Проблем на дигиталния климатроник: не работи мотора.

3-та серия ('91-'98)

Модератори: vld, bum_bum, ///Leonix, Технически модератори

ентусиаст
Аватар
Мечтае да кара: E38
Детайли за колата: Седан , 1993 , 1.6 I , М40

Re: Проблем на дигиталния климатроник: не работи мотора.

Мнение от jakson » 29 Яну 2012, 13:24

Принципно таралежа отговаря за вентилатора...
Ако ще сваляш прасето, много работа те чака...
И фреона ще иде ... После трябва да приготвиш мин 60лв. за зареждане

старши ентусиаст
Аватар
Кара: '12 BMW F10
Мечтае да кара: самолет

Мнение от oci » 29 Яну 2012, 17:26

jakson написа:Принципно таралежа отговаря за вентилатора...
Ако ще сваляш прасето, много работа те чака...
И фреона ще иде ... После трябва да приготвиш мин 60лв. за зареждане

Преди да се сваля каквото и да било може да се провери на място мотора откача му се буксата и на него плюса е постоянен подава му се само маса на кафявия кабел и ако не работи е ясно, че е мотора.

Потребител
Аватар

Мнение от Joro.7 » 30 Яну 2012, 0:06

Четките на праното са заминали моите ги сменях малко трудно става и самия демонтаж на винтелатора е труден

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: Кучките да се подмокрят

Мнение от red bulll » 31 Яну 2012, 4:29

Днес от самосебеси тръгна този вентилатор..абсолютно нищо не съм пипал...ей на скимна му тръгна :shock: Все още не съм пипал вентилатора...ако не бях пробвал др таралеж и управление щях да кажа категорично ТАРАЛЕЖА е за смяна,но не е от него :evil:
Предпазители здрави,таралеж и управление също...филма е МЪГЛА :mhihi:

User
Аватар
Кара: 330XD
Детайли за колата: the silent power

Мнение от b00st » 31 Яну 2012, 5:44

при мене беше абсолютно същото тръгна си сам. само че явно като съм махал тия клеми и тогава се е случило да тръгне просто. тва е много рядко, но го прави така че колегите на които не им върти перката да изчакат просто да и дойде кефа.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: '12 BMW F10
Мечтае да кара: самолет

Мнение от oci » 31 Яну 2012, 20:48

ако е мотора той или работи или не щом е тръгна сигурно проблема е в таралежа или пък буксата му самите пинчета се разхлабват и не правят контакт и при дупка или неравност може да тръгне.
Към колегата по горе на който ме е заработило провери си буксата на таралежа и ако можеш и стисни малко пинчетата така, че да влиза стегнато в таралежа.

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от red bulll » 02 Фев 2012, 2:39

Колата не се кара...стои в гаража тъй като пред него има мн сняг :)
ей така на място както си стои пробвах един ден и тръгна...работи всичко на 6,изкл колата пак пробвах и не..не работеше , ще проверя буксите на таралежа но ме съмнява..доста стабилно влизат..няма луфт,аххх само това време малко да се подобри знам какво ще напрая ама :)

Потребител
Аватар

Мнение от hyperbass » 03 Фев 2012, 18:41

Аз като собственик на тази тема.. :) да се изкажа и аз :) .
Благодарение на поста на колегата Jakson и неговата тема по въпроса мотора работи. Свалих така наречения таралеж , който се намира под шофьорската кора на Е36 купе, нагрях залятото и го изчоплих с тънка отверка. Спойките на крайните транзистори(същите като на неговата снимка) изглеждаха доста зле. От годините и от температурата се бяха спукали и явно не са давали контакт. Припоих ги и тръгна. Остава сега да ги залея със топъл силикон и да събирам кората. До колко ще работи ще си покаже.
Още веднъж благодаря за отговорите и мисля, че ще бъде много полезно ако се сложи и този проблем в темата с често срещани проблеми с Е36.

ентусиаст
Аватар
Мечтае да кара: E38
Детайли за колата: Седан , 1993 , 1.6 I , М40

Мнение от jakson » 05 Фев 2012, 13:07

hyperbass написа:Аз като собственик на тази тема.. :) да се изкажа и аз :) .
Благодарение на поста на колегата Jakson и неговата тема по въпроса мотора работи. Свалих така наречения таралеж , който се намира под шофьорската кора на Е36 купе, нагрях залятото и го изчоплих с тънка отверка. Спойките на крайните транзистори(същите като на неговата снимка) изглеждаха доста зле. От годините и от температурата се бяха спукали и явно не са давали контакт. Припоих ги и тръгна. Остава сега да ги залея със топъл силикон и да събирам кората. До колко ще работи ще си покаже.
Още веднъж благодаря за отговорите и мисля, че ще бъде много полезно ако се сложи и този проблем в темата с често срещани проблеми с Е36.

Колега, много се радвам, че съм ти бил полезен, а и че си оправил проблема!
Аз лично не се бях сетил да стопя тази заливка, а и не знаех отдолу какво може да има...
Знам сега как се чувстваш след като си решил проблема :lalala:
Желая ти всичко най-добро!

