Какъв размер и ДОТ са ви зимните гуми?

3-та серия ('91-'98)

Модератори: vld, bum_bum, ///Leonix, Технически модератори

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Jaguar XK 4.2, G05 X5 30d

Re: Какъв размер и ДОТ са ви зимните гуми?

Мнение от acho.rs » 30 Дек 2011, 22:46

bum_bum написа:
~Мишо~ написа:
acho.rs написа:... Особено гадно е когато започнеш да недозавиваш на спускане по планински път, защото си с 4 годишни предни гуми на 4мм грайфер :no:

А какво става на същия път, когато си отнел газта за да намалиш и задницата ти тръгне, защото си сложил 4 год гуми с 4мм грайфер отзад?!

Задницата се оправя с контриране на волана. В повечето случаи е лесно и за неопитни шофьори, ако скоростта е съобразена. А за корекция на предница, която си ходи направо, когато си навил волана аз оправия не знам. :D
Туй е причината да се слагат по-добрите гуми отпред.

И това което е по-важно - ако караш нормално , може да пазаиш задницата от танцуване , но когато някой набие спирачки пред тебе (нещо което става постоянно) рискуваш ПТП.
Недозавиване на задно се оправя с ръчна ама само на теория или от опитни дрифтъри .
vanka7a написа:И при предно и при задно хубавите гуми трябва да са винаги отпред... Задница занесе ли - овладява се, обаче предница тръгне ли - не можеш да я спреш :mhihi:

По темата: Смятам, че зимата трябва да се кара с малко по-тесни гуми от 225 :) (поне за нашите коли) 195 и 205 мисля, че е най-добре :driving:

Според мен палавата задница пречи повече на хората без АСЦ . Иначе когато е включена системата работи перфектно .
Аз тази зима минах на 225х55 Р16 (релно контактната площ по-голяма колкото на 225х45 Р17) и съм доволен . Качвах се на Витоша до онова хотелче на 1800 метра дет беше и нямах проблеми .
Като голям плюс на този размер е комфортната возия и предпазването на джантата от бордюри,релси други "пътни препятсвия" .

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: палава 16-ка

Мнение от danchoni.1 » 30 Дек 2011, 22:48

трета зима с 4бр hankook ice bear w440 дот 2009 185 65 15 проблеми до сега не са ми давали и не са ме оставали никаде вклучително и миналата година в северна българия като бях зимата :mhihi: :driving:
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: видимо доволен
Мечтае да кара: само за удоволствие...
Детайли за колата: E36 318i - Вярната!
E30 316i - Непокорната
ML 400 CDI - Мецанко

Мнение от ~Мишо~ » 30 Дек 2011, 23:22

bum_bum написа:
~Мишо~ написа:
acho.rs написа:... Особено гадно е когато започнеш да недозавиваш на спускане по планински път, защото си с 4 годишни предни гуми на 4мм грайфер :no:

А какво става на същия път, когато си отнел газта за да намалиш и задницата ти тръгне, защото си сложил 4 год гуми с 4мм грайфер отзад?!

Задницата се оправя с контриране на волана. В повечето случаи е лесно и за неопитни шофьори, ако скоростта е съобразена. А за корекция на предница, която си ходи направо, когато си навил волана аз оправия не знам. :D

Явно повечето са градски шофьори... НЕзавиващата предница се оправя само с отнемане на газ (естествено ако не си превишил прекалено скороста) а с контриране на волана си стабилизирал задницата, но вече си в другото платно. Трябва да кажа също че недозавиване съм имал единствено при натисната спирачка.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: Volvo S60 ‘18, D4, e91 320dA

Мнение от Тонката » 30 Дек 2011, 23:31

Аз карам Dunlop Wintersport 3D с размер 235/45/17 с ДОТ09 и съм много доволен. Просто няма база за сравнение с Пирели ДОТ07 и Американ ДОТ09( :mhihi: ), с които карах миналите зими на бирените капачки с размер 195/65/15 :D
ИзображениеИзображениеИзображение
е36 318is M pack 96` -> e39 530d M pack sedan 01` -> e38 740i M60 96` -> e46 318d 03`-> e46 320d 04`-> e39 530dA M pack touring 02`

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от acho.rs » 30 Дек 2011, 23:34

~Мишо~ написа:
bum_bum написа:
~Мишо~ написа:

Явно повечето са градски шофьори... НЕзавиващата предница се оправя само с отнемане на газ (естествено ако не си превишил прекалено скороста) а с контриране на волана си стабилизирал задницата, но вече си в другото платно. Трябва да кажа също че недозавиване съм имал единствено при натисната спирачка.

