисля да слагам волтметър (не на баварката :mhihi: ).

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от bmw325tds » 19 Май 2012, 9:34

bmw_760il написа:Съгласен съм с теб колега, че ще показва най-точно ако е вързан директно за клемите на акумулатора, но не ми е ясно как ще се свърже това реле, така че да работи само на първи и втори контакт?Ще може ли да обясниш, защото и аз мисля да слагам волтметър (не на баварката :mhihi: ).
Както си го обяснил по-горе: взимаш + за релето от някоя жица, която има ток, когато си на контакт. Дали до намотката на релето ще стигне 11,6 или 12,4 волта няма значение. Релето ще сработи и ще затвори силовата верига, по която ще стигне ток до волтметъра и истинското напрежение.

Пиша го от личен опит. Аз така вързах волтметър за некви жици под таблото и сега волтметъра ми показва с половин волт по-малко от колкото когато го закача направо за акумулатора.

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от bmw_760il » 19 Май 2012, 9:56

Има ли някакво значение какво е релето?Има ли различни модели релета?По това което си обяснил си го представям с 3-крачета :roll: Под релетата пише ли кое краче за какво е и ако не как се разбира?

старши ентусиаст
Аватар
Кара: м си...

Мнение от plradev » 19 Май 2012, 10:51

bmw_760il написа:Има ли някакво значение какво е релето?Има ли различни модели релета?По това което си обяснил си го представям с 3-крачета :roll: Под релетата пише ли кое краче за какво е и ако не как се разбира?

Взимаш едно обикновено реле с нормално отворен контакт и си го навръзваш.Струва 3-4лв . Ето ти схема ...

Изображение

п.п. ако нещо не ти е ясно ,по добре дай на някой да ти го направи ,щот те гледам се чудиш с колко крачета трябва да е релето ...
Изображение

Мечтае за Z3 M Coupe
Аватар
Кара: '99 530dА Touring

Мнение от err0r » 19 Май 2012, 11:12

Защо не си вземете по един голям ОБЦ? Хем ще имате 2 разхода (ако е калиброван правилно), разни други скрити и полезни функции, сред които е и волтметър? :)
Изображение

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от bmw325tds » 19 Май 2012, 12:09

err0r написа:Защо не си вземете по един голям ОБЦ? Хем ще имате 2 разхода (ако е калиброван правилно), разни други скрити и полезни функции, сред които е и волтметър? :)
То и някои дигитални управления на климатика показват волтажа.

Следваща

Назад към E36