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от red bulll » 16 Фев 2012, 1:15

Браво на колегата , радвам се за теб :)
При мен все още не е решен проблема...забелязвам следното явление, колата стои 2 дена не се кара...при първото стартиране РАБОТИ...искл колата пак паля и давам да духа...нема неработи!
след това пак прави този проблем....Таралежа е сменен...управлението работи тествано е ...мотор не съм пипал все още :help:

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от vladobate » 16 Фев 2012, 3:18

Ами айде и от мен още една възможна причина със силата на таралежа , че много го набеждавате :mhihi: . Таралежа какво прави , приема сигнал от управлението за желанието на чоляка да пусне вентилатора със някаква определена скорост , преобразувайки този сигнал пуска към мотора на вентилатора съответното напрежение и той си тръгва с определена скорост . Дотук добре евентуално в буксата на таралежа има вход силов ( + и - ) все пак тази схема вътре трябва да се захрани и изход пак ( + и - ) на изхода може да подадете 12V и да видите бачка ли вентилатора или цъ , след като сте установи че работи другата причина може да е самия таралеж , ама ако сте сложили работещ отдругаде какво остава , петия кабел във въпросната букса , най-тънкия и носител на сигнала от управлението . Тоз кабел е едва 0.25мм и е много уязвим на прекъсвания колкото и невероятно да звучи точно там открих проблем в последната извивка дето прави преди буксата иначе по-нагоре е захванат тук таме и трудно да се мандахерца от друсания и т.н. Та след като поломих явно здрав таралеж опитвайки се да се добера до заветните спойки открих че точно на мен ( по-скоро на баджанака колата ) се падна съвсем друг и мисля не така лесен за отремонтиране таралеж където платката се намира на близо 25мм дълбочина и няма ясно изразени спойки на транзисторите ( ако ги има ) . Та това кабелче прави големи мизерии , вентилатора си тръгва кога си иска никакво повторение в дефекта и кат го разнърдах това кабелче почна да си мени оборотите спира , тръгва , усилва се и т.н. което ясно показва полусксване и лоша връзка като на външен вид нищо не си личеше. Оправията е ново кабелче от упралението до буксата или поне замяната му в някакъв участък до преди управлението където има досег . Живи и здарави . Таралежа за който говоря е Сименсов и наистина няма нищо общо с показаните на снимките в тази и още няколко теми по отремонтиране на таралежи.

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: e36 318i м40 R.I.P:( е36 320и м52
Мечтае да кара: x5 или е36 кабрио

Мнение от lop_88 » 16 Фев 2012, 17:23

На един познат така миналия месец му стана на ТДС "м41".Пуска парно но няма никой,ама показва на дисплея зададената температура.гледах ме бушоните ,но бяха добре.След което тръгнахме на път с колата,но като засили идва леко топъл въздух.Спряхме е пред блока и отворихме отсека на моторчето за парното(в двигателния отсек ) и установихме ,че моторчето от студовете е замръзнало(по-трудно се движеше перката).Раздвижихме перката на моторчето напред назад около 1 мин. въртене,след което зглобихме всичко в обратен ред и си дойде струята топъл въздух .може да имаш и ти същия проблем не знам !!! Пробвай ако искаш работата е не повече от 15 мин. зависи ако знаеш какво трябва да правиш ,иначе няма нищо сложно.
може всичко да е ,да ама не е бмв :)

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от red bulll » 28 Фев 2012, 1:36

Направо съм побеснял...мотора работи,пробвахме го....егати случая аз, управление от друга кола+таралеж работещи , не тръгва!Принудително пускане на мотора тръгва.....обаче най интересното е следното: Цял ден човъркане не работи и това е .... вечерта заключвам колата с всичко зглобено , нейните си чарколаци ....поредната нощ в РАЗМИСЛИ и СТРАСТИ :D
Сутринта зареден с енергия отивам до колата , давам контакт паля я и оопппп магията се случва...всичко работи без абсолютно никви проблеми...сякаш не е тя кола :shock:
Радвам се малко на вентилатор , парно около 1-2 мин после викам сега ще те изгася....гася и пак паля.....нъццц никой няма , колата си стои на мястото не се мърда! Е й туй направо ме изкърти... бахти щайгата аз чудата....ще ходя на врачка :mhihi:
друго не намирам като решение за сега

User
Аватар
Кара: 330XD
Детайли за колата: the silent power

Мнение от b00st » 28 Фев 2012, 1:42

по тоците проверявал ли си? заземявания работи?

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от vladobate » 28 Фев 2012, 1:45

red bulll написа:Направо съм побеснял...мотора работи,пробвахме го....егати случая аз, управление от друга кола+таралеж работещи , не тръгва!Принудително пускане на мотора тръгва.....обаче най интересното е следното: Цял ден човъркане не работи и това е .... вечерта заключвам колата с всичко зглобено , нейните си чарколаци ....поредната нощ в РАЗМИСЛИ и СТРАСТИ :D
Сутринта зареден с енергия отивам до колата , давам контакт паля я и оопппп магията се случва...всичко работи без абсолютно никви проблеми...сякаш не е тя кола :shock:
Радвам се малко на вентилатор , парно около 1-2 мин после викам сега ще те изгася....гася и пак паля.....нъццц никой няма , колата си стои на мястото не се мърда! Е й туй направо ме изкърти... бахти щайгата аз чудата....ще ходя на врачка :mhihi:
друго не намирам като решение за сега

Чете ли ми последния пост и ако да провери ли това кабелче. То няма кво да му проверяваш ами докато си пуснал управлението да върти вентилатора размърдай кабелчето с ръка повечко време и на няколко места достъпни . Това дет си сменил за проба работещо и работещия вентилатор и като теглиш равното в уравнението какво остава непроверено - кабелния сноп от управлението до таралежа. Ей тва си провери и споко има и по-лошо винаги тъй че жив и здрав и успех.

ПредишнаСледваща

Назад към E36