На Витоша на спускане недозавих на един обратен завой , като бях с около 40 - нищо не помага :lol:

ентусиаст
Аватар
Кара: внимателно
Мечтае да кара: самолет

Мнение от u`F`o » 30 Дек 2011, 23:56

~Мишо~ написа:
bum_bum написа:
~Мишо~ написа:

Точно така е. И на хлъзгава настилка ми се е случвало с предно с повече газ, оправя се като се достигне минималния праг на сцепление и тогава гумата "захапва".

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: E60 528xi
Мечтае да кара: M10
Детайли за колата: Panda

Мнение от ayaks90 » 31 Дек 2011, 19:51

а някой можели дами даде и на мен едно съветче с какви гуми да карам зимата (е36 М52В28) сега съм с kormoran 195x65x15 и както сам си на втора в ниските (2000 об.) и задницата почва дасе мята като замаяна (това при леко намокрен път) или просто при М52В28 спасение няма ?
Изображение

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от uCnaHeTcA » 01 Яну 2012, 20:25

Вероятно по-големият проблем е от гумите, но все пак кажи дот и грайфер, да сме по-сигурни... :yes:
Real.Eyes.Realize.Real.Lies

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от acho.rs » 01 Яну 2012, 20:55

ayaks90 написа:а някой можели дами даде и на мен едно съветче с какви гуми да карам зимата (е36 М52В28) сега съм с kormoran 195x65x15 и както сам си на втора в ниските (2000 об.) и задницата почва дасе мята като замаяна (това при леко намокрен път) или просто при М52В28 спасение няма ?

Сигурно натискаш газта много остро . Пробвай по-мазно да ускоряваш ...

старши ентусиаст
Аватар
Кара: мел

Мнение от ///vlado » 01 Яну 2012, 21:01

Миналия месец си взех чисто нови BF Goodrich g-force winter 205/55 r16 къде ли не се качвах, копат здраво и никаде не са ме оставяли .. ама то май като си с нов дот каквато и да е гумата, докато е мека драпа.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: турбо бмв

Мнение от bum_bum » 01 Яну 2012, 21:18

Почти всяка гума копа яко в сняг. Разликата се вижда в киша или на частично заснежен участък, както и при по-висока скорост.
В утъпкан сняг дори смешните китайски и тайвански марки се представят прилично.
Изображение

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от acho.rs » 01 Яну 2012, 21:27

:OT: Понякога евтните китайски гуми се представят и по-добре на сняг от големите в бранша .
Това става , защото е лесно да направиш гума която е добра само за сняг , но като се наложи да се съчатят противоположни качества като - сцепление на сняг със устойчивост на аквапланинг или спирачен път на сняг и спирачен път на 10 градуса асфалт - евтините се дънят с гръм и трясък . Имаше някаква гума Киото на сняг лудница , но на мокро губеше сцепление с 20 км/ч по-рано от нормалното а на сухо спирачния път го даваха с 15 метра отгоре :kuku:

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от ayaks90 » 01 Яну 2012, 21:42

uCnaHeTcA написа:Вероятно по-големият проблем е от гумите, но все пак кажи дот и грайфер, да сме по-сигурни... :yes:

грайфер около 6мм дота е 2008-ма
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от ayaks90 » 01 Яну 2012, 21:43

acho.rs написа:
ayaks90 написа:а някой можели дами даде и на мен едно съветче с какви гуми да карам зимата (е36 М52В28) сега съм с kormoran 195x65x15 и както сам си на втора в ниските (2000 об.) и задницата почва дасе мята като замаяна (това при леко намокрен път) или просто при М52В28 спасение няма ?

Сигурно натискаш газта много остро . Пробвай по-мазно да ускоряваш ...

ми под "мазно" върши работа само полусаединител (което на втора не е мн приятно) както си е на 1500 об пусна ли съединителя плавно след като отлепи и колата става парзалка
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: турбо бмв

Мнение от bum_bum » 01 Яну 2012, 21:49

Аз карах с Корморан (нови) на Вектрата и на е30-ката и бях много доволен.
Или не са гуми за 200 коня или не можеш да си караш колата добре.
Изображение

ПредишнаСледваща

Назад към E36